Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie jesienne z jabłkiem - Thermomix

Thermomix pracuje w domowej kuchni pełną parą. Tym razem sprawdził się w przygotowaniu śledzi. Uwielbiamy śledzie na słodko co w niejednym przepisie na naszym blogu widać. Złota polska jesień i pyszne polskie jabłka. Doborowe towarzystwo dla pysznej rybki. Śledzie jesienne z jabłkiem bardzo nam smakowały. Na końcu wpisu znajdziecie sposób na przygotowanie śledzi bez maszyny Thermomix.

przepis na śledzie w oleju Thermomix

*Śledzie jesienne z jabłkiem*

  • matjas lub śledź a'la matjas - 500g
  • jabłka - 200g
  • cebula - 250g
  • cukier - 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty - 2 łyżeczki
  • goździki - kilka sztuk
  • gorczyca ziarna - 2 łyżeczki
  • ziele angielskie - 6 ziarenek
  • liść laurowy - 6 sztuk
  • kolendra nasiona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • olej - 300g
  • ocet winny - 4 łyżki

Śledzie moczymy w wodzie by pozbawić rybkę nadmiaru soli. Jak długo i czy będziemy podmieniać wodę zależy od nas i naszych preferencji smakowych. U nas moczyły się ze dwie godzinki. Po tym czasie śledzie kroimy w wygodne kawałki.

Jabłka obieramy. Drążymy gniazda nasienne i wrzucamy do misy ustawiając parametry: 4s/4,5obr Posiekane jabłka przekładamy do osobnego naczynia.

Cebulę siekamy z pomocą parametrów: 5s/4,5 obr. Przekładamy ją do innego naczynia. Do cebuli dodajemy 4 łyżki octu i 2 łyżki cukru. Wymieszane składniki odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odlewamy sok który cebula puściła.

Do naczynia miksującego wrzucamy pieprz, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i cynamon. Podgrzewamy przyprawy bez nałożonej miarki z pomocą parametrów: 7m/120stopni/1obr Kolejny krok to dolanie oleju do naczynia miksującego. Znów podgrzewamy tym razem na parametrach: 3m/50stopni/1obr

W międzyczasie układamy w przygotowanych słoikach śledzie na zmianę z miksem jabłka i cebuli. Całość zalewamy uzyskanym z przypraw i oleju płynem. Zamykamy słoiki, chłodzimy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni... co oczywiście jest najtrudniejszym etapem tego przepisu. Chyba jeszcze nigdy w naszym domu nic nie poleżało i się nie przegryzło  tyle ile powinno...

przepis na śledzie w oleju Thermomix

Wersja dla osób nie posiadających Thermomix:

Śledzie należy odmoczyć. Pokroić jabłka i cebulę w kostkę.  Cebulę mieszamy z octem i rozpuszczonym w nim cukrze. Przyprawy podgrzewamy w garnuszku lub na teflonowej patelni. Przekładamy do rondelka, zalewamy olejem i podgrzewamy do temperatury około 50 stopni.  W słoikach układamy warstwami pokrojone w wygodne kawałki śledzie i mieszankę cebuli z jabłkiem. Wcześniej odsączoną z powstałego po wymieszaniu z octem soku. Zalewamy całość zalewą z przypraw i oleju. Zamykamy słoiki i odstawiamy do przegryzienia.

 

piątek, 14 października 2016, srk76

________________

comments powered by Disqus

Polecane wpisy