Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczka wieprzowa z sosem serowym

Delikatne mięso podane z pysznym serowym sosem. Mała wariacja na temat tego czym uraczyła nas niedawno kuchnia Pubu Spencer w Katowicach. Dodam, że kuchnia na wysokim poziomie. Zdjęcia potraw tam zaserwowanych znaleźć można było na naszej stronie facebook'owej. ...ale do rzeczy. Polędwiczka wieprzowa to teoretycznie mięso, którego nie da się zepsuć. Nic bardziej mylnego. Każde mięso, a szczególnie te delikatne można po prostu przedobrzyć na wiele sposobów. Dlatego też poniższy przepis to minimalizm w pełni tego słowa znaczeniu.

przepis na polędwicę wieprzową

*Polędwiczka wieprzowa z sosem serowym*

  • polędwica wieprzowa - 500g
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • olej lub oliwa

Polędwiczki nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki na godzinkę. Wyjętą z lodówki na półgodziny przed smażeniem polędwicę obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie. Mięso ma się jedynie pozamykać. Położona na olej polędwica prosto z lodówki szybko schłodziła by tłuszcz, a tym samym mięso zamiast szybko opiec się zaczęło by się na nim dusić.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy kilka plastrów masła. Kładziemy na nich polędwicę i układamy na niej kolejnych kilka plasterków masła. Pieczemy mięso około 25 minut. Po wyciągnięciu dajemy mu odpocząć z 5 minut zanim pokroimy je w plastry.

*Sos serowy*

  • mleko - 100 ml
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ser typu lazur - 100 g
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dosypujemy mąkę, energicznie całość mieszając. Powoli dodajemy mleko. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy pokruszony lazur i śmietanę. Ciągle mieszając doprawiamy gałką, białym pieprzem i solą. Jeśli zbyt mocno sos się zredukuje można dodać mleka by go upłynnić. Na potrzebę zdjęcia sos mamy gęstniejszy niż w zasadzie być powinien.

przepis na polędwicę wieprzową

Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry i podajemy z serowym sosem w towarzystwie karmelizowanych miodem buraczków. Pieczone z całym czosnkiem ziemniaczki to już tylko dodatek dla łasuchów takich jak ja :)

wtorek, 21 kwietnia 2015, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy