Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka z kaszą gryczaną

W poszukiwaniu czegoś nowego na naszą ulubioną kaszę Aneta wpadła na pomysł zapiekanki z gryką w roli głównej. Przygotowanie proste, a efekt smaczny. Ktoś kto lubi gryczane ziarenka polubi poniższą zapiekankę na pewno.

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka z kaszą gryczaną*

  • kasza gryczana - 2 woreczki
  • pierś kurczaka - 0,5 kg
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cukinia 1 sztuka (30dag)
  • por - biała część
  • ser żółty 15 dag
  • śmietana 30% 100 ml
  • szklanka bulionu
  • oliwa
  • łyżka masła
  • czosnek
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól

przepis na zapiekankę

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i czerwoną papryką. Zostawiamy ją na godzinkę w lodówce. Pokrojony w talarki por smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Usmażone warzywa odkładamy do miseczki. Pierś kroimy w kostkę i obsmażamy kawałki z każdej strony.

przepis na zapiekankę

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wrzucamy kaszę gryczaną, warzywa oraz piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. W szklance gorącego bulionu rozprowadzamy śmietanę i zalewamy zapiekankę. Wsadzamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny. 

przepis na zapiekankę

 Zapiekanka zaspokoi całą rodzinę podana z sałatą w śmietance. Osobiście kropię ją dodatkowo ciemnym sosem sojowym. Smacznego.

sobota, 03 listopada 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
liska3010
2012/11/03 20:25:32
fajne, a jak zrobić tą sałatkę, która jest na ostatniej fotce koło zapiekanki? :D
-
srk76
2012/11/03 20:30:52
Sałata, śmietana 30%, ocet winny lub jabłkowy, cukier i koperek.

Ze śmietany, cukru (do smaku) i octu (do smaku) oraz posiekanego koperku robimy dressing i polewamy sałatę. Kiedyś sałatę jadłem tylko w osłodzonej śmietance. Żona nauczyła mnie korzystać z octu.