Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Szarlotka
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Kakaowy jabłecznik z orzechami

Jakoś tak tradycyjnie na święta czy  to grudniowe czy Wielkanocne z ciast piekę sernik z brzoskwiniami lub snikers. Ileż można? Dlatego w tym roku na naszym stole zagościł kakaowy jabłecznik z orzechami, który okazał się bardzo dobry. Myślę, że będzie częstszym dodatkiem do popołudniowej kawy. Przepis znaleźliśmy w magazynie "Gotuj krok po kroku", który polecam. Do oryginalnego przepisu dodaliśmy za radą gazety rodzynki moczone w rumie, które także według nas idealnie do niego pasują.

przepis na ciasto z jabłkami

*Kakaowiec z jabłkami*

  • 6 jabłek
  • 30 g orzechów włoskich
  • rodzynki garść
  • rum 100ml
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • soda oczyszczona -  łyżeczka
  • cynamon - łyżeczka
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • forma keksowa 38cm x 11cm (dno)

przepis na ciasto z jabłkami

Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę po usunięciu gniazd nasiennych. Orzechy włoskie należy rozgnieść z pomocą kuchennego wałka. Z pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem i do masy dodajemy olej. Przesianą mąkę z dodatkiem sody, proszku do pieczenia i cynamonem dodajemy do jajecznej masy. Mieszając powoli dosypujemy kakao, po uzyskaniu jednolitego koloru kolejne składniki takie jak: jabłka i uprzednio namoczone w rumie rodzynki.

przepis na ciasto z jabłkami

Rodzynki powinny poleżeć w alkoholu kilka godzin a najlepiej całą noc. Masę dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Na wierzchu rozsypujemy rozgniecione orzechy włoskie. Ciasto winno trafić do rozgrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni piec się jakieś 35 minut. Po ostygnięciu pozostało nam jedynie posypać wierzch cukrem pudrem

czwartek, 03 stycznia 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2013/01/03 08:25:46
bardzo fajne ciasto ;)
-
2013/01/03 08:30:45
Nigdy tak nie jadłem jabłecznika w zasadzie :) Pyszne.
-
2013/01/03 12:44:04
Widzę, że chętny na ciasto już jest. ;)
-
2013/01/05 09:18:37
Do roboty chętny skubany :) Ile to płaczu jak sprzęt w kuchni się chowa po wszystkim.
-
Gość: kkk, 95.209.60.220.bredband.tre.se
2013/02/14 12:38:25
Jak duza jest forma w ktorej pieczesz?
-
2013/02/14 18:30:00
Moja wina - dopisałem już do przepisu. 38cm x 11cm (dno)