Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Uszka z grzybami i kapustą

Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez barszczu z uszkami. Uszka z grzybami i kapustą to mój ulubiony początek wigilijnej wieczerzy. Tradycyjne polskie postne uszka wigilijne są idealnym dodatkiem do barszczu zrobionego na domowej roboty zakwasie. Właśnie taki barszcz pojawi się w tym roku na naszym świątecznym stole.

przepis na wigilijne uszka

*Uszka z grzybami i kapustą*

  • kapusta kiszona - 1/2 kg
  • grzyby suszone - 50 g
  • cebula - 2 sztuki
  • masło
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki

Grzyby moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z kilkoma listkami laurowymi i ziarenkami angielskiego ziela. Grzyby kroimy w drobne kawałki i razem z cebulą bardzo drobno posiekaną smażymy przez chwilę na maśle. Miękką kapustę odcedzamy z garnka i mieszamy z grzybami. Doprawiamy farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na wigilijne uszka

Przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy do niej olej. Wyrabiając powoli łyżką ciasto dolewamy gorącej (nie wrzątek) wody. Gdy temperatura ciasta opadnie wyrabiamy je już ręcznie aż stanie się elastyczne i nieklejące. Ciasto należy rozwałkować na płat grubości kilku milimetrów.

przepis na wigilijne uszka

Kroimy ciasto w miarę równe kwadraty. Na każdy z nich łyżeczką nakładamy farsz. Składamy kwadrat ciasta w trójkąt i zawijamy na palcu jego dwa rogi tworząc pierożek kształtem przypominający ucho. Nasze jak widzicie przypominają trochę uszy elfów z Władcy Pierścieni Tolkiena...

przepis na wigilijne uszka

Gotowe pierożki układamy na blacie wcześniej posypanym mąką. Zrobione uszko powinny chwilę odpocząć pod lnianą ściereczką. Uszka gotujemy w osolonej i niechulającej wodzie około 3 minut od wypłynięcia.

 

 

sobota, 14 grudnia 2013, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: cichy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/15 10:18:32
Wyglądają świetnie :) Ale mam pytanie ... używacie ostrego noża na drewnianym blacie? Wow.
-
srk76
2013/12/15 11:27:17
Zadałem żonie podobne pytanie. Okazuje się, że opowieści o wytrzymałości na ciepło i uszkodzenia mechaniczne nie były wyssane z palca :)