Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jeste¶my też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstr±g pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski ¶l±skie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Pier¶ kaczki

Kaczkę Dziwaczkę podali w buraczkach więc my piersi z kaczki też podamy z tym pysznym warzywem. Przepis na miodowo-imbirowe buraczki we wcze¶niejszym wpisie. Przepis na pyszn± pier¶ kaczki marynowan± w sosie sojowym, miodzie, imbirze i rozmarynie musiał się znaleĽć na naszym blogu przed ¦więtami. Udał nam się wczorajszy obiad, a przyprawami pachnie w domu do dzi¶.  Polska kaczka w dalekowschodnim zestawie aromatów.

przepis na pier¶ kaczki

*Pier¶ kaczki*

  • pier¶ kaczki 3szt
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy ciemny 150ml
  • miód 2 łyżeczki
  • imbir ¶wieży 5cm 
  • czosnek 4 z±bki
  • rozmaryn suszony lub ¶wieży
  • czosnek 4-5 nieobranych z±bków
  • połówka ¶wieżej pomarańczy
  • m±ka pszenna - czubata łyżka
  • półtorej szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól

 

Umyte piersi kaczki ze skór± nacieramy sol± i pieprzem. Z sojowego sosu, miodu, startego na tarce imbiru, posiekanego drobno czosnku i solidnej szczypty rozmarynu tworzymy marynatę. Skórę kaczych piersi nacinamy aż do znajduj±cego się między ni± a mięsem tłuszczu. Wcieramy cało¶ć w mięso i we wszystkie nacięcia. Zamarynowane piersi odkładamy na 2 godziny do lodówki.

przepis na pier¶ kaczki

Na teflonowej patelni bez oliwy  smażymy piersi skór± do dołu. Smażymy je dopóki cały tłuszcz się z kaczki nie wytopi, a skórka nie stanie się chrupi±ca. Przekładamy piersi  tym razem skór± do góry do brytfanki i podlewamy odrobin± wytopionego z kaczki tłuszczu. Wrzucamy jeszcze 4 lub 5 nieobranych z±bków czosnku w cało¶ci i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni około 25 minut. Pod koniec możemy piersi obrócić jeszcze raz na skórkę i wł±czyć termoobieg. Stopień wysmażenia mięsa jest zależny od Waszych upodobań. S± tacy co lubi± kaczuszkę krwist± w ¶rodku, s± tacy (...i my się do nich zaliczamy) by mięso było wysmażone w cało¶ci. Dlatego czas pieczenia piersi z kaczki oscyluje od 15 do 25 minut.

przepis na pier¶ kaczki

W międzyczasie z pozostałego na patelni sosu sojowego i kaczego tłuszczu robimy sos z nut± pomarańczow±. Do pozostało¶ci po smażeniu piersi z kaczki podsypujemy m±ki ci±gle mieszaj±c by nie zrobiły się grudki. Po chwili dolewamy bulion i ¶cieramy skórkę z połowy ¶wieżej pomarańczy. Sól , pieprz do smaku i pyszny sos gotowy.

przepis na pier¶ kaczki

Podali¶my wczoraj kaczkę na miodowych buraczkach ze ¶l±skimi kluskami. Powiem tak - dawno nie jadłem tak fajnej potrawy. Dawidowi się aż uszy trzęsły, szczególnie do buraczków, na które także zapraszam. 

 

@edycja 2014-07-27

Piekli¶my dzi¶ kaczuszkę ponownie. Skorygowałem w zwi±zku z tym czas pieczenia także i w tym przepisie. 15 minut to według mnie czas optymalny, a je¶li kto¶ lubi mocno wypieczon± niech dołoży trochę czasu i wypiecze mięso góra 25 minut. Oto ona:

przepis na pier¶ kaczki

Przepis na powyższ± pier¶ kaczki już na blogu. Na pyszny sos ¶liwkowy też.

poniedziałek, 17 grudnia 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
iza_skr
2012/12/19 08:24:08
Uwielbiam kaczkę i na pewno przygotuję wg Twojego przepisu, dziękuję :)
-
srk76
2012/12/19 15:20:48
...no to czekamy na opinię :)
-
Go¶ć: , *.adsl.hansenet.de
2013/10/29 15:44:51
kaczuszka przepyszna!!!!!polecam
-
2013/10/29 18:23:15
Oj muszę powtórzyć bo i smak powrócił a i zdjęcia bym wymienił :)

Cieszę się, że udało się.
-
Go¶ć: sylvik_o, *.ists.pl
2013/12/30 20:54:55
pyszna kaczka!!