Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Dorsz pieczony na warzywach

Dietetyczna wersja pieczonej ryby nie musi być ani nudna ani niesmaczna. Dorsz pieczony na warzywach smakował nam bardzo i raczej na stałe zapisał się w naszym domowym menu.

przepis na dorsza

*Dorsz pieczony na warzywach*

  • dorsz - 450g
  • papryka - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • koperek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • parmezan, gran padano lub inny twardy ser
  • oliwa

Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą. Doprawiamy intensywnie pieprzem i solą. Mieszamy rękami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na przykład w jednorazowym pojemniku do zapiekania. Na wierzchu warzyw układamy skropione sokiem z cytryny i natarte solą oraz pieprzem kawałki ryby. Całość posypujemy pietruszką i zamykamy naczynie.

przepis na dorsza

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy rybę przez około 45 minut. 10 minut przed zdejmujemy pokrywkę, posypujemy tartym serem i zapiekamy na złoto. Co prawda my podaliśmy rybę z ziemniakami i pyszna sałatą ale spokojnie można zjeść ją tylko z pysznymi warzywami, na których ją piekliśmy.

sobota, 12 września 2015, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy