Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka w miodzie

Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje  w naszej rodzinie już jakiś czas. Kiedyś Siostra zapragnęła, oglądając zapewne reklamy w telewizji, słynnych żeberek w coli. Co jak co ale coca-cola mi bardziej do śrub w warsztacie pasuje niż do delikatnego mięsa więc nasze żeberka dusimy w miodzie. By przygotować żeberka w miodzie potrzebujemy kilku składników:

przepis na żeberka

*Żeberka w miodzie*

  • żeberka wieprzowe - 1,5kg
  • ketchup - 1 szklanka
  • olej - 3/4 szklanki
  • miód - 4 łyżki
  • sos sojowy ciemny - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • mieszanka chilli
  • pieprz
  • sól

Żeberka przygotowujemy dzień wcześniej. Konieczne jest zamarynowanie ich na całą noc. Mieszamy ketchup  z olejem, sosem sojowym i miodem. Do marynaty dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Doprawiamy mieszanką chilli. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Najwygodniejsze są takie gdzie pozostaną góra dwie kostki. Nacieramy mięso solidnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki.

przepis na żeberka

Na drugi dzień mięso dusimy w rękawie w temperaturze 200 stopni  godzinę lub półtorej. Można kilka łyżek marynaty dodać do rękawa. Pod koniec duszenia rozcinamy worek aby mięso się pięknie zarumieniło z wierzchu. Podane na rukoli w towarzystwie buraczków i ziemniaków staną się solidnym domowym obiadem.

przepis na żeberka

Żeberka można także opiec na grillu podlewając co jakiś czas miodową marynatą i to byłby ideał. Niestety na grill musimy jeszcze kilka miesięcy zaczekać. 

poniedziałek, 15 kwietnia 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Kamila, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/12/18 15:38:42
Dziękuję za ten przepis! Pierwszy raz w życiu robiłam żeberka. Nie mam najlepszych wspomnień z tym mięsem, ale zrobiłam, bo mój chłopak bardzo chciał. Bałam się, że wyjdą gumowe, twarde, itd. Ale wyszły idealne! Mięsko było chrupiące i po wbiciu widelca samo odchodziło od kości. Zrobiłam wszystko wg przepisu. Co do smaku - coś wspaniałego. Mój chłopak stwierdził, że są to najlepsze żeberka jakie jadł w życiu. Pozdrawiam!
-
srk76
2013/12/18 15:45:08
:)

Cieszymy się, że aż tak smakowało. Dużo też od jakości mięsa zależy. Jak się stara świnka trafi to żaden przepis nie pomoże ;)