Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Szarlotka
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka z kaszą gryczaną

W poszukiwaniu czegoś nowego na naszą ulubioną kaszę Aneta wpadła na pomysł zapiekanki z gryką w roli głównej. Przygotowanie proste, a efekt smaczny. Ktoś kto lubi gryczane ziarenka polubi poniższą zapiekankę na pewno.

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka z kaszą gryczaną*

  • kasza gryczana - 2 woreczki
  • pierś kurczaka - 0,5 kg
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cukinia 1 sztuka (30dag)
  • por - biała część
  • ser żółty 15 dag
  • śmietana 30% 100 ml
  • szklanka bulionu
  • oliwa
  • łyżka masła
  • czosnek
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól

przepis na zapiekankę

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i czerwoną papryką. Zostawiamy ją na godzinkę w lodówce. Pokrojony w talarki por smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Usmażone warzywa odkładamy do miseczki. Pierś kroimy w kostkę i obsmażamy kawałki z każdej strony.

przepis na zapiekankę

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wrzucamy kaszę gryczaną, warzywa oraz piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. W szklance gorącego bulionu rozprowadzamy śmietanę i zalewamy zapiekankę. Wsadzamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny. 

przepis na zapiekankę

 Zapiekanka zaspokoi całą rodzinę podana z sałatą w śmietance. Osobiście kropię ją dodatkowo ciemnym sosem sojowym. Smacznego.

sobota, 03 listopada 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2012/11/03 20:25:32
fajne, a jak zrobić tą sałatkę, która jest na ostatniej fotce koło zapiekanki? :D
-
2012/11/03 20:30:52
Sałata, śmietana 30%, ocet winny lub jabłkowy, cukier i koperek.

Ze śmietany, cukru (do smaku) i octu (do smaku) oraz posiekanego koperku robimy dressing i polewamy sałatę. Kiedyś sałatę jadłem tylko w osłodzonej śmietance. Żona nauczyła mnie korzystać z octu.