Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Kapusta kiszona ze szpyrką

Na Śląsku  kapusta kiszona cieszy się od lat spora popularnością. Trudno się dziwić bo to tani ale jednocześnie doskonały produkt to tworzenia kulinarnych majstersztyków. Kapusta kiszona jest składnikiem ogromnej ilości tradycyjnych śląskich potraw. Jednak różnego rodzaju kapusty gotowane, zasmażane czy to z grzybami czy to ze wędzonym boczkiem są ulubionym daniem i to nie tylko Ślązaków.

przepis na kapustę kiszoną

Tym razem chcemy Wam zaprezentować kapustę kiszoną ze szpyrką przygotowaną przez naszą przyjaciółkę na pysznym, niedzielnym obiedzie w Chorzowie gdzie zostaliśmy zaproszeni. Przy okazji chcę napisać, że było pysznie i rodzinnie. Jak to na Śląsku.

*Kapusta kiszona ze szpyrką*

  • kapusta kiszona - 0,5 kg
  • wędzony boczek - 30 dag
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Kapustę gotujemy do miękkości z kilkoma sztukami liścia laurowego i angielskiego ziela. Boczek kroimy w słuszną kostkę i obsmażamy na sporym ogniu by stał się chrupki i nie stracił za dużo aromatu. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy do smaku cukru. Jak dużo to już zależy od tego jak kwaśną mamy kapustę kiszoną. Gdy kapusta będzie gotowa odlewamy wodę i łączymy  ze skwarkami czyli po śląsku szpyrką. Mieszamy całość doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Doskonały dodatek do tradycyjnych śląskich guminklyjzów lub tłuczonych ziemniaków i pieczonego w piwie kurczaka, który się już nie długo na blogu pojawi bo jest tego naprawdę wart.

poniedziałek, 20 stycznia 2014, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/20 18:42:22
Z chęcią wypróbuję przepis i czekam na kurczaka w piwie:))
-
srk76
2014/01/20 21:38:41
Też czekam ;)
-
iwonafirszt
2014/01/20 21:44:19
_____________________________________________
PRZEPIS I ZDJĘCIA POKAZUJĄ WARTOŚĆ I SMAK! *****

TEN OPIS JEST BEZSPRZECZNIE REWELACYJNY.

_____________________________________________
-
srk76
2014/01/21 22:33:51
Dziękujemy pani Iwono.