Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz czerwony na ... żurku

Kuchnia to takie miejsce gdzie często łączymy rzeczy, które wydawałoby się połączone być nie powinny. Czy można połączyć tradycyjny polski barszcz czerwony  z genialnym smakiem śląskiego żurku? Można i my tak czasami robimy. Pyszny barszcz czerwony ugotowany na wiejskiej kiełbasie i wędzonych żeberkach podkręcony zakwasem na żurek śląski.Spróbujcie bo takie połączenie jest pyszne.

przepis na barszcz czerwony

*Barszcz czerwony na żurku*

  • buraki - 1 kg (najlepsze są buraki podłużne)
  • żeberka wędzone - 0,5 kg
  • kiełbasa wiejska - 30 dag
  • cebula
  • domowy zakwas na żurek - 400ml
  • śmietana do zup - 150 ml
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól

 

Żeberka zagotowujemy i po usunięciu pierwszych zaburzyn dodajemy pokrojone w kostkę obrane buraki. Dorzucamy do wywaru kilka liści laurowych i ziarenek angielskiego ziela i pozwalamy całości powoli się gotować. Kiełbasę kroimy w plastry i obsmażamy na patelni aż się zrumieni. W międzyczasie dodajemy na patelnię posiekaną w kostkę cebulę.

Gdy buraki zmiękną wrzucamy do zupy zrumienioną cebulę z kiełbasą. Dolewamy około 400ml zakwasu na żurek śląski. Wciskamy do wywaru dwa ząbki czosnku. Gotujemy całość doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec zabielamy zupę zahartowaną śmietaną i gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiając posiekanym koperkiem. Barszcz podajemy na przykład z utłuczonymi  z dodatkiem odrobiny masła i mleka ziemniakami.

Przepis na domowy zakwas znajdziecie w przepisie na wielkanocny żurek ale można użyć też dobrej jakości żytnich żurków dostępnych w dobrych delikatesach lub u przysłowiowej "baby".

sobota, 19 października 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: cichy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/20 10:53:15
A to ciekawy barszcz :) Wygląda jak ukraiński, a jest wg mnie ciekawszy, bo z żeberkami. Zapewne ciekawy smak. No i tak z rana... chyba zgłodniałem :)
-
srk76
2013/10/20 18:01:32
Dla Ślązaka taki barszcz to profanacja ale ... smaczna profanacja :)