Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Kotlety mielone z dorsza

Dzieciaki suszą nam czasami głowę widząc reklamy w telewizji w temacie smakowitych chrupiących rybek. Gotowe rybne kotlety mielone w różnych formach, przeważnie mrożone smakują jak kawałki dykty lub tektury. Ryby warto jeść i to często więc rozwiązaniem jest kotlet mielony z dorsza.

przepis na rybę

Można je przygotować na różne atrakcyjne dla dzieci sposoby korzystając z metalowych foremek w kształcie gwiazdek lub rybek. Przy najbliższej okazji zaprezentuję zdjęcia takich zabawnych kotlecików. Dziś kotlet mielony z dorsza w tradycyjnej formie. Najważniejsze jest to że takie danie jest przygotowane ze składników, które sami kupiliśmy. 

*Kotlet mielony z dorsza*

  • dorsz świeży lub mrożony - 40 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • jajka - 1 sztuka
  • koperek - pół pęczka
  • cebula - 1 sztuka
  • cytryna
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

 

Wymyty porządny kawałek ryby suszymy na papierowym ręczniku. Kroimy dorsza na mniejsze kawałki by ułatwić sobie mielenie. To samo robimy z boczkiem wędzonym. Mielimy oba składniki w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy rozbite jajko i posiekaną drobno cebulkę.

przepis na rybę

Wyciskamy do miski sok z połówki cytryny. Można zetrzeć trochę  skórki dla podkręcenia owocowego aromatu. Pozostaje nam już tylko dodać posiekany koperek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jeżeli masa byłaby zbyt wodnista możemy zagęścić ją łyżką bułki tartej lub kaszy manny. Formujemy w rękach kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron tak by skórka stała się złota i chrupiąca.

Podana z samodzielnie zrobionymi frytkami i zdrową surówką z kapusty kiszonej doskonale zaspokoi głód naszych dzieciaków zamiast reklamowanych intensywnie w programach dla dzieci fastfoodowych śmieci.

 

czwartek, 12 września 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy