Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Kruche z owocami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Ciasto z borówkami
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Krokiety z mięsem i kapustą

Co robicie z mięsem, na którym gotujecie niedzielny rosół? My zbieramy cierpliwie aż przyjdzie dzień taki jak ten. Przepyszne krokiety z mięsem i kapustą zagościły na naszym stole. Uwielbiam zawijane naleśniki z mięsno-kapuścianym farszem i solidną porcją czerwonego barszczu z najlepszych polskich buraków.Poniższe krokiety to 100% domowego jedzenia ... pycha !

przepis na krokiety

*Krokiety z mięsem i kapustą*

  • mięso wołowe 60 dag
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula
  • oliwa lub olej roślinny
  • ciasto naleśnikowe (przepis na naszym blogu)
  • jajko
  • bułka tarta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Kiszoną kapustę gotujemy z kilkoma ziarenkami angielskiego ziela i laurowymi listkami. Gdy kapusta zmięknie odsączamy ją i czekamy aż wystygnie. W tym czasie możemy zmielić wołowinę. Każdej niedzieli gotując rosół zostawiamy sobie w zamrażalniku kawałki użytego w nim wołowego mięsa. Kawałki antrykotu, pręgi lub innej rosołowej porcji. Raz, że nie lubimy marnować dobrego mięsa,  a dwa farsz oparty o kawałki mięsa z rosołu jest doskonały. Mięso podczas gotowania przejmuje sporą część aromatów warzyw i staje się świetną bazą farszu do krokietów.

przepis na krokiety

Zmielone dokładnie mięso łączymy z ostygniętą i pokrojoną kapustą kiszoną. Na odrobinie oliwy smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę, która także trafia do farszu. Odrobina kolorowego pieprzu oraz soli dla smaku i mieszamy farsz dokładnie.

przepis na krokiety

Z ciasta naleśnikowego smażymy nieco grubsze niż zwykle placki, w które zwijamy kilka łyżek farszu. Z podanych składników winno wyjść około 13-15 krokietów. W miseczce pozostało nam rozbełtać jajko by obtoczyć z jego pomocą krokiety w bułce tartej.

przepis na krokiety

Smażymy krokiety z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy przepyszne krokiety z gorącym, czerwonym barszczem.

przepis na krokiety

Tak więc jeśli do tej pory nie odkładaliście rosołowego mięsa to róbcie to. Warto je wykorzystać powtórnie do krokietów lub pierogów.

 

poniedziałek, 03 grudnia 2012, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2013/01/02 18:29:17
Ja lubię z samą kapustą :)
-
2013/01/03 07:31:23
Też dobre :) W krokiecie w końcu najważniejszy jest chrupiący naleśnik ;)
-
Gość: dzidzia, 77-255-79-244.adsl.inetia.pl
2013/02/02 06:12:02
noo moze i pyszne,ale z tego co wiem i czego mnie uczono w gastronomikuto nalesnik powinien byc mega cienki do krokieta , a nie gruby.a pozatym ja tez juz kupe lat gotuje rozne jedzonko wiec wiem to z doswiadczenia,:)
-
2013/02/02 17:28:12
Absolutnie nie negowałbym Twojego doświadczenia ani wspomnianego gastronomika ale powinno nie oznacza że musi :)

Na blogu prezentujemy przepisy, które stosujemy od lat, których nauczyliśmy się od naszych rodziców czy babć. Często jest tak że rodzinny przepis różni się od wikipedycznej definicji przepisu co nie zmienia faktu, że jest praktyczny bo sprawdzony.

Nie wiem jak gastronomiki zapatrują się np. na kopytka ale mnóstwo przepisów podaje aby używać jajek - my nie używamy, a ludziom się podobają i im wychodzą takie jak pamiętają z dzieciństwa.

dzidzia - nie zamykajmy się w szablonach a krokiety muszą być pyszne niezależnie czy są z cienkim czy grubszym naleśnikiem.

pozdrawiam
-
Gość: ja1, 83.218.106.12*
2013/05/30 15:26:17
najlepsze naleśniki, czy to na słodko, czy krokiety, to naleśniki nawodzie mocno gazowanej
-
2013/05/31 10:35:14
Też słyszałem że ciasto jest po tym pulchne.