Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki z budyniem

Dawno nie robiliśmy żadnych muffinek tak więc pora odkurzyć naszą silikonową formę  i zrobić coś delikatnego z budyniem w środku. Po prostu  coś  pysznego do kawy - muffinki z budyniem.  Kupne ciastka nam do filiżanki czarnego napoju już  nie smakują. Dobra kawa domaga się dobrych dodatków. Zróbmy sobie domowe babeczki.

przepis na muffinki

*Muffinki  z budyniem*

  • mąka pszenna - 40 dag
  • cukier - 15 dag + 2 łyżki (budyń)
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - opakowanie 15g
  • olej - 1/3 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 400ml + 1 szklanka
  • budyń waniliowy - opakowanie 

 

Z 400ml mleka odlać trochę do kubka i wymieszać w niej budyń z dwiema łyżeczkami cukru. Resztę zagotować. Rozpuszczony budyń wlać do gotującego się już mleka intensywnie mieszając aż się  zagęści. Wyłączamy ogień i można masę ostudzić.

przepis na muffinki

W misce mieszamy jajka, szklankę mleka i olej. W drugiej misce mieszamy suche składniki - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy suche składniki do mokrych i energicznie wyrabiamy ciasto z pomocą drewnianej łyżki. Gdy masa nabierze aksamitnej struktury jest gotowa do dalszej obróbki. Rozkładamy w formie silikonowej papierowe papilotki. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta - łyżeczkę budyniu i kolejną łyżkę ciasta.

przepis na muffinki

Muffinki pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku (góra, dół) przez około 25 minut. Ozdabiamy przygotowanym lukrem i cukiereczkami lub posypujemy zwykłym cukrem pudrem.

przepis na muffinki

Czerwony lukier widoczny na zdjęciu został zrobiony w ten sposób:

  • białko jajka
  • cukier puder - 150g
  • barwnik spożywczy - czerwony

Białko ucieramy z cukrem pudrem dodając kropelkę czerwonego barwnika, który należy dokładnie w lukrze rozmieszać. Babeczki smarujemy lukrem gdy zupełnie ostygną.

wtorek, 28 maja 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy