Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Schab pieczony

Schab pieczony to potrawa uniwersalna. Doskonała wędlina na świąteczny stół. Idealny obiad w każdy zwykły dzień. Pięknie wypieczone, kruche i smakowite mięso schabu wieprzowego można podać  z odpowiednimi dodatkami. 100%  naturalnej wędliny bez grama konserwantu i chemicznych substancji smakowych. Mamuśka nam dzisiaj przygotowała wersję obiadową z pysznym sosem pieczarkowym, młodymi ziemniaczkami i sałatką pomidorową z sosem bazyliowym. Dzięki marynacie i cytrynie schab jest soczysty oraz kruchy. Po prostu doskonałe jedzenie !

przepis na schab pieczony

Do przygotowania słusznej porcji pieczonego schabu potrzebujemy:

*Schab pieczony *

  • 1kg schabu bez kości

*Marynata*

  • pół szklanki oleju roślinnego
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny świeżej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Schab myjemy dokładnie i nacieramy mocno solą i pieprzem. Odstające części mięsa i tłuszczyku dociskamy i mocno związujemy tak przygotowany schab sznurkiem lub grubą nicią. Mięso zachowa kształt i nabierze charakterystycznych dla pieczonych wędlin "bruzd".

Przygotowujemy marynatę,  w której nasz schab musi odleżeć 24 godziny w lodówce pod przykryciem. Liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego kruszymy w moździerzu. Olej mieszamy z sosem z cytryny i z wszystkimi przyprawami. Schab układamy w odpowiednim pojemniku i zalewamy marynatą. Zakrywamy pojemnik folią aluminiowa i odstawiamy do lodówki.

Na drugi dzień przenosimy nasz schab do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celcjusza i pieczemy schab około godziny lub półtorej. 

Schab jak już pisałem może nam służyć jako wędlina do kanapek lub główne danie niedzielnego obiadu. Mamuśka zaserwowała nam go dziś w sosie pieczarkowym:

*Sos pieczarkowy*

  • pół kilograma pieczarek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • świeża natka zielonej pietruszki

przepis na schab pieczony

Pieczarki kroimy w talarki i obsmażamy na maśle dodając do smaku pieprz i sól. Pod koniec dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany i dusimy sos chwilkę. Śmietana powinna nam sos odpowiednio zagęścić. Po zgaszeniu palnika dodajemy posiekana natkę pietruszki i mieszamy sos gotowy już do podania.

Życzymy smacznego i zapraszamy na naszą facebook'ową stronę internetową: familijny

 

niedziela, 17 czerwca 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/09 21:28:38
Witam ,,smacznie'' no i mam pytanie bo czegoś nie zrozumiałam,jak zawijamy schab?kroimy go na dwie części-trzy robiąc ,,roladę''mięsną?.Z zdjęcia wynika że ten wasz schabik smakowity jest pieczony w całości:)czy coś nie doczytałam z zrozumieniem?Pozdrawiam :0
-
srk76
2012/11/10 20:44:13
Maxi dzięki za zwrócenie uwagi. Pół dnia się zastanawiałem jak to z tym zwijaniem było :) Aneta uświadomiła mi że schab oczywiście zwijany nie był. Został związany mocno sznurkiem tylko po to by zachować swój kształt i nabrać dodatkowo charakterystycznych bruzd. Poprawiam wpis.
-
Gość: enka31, *.ip.netia.com.pl
2012/12/22 11:51:59
Przed pieczeniem ponakłuwałam schab widelcem, żeby przyprawy weszły wgłąb. Piekłam razem z marynatą w worku foliowym do pieczenia. Worek rozcięłam 20 min przed końcem pieczenia, żeby schab się zrumienił. Wyszedł mięciutki i soczysty.
-
srk76
2012/12/22 15:43:50
Poradniki kulinarne nie zalecają nakłuwania mięsa ale skoro Tobie się udało mogą nie mieć racji. Możliwe że worek zapobiegł wysychaniu mięska :) Najważniejsze, że się udało. Warto było co nie? :)
-
Gość: enka31, *.ip.netia.com.pl
2012/12/23 15:15:26
Rzeczywiście worek foliowy zdecydowanie chroni mięso przed wysuszeniem. Pewnie, że było warto. A marynatę przed pieczeniem zmiksowałam blenderem i wyszedł pyszny gęsty sos do makarony, ryżu lub kaszy.
Pozdrawiam "Bożonarodzeniowo"
-
srk76
2012/12/23 15:28:38
Wzajemnie :) Zdrowych przede wszystkim...
-
Gość: Marta, *.play-internet.pl
2013/01/10 20:28:47
Witam, świetne przepisy, właśnie wyjęłam schabik z piekarnika, rewelacja, pierwszy raz robiłam i wyszedł taki jak lubię, inne dania czekają w kolejce do wypróbowania ! pozdrawiam
-
srk76
2013/01/10 20:33:21
...no to już trochę jest do próbowania :D

Gratulacje - uwielbiam gdy ktoś pisze że robi coś pierwszy raz i to z naszym blogiem :)
-
Gość: Maciek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/13 17:08:25
Dobry przepis !
-
srk76
2013/12/13 18:43:04
...i smaczny :)