Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwica drobiowa z pieczarkami

Kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem polędwica drobiowa z pieczarkami pojawiła się na naszym stole dzięki współpracy ze sklepem Tradismak. Z każdym kolejnym daniem przygotowanym w szynkowarze "Singiel" staję się fanem domowej wędliny. Okazuje się, że coś co pozornie jest trudne, w rzeczywistości jest niezwykle łatwe. Soczysta, aromatyczna i w 100% naturalna polędwica drobiowa z pieczarkami w prostym przepisie.

przepis na domową wędlinę

Zapraszamy:

*Polędwica drobiowa z pieczarkami*

  • pierś kurczaka - 70 dag
  • pieczarki - 10 dag
  • masło - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • przyprawa Natura John - 2 łyżeczki
  • bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 2 lub 3 sztuki

przepis na domową wędlinę

50 dag mięsa kroimy w niezbyt małą kostkę. Pozostałe 20 dag mielimy lub drobno siekamy. Pieczarki kroimy w połowy talarków (jeśli mamy duże grzyby) i obsmażamy na maśle. Grzybów nie można przesmażyć bo będą za suche. Musimy jedynie wypuścić z nich trochę aromatu. Podsmażone grzyby mieszamy z krojonym i mielonym mięsem. Doprawiamy całość solą i przyprawami. Przyprawa "John" zawierała m.in. suszoną cebulę, paprykę i curry.

przepis na domową wędlinę

Masę wkładamy do szynkowaru, na wierzch układamy 2 lub 3 listki liścia laurowego. Nakładamy praskę, którą dociskamy sprężyną. Tak przygotowany szynkowar odkładamy do lodówki na dwie godziny by mięso przesiąknęło aromatem przypraw. Zdjęcia i opis urządzenia znajdziecie w poprzednim wpisie Mielonka z szynki - zapraszamy.

przepis na domową wędlinę

Szynkowar wkładamy do garnka na przygotowaną podkładkę. Może to być ściereczka - chodzi o to by urządzenie nie leżało bezpośrednio na dnia garnka. Zalewamy garnek wodą  pod rant szynkowara powyżej poziomu mięsa. Gotujemy wodę do temperatury 80 stopni Celcjusza i w takiej parzymy polędwicę około 60 minut pilnując by temperatura się nie zmieniała. Nie jest to skomplikowane gdy mamy odpowiedni do takich działań termometr.

przepis na domową wędlinę

Zaparzoną wędliny szybko chłodzimy wkładając szynkowar do zimnej wody i odkładamy do lodówki na 12 godzin by polędwica sobie odpoczęła. Wyjęcie produktu z szynkowara nie nastręcza kłopotów. Polędwica wyskoczyła nam na talerz nawet bez polania odwróconego dnem do góry szynkowara wrzątkiem.

przepis na domową wędlinę

Nie przegapcie kolejnych przepisów na domową wędlinę.  Zapiszcie się więc na newsletter lub polubcie nasza stronę na Facebook'u.

Przepisy przygotowywane w szynkowarze "Singiel" znajdziecie także w naszej sekcji "Wędliny z szynkowara", która się na naszym blogu pojawiła.

sobota, 16 listopada 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
ninakrawczyk
2013/11/17 06:50:30
super pomysł z tą domowej roboty polędwiczką/szyneczką :) ja chyba też zacznę w domu sama takie rzeczy robić.
-
srk76
2013/11/17 10:37:31
Polecam bo warto :)
-
kaftyka
2013/12/13 12:41:29
Naprawdę fajny przepis. Trochę dużo przy tym pracy, ale myślę, że na niedzielny obiad można coś takiego zrobić.
-
srk76
2013/12/13 15:15:31
Na obiad to raczej by trzeba było więcej na tym daniem popracować. Taką polędwicę drobiową to raczej na zimno do kanapek.