Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Rafaello na krakersach

Mało coś deserów u nas ... trzeba to zmienić. Dzisiejszy wpis wypełni zapach wiórków kokosowych i waniliowego cukru. Robimy rafaello na słonych krakersach. Doskonały szybki deser, który smakuje wyśmienicie. Robi się go banalnie i bardzo szybko chociaż warto by chwilę sobie po zrobieniu odpoczął w lodówce.

przepis na kokosowy deser

*Rafaello na krakersach*

  • krakersy słone - 2 opakowania
  • wiórki kokosowe - 150 g
  • margaryna mleczna - 250 g
  • mleko - 0,5 litra
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 płaskie łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 2 czubate łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • żółtka jaj - 2 sztuki

Opakowanie waniliowego cukru mieszamy z połową szklanki zwykłego, dodajemy dwa żółtka i ucieramy na gładką masę. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i rozprowadzamy w szklance zimnego mleka. Wlewamy całość do utartych żółtek i chwilę miksujemy.


przepis na kokosowy deser

Drugą szklankę mleka należy zagotować z połową szklanki cukru. Do gotującego się mleka wlewamy uzyskaną wcześniej z żółtek mieszankę. Gotujemy budyń na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy masę i całkiem zimną miksujemy z margaryną mleczną. Pod koniec dosypujemy około 100 g kokosowych wiórków.

Do blaszki (forma jak kto woli i posiada) wyściełanej folią spożywczą układamy warstwami krakersy przełożone budyniową masą kokosową. Ostatnią warstwę kremu posypujemy resztą kokosowych wiórków i odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie aż krakersy delikatnie zmiękną.

Słone krakersy idealnie równoważą słodki smak budyniowego kremu. Rafaello rozpływa się w ustach i jest przepyszny. Zaletą powyższego przepisu jest spora możliwość jego kombinacji. Można uatrakcyjnić kokosowy deser na przykład odrobiną adwokatu lub wiórki zamienić z rozdrobnionymi orzechami. Taki orzechowy deser posypujemy wtedy z wierzchu sporą ilością kakao i grubo startą gorzką czekoladą.


przepis na kokosowy deser

Sposobów na pyszny, kremowy deser na krakersach jest sporo i zapewne się jeszcze co najmniej jeden na naszym blogu pojawi dlatego warto już dziś zapisać się na newsletter lub polubić nasz facebookowy fanpage aby być z nami na bieżąco. Zapraszamy.

poniedziałek, 20 stycznia 2014, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy

Komentarze
bartoszrompala
2014/01/21 23:52:07
apetycznie to się prezentuje, szczerze mówiąc muszę iść do lodówki na moje czekoladowe ciacho :) a sadełko rośnie :(
-
srk76
2014/01/22 16:20:27
oj jakieś czekoladowe też bym wsunął...
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/01 14:18:34
na pół litra mleka 2 płaskie łyżeczki maki pszennej i 2 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej?
i w trzeciej linijce "raz żółtkami masła i chwilę miksujemy" do gotującego budyniu dodajemy masło czy do wystudzonego????
-
Gość: nana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/02 14:04:35
ile masła?
-
srk76
2014/02/02 15:25:13
...ależ pomieszałem ten przepis...

Całość już skorygowana. Masła oczywiście w nim nie ma. Pojęcia nie mam skąd się we wpisie wzieło. Jakieś chochliki mi się tu rozpanoszyły :)