Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Szarlotka
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Brokuł w sosie czosnkowym

Brak pomysłu na prosty i tani obiad ? Dziś rozwiązanie - danie tak proste w przyrządzeniu, że każdy lubiący brokuły może je zrobić w trochę ponad 30 minut. Najczęściej jadaliśmy brokuły lub kalafiory z masełkiem i uprażoną bułka tartą jednak od czasu gdy poznaliśmy sos czosnkowy to właśnie on stał się dodatkiem do ugotowanych brokułów.

przepis na brokuły

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru by zachował zielony piękny, kolor. Gotujemy go al dente - musi być lekko chrupiący, a nie rozlazły. Sos czosnkowy przygotowujemy z :

*Sos czosnkowy*

  • jogurt naturalny duży
  • czosnek 2 ząbki
  • majonez 1 łyżka

Składniki mieszamy dokładnie i polewamy różyczki brokuła. Danie podajemy z pieczonymi kartofelkami:

 

*Pieczone kartofelki*

  • ziemniaki 2 kg
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • majeranek świeży
  • papryka czerwona suszona

przepis na brokuły

Nieobrane ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Nie obieramy ich bo to co najlepsze w ziemniaku tkwi tuż pod jego skórką. Obieranie usuwa z ziemniaków znaczny procent wartości odżywczych. Należy ziemniaki jedynie dokładnie umyć, a podczas krojenia możemy usunąć wszelkie uszkodzenia skórki i oczka. Ćwiartki ziemniaka kąpiemy w łyżce lub dwóch oliwy i doprawiamy przyprawami oprócz soli. Układamy kartofelki w blaszce na papierze do pieczenia i smażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut na dolnej półce. Po około 15 minutach łopatką musimy przemieszać ziemniaki, posolić i blaszkę ustawić na wyższej półce pod grzałką lub w środku. Ewentualnie włączyć termoobieg. 

środa, 07 listopada 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2012/11/07 13:10:54
Też często robię brokuły z sosem czosnkowym, ale dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę fetę i podpieczone płatki migdałowe. Mniam :)
-
2012/11/07 13:48:13
o tak uwielbiam połączenie brokułów z sosem czosnkowym, podobnie jak przedmówczyni dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę fetę;) Pycha
-
2012/11/07 13:58:11
Następnym razem dodam i fetę i migdały - to musi być boskie :)
-
2012/11/10 14:57:02
Będziemy dziś próbować. I potwierdzam - brokuł, sos czosnkowy, feta i prażone płatki migdałów to ideał.
-
2012/11/10 15:33:18
ach...no to jak Ty potwierdziłaś to już na bank tak zrobimy :)
-
2012/11/11 23:00:17
Uwielbiam brokuły!
-
2012/11/12 10:39:47
My też :)