Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Brokuł w sosie czosnkowym

Brak pomysłu na prosty i tani obiad ? Dziś rozwiązanie - danie tak proste w przyrządzeniu, że każdy lubiący brokuły może je zrobić w trochę ponad 30 minut. Najczęściej jadaliśmy brokuły lub kalafiory z masełkiem i uprażoną bułka tartą jednak od czasu gdy poznaliśmy sos czosnkowy to właśnie on stał się dodatkiem do ugotowanych brokułów.

przepis na brokuły

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru by zachował zielony piękny, kolor. Gotujemy go al dente - musi być lekko chrupiący, a nie rozlazły. Sos czosnkowy przygotowujemy z :

*Sos czosnkowy*

  • jogurt naturalny duży
  • czosnek 2 ząbki
  • majonez 1 łyżka

Składniki mieszamy dokładnie i polewamy różyczki brokuła. Danie podajemy z pieczonymi kartofelkami:

 

*Pieczone kartofelki*

  • ziemniaki 2 kg
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • majeranek świeży
  • papryka czerwona suszona

przepis na brokuły

Nieobrane ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Nie obieramy ich bo to co najlepsze w ziemniaku tkwi tuż pod jego skórką. Obieranie usuwa z ziemniaków znaczny procent wartości odżywczych. Należy ziemniaki jedynie dokładnie umyć, a podczas krojenia możemy usunąć wszelkie uszkodzenia skórki i oczka. Ćwiartki ziemniaka kąpiemy w łyżce lub dwóch oliwy i doprawiamy przyprawami oprócz soli. Układamy kartofelki w blaszce na papierze do pieczenia i smażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut na dolnej półce. Po około 15 minutach łopatką musimy przemieszać ziemniaki, posolić i blaszkę ustawić na wyższej półce pod grzałką lub w środku. Ewentualnie włączyć termoobieg. 

środa, 07 listopada 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus

Komentarze
asik.77
2012/11/07 13:10:54
Też często robię brokuły z sosem czosnkowym, ale dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę fetę i podpieczone płatki migdałowe. Mniam :)
-
Gość: Gosia, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/07 13:48:13
o tak uwielbiam połączenie brokułów z sosem czosnkowym, podobnie jak przedmówczyni dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę fetę;) Pycha
-
srk76
2012/11/07 13:58:11
Następnym razem dodam i fetę i migdały - to musi być boskie :)
-
mama_pietruszki
2012/11/10 14:57:02
Będziemy dziś próbować. I potwierdzam - brokuł, sos czosnkowy, feta i prażone płatki migdałów to ideał.
-
srk76
2012/11/10 15:33:18
ach...no to jak Ty potwierdziłaś to już na bank tak zrobimy :)
-
Gość: Ava, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/11 23:00:17
Uwielbiam brokuły!
-
srk76
2012/11/12 10:39:47
My też :)