Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Zielone śledzie

Dwa wpisy jeden pod drugim. Niby te same śledzie w oleju ale każdy inny. Na pierwszy ogień zielone śledzie czyli filety śledziowe w oleju z bazyliowym pesto. Intensywny aromat bazylii dał zwykłym śledziom przepysznego kopa. Warto spróbować. Także śledzi czerwonych z kolejnego wpisu.

przepis na śledzie

*Zielone śledzie*

  • 6 filetów a'la matyas
  • cebula - 2 sztuki
  • olej
  • bazylia świeża
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • orzechy pini lub arachidowe - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • parmezan - 2 łyżki startego
  • oliwa z oliwek

Filety kroimy w wygodne do jedzenia kawałki i zalewamy wodą lub mlekiem by oddały co nieco soli. Cebule kroimy w pióra i przelewamy na sitku wrzątkiem. Składniki na pesto miksujemy w blenderze. Do słoika układamy warstwami cebulę, śledzie, pesto ...i tak aż do wypełnienia słoika. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na dzień lub dwa by śledź przesiąknął bazyliowym aromatem.

czwartek, 07 kwietnia 2016, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy