Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Grochówka na wędzonce

Co pamiętam ze służby zasadniczej? Oczywiście, że grochówkę. Zupa z grochu to wręcz symbol polskiej armii. Do dziś nie mogę zrozumieć ekip rywalizujących ze sobą w programie MasterCheef, które w konkursie na żołnierski obiad pominęły tą tradycyjną i typowo wojskową zupę.

Grochówka pułkowa ma jedną podstawową zasadę - tylko kucharz wie na czym ją ugotuje. Naoglądałem się na drużynce w żołnierskiej kuchni jak to nasi dzielni żołnierze w białych kitlach grochówę gotowali. Myślę, że nie jeden z Was drodzy czytelnicy woli się nie dowiedzieć. Jednak czy przez to grochówka była zła? Nie. Przez to była najlepsza!

przepis na grochówkę

Trafił nam się Dąbrowie interesujący sklep z doskonałym mięsem, boczkiem, słoniną i innymi produktami. Ceny ciut wyższe niż na tradycyjnym rynku ale jakość ... nie do opisania. Smalec z idealnie białej słoninki, przepyszny boczek, na którym tłuszczu trzeba poszukać. Rewelacja. Jak ktoś z Dąbrowy to piszcie na mail. Dam znać gdzie wspomniana masarnia funkcjonuje.

przepis na grochówkę

 

Boczek wieprzowy idealnie uwędzony stał się podstawą naszej grochówki. Co prawda uboższej w składniki od tradycyjnej wojskowej ale równie smacznej. Grochówka z najlepszych polskich produktów.

*Grochówka na wędzonce*

  • boczek surowy wędzony 40 dag
  • groch łuskany połówki 0,5 kg
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • ziemniaki 5 sztuk
  • czosnek 4 ząbki
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Groch moczymy w zimnej wodzie na całą noc pamiętając o tym, że co najmniej podwoi on swoją objętość. Część boczku kroimy w kostkę. Resztę zostawiamy w całości. Będzie pyszna wędlina do chleba. Kostki jeśli zawierają sporo tłuszczu obsmażamy  na patelni. Jeśli pochodzą z tak cudownego kawałka jak ten na zdjęciu powyżej, nie potrzebują odtłuszczenia. Groch gotujemy w świeżej zimnej wodzie.

przepis na grochówkę

Gdy przestaną się wytwarzać zaburzyny, które skrzętnie zbieramy, dodajemy boczek (ten pokrojony i ten w całości), pokrojone  w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Do wywaru trafiają także ze 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy 4 startymi lub rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.

piątek, 21 grudnia 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus

Komentarze
mama_pietruszki
2012/12/22 21:46:37
Ale mi zapachniało tą wędzonką .... Super zdjęcia!
-
srk76
2012/12/23 13:05:59
Dzięki :) Niestety już spałaszowana...
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2013/01/10 11:09:06
Długo szukałam tego smaku, dzięki Wam znalazłam. Jest genialna, bardzo dziękuję!
-
srk76
2013/01/10 14:38:37
...a to się cieszę, że znalazłaś własnie u nas :)
-
Gość: fanGrachówki, *.dynamic.chello.pl
2013/10/31 10:28:18
Gotowanie w zimnej wodzie jest naprawdę mistrzostwem świata ;)

Pozdrawiam
-
2013/10/31 14:53:18
Chodzi o to żeby zacząć gotować w zimnej, a nie na przykład wrzucić mięso do już ciepłej lub gotującej się wody :)

Również pozdrawiam