Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Sola zapiekana pod serową kołderką

Sola to obok tilapii doskonała ryba do zapiekania. Spójne, nierozpadające się pod wpływem dłuższej obróbki mięso. Sola zapiekana pod serową kołderką w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków i cukinii prezentuje się i smakuje doskonale. 

przepis na rybę

*Sola zapiekana pod serową kołderką*

  • sola - 4 filety
  • żółty ser - 100g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • masło - 1 łyżeczka
  • suszone i zblendowane warzywa (domowa vegeta)
  • koperek siekany - 1 łyżka
  • cytryna
  • pieprz
  • sól
  • olej roślinny

 

Kawałki ryby kropimy solidnie sokiem z cytryny i doprawiamy solą. pieprzem i naszym nowym wynalazkiem - domową vegetą. Trafił nam się sklep ze zdrową żywnością, w której możemy kupić suszone warzywa. Wystarczy je tylko z odpowiednią ilością soli zblendować i popularna przyprawa trafia do słoiczka ale już bez konserwantów, wspomagaczy smaków i dwóch ton niepotrzebnej soli.

przepis na rybę

Naczynie żarodoporne smarujemy oliwą lub olejem roślinnym. Układamy kawałki ryby. Na rybę kładziemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość pruszymy serem, a na wierzch układamy łyżeczkę masła. Zapiekamy solę w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez około 40 minut.

przepis na rybę

Rybkę możemy podać z przygotowanymi specjalnie dla niej ziemniakami i cukinią. Ziemniaki należy pokroic w plstary. To samo robimy z cukinią. Układamy plasterki w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym (na przykład forma do tarty). Doprawiamy suszonymi warzywami, pieprzem, suszonymi przyprawami: tymiankiem, imbirem, bazylią i pietruszką.

przepis na ziemniaki

Zapiekamy tak przygotowane warzywa skropione oliwą w temperaturze 200 stopni około 35 minut (aż ziemniaki zmiękną)

czwartek, 05 czerwca 2014, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy