Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Farfalle z łososiem

Pierwsze od jakiegoś czasu danie na, które trzeba było poświęcić ciut więcej czasu i znacząco podnieść temperaturę wewnątrz mieszkania. Jednak warto było bo makaron z łososiem podany w gęstym śmietanowym sosie był na prawdę pyszny. 

przepis na łososia

*Farfalle z łososiem*

  • łosoś filet - 30 dag
  • pieczarki - 40 dag (małe)
  • makaron farfalle - 25dag
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polskie - 2 ząbki
  • cukinia - 1 mała sztuka
  • natka pietruszki
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • sól
  • pieprz

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli oraz czosnku. Podsmażamy dość mocno by grzyby się zrumieniły. Dorzucamy łososia pokrojonego w większą kostkę. Na patelnię musi trafić też pokrojona w kostkę cukinia. Uważajcie by nie przeciągnąć ryby. Łosoś nie może być przesuszony. Pora dodać śmietanę i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podlewamy odrobiną wody z makaronu. Dusimy całość kilka minut aż sos się zagęści. 

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odsączamy makaron ale odrobinę wody odlewamy - patrz wyżej. Na koniec danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

niedziela, 19 lipca 2015, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy