Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z mięsem i kapustą

Jeśli zrobiłbym  konkurs pod tytułem "Najlepsze pierogi na świecie" to jestem święcie przekonany, że pierogi z mięsem i kapustą jeśliby nawet nie wygrały to znalazły by się na podium. Jedno z popularniejszych polskich dań zawita dziś na familijnym blogu. Delikatne ciasto, soczyste mięsne nadzienie z przepyszną kiszoną kapustą - to najważniejsze cechy poniższych pierogów:

przepis na pierogi

*Pierogi z mięsem i kapustą*

  • 60 dag mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 300ml gorącej wody
  • wołowina - pół kilo gotowanej z rosołu
  • kapusta kiszona - 30 dag
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Zawsze do pierogów używamy mięsa, które gromadzimy na tą okazję po wszelakich zupach. Tak jest i tym razem. Mięso mielimy w maszynce. Kapustę należy gotować do miękkości i odcedzić  z wody. Kroimy kapustę w miarę drobno. Na łyżce oliwy złocimy pokrojoną w kostkę cebulę. Łączymy wszystkie przygotowane składniki wyrabiając na jednolitą masę. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na pierogi

Przesianą mąkę wyrabiamy z olejem i z ostrożnie dolewaną gorącą - prawie wrzącą wodą. Wystudzone ciasto wyrabiamy w rękach. Po uzyskaniu elastycznej masy ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na kilkumilimetrowe płaty. Z pomocą szklanki wycinamy kółeczka.

przepis na pierogi

Łyżka farszu na każde kółko i zawijamy ciasto w pieróg zaciskając jego brzegi widelcem lub palcami. Gotujemy pierogi na dobrze osolonej, wrzącej ale nie hulającej wodzie, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. 2 lub 3 minutki od wypłynięcia w zupełności wystarczą.

przepis na pierogi

Pierogi podajemy omaszczone skwarkami - takie są najlepsze.

BTW ...pisze ten wpis, a moje ślinianki chcą się rozpuścić - rany! ... jak ja lubię takie pierogi...

czwartek, 27 czerwca 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
malwinkanr1
2013/06/27 13:06:14
Z pewnością znalazły by się na podium! Są przepyszne! :)
-
srk76
2013/06/27 14:20:50
Osobiście je ubóstwiam.
-
nashelly
2013/06/27 17:58:01
Uwielbiam! :D Najlepsze pierogi ;)
-
srk76
2013/06/27 18:41:27
Potwierdzam.