Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z kurkami

Zainspirowani restauracyjnymi przygodami na wakacjach dziarsko wróciliśmy do domowej kuchni. Na stole wylądował pyszny międzybrodzki pełnoziarnisty makaron i międzybrodzkie kurki ze zbocza Jaworzyny. Tym sposobem w kilka minut zajadaliśmy pyszny makaron z kurkami w śmietanowym sosie.

przepis na kurki

*Makaron z kurkami*

  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany do sosów np 18 %
  • około 50 g startego sera typu parmezan lub gran padano
  • sól, pieprz .
  • świeże kurki - 30 dag
  • masło - łyżka

Najpierw należy przygotować grzyby, które lubią mieć między blaszkami sporo ziemi lub piasku. Można zalać je zimną wodą i odstawić na 20 minut. Można spróbować wyczyścić je szczoteczką do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie.

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość aż odparuje większość wody. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wody z makaronu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu starty ser. Gdy się rozpuści mieszmy go z odsączonym makaronem i podajemy posypując odrobiną sera.

 

środa, 27 lipca 2016, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy