Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Szarlotka
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Kopytka - prosty przepis

Przepis na kopytka jest  prosty i tani. Domowe kopytka mają same zalety nie rozumiem więc czemu ktoś może chcieć kupić i robić kopytka z torebki. W zgodzie z zasadą lansowaną na tym blogu: jedzmy nasze własne jedzenie - zróbmy kopytka samemu. To prosty przepis, a co najważniejsze wielokrotnie sprawdzony.

przepis na  kopytka

Do przygotowania solidnej porcji domowych kopytek na kilka osób potrzebujemy:

*Kopytka domowe*

  • około 2 kilogramów ziemniaków
  • około połowy kilograma mąki pszennej
  • łyżka lub dwie mąki ziemniaczanej
  • 20 dag chudego boczku na omastę

 

Proporcje specjalnie są podane w formie około. Zrobienie dobrego ciasta na kopytka nie wymaga aptekarskich umiejętności i bezbłędnych do drugiego miejsca po przecinku danych. Ziemniaki obrane i umyte gotujemy w osolonej wodzie na tyle wcześniej by mogły się po ugotowaniu ostudzić. W tym czasie przygotować możemy naszą omastę. Dziś podaliśmy kopytka z boczkowymi skwarkami (mhmmmm, jeszcze mi się aromat smażonego boczku kręci koło nosa). Boczek kroimy w kostkę i smażymy wolno na teflonowej patelni bez udziału dodatkowego tłuszczu aż osiągną stan chrupiących skwarek.

przepis na kopytkaUgotowane ziemniaki mielimy, ugniatamy lub w inny sposób rozdrabniamy w odpowiednim pojemniku - my używamy kuchennej miski. Ziemniaki muszą zostać mocno ugniecione na gładką masę w taki sposób  by zajmowały dokładnie połowę wspomnianej miski. Drugą połowę miski wypełniamy do równego mąką pszenną. Stąd nieprecyzyjne dane dotyczące ilości składników. Ciasto nie może się nam nie udać gdy zastosujemy ten prosty kuchenny trick. Ważne jest jedno - ziemniaki muszą być wystudzone. Nie należy mieszać ich z mąką choćby  nawet mała część z nich była jeszcze ciepła. Pamiętajmy  o tym gdy najdzie nas ochota na domowe kopytka. Ziemniaki warto więc ugotować sobie wcześniej.

Zagniatamy bardzo dokładnie ciasto ziemniaczane z mąką, dzielimy na 4 części. Na stolnicę wysypujemy łyżkę lub dwie mąki ziemniaczanej dla ułatwienia wałkowania ciasta. Dobrze też wysmarować sobie nią dłonie na wzór sztangistów z niedawno zakończonej olimpiady. Każdą z czterech części ciasta formujemy w wałek. Kopytka wykrawamy nożem tnąc ciasto lekko na ukos. Kopytka nie powinny zbyt długo leżeć na stolnicy. Staramy się więc odpowiednią ich ilość przygotowywać na bieżąco. Gotujemy je w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Zanim wypłyną warto co jakiś czas zamieszać kopytka łyżką by nie przywarły  do siebie  i do dna garnka.

przepis na  kopytka

Domowe kopytka możemy podawać na wiele sposobów. Dziś pałaszowaliśmy je z boczkiem ale można jeść je także na słodko z cukrem  oblane masełkiem lub zasypane usmażoną bułka tartą. Powiem szczerze - wersja na bogato z boczkiem jest najlepsza szczególnie gdy jest odsmażona wieczorem na kolację !

niedziela, 02 września 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2012/09/02 22:08:06
To ja mam pytanie praktyczne. Jeśli połowa miski to ziemniaki a druga połowa to maka to jak to zagniatać? Przecież po wsadzeniu ręki wszystko się wysypie.

No i skoro miska z definicji dolną połowę wysokości ma mniejszej objętości niż górną (bo krzywizna jest) to rozumiem, że mąki jest więcej niż ziemniaków? I zasadniczo w ciasto wchodzi tylko pszenna a ziemniaczana do podsypania?
-
2012/09/02 22:15:16
Wielkość miski jest nie istotna. Możesz wziąć większą by ani mąka ani ziemniaki się nie wysypały. Tu nie chodzi o wypełnienie pojemnika do samego brzegu. Chodzi o to by mąki i ziemniaków wizualnie było tyle samo. Ziemniaki ugniecione a mąka luźno.

Tak tylko pszenna, ziemniaczaną traktuję jako talk do rąk i na blat żeby się nam kluski nie lepiły ani do rąk ani do blatu.
-
2012/09/02 23:26:15
domowe są pyszne
-
2012/09/03 15:07:57
Najlepsze :)
-
2012/09/06 16:21:41
Orrany, przypomniałas mi, że nie jadłam kopytek od parunastu lat, Mama często je robiła, z sosem grzybowym zazwyczaj, były świetne i nie wiem, jak mogłam o nich zapomnieć, dziękuję za przepis, zamierzam skorzystać.
:-)
-
2012/09/06 17:55:24
Korzystaj :)

ps ...acha no i "przypomniałem" ;)
-
2012/09/06 19:13:12
Oo, wybacz, gotujący i blogujący mężczyzna to wyjątek i nie sądziłam, że na takiego trafiłam, obiecuję nie zapomnieć.
:-)
-
2012/09/07 14:59:06
Nie ma sprawy :) Może przez to będziesz wpadać częściej.
-
2012/09/07 16:17:29
Wiesz, jesteś mężczyzną gotującym i blogującym, będę wpadać choćby po to, żeby się upewnić, czy mi się nie wydawało tylko, że istniejesz, gotujących mężczyzn znam tylko kilku a i tak musiałam się na żywo przekonać, że naprawdę gotują, bo nie mogłam w istnienie takiego niezwykłego zjawiska uwierzyć ;-))
-
2012/09/07 18:55:07
Nie wszystko na blogu to moje dzieła. Więcej tu jednak gotowania mojej żony. Co nie zmienia faktu że kuchnia nie jest mi obca a wręcz przeciwnie czuję się w niej dobrze.
-
2012/09/07 20:55:58
Dobrze ma żona z Tobą, mój Osobisty nie gotuje (za to robi najlepsze w świecie tosty), ale nie mam o to żalu, bo robi rzeczy, których z kolei inni panowie nie robią na ogół, coś za coś, gotuję ja i nikt nie narzeka :-)
-
Gość: carioka1, 095160131165.rudaslaska.vectranet.pl
2012/09/14 18:08:35
a jaja nie dodajemy ? w wiekszości przepisów każą 1 dodać
-
2012/09/14 18:43:48
Nie trzeba.
-
Gość: Madziulek8, ool-1826ecee.dyn.optonline.net
2012/09/19 04:00:34
Mniam...a kto wie jak zrobic ten slynny sos grzybowy??
-
2012/09/19 08:20:13
@Madziulek

Jeśli wystarczy pieczarkowy to jest w linku poniżej. Z przepisem na sos grzybowy muszę poczekać na ...grzyby :)

Sos pieczarkowy
-
Gość: Madziulek8, ool-1826ecee.dyn.optonline.net
2012/09/19 16:02:19
Dziekuje!!
-
Gość: kastor59, aehf1.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/15 18:53:14
mistrzostwo świata!
-
2012/10/15 20:13:46
no ba ;)
-
Gość: AGATA, internet.krosoft.pl
2012/10/29 08:59:38
a nie brakuje czasem jajka w przepisie?
-
2012/10/29 11:37:28
Nie, Agato nie brakuje. Padło już to pytanie.
-
Gość: bunia, host-5db0d3d0.sileman.net.pl
2012/11/02 22:01:27
Ja mam pytanie to W KOŃCU JAK robić te ciasta jak w każdym przepisie pisze co innego.Pół na pół gdzie indziej 4 części wyciągnąć jedną.Jeśli się pisze to powinno trzymac się jednej wersji bo ktoś kompletnie zielony się pogubi.
Wypełniamy ziemniakami miskę i masę dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy z miski i w jej miejsce sypiemy do równego ziemniaczanej mąki. Wyjęta część ziemniaków wraca do miski i całość mieszamy bardzo dokładnie.

Read more: familijny.blox.pl/2012/10/Kluski-slaskie-guminklyjzy.html#.UJQzmO9y1XU#ixzz2B6KXO3Ne
-
2012/11/03 11:26:51
Faktycznie można źle zrozumieć. Podobieństwo triku polega jedynie na użyciu miski :) Poprawię wpis. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Dla jasności w temacie proporcji:

Kopytka - mąka pszenna pół na pół z ugotowanymi ziemniakami
Kluski śląskie - mąka ziemniaczana w miejsce ćwiartki ziemniaków
-
Gość: , host-79.173.48.141.tesatnet.pl
2012/11/29 22:36:05
Bardzo dobry przepis i fachowy opis do przepisu,
Pozdrawiam, Krzysztof
-
2012/11/30 10:47:31
Dziękujemy. Rozumiem że się udały :D
-
Gość: MIRON, dslb-088-071-007-063.pools.arcor-ip.net
2013/09/29 20:00:05
Kopytka z proporcją pół na pół będą twarde jak kamienie! Ja robię w proporcji 3/4 na 1/4 tz. 3/4 ziemniaków 1/4 mąki. Kopytka są delikatne i po wystygnięciu nie twardnieją. Są znakomite nawet po odgrzaniu na patelni ( niektórzy wolą takie niż świeże z wody).
-
2013/09/29 20:48:07
"Kopytka z proporcją pół na pół będą twarde jak kamienie!"

Jest mi niezmiernie przykro się nie zgodzić. Gdyby takie były to bym ich nie robił i nie publikował na stronie. Chociaż rozumiem, że sposobów jest wiele i każdy może być dobry.

pozdrawiam