Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Jabłecznik z budyniem
Mini pączki
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Kuskus słodko ostry
Śledzie w śmietanie
Najlepsze Blogi

Cookie Consent
Google

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Szpinak w cieście francuskim

Nie lubiłem szpinaku od dzieciństwa. Zielona papka na talerzu pojawiała się w związku z tym rzadko żeby nie powiedzieć: wcale się nie pojawiała. Związałem się z osobą, która szpinak uwielbia i powiem Wam szczerze udało się jej mnie do szpinaku przekonać. Co prawda ponad 10 lat starań ale efekt jak najbardziej pozytywny. Jestem w stanie zjeść szpinak w zapiekankach, zupie lub podany tak jak w dzisiejszym przepisie: szpinak w cieście francuskim.

przepis na szpinak

Pyszne paszteciki z doskonale doprawionym wnętrzem przygotowane z produktów dyskontu Biedronki. Mają chyba najlepszy szpinak mrożony w brykiecie, a ich gotowe ciasto francuskie pięknie wyrasta. Korzystamy więc często.

*Szpinak w cieście francuskim*

  • ciasto francuskie
  • szpinak mrożony w brykiecie
  • ser żółty tarty
  • czosnek
  • masło
  • jajko
  • pieprz
  • sól

 

Na patelni teflonowej rozpuszczamy ze dwie łyżki dobrego masła. Smażymy na nim drobno posiekany czosnek około minuty. Szybko dodajemy na patelnię zamrożone kawałki szpinaku. Czosnek przepalony bowiem gorzknieje. Warzywo dusi się na małym ogniu około 15-20 minut, a my możemy szpinak doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy utarty ser i mieszamy dokładnie całość  do uzyskania jednolitej pasty.

przepis na szpinak

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Łyżeczką nakładamy szpinakowy farsz a rogi ciasta zawijamy do środka. Wszystkie cztery rogi sklejamy dobrze na środku. Przygotowane paszteciki smarujemy z pomocą pędzelka solidnie rozbełtanym jajkiem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.

przepis na szpinak

Szpinak w cieście smakuje dobrze i na zimno i na ciepło z dobrej jakości sosem pomidorowym lub najzwyklejszym ketchupem.

poniedziałek, 17 grudnia 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2012/12/17 16:19:31
Dobrze przyprawiony szpinak jest najlepszym z możliwych dań. :)
-
2012/12/17 17:05:04
Kocham szpinak! Kocham ciasto francuskie! Niebo w gębie :)
Zapraszam do mnie: [a=URL]kulinarne-zmagania-fate.blogspot.com[/a]
-
2012/12/17 21:07:27
@wika

No to coś dla Ciebie takie paszteciki :)

@Inspirowane Smakiem

Jeszcze go aż tak nie polubiłem by zjeść osobno. Jednak jako dodatek jest rzeczywiście świetny.
-
2012/12/20 11:38:31
Być może to jest ta propozycja, która sprawi, że przekonam się do szpinaku. Wiem, że jest on zdrowy i zawiera wiele cennych składników, ale jakoś mam opory. Może zatem teraz? Zobaczymy.
-
2012/12/20 15:28:22
Nic tylko próbować.

BTW w sprawie dotyczącej SEO: linki w komentarzach blox'a są nofollow więc szkoda czasu na pozycjonowanie się stron z pomocą komentarzy. Co nie zmienia faktu że zapraszam do komentowania tak czy siak i korzystania z przepisów ;)