Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta jabłkowa - Thermomix

Dawno dawno temu jadłem to pyszne ciasto gdzieś w resturacji. Przeglądając przepisy z książki kulinarnej dołączonej do Thermomix'a od razu tarta jabłkowa rzuciła mi się w oczy. Musiała się w związku  z tym pojawić na stole. Doskonały deser, a że mamy akurat jesień...

przepis na tartę Thermomix

*Tarta jabłkowa*

  • masło - 75g + trochę do formy
  • mąka pszenna - 150 g + odrobina do podsypania
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki lub 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • woda 50g
  • jabłka - 1kg - najlepszy gatunek do szarlotek to polska złota reneta
  • cukier - 30g
  • masło - 10g

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Formę do tarty o średnicy 26cm natłuszaczamy odrobiną masła i opószamy mąką.

Do naczynia miksującego wkładamy masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę. Ustawiamy na panelu odpowiednie parametry: czas - 20 sekund, obroty - 4. Mieszamy ciasto na tartę. Zaletą Thermomix w przypadku ciast kruchych jest brak praktycznie kontaktu ciasta z rękami co gwarantuje jego jakość bo ręce i zbyt długie wyrabianie ogrzewają ciasto. To natomiast nie wpływa dobrze na jego strukturę już po wypieczeniu. 

Po wyrobieniu stosujemy mały trick pozwalający ciastu odejść od noży Thermomix'a. Ustawiamy na panelu parametry: czas - 10 sekund, obroty - 2 i uruchamiamy obroty wsteczne. Ciasto przekładamy na kuchenny blat oprószony mąką i rozwałkowujemy cieniutko z pomocą wałka. Wykładamy ciastem blaszkę, odcinamy resztki z krawędzi formy do tarty. Ciasto jest cieniutkie i nie potrzebuje wstępnego pieczenia.

przepis na tartę Thermomix

Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Kroimy jabłuszka w cieniutkie plasterki i układamy na cieście w kształ rozety. Całość posypujemy cukrem pudrem układając na wierzchu małe kawałeczki masła. Pieczemy ciasto 30-35 minut aż jabłka nabiorą złotego koloru. POdajemy na ciepło  zlodami waniliowymi lub na zimno z cukrem pudrem.

 

niedziela, 25 września 2016, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy