Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Szarlotka
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Hreczniaki - kotlety z kaszy gryczanej

Dziś przepis dla wielbicieli kaszy gryczanej. Coś innego i smacznego. Ktoś kto jeszcze nie rozpoczął kulinarnych przygód z tym rodzajem kaszy  powinien zacząć od przepisu na staropolski przysmak kuchni kresów wschodnich. Sama nazwa pochodzi z lwowskiej nazwy  gryki - hreczki. Kresy wschodnie to bogate w kulinarne eksperymenty region. Różnorodność kultur i narodowości dała sporo atrakcyjnych przepisów stosowanych do dziś. Często nawet bez świadomości ich pochodzenia. Hreczniaki to jeden z nich. Istnieją dwie szkoły przepisów. Jedna miesza grykę z twarogiem, druga z mięsem wieprzowym. My spróbujemy dziś kotlecików z kaszy gryczanej i białym serem.

przepis na hreczniaki

Przygotowanie potrawy nie jest trudne, a i czasu poświęcimy niewiele. Potrzebujemy:

*Hreczniaki - kotlety z kaszy gryczanej*

  • 20 dag kaszy gryczanej (2 torebki)
  • 30 dag sera białego
  • cebula
  • pietruszka zielona
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej roślinny
  • pieprz
  • sól

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odsączoną mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni na odrobinie oleju roślinnego szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy ją z naszą zmieloną kaszą. Dodajemy biały ser (można go również przemielić w maszynce). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki. Na koniec wbijamy całe jajko i mieszamy całość na jednolitą  masę. Formujemy z masy kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce. Hreczniaki smażymy na patelni  z jednej i drugiej strony do uzyskania odpowiedniego koloru.

przepis na hreczniaki

Przygotowane kotlety można spożywać z różnymi sosami. Ostatnim razem jedliśmy je na ciepło z sosem pieczarkowym. Dziś wybraliśmy wersję letnią :) Zjedliśmy hreczniaki z pysznym sosem jogurtowo-koperkowym na zimno. Powiem szczerze - wersja na zimno bardziej przypadła mi do gustu. Pewnie dlatego też ją prezentuję. Zupa z botwinki do popicia i obiad gotowy.

*Sos jogurtowo-koperkowy*

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól 
  • pieprz

 

Składniki sosu mieszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki by się schłodził.

 

Życzymy smacznego !

wtorek, 24 lipca 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2012/07/24 21:32:11
Zapowiada się bardzo smakowicie :)
-
2012/07/24 21:50:09
Świetny przepis,zapraszam do mojej akcji na Durszlaku "Kuchnia regionalna" :)
-
2012/07/25 15:26:32
@coś smacznego

Jest pyszne :)

@Paulina

Wpis dodałem. Dzięki za info.
-
Gość: Megan, slonik.gigainternet.pl
2012/10/30 14:09:25
Przepis jest bardzo fajny, a kotleciki bardzo dobre w smaku. Niestety nie wyszły mi takie zgrabne kotleciki jak na zdjeciu powyżej - przy smażeniu i przewracaniu na drugą stronę po prostu się rozleciały. Jakaś podpowiedź co zrobić, żeby kotlety miały bardziej zwartą konsystencję?

Pozdrawiam!
-
2012/10/30 17:48:54
Zastanówmy się nad przyczyną. Mógł być ser za suchy. Mogła być zmielona kasza zbyt sucha (stała do zmielenia za długo)

Jeśli nie to było przyczyną to można dodać jedno jajko więcej dla lepszego spoiwa ale to ostateczność. Obstawiam suchy ser. Też nam się chyba z jego powodu kiedyś rozpadały :)

Pozdrawiam również i proszę się nie zniechęcać.
-
Gość: , afco202.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/02 20:57:07
Ser biały??? chodzi o twaróg???
-
2012/11/02 20:58:28
Tak twaróg to ser biały. Prosimy nie używać mozarelli ani fety ;)
-
Gość: Megan, slonik.gigainternet.pl
2012/11/13 20:15:03
Dziękuję za szybką odpowiedź. A jakiego sera Państwo używacie - tłustego, półtrłustego - bo to może też przyczyna? Jakaś konkretna marka?

Kotleciki są bardzo smaczne i chętnie wrócę do tego przepisu :-)
-
2012/11/14 11:47:23
Osobiście używam sera białego półtłustego z Piątnicy lub Miechowa . Koleżanka kupiła zwykły biały ser w biedronce i też jej wyszły takie jak powinny :)
-
2012/11/14 14:33:33
@Megan

O ... widzę że już Ci moja najlepsza żona sprawę wyjaśniła ;)
-
Gość: Megan, slonik.gigainternet.pl
2012/11/14 19:54:34
OK. Dziękuję bardzo!
-
2012/11/15 10:31:47
Nie ma za co. Mamy nadzieję że się tym razem udadzą w pełni tego słowa znaczeniu :)
-
2012/12/06 23:34:02
zrobiłam wyszły pyszne :)
-
2012/12/07 12:09:13
..no to ja się cieszę razem z Tobą :)
-
Gość: anam, 213-17-175-3.ip.netia.com.pl
2013/01/07 12:46:50
Dzień dobry,
Zaciekawił mnie przepis na hreczniaki, lubię kaszę gryczaną. Mam pytania:
czy kasza gryczana w przepisie to kasza palona, czyli najbardziej popularna w sklepach?
czy można zmielić w blenderze? (nie mam maszynki do mięsa), albo inna podpowiedź jak rozdrobnić?
-
2013/01/07 14:03:07
@anam

Kasza najzwyklejsza dostępna w sklepach. Nie zwróciłem uwagi czy była palona czy nie :) Następnym razem zobaczę i dodam do wpisu. W blenderze jak najbardziej - ona nie musi być zmielona bardzo dokładnie. Nawet nam się kiedyś zdarzyło zrobić bez zmielenia co ciekawe :) Tylko porozgniatała ją Aneta przy mieszaniu z serem łyżką.
-
Gość: , etj60.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/06 12:12:11
Mam pytanie, czym moge zastapic bułke tarta? czy otreby owsiane tu sie sprawdzą?
-
2013/03/06 23:03:21
Nie próbowaliśmy nigdy zmieniać w tym przepisie panierki. Jeśli spróbujesz i Ci się udadzą daj znać to dopiszę ten pomysł do wpisu.
-
2013/11/20 11:02:03
Bardzo smaczne kotlety, dziękuję za przepis!
-
2013/11/20 14:49:26
ha ... już prawie o nich zapomniałem. Trzeba by znowu je sobie przygotować :)