Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy chleb

Po wczorajszym dniu zastanawiam się czy już całkiem nie przejść na tzw. chleb domowy. Dom wypełniony aromatem pieczonego chleba. Puszysty i delikatny jednocześnie wyraźny i sycący. Świeży bochenek obsypany czarnuszką, ziarnami słonecznika i grubo ziarnistą solą morską. Pierwsze cięcie i  masło rozpuszczające się na świeżo odkrojonej kromce ... boskie! 

przepis na chleb

Pyszny chleb domowy z bardzo prostego przepisu. Bez zakwasu, bez długiego czekania i banalny w przygotowaniu. Po prostu chleb.

*Chleb domowy*

  • mąka pełnoziarnista - 1 kg
  • 700ml wody
  • słonecznik łuskany - 2 porządne garści
  • drożdże świeże - 5 dag
  • sól - 2 czubate łyżeczki

Z podanych ilości powinny wyjść dwa bochenki. Piekliśmy je w blaszce o wymiarach: 37x12x7 chociaż mniejsza będzie lepsza.

Drożdże należy rozpuścić w chłodnej wodzie. Suche składniki mieszamy w misce razem z jedną garścią łuskanego słonecznika. Dodajemy rozpuszczony drożdżowy zaczyn i wyrabiamy ciasto na jednolita masę o luźnej konsystencji. Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

przepis na chleb

Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i wykładamy w blaszkach wysmarowanych olejem roślinnym. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce a blaszki przykrywamy wilgotną ściereczką. Ciasto w blaszkach powinno podwoić swoją objętość. Oznaczać to będzie, że jest już gotowe do wypieku.

przepis na chleb

Wyrośnięty chleb należy nawilżyć z wierzchu wodą, obsypać ziarnami czarnuszki i drugą garścią słonecznika. Całość posypujemy też gruboziarnistą solą morską.

przepis na chleb

Dzięki temu skórka chleba nabierze doskonałego smaku podobnego temu jaki znacie z chlebów typu baltazar. Wkładamy do rozgrzanego już piekarnika i pieczemy około pół godziny. Temperatura wypieku to 220 stopni.

przepis na chleb

Przed wyjęciem chleba z pieca sprawdzamy patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest suche. Po wyjęciu układamy chleb na kratce i przykrywamy wilgotną ścierką by skórka delikatnie zmiękła - nie każdy lubi ranić dziąsła na mocno chrupiącym chlebie.

przepis na chleb

Stara szkoła mówi - nie jedz świeżego, gorącego drożdżowego chleba bo brzuch będzie bolał... kto by tam słuchał starej szkoły... masełko już czeka.

 

wtorek, 01 października 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Sosnowa 11, 192.68.51.*
2013/10/01 12:30:47
Hej, wyglada bardzo smakowicie. Nie wiesz, czy z tego samego przepisu uda się w maszynie do pieczenia chleba?
-
Gość: Emka, *.dynamic.chello.pl
2013/10/01 22:36:10
Apetycznie wygląda :) a ja też się w pieczenie chleba ostatnio bawię, tylko w wersji dla leniwych - w maszynie do chleba. kilka spektakularnych porażek mam za sobą - głównie dlatego, ze uparłam się na chleb bez mąki pszennej. ale nic z tego nie wychodzi, chociaż połowa pszennej musi byc, zeby bylo zjadliwie. dzis upiekłam z 1/3 maki zytniej i wyszło super :)
Twój ma tą przewagę, ze można go zjeść ciepły ;p mój musi przestygnąc, zebym mogła go wyjąc z formy ;)
-
Gość: Emka, *.dynamic.chello.pl
2013/10/01 22:42:29
a z jakiej mąki pełnoziarnistej piekłaś?

sosnowa - ja robię z takiego przepisu:
320ml wody (ja daję 300 wody, 120 mleka)
1 jajko
20g masła
400g mąki pszennej
200g mąki żytniej
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki drożdzy suszonych

bochenek na 1kg, ale ja daję na 1250 zeby mi sie dopiekł
-
srk76
2013/10/02 08:01:15
@Sosnowa
Nie znam zasad koniecznych przy używaniu maszyn do wypieku.

@Emka
To chyba nasz drugi prosty chleb, który żona piekła. Jest super - Aneta mówi, że po 2 dniach nawet lepszy :) Użyta była Lubella Pełne Ziarno 3 Zboża, a tam jest chyba pszenica, żyto i orkisz. Przepis jest z resztą oparty o ten z opakowania.

BTW
@Sosnowa
...tam chyba była wersja dla maszyny ale nie mogę znaleźć w sieci zdjęcia od tyłu tej mąki.
-
Gość: XXX, 78.10.253.*
2013/10/02 16:19:35
Właśnie upiekłam,jest boski a jak pachnie....
-
Gość: sosnowa 11, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/02 17:19:34
Dzięki! Skusiłyście mnie, wypróbuję.
-
srk76
2013/10/03 08:11:43
xxx

Musiał wyjść :)

sosnowa

Próbuj i daj znać.
-
Gość: Asia z Siedliska pod Lipami, 80.51.238.*
2013/12/26 11:01:05
Witaj:-)))
Domowy chleb uzależnia. Zaczęłam eksperymentować jakiś rok temu. Najpierw drożdżowy, a potem skusił mnie chleb na zakwasie. Wbrew pozorom ten drugi wcale nie jest taki pracochłonny i trudny do wykonania. Teraz pieke na zmianę - albo drożdżowy, al;bo na zakwasie. Zreszta w naszej wsi mania pieczenia chleba rozprzestrzeniła się. Wybudowaliśmy ostatnio piec chlebowy w świetlicy wiejskiej:-)))
Z piekarniczym pozdrowieniem
Asia
-
srk76
2013/12/26 12:11:40
Powrót do korzeni :) Gratuluję wytrwałości i chęci propagowania tego co przecież było istotą polskiej wsi jeszcze kilkadziesiąt lat wstecz.