Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Modelarstwo kolejowe
Kopytka
Wigilia 2014
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Grochówka na wędzonce

Co pamiętam ze służby zasadniczej? Oczywiście, że grochówkę. Zupa z grochu to wręcz symbol polskiej armii. Do dziś nie mogę zrozumieć ekip rywalizujących ze sobą w programie MasterCheef, które w konkursie na żołnierski obiad pominęły tą tradycyjną i typowo wojskową zupę.

Grochówka pułkowa ma jedną podstawową zasadę - tylko kucharz wie na czym ją ugotuje. Naoglądałem się na drużynce w żołnierskiej kuchni jak to nasi dzielni żołnierze w białych kitlach grochówę gotowali. Myślę, że nie jeden z Was drodzy czytelnicy woli się nie dowiedzieć. Jednak czy przez to grochówka była zła? Nie. Przez to była najlepsza!

przepis na grochówkę

Trafił nam się Dąbrowie interesujący sklep z doskonałym mięsem, boczkiem, słoniną i innymi produktami. Ceny ciut wyższe niż na tradycyjnym rynku ale jakość ... nie do opisania. Smalec z idealnie białej słoninki, przepyszny boczek, na którym tłuszczu trzeba poszukać. Rewelacja. Jak ktoś z Dąbrowy to piszcie na mail. Dam znać gdzie wspomniana masarnia funkcjonuje.

przepis na grochówkę

 

Boczek wieprzowy idealnie uwędzony stał się podstawą naszej grochówki. Co prawda uboższej w składniki od tradycyjnej wojskowej ale równie smacznej. Grochówka z najlepszych polskich produktów.

*Grochówka na wędzonce*

  • boczek surowy wędzony 40 dag
  • groch łuskany połówki 0,5 kg
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • ziemniaki 5 sztuk
  • czosnek 4 ząbki
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Groch moczymy w zimnej wodzie na całą noc pamiętając o tym, że co najmniej podwoi on swoją objętość. Część boczku kroimy w kostkę. Resztę zostawiamy w całości. Będzie pyszna wędlina do chleba. Kostki jeśli zawierają sporo tłuszczu obsmażamy  na patelni. Jeśli pochodzą z tak cudownego kawałka jak ten na zdjęciu powyżej, nie potrzebują odtłuszczenia. Groch gotujemy w świeżej zimnej wodzie.

przepis na grochówkę

Gdy przestaną się wytwarzać zaburzyny, które skrzętnie zbieramy, dodajemy boczek (ten pokrojony i ten w całości), pokrojone  w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Do wywaru trafiają także ze 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy 4 startymi lub rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.

piątek, 21 grudnia 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2012/12/22 21:46:37
Ale mi zapachniało tą wędzonką .... Super zdjęcia!
-
2012/12/23 13:05:59
Dzięki :) Niestety już spałaszowana...
-
Gość: Ania, 84-10-160-213.dynamic.chello.pl
2013/01/10 11:09:06
Długo szukałam tego smaku, dzięki Wam znalazłam. Jest genialna, bardzo dziękuję!
-
2013/01/10 14:38:37
...a to się cieszę, że znalazłaś własnie u nas :)
-
Gość: fanGrachówki, 89-79-83-62.dynamic.chello.pl
2013/10/31 10:28:18
Gotowanie w zimnej wodzie jest naprawdę mistrzostwem świata ;)

Pozdrawiam
-
2013/10/31 14:53:18
Chodzi o to żeby zacząć gotować w zimnej, a nie na przykład wrzucić mięso do już ciepłej lub gotującej się wody :)

Również pozdrawiam