Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Kruche z owocami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Ciasto z borówkami
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś zapiekany w koperku

Jedzcie ryby! Krzyczy hasło zwolenników zdrowej żywności i dietetyków. Mają rację. Ryby są pyszne i zdrowe ... szkoda, że drogie jak diabli. Jednak czasami można.Jednak nauczyliśmy się jednego. Na rybach nie należy oszczędzać. Dorsz kupiony w promocyjnej cenie w byle jakim hipermarkecie to mieszanka lodu i słabej jakości mięsa rozpadającego się pod wpływem obróbki cieplnej. Łosoś  tani nigdzie nie jest ale też należy powybrzydzać i nie brać byle czego. Jeśli mamy jeść tanie ryby z podejrzanych hodowli lepiej już ich nie jeść wcale. Lepiej zapłacić drożej ale zjeść porządny kawałek dobrej ryby raz w tygodniu niż byle co częściej.

przepis na łososia

Sposobów na przygotowanie łososia jest wiele. My lubimy jeden z nich szczególnie: łosoś zapiekany w koperkowym masełku z pyszną chrupiącą bułką tartą. Oto przepis:

*Łosoś zapiekany*

  • porcja filetu łososia na 4 osoby (około 60dag)
  • porządne 2 łyżki posiekanego koperku
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki
  • 1/2 cytryny

 

przepis na łososia

Na początku musimy  filet łososia pozbawić skóry i podzielić na 4 lub 6 części. Układamy kawałki w głębokim talerzu. Kropimy filety sokiem z wyciśniętej cytryny i odstawiamy do lodówki na jakieś 30-40 minut do skruszenia.

przepis na łososia


W miseczce mieszamy 4 łyżki miękkiego masła z rozgniecionym czosnkiem i koperkiem. Mieszamy dokładnie by połączyć wszystkie składniki. W drugiej miseczce mieszamy oliwę z bułką tartą, pieprzem i solą. Musimy wymieszać całość do uzyskania gęstej masy.

przepis na łososia

Naczyniu żaroodpornym smarujemy oliwą z oliwek i układamy na dnie filety łososia. Na każdej porcji układamy, lekko rozsmarowując masło koperkowo-czosnkowe. Na tak przyprawione masłem filety układamy bułkę tartą z drugiej miseczki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i zapiekamy łososia około pół godziny. Bułka tarta, która osiągnie odpowiedni złoto-brązowy kolor oznajmia nam bezsprzecznie, że nasz obiad jest gotowy.

przepis na łososia

Porcje łososia kropimy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżym koperkiem. 


sobota, 13 października 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus