Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Szarlotka
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik z budyniem

Gdyby przeprowadzić sondę pod tytułem "Jakie ciasta uwielbiasz?" przypuszczam, że w odpowiedziach powtarzały by się słowa - czekoladowe, z budyniem lub jabłeczniki. W każdym bądź razie jabłecznik to w naszym domu podstawowe ciasto do kawy. Poniższy przepis na jabłecznik z budyniem łączy w sobie wszystkie wspomniane wyżej smaki.

przepis na jabłecznik

Pyszne kakaowe kruche ciasto, gęsty waniliowy budyń i idealne do ciast złote renety w jednym pysznym kęsie. Pychota jak sie patrzy.

*Jabłecznik z budyniem*

  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 1,5 kostki
  • kakao - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • żółtka jaj - 4 sztuki
  • złota reneta - 1 kg
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 750ml
  • bułka tarta
  • sól
  • blaszka prostokątna 32x21x6 cm

 

Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszane suche składniki łączymy z pomocą posiekanego zimnego tłuszczu i żółtek. Zagniatamy ciasto nie wyrabiając go zbyt długo. Nasze dłonie szybko je ogrzeją i ciasto nam się będzie kleić. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Jedna trafi do lodówki druga do zamrażalnika. 

przepis na jabłecznik

Przygotowujemy blaszkę smarując ją pozostałym na papierze tłuszczem i wysypując bułka tartą tak by przywarła na dnie i do połowy boków. Wykładamy w blaszce wystudzone przez około 10 minut w lodówce ciasto. Szybko by nie zagrzać ciasta, rozprowadzamy go na dnie blachy. Rozprowadzone ciasto posypujemy bułką tartą aby soki z jabłek i budyń nie przemoczyły kruchego spodu.

przepis na jabłecznik

Na tak przygotowany spód trafią pokrojone w plastry lub kostkę jabłka. Całość zalewamy przygotowanym na 750ml mleka   budyniem waniliowym (2 opakowania). Pozostało już jedynie zetrzeć na wierzch drugą część ciasta, która zmroziła się w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej się ciasto na tarce zetrze. 

przepis na jabłecznik

Pieczemy jabłecznik około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu niech sobie ciasto odpocznie aby budyń ponownie stężał. Najlepszy jabłecznik z budyniem jest na drugi dzień gdy kruche ciasto delikatnie zmięknie, a aromat jabłek połączy się z wanilią budyniu.

niedziela, 07 kwietnia 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
2013/04/07 20:49:24
Chodzi za mną taki jabłecznik już od jakiegoś czasu - apetycznie wygląda!
-
2013/04/07 20:50:20
Za nami też tak chodził no i ...wychodził :)
-
2013/04/07 21:35:10
takie ciacho to jest to :) sama pychota :)
-
2013/04/07 21:45:03
Dokładnie :)
-
2013/04/09 12:43:40
ależ apetycznie wygląda :) pychotka
-
2013/04/09 13:00:11
..aż się chce go dziabnąć. Na weekend znowu go trzeba będzie chyba upiec.
-
Gość: ola, ip-46-45-78-130.ksiezyc.pl
2013/06/03 19:45:37
nie jest podane czy ten budyn na jabłka nakłada się zimny czy cieply
-
2013/06/03 21:15:03
Zimny trudno by było rozprowadzić. Gorący sparzyłby jabłka tak więc ostudzony ale nie do końca będzie super.
-
Gość: kinia, ajy126.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/30 21:41:50
jak długo mrozi się ta druga część ciasta w zamrażalniku żeby dobrze się ścierała?? jabłka surowe,tak?
-
2013/07/01 10:41:45
Kiniu chodzi o to by ciasto stwardniało na tyle aby dało się łatwo zetrzeć na tarce. Zależy od zamrażalnika ale tak ze 20 minut to chyba wystarczy. Sprawdź co jakiś czas palcem. Jak nie będzie się łatwo wbijał do ciasta to będzie akurat :)

...a jabłka surowe .
-
Gość: kinia, cdw149.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/07 10:36:19
super,dziękuję bardzo :) zrobię mężowi jak wróci z zagranicy na pewno się ucieszy :))
-
Gość: kinia, cdw149.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/07 10:51:24
jeszcze jedno rzuciło mi się w oko ;) do czego sól?
-
2013/07/07 12:43:07
@kinia

Racja. W domyśle szczypta soli potrzebna jest do ciasta by było bardziej wytrawne. Zapomniałem o tym napisać. Dzięki za zwrócenie uwagi poprawię wpis.
-
Gość: kinia, abkw62.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/09 19:34:14
ciasto wyśmienite,zrobiłam wszystko jak w przepisie więc nie mogło nie wyjść ;)dodaję do ulubionych ,bo na pewno często będzie gościć na naszym stole:) dziękuję i pozdrawiam.
-
2013/07/10 11:13:02
My juz czekamy tylko na złote renety - najlepsze do jabłeczników.
-
Gość: Martyna, 088156146114.stargardszczecinski.vectranet.pl
2013/09/14 21:29:23
Właśnie robie to ciasto, bo wygląda smakowicie :) Nie jest napisane czy piekarnik na 180 z termoobiegiem czy bez, wsadzilam juz bez... zobaczymy... Pozdrawiam, fajny blog ;)
-
2013/09/15 08:29:09
Bez. O termoobiegu zawsze piszę osobno choć powiem szczerze coś rzadko używamy.
-
Gość: , amontsouris-653-1-8-28.w86-212.abo.wanadoo.fr
2013/11/23 12:05:39
czy mozna napisac ile margaryny dokladniej?dziekuje
-
2013/11/23 12:36:21
Standardowo kostka to 250g czyli w przepisie mamy 375g

pozdrawiam