Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Szarlotka
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka w miodzie

Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje  w naszej rodzinie już jakiś czas. Kiedyś Siostra zapragnęła, oglądając zapewne reklamy w telewizji, słynnych żeberek w coli. Co jak co ale coca-cola mi bardziej do śrub w warsztacie pasuje niż do delikatnego mięsa więc nasze żeberka dusimy w miodzie. By przygotować żeberka w miodzie potrzebujemy kilku składników:

przepis na żeberka

*Żeberka w miodzie*

  • żeberka wieprzowe - 1,5kg
  • ketchup - 1 szklanka
  • olej - 3/4 szklanki
  • miód - 4 łyżki
  • sos sojowy ciemny - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • mieszanka chilli
  • pieprz
  • sól

Żeberka przygotowujemy dzień wcześniej. Konieczne jest zamarynowanie ich na całą noc. Mieszamy ketchup  z olejem, sosem sojowym i miodem. Do marynaty dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Doprawiamy mieszanką chilli. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Najwygodniejsze są takie gdzie pozostaną góra dwie kostki. Nacieramy mięso solidnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki.

przepis na żeberka

Na drugi dzień mięso dusimy w rękawie w temperaturze 200 stopni  godzinę lub półtorej. Można kilka łyżek marynaty dodać do rękawa. Pod koniec duszenia rozcinamy worek aby mięso się pięknie zarumieniło z wierzchu. Podane na rukoli w towarzystwie buraczków i ziemniaków staną się solidnym domowym obiadem.

przepis na żeberka

Żeberka można także opiec na grillu podlewając co jakiś czas miodową marynatą i to byłby ideał. Niestety na grill musimy jeszcze kilka miesięcy zaczekać. 

poniedziałek, 15 kwietnia 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
Gość: Kamila, gms98.internetdsl.tpnet.pl
2013/12/18 15:38:42
Dziękuję za ten przepis! Pierwszy raz w życiu robiłam żeberka. Nie mam najlepszych wspomnień z tym mięsem, ale zrobiłam, bo mój chłopak bardzo chciał. Bałam się, że wyjdą gumowe, twarde, itd. Ale wyszły idealne! Mięsko było chrupiące i po wbiciu widelca samo odchodziło od kości. Zrobiłam wszystko wg przepisu. Co do smaku - coś wspaniałego. Mój chłopak stwierdził, że są to najlepsze żeberka jakie jadł w życiu. Pozdrawiam!
-
2013/12/18 15:45:08
:)

Cieszymy się, że aż tak smakowało. Dużo też od jakości mięsa zależy. Jak się stara świnka trafi to żaden przepis nie pomoże ;)