Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba opiekana w zalewie octowej

Gdy byłem dzieckiem wujek z Goczałkowic pokazał i nauczył mnie wędkarstwa. Jeszcze kiedyś wrócę do tego przyjemnego dla duszy zajęcia ale dziś muszą mi wystarczyć smakołyki, które znam z tamtych czasów. Opiekana ryba w occie była przednia letnimi wieczorami nad goczałkowickim Rontokiem. Wujek potrafił tak przyrządzić leszcza w occie, że ślina płynęła potokiem do ust już na sam widok odkręcanego słoika.

przepis na rybę opiekaną

Oczywiście dla zrobienia opiekanych ryb w zalewie octowej wystarczy wybrać się do najbliższego sklepu i zakupić nawet pospolitego morskiego mintaja. Jednak jeśli kiedyś będziecie mieli szansę zrobić to z jedną z popularniejszych ryb polskich jezior - leszczem to polecam szczególnie. Ich nawet nie trzeba filetować.

*Ryba opiekana w zalewie octowej*

  • ryba - 1,5 kg (mintaj, leszcz lub jakakolwiek inna)
  • cebula - 60 dag
  • woda - 2 litry
  • ocet - 3/4 szklanki
  • cukier - 5 łyżek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

 

Z wody, octu, cukru, kilku ziaren angielskiego ziela i kilku liści laurowych przygotowujemy zalewę. Należy  wszystko ze sobą przegotować. Ilość łyżeczek cukru musicie sami określić. Jeśli ktoś lubi mocniejszy octowy aromat zalewy samego cukru da oczywiście mniej. Z podanej ilości cukru wychodzi dość słodka rybka.

przepis na opiekaną rybę

Rybę kroimy w mniejsze kawałki. Kropimy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy kawałki ryby w mące, w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Opiekamy rybę z obu stron na złoto. Cebulę siekamy w piórka i szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryb. Do słoików lub innego na przykład płaskiego naczynia układamy warstwami ryby i porcje zeszklonej cebuli. Zalewamy całość gorącą zalewą octową i zamykamy szczelnie. Ostudzone pojemniki odkładamy na kilka dni do lodówki by ryba mogła się przegryźć zalewą a ewentualne ości rozmiękły na tyle by nie przeszkadzać nam w konsumpcji.

piątek, 03 stycznia 2014, srk76
Tagi: ryby przepisy

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy