Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Kakaowy jabłecznik z orzechami

Jakoś tak tradycyjnie na święta czy  to grudniowe czy Wielkanocne z ciast piekę sernik z brzoskwiniami lub snikers. Ileż można? Dlatego w tym roku na naszym stole zagościł kakaowy jabłecznik z orzechami, który okazał się bardzo dobry. Myślę, że będzie częstszym dodatkiem do popołudniowej kawy. Przepis znaleźliśmy w magazynie "Gotuj krok po kroku", który polecam. Do oryginalnego przepisu dodaliśmy za radą gazety rodzynki moczone w rumie, które także według nas idealnie do niego pasują.

przepis na ciasto z jabłkami

*Kakaowiec z jabłkami*

  • 6 jabłek
  • 30 g orzechów włoskich
  • rodzynki garść
  • rum 100ml
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • soda oczyszczona -  łyżeczka
  • cynamon - łyżeczka
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • forma keksowa 38cm x 11cm (dno)

przepis na ciasto z jabłkami

Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę po usunięciu gniazd nasiennych. Orzechy włoskie należy rozgnieść z pomocą kuchennego wałka. Z pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem i do masy dodajemy olej. Przesianą mąkę z dodatkiem sody, proszku do pieczenia i cynamonem dodajemy do jajecznej masy. Mieszając powoli dosypujemy kakao, po uzyskaniu jednolitego koloru kolejne składniki takie jak: jabłka i uprzednio namoczone w rumie rodzynki.

przepis na ciasto z jabłkami

Rodzynki powinny poleżeć w alkoholu kilka godzin a najlepiej całą noc. Masę dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Na wierzchu rozsypujemy rozgniecione orzechy włoskie. Ciasto winno trafić do rozgrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni piec się jakieś 35 minut. Po ostygnięciu pozostało nam jedynie posypać wierzch cukrem pudrem

czwartek, 03 stycznia 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
izaa_a
2013/01/03 08:25:46
bardzo fajne ciasto ;)
-
srk76
2013/01/03 08:30:45
Nigdy tak nie jadłem jabłecznika w zasadzie :) Pyszne.
-
Gość: Agata, *.adsl.inetia.pl
2013/01/03 12:44:04
Widzę, że chętny na ciasto już jest. ;)
-
srk76
2013/01/05 09:18:37
Do roboty chętny skubany :) Ile to płaczu jak sprzęt w kuchni się chowa po wszystkim.
-
Gość: kkk, *.bredband.tre.se
2013/02/14 12:38:25
Jak duza jest forma w ktorej pieczesz?
-
srk76
2013/02/14 18:30:00
Moja wina - dopisałem już do przepisu. 38cm x 11cm (dno)