Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Jabłecznik z budyniem
Mini pączki
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Kuskus słodko ostry
Śledzie w śmietanie
Tarta truskawkowa
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada jajeczna z makrelą

Kolejny przepis na dietetyczne danie, które w ramach diety Vitalia przygotowywała sobie Aneta. Całkiem dobra rolada jajeczna z makrelą wędzoną. Przepis zainspirowany roladą ze słynnego bloga Dietetycznie Siostro troszkę przez Mamuśkę urozmaicony ale równie pyszny co oryginał.

przepis na makrelę

*Rolada jajeczna z makrelą*

  • makrela - 1 szt
  • papryka czerwona - 1szt
  • ogórek kiszony - 1 szt
  • czerwona cebula - pół sztuki
  • jajka - 4 szt
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • koperek - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - pół łyżeczki
  • bazylia - pół łyżeczki
  • czosnek granulowany - pół łyżeczki
  • papryka słodka  - 1 łyżeczka
  • sól

 

Makrelę obieramy i usuwamy ości. Paprykę pieczemy w piekarniku aż skórka łatwo będzie odchodzić. Razem z innymi warzywami kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z mięsem ryby. Dodajemy natkę, koperek i mocno zagniatamy masę. Do smaku dodajemy sól i połowę łyżeczki papryki czerwonej mielonej.

Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy doprawiając bazylią, papryką słodką (połową łyżeczki) i granulowanym czosnkiem. Do jajecznej masy dokładamy powoli mieszając pianę z białek. Blaszkę (dno: 32cm x 21cm x 6cm )wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na niego masę jajeczną i pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Należy uważać by tego nietypowego omletu nie zrumienić zbyt mocno. Musi być elastyczny by łatwo się zwinął w roladę.

przepis na makrelę

Na jajecznym placku rozsmarowujemy makrelową pastę i zwijamy placek w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki. Roladę podajemy na zimno. W przepisie dietetycznych sióstr pisze, że można ją podawać z chrzanem. Ja ją jadłem z sosem musztardowo-koperkowym z IKEI i była przepyszna.

czwartek, 14 lutego 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2013/02/14 21:51:01
bardzo podoba mi się ten przepis :) trochę niecodzienny jeśli chodzi o mnie
-
2013/02/15 11:01:22
@oluus90

Jeśli o nas chodzi to też niecodzienny :)