Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Kruche z owocami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Ciasto z borówkami
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Pstrąg pieczony

Przepis na pstrąga pieczonego w aluminiowej folii jest jednym z prostszych przepisów na podanie smacznej ryby. Słodkowodne ryby drapieżne takie jak pstrąg, sandacz czy okoń same w sobie mają tyle dobrego smaku i aromatu, że przesadzanie z dodatkami lub przyprawami nie jest wskazane. Ryby te prowadzą aktywny tryb życia w czystych wodach więc nie musimy z nich usuwać aromatu mułu jak ze znanego nam karpia. Od lat stosujemy poniższy przepis na pieczonego pstrąga, który podpatrzony został w smażalni ryb w beskidzkiej Wiśle.

przepis na pstrąga

Potrzebujemy jedynie koperku, odrobiny soku z cytryny i kilku warzyw by móc cieszyć się smakowitym mięsem tęczowego lub źródlanego pstrąga. Polecam tym bardziej, że poniższy przepis pasuje do wielu diet w tym do diety Vitalia, którą Aneta od kilku tygodni stosuje.

*Pstrąg pieczony*

  • pstrąg patroszony - 4 sztuki
  • cebula
  • papryka czerwona
  • cytryna
  • koperek świeży
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • folia aluminiowa

 

przepis na pstrąga

Wypatroszone z wnętrzności i z płatów skrzelowych ale z pozostawionymi głowami pstrągi dokładnie myjemy chłodną wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. Zimna woda nie pozbawi ryby naturalnych śluzów wytwarzających się na skórze więc powinna być ciepła. Pamiętajcie jednak by nie była gorąca. Drobnej łuski pstrąga tęczowego nie musimy usuwać. Wytopi się sama i nada skórce odpowiednią konsystencję.

przepis na pstrąga

Środek rybki nacieramy solidną porcją soli, pieprzu i czosnku. Paprykę i cebulę kroimy w piórka, a cytrynę w plastry. Posiekany koperek mieszamy z sokiem z cytryny i wypełniamy nim jamkę brzuszną rybki. Jest szkoła dodająca jeszcze masło ale myślę, że to nie jest konieczny składnik.

Do środka trafiają także pokrojone wcześniej warzywa. Tak przygotowane tuszki pstrąga zawijamy w osobne arkusze aluminiowej folii. Ryby odstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki. Niech mięso sobie pooddycha aromatami, którymi go wypełniliśmy.

przepis na pstrąga

Pieczemy pstrągi na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 35-40 minut. Na środkowej półce. Po tym czasie otwieramy foliowe pakunki, przenosimy blaszkę z rybami piętro wyżej i przełączamy na górną grzałkę. Wierzchnia skórka powinna się jeszcze jakieś 10 minut podpiec i zrumienić. Można ją dodatkowo posypać odrobiną soli. Stopień przysmażenia zależny jest od Waszych upodobań. Osobiście lubię skórkę nieprzypaloną.

przepis na pstrąga

Podajemy rybkę z pieczonymi kartofelkami, frytkami lub brązowym ryżem i surówką z kiszonej kapusty. Tuż przed podaniem można pstrąga dodatkowo skropić sokiem z cytryny. Pstrąg posiada sporo ości jedynie w okolicach kręgosłupa więc dość łatwo można się ich pozbyć już po przyrządzeniu. Filetowanie ryby przed smażeniem nam z tego powodu odpada, a rybka w całości na talerzu wygląda wyśmienicie.

sobota, 26 stycznia 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2013/01/26 12:57:47
pstrag jest smaczny pod warunkiem, ze wiemy skad go mamy ;)
danie bardzo smaczne,
pozdrawiam
-
2013/01/26 13:07:23
Jako wędkarz mogę to tylko potwierdzić.

Niestety nie zawsze jest czas i sposobność by samemu złapać dorodne pstrągi. Dobrze mieć w okolicy chociaż dobrego hodowcę jednak nie róbmy scen ... jakość produktów dostępnych w sklepach też się jednak poprawia. Coraz bardziej świadomy klient zmusza sieci do rozważnych zakupów hurtowych.
-
2013/02/28 16:23:21
Mily mój zakupił dziś pstrągi i buszując w necie szukając natchnienia, trafiłam na tę stronkę. I myślę, że będę zaglądać tu częściej :)
Przepis jak najbardziej przemówił do mojej wyobraźni i podjęjałam wyzwanie.
Stąd moje pytanie, pewnie banalne. Czy cienkie oczka to te na placki ziemniaczane czy cienkie wiórki?
-
2013/02/28 16:28:16
Hmmm no normalnie blondyna. Pytaniie mialo być pod babką ziemniaczną.... Miesza mi już w głowie od tego głodu, bo na obiad pstrag, a na kolację babka. Zamieszczam zatem ponownie to pytanie, ale we właściwym miejscu ;)
-
2013/02/28 17:14:51
:)