Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Szarlotka
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki z ziemniakami

Jak już stali czytelnicy wiedzą mamy na blogu sekcję kuchni regionalnej gdzie staramy się zebrać jak najwięcej przepisów tworzących tak zwaną kuchnię polską. Dzisiejszy przepis zainspirowany został programem Magdy Gessler, w którym to z pomocą gołąbków z ziemniakami rozkręciła pani Magda restaurację  w Jaśle. Starałem się znaleźć jakąś historię wspomnianej potrawy i mam kłopot.

przepis na gołąbki

Jeżeli czyta nas ktoś z tego pięknego regionu prosimy o jakieś informację bo potrawa jest PRZEPYSZNA. Nawet bym nie wpadł, że można tak podać gołąbki.

*Gołąbki z ziemniakami*

  • ziemniaki - 2kg
  • cebula - 3 sztuki
  • olej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • kasza manna - 3 łyżki

Przepis został odrobinę zmodyfikowany ale gdy, mam taką nadzieję, odezwie się ktoś z Jasła lub okolic zrobimy wersję jak najbliższą oryginałowi.

przepis na gołąbki

Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż uzyskamy piękny, złoty kolor. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, podobnie jak na placki ziemniaczane. Zbieramy masę w pieluszkę tetrową lub gazę i mocno odciskamy nadmiar wody. Mieszamy surowe ziemniaki z cebulą i jajkiem. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Podsypujemy 3 łyżkami kaszy mannej.

przepis na gołąbki

Kapustę gotujemy w całości  w osolonej wodzie. Przed gotowaniem wycinamy głąb. Stopniowo obieramy ugotowane liście kapusty. Zawijamy w nich farsz ziemniaczany i układamy w brytfance.

przepis na gołąbki

Na dnie brytfanki warto ułożyć kilka nieugotowanych pierwszych liści z kapusty by gołąbki się nie przypaliły od spodu. Gołąbkom wystarczy już tylko około 30 minut duszenia w przygotowanym sosie. Sosy do duszenia stosujcie wedle uznania. Ciekaw jestem jaki sos używały gospodynie na Podkarpaciu?

przepis na gołąbki

My dusiliśmy gołąbki  w pysznym sosie śmietanowym na wędzonce. Rewelacyjna potrawa - uwierzcie mi na słowo. 

wtorek, 14 maja 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus


Komentarze
Gość: Magdalena, staticline-31-183-13-34.toya.net.pl
2013/05/15 13:57:50
Prześliczne, apetyczne zdjęcia. Łatwe przepisy. Po prostu chce się to wszystko zrobić.
Pozdrawiam
-
2013/05/15 15:05:10
Chce się to wszystko na blogu robić bardziej jak czytam takie miłe komentarze :)

Dziękujemy

-
2013/05/16 14:07:54
Uwielbiam gołąbki. Teściowa zawsze szykuje na święta. Przepyszne są z ziemniakami ale te kasza gryczaną też powalają.
-
2013/05/16 16:10:49
To prawda - gryka jest naszą ulubiona kaszą. Spróbuj hreczniaków :)
-
Gość: , host-79.173.13.200.tesatnet.pl
2013/05/28 14:29:47
Mam nadzieję że moje gołąbki z ziemniakami są pyszne . Duszą się jeszcze w sosie i jestem ciekawa czy zasmakują domownikom. Super przepisy estetyczne foto no i przepisy łatwe proste tanie i przyjemne . Pozdrawiam Aga
-
2013/05/29 08:04:30
Aga

Daj znać jak smakowały.
-
Gość: Darek B., 188.147.144.94.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/01/14 22:14:09
No i mały klops z podkarpackim pochodzeniem tych gołąbków. Podobne, ale bez kaszy manny i jajka, 40 lat temu robiła na Mazowszu moja babcia, pamiętam jadłem, mniam -:)
-
2014/01/15 07:48:01
Szukam już jakiś czas jakiegoś udokumentowanego przepisu i z tym jest problem. Nie wiem czy przepis jest u Monatowej (stara książka kucharska) Może tam coś więcej bym znalazł...
-
Gość: clara99, 176-96-169-64.net.meganet.net.pl
2014/02/20 17:00:08
Zrobiłam dzisiaj gołąbki z Pani przepisu z niewielkimi zmianami. Otóż , ominęłam jajko a dodałam zmieloną ciecierzycę z puszki. gołąbki wyszły pyszne. Pozdrawiam.
-
2014/02/22 16:03:48
Ciekawe z tą ciecierzycą :)