Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Pizza margaritha

Jak już wspominałem lubię włoską kuchnię za jej prostotę i doskonały smak. Pizza margaritha, która stała się ambasadorem tego pięknego kraju na świecie jest kwintesencją tego o czym piszę. Prosty przepis, minimalna ilość składników i doskonały smak cieszący nasze zmysły jeszcze długo po konsumpcji. Zjeść taką pizzę w małej  pizzerii gdzieś na prowincji włoskiej Campanii lub przy stoliku stojącym na gwarnej uliczce Neapolu to takie moje małe marzenie. Z tych realnych do spełnienia. Przyjdzie na to czas ale dziś zróbmy sobie margarithę w domu.

przepis na pizzę

*Pizza margaritha*

  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • letnia woda - 1 szklanka
  • sól - łyżeczka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek lub olej - 3 łyżki
  • drożdże - 5 dag
  • mozzarella w kulce - 3 sztuki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidory świeże polskie lub włoskie z puszki (ewentualnie z kartonu)
  • bazylia

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże z  cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Do płynu dolewamy olej lub oliwę z oliwek. Rozmieszany zaczyn odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlewamy go do mąki i wyrabiamy intensywnie ciasto. Początkowo dość mocno klei się do dłoni ale nie przejmujmy się tym. Gdy przestanie zamieni się w aksamitną i delikatną masę doskonałą do przygotowania pizzy.

przepis na pizzę

Blachę piekarnika smarujemy olejem lub oliwą i posypujemy  mąką. Jeszcze na stolnicy delikatnie rozciągamy ciasto i nakładamy je na blachę. Rozmasowujemy ciasto na blasze tak by wypełniło ją całą, a na brzegu pojawił się charakterystyczny dla włoskich placków rant. Rant zabezpieczy zawartość pizzy przed wypłynięciem podczas pieczenia. Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą lub olejem. Całość dość gęsto nakłuwamy widelcem.

przepis na pizzę

Aby przygotować tradycyjną włoską margarithę  powinniśmy zrobić doskonały sos pomidorowy. My od jakiegoś czasu ułatwiamy sobie ten etap używając tylko świeżych polskich pomidorów lub doskonałej jakości włoskich tomat bez skóry, które można dostać już na naszym lokalnym rynku bez żadnego problemu. Delikatnie posiekane pomidory równomiernie rozkładamy na pszennym placku i posypujemy posiekaną bazylią lub jej przetartą w dłoniach suszoną wersją. Obrany czosnek siekamy drobno i rozrzucamy na pizzy. Kulki mozzarelli odsączone z zalewy kroimy w plastry i układamy na pomidorach. Całość  dość intensywnie posolić solą morską i odrobiną świeżo mielonego, kolorowego pieprzu.

przepis na pizzę

Piekarnik rozgrzany już do 250 stopni Celcjusza więc możemy wkładać pizzę na pierwszą półkę od dołu i piec jakieś 15 minut. Na 5 minut przed końcem można wyłączyć dolną grzałkę jeśli spód już się dobrze przypiekł. Sprawdzamy to delikatnie podnosząc pizzę łopatką.

przepis na pizzę

Pizzę jeszcze gorącą kroimy specjalnym nożem i podajemy na przykład z sosem czosnkowym lub najzwyklejszym ketchupem. Chociaż powiem szczerze sama w sobie bez zbędnych dodatków margaritha jest doskonała czy to na ciepło czy już na zimno.


 

sobota, 21 grudnia 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
mama_pietruszki
2013/12/22 22:35:46
Och też bym taką zjadła... W sumie to jakąkolwiek pizzę bym zjadła... A w ogóle to wiele rzeczy bym zjadła ....

Zła dieta, zła ;).
-
srk76
2013/12/23 10:09:13
Jak tak dalej pójdzie to ja też złą dietę poznam...