Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Krewetki na ostro

Jakby mi ktoś parę lat temu powiedział, że polubię krewetki to puknąłbym się jedynie w czoło. Co jak co ale do tych morskich robaczków trzeba się przekonać. Jedno jest pewne - krewetki genialnie wychodzą na zdjęciach, a smak podkręcony solidną porcją chili również daje ciekawe wrażenia. Podobno krewetki to afrodyzjak.

przepis na krewetki

*Krewetki na ostro*

  • krewetki tygrysie - 25 dag
  • czosnek - 4 ząbki
  • papryczka chili - 1 szt
  • pietruszka zielona - pół pęczka
  • olej
  • masło - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Porządnie rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy na nim 2 ząbki posiekanego czosnku pilnując by się nie przypalił. Na patelnię teraz powinno trafić masło. Gdy się rozpuści dodajemy rozmrożone dokładnie i przyprawione solą oraz pieprzem krewetki. Obsmażamy je z każdej strony dodając połowę posiekanej natki pietruszki. Mieszamy dość często by się zrumieniły z każdej strony równomiernie.

Czas na ostre chili - pokrojona w drobne paseczki papryczka doda odpowiedniego smaku mięsistym krewetkom. Kolej na resztę posiekanej pietruszki i kolejne dwa ząbki czosnku. Dusimy krewetki jeszcze chwilę i podajemy przystrojone szczypiorkiem. Jedliśmy je z opiekaną ciabatą posmarowaną pietruszkowym pesto - smaczna przekąska na wieczór. Krewetki można skropić przed podaniem cytryną.

przepis na krewetki

Uwaga - jeśli użyjecie świeżej, nieobranej krewetki nie zapomnijcie usunąć czarny przewód pokarmowy.

 

niedziela, 03 marca 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Cichy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/03 19:12:31
Uwielbiam krewetki... dobrze zrobione. Te, wyglądają na smaczne. Muszę wypróbować przepis. Mniam.
-
srk76
2013/03/03 19:13:54
Chilli robi swoje. Możesz dodać więcej.

Tylko pamiętaj chilli piecze dwa razy ;)
-
Gość: Kulinarny Zenit, *.internetia.net.pl
2013/03/03 21:43:50
jestem wielbicielką krewetek, Twoje wyglądają świetnie!
-
srk76
2013/03/03 21:56:42
Oj no tak jak Ty tak mówisz to się podwójnie cieszę.
-
Gość: Tomek, *.adsl.inetia.pl
2013/03/04 19:51:29
Ciekawe rozwiązanie z tymi krewetkami, z pewnością wypróbuje przepis bo zapowiada się wręcz wyśmienicie!

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego gotowania!
-
srk76
2013/03/05 09:18:42
Dziękujemy.
-
dogsonx
2013/03/06 12:56:04
oj oj oj uwielbiam !!! Ale one wyglądają nieziemsko apetycznie !!!! Mam na nie ogromną ochotę !
-
srk76
2013/03/06 23:03:42
Częstuj się :)