Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Pulpety w sosie pomidorowym

Dzisiaj przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Zdarzyło mi się raz będąc "słomianym wdowcem" kupić jakieś słoikowe pulpety znanej firmy. Od tamtego czasu wolę ich nie jeść wcale nawet jak najdzie mnie ochota niż zdecydować się na kolejny zakup gotowych pulpetów. Przygotowanie ich jest proste i szybkie więc jemy tylko domowe pulpety w pysznym sosie pomidorowym.

przepis na pulpety

*Pulpety w sosie pomidorowym*

  • mięso mielone - indycze 70 dag
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • jajko - 1szt
  • przecier pomidorowy - 500g
  • pietruszka zielona 
  • sól
  • pieprz
  • 200ml wody lub bulionu
  • czosnek
  • bazylia
  • bułka tarta - 1 łyżka

Filet z indyka mielimy. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką. Dodajemy pokrojoną drobno połowę cebuli i rozgniecione ząbki czosnku. Wyrabiamy masę doprawiając całość solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

przepis na pulpety

Jeżeli uznamy, że masa  jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Wszystko zależy od jakości mięsa i jego zawartości wody. Formujemy z mięsa kulki, które należy obsmażyć na odrobinie oliwy lub oleju z każdej strony. Mięso puści jeszcze swoje soki więc nie musi być go na patelni na początku zbyt dużo. Nie smażymy ich też zbyt długo bo pulpety mają się jedynie zamknąć z każdej strony.

przepis na pulpety

Na pozostałym po mięsie tłuszczu rumienimy posiekaną drugą połowę cebuli. Złoty kolor da nam sygnał na dodanie przecieru pomidorowego. Jeśli nie mamy własnego domowej roboty, spokojnie możemy użyć dostępnych przecierów w kartonikach. Ich jakość z roku na rok się poprawia. Podlewamy przecier wodą lub bulionem i gotujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Doprawiamy sos bazylią, szczyptą soli i cukrem. Ilość cukru zależna jest od kwasowości przecieru. Musicie sami znaleźć balans słodyczy i kwasu Waszego pomidorowego sosu.

przepis na pulpety

Pulpety podajemy z ryżem lub ziemniakami i sałatką z kiszonej kapusty. Formując mniejsze pulpety możemy je wykorzystać  do pysznego spaghetti. 

piątek, 08 marca 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
fiolka-fiolunka
2013/03/08 16:08:12
Swietny, prosty obiad :) Ja raz zerknelam na sklad tych wszystkich cudow w sloikach i teraz juz nie kupuje tego :)
-
srk76
2013/03/11 10:46:15
To było straszne przeżycie z tym słoikiem i trwało dłużej niż tylko konsumpcja ...błeee