Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
poniedziałek, 16 października 2017

Moda na weganizm jest w rozkwicie czy w odwrocie? Tak czy siak na blogu dziś przepis na wegański pasztet. Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej okazał się doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Ja, który z mięsa w życiu bym nie zrezygnował, zajadałem się nim ze smakiem, a już to coś znaczy. Polecam więc i Wam wypróbować poniższy przepis.

przepis na wegański pasztet

*Pasztet wegański z soczewicy*

  • soczewica zielona - 140g
  • kasza gryczana - 100g
  • marchew - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 30dag
  • papryka ostra chilli - 1/3 łyżeczki
  • majeranek suszony - 1/3 łyżeczki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

 

Zieloną soczewicę zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Gotujemy ją ze szczyptą soli do miękkości. Można skorzystać z szybkowara. Na tą ilośc soczewicy wystarczy 9 minut i to bez moczenia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy.

Marchew i pietruszkę obieramy. Kroimy na większe kawałki lub paski. Wykładamy warzywa na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Kropimy olejem, odrobinę solimy i przyprawiamy pieprzem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczenie warzyw wydobędzie z nich wszystkie oleje eteryczne, które spowodują, że pasztet nabierze zupełnie innego wymiaru.

Gotujemy kaszę gryczaną (w szybkowarze to 9 minut). Jeśli mamy szybkowar to i kaszę, i soczewicę można ugotować jednocześnie. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Raczej podsmażamy niż dusimy całość. 

przepis na wegański pasztet

Wszystkie gotowe składniki na pasztet mielimy w malakserze dodając dwie łyżki rzepakowego oleju. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem roślinnym i pieczemy bez przykrycia 45-55 minut w 180 stopniach.

Pasztet warto podać z domowej roboty konfiturą z żurawiny.

poniedziałek, 09 października 2017

Sporo chleba się w naszym domu piecze na jesień. Konieczne są dlatego pasty z którymi można go spałaszować. Pasta z prażonego słonecznika to w naszym domu nowość. Smaczna nowość. Polecam.

przepis na pastę do chleba

*Pasta z pieczonego słonecznika*

  • słonecznik łuskany - 200g
  • suszone pomidory w oliwie - 150g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • oliwa z pomidorów - 5g
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra suszona - 1/4 łyżeczki
  • pieprz
  • woda - 40g

Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek i siekamy 3s/obr.8 Z pomocą kopyrstki czosnek zgarniamy ze ścianek naczynia na dno. Ziarna słonecznika prażymy na patelni i dodajemy go do naczynia miksującego. Dodajemy suszone pomidory, oliwę, wodę, sól, paprykę, pieprz. Miksujemy całość 6s/obr.6 Zgarniamy całośc ze scian naczynia na dno i dwa razy w ten sam sposób miksujemy na ustawieniach 3s/obr.6

przepis na pastę do chleba

Pasta gotowa do podania.

12:11, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 07 października 2017

Domowy paprykarz z tuńczykiem. Kolejna na naszym blogu pasta do chleba, którą warto przygotować. Szybko, łatwo i przyjemnie.

przepis na paprykarz

*Paprykarz z tuńczykiem*

  • tuńczyk w sosie własnym - puszka 185g
  • ryż biały - 50g
  • marchew - 1 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • olej
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • słodka papryka suszona - 1/3 łyżeczki
  • pieprz
  • sól

Ryż gotujemy. Marchew obraną i umyta ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i cebulę siekamy drobno. W płaskim garnku na podgrzanym oleju złocimy cebulę dodając czosnek. Po chwili do garnka trafia papryka i marchew. Smażymy całość około 3 minut. 

przepis na paprykarz

Po tym czasie podlewamy wodą aż przykryje warzywa. Dodajemy koncentrat i doprawiamy całość do smaku. Gdy warzywa zmiękną dodajemy rozdrobnionego tuńczyka i ugotowany ryż. Dusimy całość do odparowania wody. Przekładamy paprykarz do jakiegoś naczynia i schładzamy w lodówce.

 

poniedziałek, 25 września 2017

...no kto nie kocha ketchupu? Przyzna się ktoś? Domowy ketchup próbowaliśmy robić już kilka razy. Nie udawało się nam do czasu zakupu thermomix'a. ...a i to nie pomogło od razu bo wypróbowaliśmy trzy przepisy na pomidorowy gęsty sos do wszystkiego. Udało się za trzecim razem... mogę z dumą zaprezentować i polecić dalej. Domowy ketchup ... ze 20 słoików w piwnicy już czeka na zimowe wieczory, frytki i hamburgery.

przepis na ketchup

*Domowy ketchup*

  • pomidory - 1kg (lima)
  • papryka czerwona - 180g
  • cebula - 130g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • gorczyca - 10 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • papryka słodka suszona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • miód - 80g
  • ocet zwykły lub z czerwonego wino - 60g

 

przepis na ketchup

Warzywa siekamy 5s/obr.7. Dodajemy 50g octu i gotujemy 40m/Varoma.obr.2 z użyciem koszyczka. Po tym czasie dodajemy resztę octu oraz przyprawy i miód (ewentualnie cukier) Ponownie gotujemy 15-20m/Varoma/obr.2 Po sygnale wyjmujemy koszyczek, zakładamy miarkę i miksujemy całość 10s/obr.10 Wypełniamy słoiczki, które po zamknięciu odwracamy do góry nogami. Po ostygnięciu ketchup gotowy do wypełnienia nim spiżarki.

przepis na ketchup

...choć pierwsze partie zawsze zostają pożarte przez dzieciaki jeszcze w ten sam dzień :)

przepis na ketchup

BTW mała uwaga - do przetworów najlepszy jest pomidor lima. Jakość ketchupu jest zależna od pomidora jakiego użyjemy.

przepis na ketchup

Na marketowe szklarniaki lepiej nie tracić czasu, a ketchup robić wtedy gdy pomidory są najlepsze.

 

 

 

poniedziałek, 11 września 2017

Lato nieubłaganie odchodzi w zapomnienie. Letnie upały za nami i mamy sporo czasu do kolejnych pięknych ciepłych dni. Co jakiś czas trzeba będzie sobie letnie klimaty przypomnieć lodami. Lody truskawkowe z Thermomix'a robiliśmy po raz pierwszy. Oczywiście nic nie zastąpi lodów z odpowiedniej do tego maszyny mieszającej i mrożącej odpowiednią mieszankę ale szybkie lody z Thermomix'a dają radę i są przede wszystkim pozbawione wszechobecnej chemii w lodach kupnych.

przepis na lody Thermomix

*Lody Truskawkowe*

  • truskawki mrożone - 500g
  • cukier - 60g
  • śmietana 30% - 120g

Do naczynia miksującego wsypujemy cukier. Podaną ilość można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferencji lub zdrowotnych możliwości. Mielimy cukier 15s/obr.10 

Do naczynia dodajemy zamrożone owoce. Użyć możemy różnych owoców. Ważne by je przed użyciem pokroić w kawałki i zamrozić. Rozdrabniamy wszystko 15s/obr.8

Dolewamy do naczynia śmietanę i miksujemy przy użyciu kopyrstki 40s/obr. 5

Podajemy lody bezpośrednio po zrobieniu lub odkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut by je utwardzić.

 

wtorek, 29 sierpnia 2017

Dawid się nimi zajada... delikatne, smaczniejsze chyba nawet od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Z jogurtem czosnkowym i pomidorami rewelacyjne Placuszki z cukinii warto zrobić i spróbować.

przepis na dietetyczne placki

*Placuszki z cukinii*

  • cukinia - 500g
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • mąka pszenna - 6 łyżek
  • sól
  • pieprz

Cukinie oraz cebulę kroimy na mniejsze części i wkładamy do naczynia miksującego razem z czosnkiem. Siekamy 15s/5obr Wyciągamy z naczynia na sito i odsączamy z nadmiaru płynu około 15 minut. Znów wkładamy do naczynia, wbijamy dwa jajka, wsypujemy 6 łyżek mąki i doprawiamy szczyptą pieprzu i soli. Mieszamy 20s/3obr

przepis na dietetyczne placki

Placki smażymy na teflonowej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Podajemy z jogurtem doprawionym czosnkiem i solą.

14:12, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 26 sierpnia 2017

Orzeźwiająca. Doskonała na letnie upały. Sałatka z brokułami i jajkiem z delikatnym czosnkowym sosem. Niebo w gębie i kolorowe cudo na talerzu.

przepis na salatkę z brokułami

*Sałatka z brokułami*

  • woda - 500g
  • jajka - 3 sztuki
  • brokuł różyczki - 500g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • ser feta lub typu feta - 100g
  • kukurydza z puszki - 100g
  • pomidor - 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka

Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Wkładamy koszyczek z jajkami. Zakładamy pokrywę, a na górę ustawiamy przystawkę do gotowania na parze. Rozkładamy na niej różyczki brokuła. Gotujemy całość 14min/Varoma/1ob

Paprykę, cebulę, pomidor i ser kroimy w kostkę. Przekładamy do salaterki zasypując kukurydzą odsączoną z zalewy. Po sygnale wyjmujemy koszyk z jajkami i zalewamy je zimną wodą by łatwiej można było obrać je ze skorupek. Brokuł gotujemy dalej 10min/Varoma/1ob

przepis na salatkę z brokułami

Jajka kroimy w ćwiartki i dokładamy do salaterki. Brokuł studzimy i również wkładamy do salaterki. Przed podaniem mieszamy całość z sosem czosnkowym.

*Sos czosnkowy*

  • jogurt gęsty - 100g
  • majonez domowy - 150g
  • sól
  • czosnek polski - 2 ząbki

Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i siekamy go 3sec/8ob. Zgarniamy kopyrstką na dno naczynia. Dodajemy resztę składników na sos i miksujemy 7sec/3ob

14:38, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 24 sierpnia 2017

Zaskakujące połączenie śledzi, buraków i białej fasolki. Wszystko w pysznej sałatce którą możemy polecić. Na pewno zaskoczycie gości atrakcyjnym wyglądem i ciekawym smakiem. Sałatka śledziowa z burakami nas  pozytywnie zaskoczyła.

przepis na sałatkę śledziową

*Sałatka śledziowa z burakami*

  • filet śledziowy a'la matias - 500g
  • buraki - 2 sztuki
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • biała fasola - szklanka już ugotowanej
  • sól
  • pieprz
  • majonez domowy
  • cytryna
  • pietruszka natka

Filety moczymy w wodzie lub w mleku. Długość zależna od stopnia zasolenia ryby. Kroimy śledzie w paski. Gotujemy warzywa, jajka i białą fasolę. Cebule siekamy w piórka. Ugotowane warzywa i jajka kroimy w kostkę i mieszamy ze śledziami oraz cebulą. Kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na sałatkę śledziową

Całość mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu. Na koniec siekamy do sałatki natkę pietruszki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki

 

12:25, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 22 sierpnia 2017

Adoptowaliśmy do przepisów na Thermomix ciasto truskawkowe Magdy Gessler, które jakiś czas temu na naszym blogu się pojawiło. Najlepsze ciasto truskawkowe jakie jedliśmy i chwała pani Magdzie za pyszny przepis. Co prawda pod koniec sierpnia o truskawkach raczej można zapomnieć choć jak ktoś pomroził to jest do przodu. Tak czy siak przepis jak znalazł na przyszły czerwiec. Zapraszam.

przepis na ciasto truskawkowe

*Ciasto truskawkowe Thermomix*

  • truskawki - ile się zmieści
  • mąka - 250g
  • cukier - 250g
  • masło - 250g
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - standardowe opakowanie
  • sól - szczypta
  • cukier puder
  • blaszka - np. kwadratowa 25x25

Oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do naczynia miksującego i ubijamy na parametrach 4min/ 3,5 obrotów z założonym motylkiem. Po  upływie dwóch minut dodajemy szczyptę soli. Przekładamy ubitą pianę i myjemy naczynie miksujące

W naczyniu ucieramy masło z cukrem 3min/4 obroty. W trakcie ucierania po około półtorej minuty dodajemy po żółtku, cukier waniliowy i mąkę.

przepis na ciasto truskawkowe

Do uzyskanej masy dodajemy pianę i z pomocą kopyrstki mieszamy całość 2min/2,5-3 obroty wsteczne.

przepis na ciasto truskawkowe

Ciasto wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Układamy na wierzch truskawki i pieczemy w piekarniku ustawionym na 190 stopni przez 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

...też nie wierzę, że wrzucam przepis na kompot... ale ten kompot to nie jest zwykły kompot. To najlepszy kompot ever i Ci co mają diabelską maszynę pod nazwą Thermomix muszą go zrobić.

przepis na kompot

*Kompot*

  • jabłka - dwie sztuki
  • cytryna - połówka ze skórą
  • goździki - 3 sztuki
  • cukier - 50g
  • woda - 1700g
  • galaretka truskawkowa, cytrynowa lub pomarańczowa - pół standardowego opakowania

Jabłka kroimy na cztery części. Połówkę cytryny na dwie.  Wrzucamy do naczynia miksującego. Zalewamy wodą, wsypujemy cukier i galaretkę. Wrzucamy trzy goździki. Ustawiamy temperaturę na Varomę, czas na 15 minut, a obroty na 2.

Podajemy schłodzony. Można z miętą lub z lodem. Pyszny! Polecam...

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 59