Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba opiekana w zalewie octowej

Gdy byłem dzieckiem wujek z Goczałkowic pokazał i nauczył mnie wędkarstwa. Jeszcze kiedyś wrócę do tego przyjemnego dla duszy zajęcia ale dziś muszą mi wystarczyć smakołyki, które znam z tamtych czasów. Opiekana ryba w occie była przednia letnimi wieczorami nad goczałkowickim Rontokiem. Wujek potrafił tak przyrządzić leszcza w occie, że ślina płynęła potokiem do ust już na sam widok odkręcanego słoika.

przepis na rybę opiekaną

Oczywiście dla zrobienia opiekanych ryb w zalewie octowej wystarczy wybrać się do najbliższego sklepu i zakupić nawet pospolitego morskiego mintaja. Jednak jeśli kiedyś będziecie mieli szansę zrobić to z jedną z popularniejszych ryb polskich jezior - leszczem to polecam szczególnie. Ich nawet nie trzeba filetować.

*Ryba opiekana w zalewie octowej*

  • ryba - 1,5 kg (mintaj, leszcz lub jakakolwiek inna)
  • cebula - 60 dag
  • woda - 2 litry
  • ocet - 3/4 szklanki
  • cukier - 5 łyżek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

 

Z wody, octu, cukru, kilku ziaren angielskiego ziela i kilku liści laurowych przygotowujemy zalewę. Należy  wszystko ze sobą przegotować. Ilość łyżeczek cukru musicie sami określić. Jeśli ktoś lubi mocniejszy octowy aromat zalewy samego cukru da oczywiście mniej. Z podanej ilości cukru wychodzi dość słodka rybka.

przepis na opiekaną rybę

Rybę kroimy w mniejsze kawałki. Kropimy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy kawałki ryby w mące, w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Opiekamy rybę z obu stron na złoto. Cebulę siekamy w piórka i szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryb. Do słoików lub innego na przykład płaskiego naczynia układamy warstwami ryby i porcje zeszklonej cebuli. Zalewamy całość gorącą zalewą octową i zamykamy szczelnie. Ostudzone pojemniki odkładamy na kilka dni do lodówki by ryba mogła się przegryźć zalewą a ewentualne ości rozmiękły na tyle by nie przeszkadzać nam w konsumpcji.

piątek, 03 stycznia 2014, srk76
Tagi: ryby przepisy

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy