Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Zielone śledzie

Dwa wpisy jeden pod drugim. Niby te same śledzie w oleju ale każdy inny. Na pierwszy ogień zielone śledzie czyli filety śledziowe w oleju z bazyliowym pesto. Intensywny aromat bazylii dał zwykłym śledziom przepysznego kopa. Warto spróbować. Także śledzi czerwonych z kolejnego wpisu.

przepis na śledzie

*Zielone śledzie*

  • 6 filetów a'la matyas
  • cebula - 2 sztuki
  • olej
  • bazylia świeża
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • orzechy pini lub arachidowe - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • parmezan - 2 łyżki startego
  • oliwa z oliwek

Filety kroimy w wygodne do jedzenia kawałki i zalewamy wodą lub mlekiem by oddały co nieco soli. Cebule kroimy w pióra i przelewamy na sitku wrzątkiem. Składniki na pesto miksujemy w blenderze. Do słoika układamy warstwami cebulę, śledzie, pesto ...i tak aż do wypełnienia słoika. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na dzień lub dwa by śledź przesiąknął bazyliowym aromatem.

czwartek, 07 kwietnia 2016, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy