Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Sos śmietanowo-łososiowy

Szybkie i proste danie jednak wyraziste i bardzo smaczne. Sos śmietanowo-łososiowy podany z dobrze ugotowanym makaronem ma prawo się stać hitem biwaku. Niewiele potrzeba by stworzyć szybki i smaczny posiłek nawet jak mamy w czasie letnich eskapad ograniczony dostęp do świeżych produktów spożywczych. Puszkowanego łososia zawsze możemy mieć w swoim kulinarnym arsenale.

przepis na łososia z puszki

Firma Graal z Wejherowa poczęstowała nas swoim produktem i właśnie dzięki niej zapraszam Was dzisiaj na doskonałe kokardki z sosem śmietanowo-łososiowym.

*Sos śmietanowo-łososiowy*

  • łosoś w oleju Graal - 150g
  • makaron kokardki - 400g
  • pomidory krojone w zalewie - puszka 400g
  • świeży szpinak - 150g
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Na łyżkę oleju wrzucamy posiekane ząbki czosnku. Jak tylko zacznie unosić się charakterystyczny zapach a czosnek się zarumieni wrzucamy na patelnię posiekany szpinak i dobrze całość mieszamy. Jak tylko objętość liści szpianku zacznie się zmniejszać dorzucamy odsączone z zalewy pokrojone pomidory oraz rozdrobnionego i odsączonego z oleju łososia. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dusimy chwilę. Wystarczy już tylko zagęścić, powstający dzięki puszczającym sok pomidorom sos, śmietaną. Mieszamy i ewentualnie sos jeszcze doprawiamy.

przepis na łososia z puszki

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Po odsączeniu przelewamy zimną wodą, żeby przestał się na durszlaku gotować. Zapobiegniemy powstaniu nieapetycznej papki. Makaron powinien teraz trafić na patelnię z sosem gdzie należy go z nim wymieszać. Podajemy makaron z gorącym sosem, odrobiną posiekanej natki lub bazylii i obserwujemy cieszących się jak dzieci domowników.

 

środa, 04 czerwca 2014, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy