Reklama:Ostatnie komentarze![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Polub nas na Facebook:Poleć w Google:Jesteśmy też tu:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Skorzystaj i Ty: |
O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu
Brokuł w sosie czosnkowymBrak pomysłu na prosty i tani obiad ? Dziś rozwiązanie - danie tak proste w przyrządzeniu, że każdy lubiący brokuły może je zrobić w trochę ponad 30 minut. Najczęściej jadaliśmy brokuły lub kalafiory z masełkiem i uprażoną bułka tartą jednak od czasu gdy poznaliśmy sos czosnkowy to właśnie on stał się dodatkiem do ugotowanych brokułów. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru by zachował zielony piękny, kolor. Gotujemy go al dente - musi być lekko chrupiący, a nie rozlazły. Sos czosnkowy przygotowujemy z : *Sos czosnkowy*
Składniki mieszamy dokładnie i polewamy różyczki brokuła. Danie podajemy z pieczonymi kartofelkami:
*Pieczone kartofelki*
Nieobrane ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Nie obieramy ich bo to co najlepsze w ziemniaku tkwi tuż pod jego skórką. Obieranie usuwa z ziemniaków znaczny procent wartości odżywczych. Należy ziemniaki jedynie dokładnie umyć, a podczas krojenia możemy usunąć wszelkie uszkodzenia skórki i oczka. Ćwiartki ziemniaka kąpiemy w łyżce lub dwóch oliwy i doprawiamy przyprawami oprócz soli. Układamy kartofelki w blaszce na papierze do pieczenia i smażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut na dolnej półce. Po około 15 minutach łopatką musimy przemieszać ziemniaki, posolić i blaszkę ustawić na wyższej półce pod grzałką lub w środku. Ewentualnie włączyć termoobieg. środa, 07 listopada 2012, srk76
Komentarze
asik.77
2012/11/07 13:10:54
Też często robię brokuły z sosem czosnkowym, ale dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę fetę i podpieczone płatki migdałowe. Mniam :)
Gość: Gosia, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/07 13:48:13
o tak uwielbiam połączenie brokułów z sosem czosnkowym, podobnie jak przedmówczyni dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę fetę;) Pycha
mama_pietruszki
2012/11/10 14:57:02
Będziemy dziś próbować. I potwierdzam - brokuł, sos czosnkowy, feta i prażone płatki migdałów to ideał.
|