Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Kotlety z piersi kurczaka

Kotlety  z piersi kurczaka wyparły ostatnimi czasy tradycyjny schabowy z niedzielnych polskich obiadów. Miękkość mięsa i jego niska kaloryczność spowodowały zapewne tak dużą popularność. Wszelakiej formy devolaye zagościły na obiadowych stołach powodując o producentów wieprzowinki palpitację serca. Któż jeszcze pamięta smak prawdziwego schaboszczaka z kostką ? Chyba tylko nasi rodzice.


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

No cóż - trzeba się przyzwyczaić do ewolucji w menu polskiej rodziny. To nie znaczy jednak, że musimy jeść owe kotlety ciągle takie same. Dziś prezentujemy Wam prosty sposób na uatrakcyjnienie zwykłego  kotleta z piersi kurczaka z pomocą farszu pieczarkowo-paprykowego. Chociaż  to chyba złe słowo. Farsz  przecież trafia do mięsa,  a tym razem trafi na mięso :)

Do przygotowania potrzebujemy:

*Kotlet z kurczaka*

  • 3 piersi z kurczaka pojedyncze
  • płatki owsiane
  • papryka słodka suszona
  • tymianek suszony
  • jajko
  • olej rzepakowy

 

*Marynata*

  • mleko
  • czosnek
  • sól 
  • pieprz

 

*Farsz pieczarkowy*

  • 40 dag pieczarek
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól

 

przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i moczymy kilka godzin w marynacie przygotowanej z mleka, utartego czosnku i przypraw. Mleko spowoduje, że mięso piersi kurczaka będzie nam się w ustach rozpływać, a czosnek da swój mocny aromat.

Na przygotowanym talerzyku należy rozbełtać widelcem jajko i moczymy w nim nasze kotlety. Panierujemy piersi w w mieszance płatków owsianych, słodkiej papryki i tymianku. Smażymy na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju rzepakowego do uzyskania złotego koloru.


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

W międzyczasie przygotować musimy farsz który trafi pod koniec na dosmażające się kotlety. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy je w maśle na patelni dodając pieprz i sól. Gdy pieczarka puści pierwsze soki dodajemy drobno krojoną paprykę czerwoną i żółtą. Nie można papryki przesmażyć ponieważ lubi gorzknieć poddana zbyt długiej obróbce termicznej. Gdy wyłączymy pod patelnią ogień dodajemy żółty ser, który nam farsz pięknie zagęści i połączy jego składniki.Farsz układamy na dosmażających się już kotletach z piersi kurczaka. 


przepis na kotlety z piersi kurczaka

 

Kotlety możemy podawać z żurawiną która jest  świetnym dodatkiem do mięs wszelakich. Nie wspomnę już o magicznych wręcz właściwościach tego owocu dla naszego zdrowia. Cierpko-słodki smak idealnie współgra z paprykowym smakiem farszu na naszych kotletach z piersi kurczaka.

 

Polecamy i życzymy smacznego !

niedziela, 24 czerwca 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus