Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jeste¶my też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstr±g pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski ¶l±skie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Pier¶ kaczki z sosem ¶liwkowym

Jaki¶ czas nosiłem się z zamiarem poprawienia zdjęć w poprzednim przepisie na pier¶ kaczki. Tym razem się nie udało bo zrobili¶my pier¶ kaczki zupełnie inaczej. Było jeszcze pyszniej. Sos ¶liwkowy podkre¶lił delikatne mięso kaczuszki idealnie. Polecam kaczkę, a sos w szczególno¶ci.

pier¶ kaczki

*Pier¶ kaczki w sosie ¶liwkowym*

  • pier¶ kaczki ze skór± - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

*Sos ¶liwkowy*

  • ¶liwki suszone - 80g
  • ¶liwki węgierki ¶wieże - 200g
  • sos sojowy ciemny - 60ml
  • miód - 70ml
  • ocet balsamiczny lub z czerwonego wina - 50ml
  • czosnek polski - 2 z±bki
  • papryka ostra - do smaku

Z piersi kaczki usuwamy penset± pozostało¶ci piórek je¶li takowe sie zdarz±. Nacinamy ostrym nożem skórę aż do mięsa uważaj±c by samej piersi nie uszkodzić. Nacieramy piersi mieszank± pieprzu, soli i dużej ilo¶ci suszonego, przetartego w rękach majeranku. Odkładamy mięso do lodówki na pół godziny.

piers kaczki

W tym czasie możemy przygotować sos. W szkołach ucz± by sos robić na wytopionym z kaczki tłuszczu ale nasz na próbę zrobili¶my inaczej. Dzięki temu sos można użyć także do innych dań nawet wegetariańskich.

Do garnka wlewamy miód, sos sojowy oraz zmiażdżony czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy ¶liwki suszone oraz ¶wieże bez pestek. Podlewamy octem i gotujemy około 30 minut. Doprawiamy ostr± papryk±, której nie powinni¶my oszczędzić by sos miał swoj± moc. Po 30 minutach blendujemy zredukowany sos. Ja dodatkowo przetarłem go przez drobne sitko. Chwila pracy ale sos mamy gładziutki jak pupcia niemowlęcia.

pier¶ kaczki

Piersi smażymy na mocno rozgrzanej patelni skór± do dołu. Skóra ma być mocno chrupi±ca a znajduj±cy się pod ni± tłuszcz  powinien się cały wytopić. Jakies 5 minut starczy. Gdy to się stanie przekładamy mięso na drug± stronę i smażymy około 3 minut.

pier¶ kaczki

Tak przygotowane piersi powinny trafić do brytfanki i do piekarnika orzgrzanego już na 180 stopni. 15-25 minut w piecu i piersi gotowe. Czas zależny od ulubionego stopnia wysmażenia mięsa i wielko¶ci samych piersi. Każdy musi za pierwszym razem sam poeksperymentować by znaleĽć swój ideał. Nam piętna¶cie minut wystarczyło (nareszcie przekonałem Anetę, do lekko krwistego mięsa kaczki)

pier¶ kaczki

Piersi kroimy w plastry ale dajmy jej odpocz±ć po wyjęciu z pieca by wariuj±ce z powodu temperatury soki nam po zbyt wczesnym przecięciu soki nie wypłyneły. Podana z ziemniaczkami i modr± kapustk± pier¶ kaczki z pysznym sosem ¶liwkowym u¶wietniła niedzielny obiad. Pycha!

poniedziałek, 28 lipca 2014, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy