Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś zapiekany w koperku

Jedzcie ryby! Krzyczy hasło zwolenników zdrowej żywności i dietetyków. Mają rację. Ryby są pyszne i zdrowe ... szkoda, że drogie jak diabli. Jednak czasami można.Jednak nauczyliśmy się jednego. Na rybach nie należy oszczędzać. Dorsz kupiony w promocyjnej cenie w byle jakim hipermarkecie to mieszanka lodu i słabej jakości mięsa rozpadającego się pod wpływem obróbki cieplnej. Łosoś  tani nigdzie nie jest ale też należy powybrzydzać i nie brać byle czego. Jeśli mamy jeść tanie ryby z podejrzanych hodowli lepiej już ich nie jeść wcale. Lepiej zapłacić drożej ale zjeść porządny kawałek dobrej ryby raz w tygodniu niż byle co częściej.

przepis na łososia

Sposobów na przygotowanie łososia jest wiele. My lubimy jeden z nich szczególnie: łosoś zapiekany w koperkowym masełku z pyszną chrupiącą bułką tartą. Oto przepis:

*Łosoś zapiekany*

  • porcja filetu łososia na 4 osoby (około 60dag)
  • porządne 2 łyżki posiekanego koperku
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki
  • 1/2 cytryny

 

przepis na łososia

Na początku musimy  filet łososia pozbawić skóry i podzielić na 4 lub 6 części. Układamy kawałki w głębokim talerzu. Kropimy filety sokiem z wyciśniętej cytryny i odstawiamy do lodówki na jakieś 30-40 minut do skruszenia.

przepis na łososia


W miseczce mieszamy 4 łyżki miękkiego masła z rozgniecionym czosnkiem i koperkiem. Mieszamy dokładnie by połączyć wszystkie składniki. W drugiej miseczce mieszamy oliwę z bułką tartą, pieprzem i solą. Musimy wymieszać całość do uzyskania gęstej masy.

przepis na łososia

Naczyniu żaroodpornym smarujemy oliwą z oliwek i układamy na dnie filety łososia. Na każdej porcji układamy, lekko rozsmarowując masło koperkowo-czosnkowe. Na tak przyprawione masłem filety układamy bułkę tartą z drugiej miseczki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i zapiekamy łososia około pół godziny. Bułka tarta, która osiągnie odpowiedni złoto-brązowy kolor oznajmia nam bezsprzecznie, że nasz obiad jest gotowy.

przepis na łososia

Porcje łososia kropimy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżym koperkiem. 


sobota, 13 października 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy