Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie w sosie pomarańczowym

Przyzwyczajeni do podawania śledzi w różnych wersjach z olejem z niedowierzaniem trochę patrzyliśmy na przepis Magdy Gessler. Śledzie bez oleju? ... a jednak. Sok pomarańczowy, rodzynki i suszone śliwki zastąpiły tradycyjny olej i wyprowadziły polską rybkę na wyższy poziom smaku. To doskonała śledziowa sałatka na zbliżające się coraz szybciej Święta. Polecamy!

przepis na śledzie

*Śledzie w sosie pomarańczowym*

  • filet śledziowy a'la Matjas - 8 sztuk
  • śliwki suszone - 200g
  • rodzynki - 150g
  • cebula - 3 sztuki
  • sok z pomarańczy - 500ml
  • miód - 2 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • olej - łyżka
  • cytryna - 1 sztuka
  • ostra papryka suszona - 1/2 łyżeczki

 

Śledzie moczymy w wodzie lub mleku aż ich słony smak będzie dla nas odpowiedni. Wyciskamy z pomarańczy około 500ml soku. Mieszamy go z sokiem z jednej cytryny. Wymieszane soki należy zagotować dodając  miód, śliwki i rodzynki.

przepis na śledzie

Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Dokładamy cebulę do sosu. Sos doprawiamy ostrą papryką. Pokrojone w grubsze paski śledzie układamy w słoju przekładając każdą warstwę łyżką lub dwiema sosu. Odstawiamy śledzie do lodówki by mogły się przegryźć.

piątek, 27 listopada 2015, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy