Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada jajeczna z makrelą

Kolejny przepis na dietetyczne danie, które w ramach diety Vitalia przygotowywała sobie Aneta. Całkiem dobra rolada jajeczna z makrelą wędzoną. Przepis zainspirowany roladą ze słynnego bloga Dietetycznie Siostro troszkę przez Mamuśkę urozmaicony ale równie pyszny co oryginał.

przepis na makrelę

*Rolada jajeczna z makrelą*

  • makrela - 1 szt
  • papryka czerwona - 1szt
  • ogórek kiszony - 1 szt
  • czerwona cebula - pół sztuki
  • jajka - 4 szt
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • koperek - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - pół łyżeczki
  • bazylia - pół łyżeczki
  • czosnek granulowany - pół łyżeczki
  • papryka słodka  - 1 łyżeczka
  • sól

 

Makrelę obieramy i usuwamy ości. Paprykę pieczemy w piekarniku aż skórka łatwo będzie odchodzić. Razem z innymi warzywami kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z mięsem ryby. Dodajemy natkę, koperek i mocno zagniatamy masę. Do smaku dodajemy sól i połowę łyżeczki papryki czerwonej mielonej.

Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy doprawiając bazylią, papryką słodką (połową łyżeczki) i granulowanym czosnkiem. Do jajecznej masy dokładamy powoli mieszając pianę z białek. Blaszkę (dno: 32cm x 21cm x 6cm )wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na niego masę jajeczną i pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Należy uważać by tego nietypowego omletu nie zrumienić zbyt mocno. Musi być elastyczny by łatwo się zwinął w roladę.

przepis na makrelę

Na jajecznym placku rozsmarowujemy makrelową pastę i zwijamy placek w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki. Roladę podajemy na zimno. W przepisie dietetycznych sióstr pisze, że można ją podawać z chrzanem. Ja ją jadłem z sosem musztardowo-koperkowym z IKEI i była przepyszna.

czwartek, 14 lutego 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
oluus90
2013/02/14 21:51:01
bardzo podoba mi się ten przepis :) trochę niecodzienny jeśli chodzi o mnie
-
srk76
2013/02/15 11:01:22
@oluus90

Jeśli o nas chodzi to też niecodzienny :)