Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Lekki pomidorowy sos do makaronu

Delikatny. Mocno pomidorowy. Pyszny sos do makaronu przygotowany w kilka minut. Z takim przepisem nigdy więcej nie kupicie gotowego dania czy sproszkowanej bazy, którą wciskają nam tysiącami reklam "szefowie kuchni" producentów odparowanej żywności.

przepis na sos do makaronu

*Lekki sos pomidorowy do makaronu*

  • mielone mięso indyka - 500g
  • passata pomidorowa - 0,7 litra
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • seler naciowy - 1 łodyga
  • cukinia mała - 1 sztuka
  • pieczarki - 200g
  • bulion drobiowy - 200 ml
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub olej roślinny

Patelnię kropimy oliwą. Rumienimy na niej posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek. Dorzucamy zmielone mięso indycze i smażymy na sporym ogniu rozbijając tworzące się z mięsa grudki. Na patelnię trafić  powinny pokrojone  w kostkę cukinia, seler naciowy i pieczarki. Mieszając często zawartość patelni dolewamy  bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy całość solą, pieprzem i bazylią.

przepis na sos do makaronu

Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy sos do odpowiedniej gęstości na małym ogniu. 20 minut powinno wystarczyć by można było podać pyszny i lekki sos z ugotowanym al dente w dobrze osolonej wodzie makaronem.

przepis na sos do makaronu

Na zdjęciu pyszne razowe penne.

wtorek, 19 maja 2015, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy