Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
niedziela, 10 lipca 2016

Czasami człowiek ma ochotę zjeść coś "domowego" na mieście. Tak żeby było pięknie podane. Tak żeby było smacznie jak w domu. Tak żeby portfel nie zrobił się zbyt lekki lub bank nie dzwonił z alarmowym pytaniem czy aby Wam nie skradziono kredytowej karty. Rewolucje pani Magdy Gessler wyleczyły w Polsce już kilka restuaracji ale Dolce Vita do której trafiliśmy kulinarnej bitwy o smak nie potrzebuje. To już nasza druga wizyta w tym miejscu i kilka dań zostało w tym czasie przez nas sprawdzonych. Z czystym sumieniem możemy polecać tym bardziej, że to miejsce znajduje się w naszej Dąbrowie Górniczej.

restauracja Dolce Vita

Restauracja już od wejścia budzi zaufanie. Aromatyczne zapachy z kuchni, goście przy stolikach. Cicha włoska muzyka nie przeszkadzająca w rozmowie. Ładne spokojne kolory i przede wszystkim czysto. Stolik przy oknie wypatrzony bo oczywiście aparat fotograficzny na takie wizyty zabieram. Szybka reakcja kelnerek i możemy zacząć przeglądać krótką, typowo włoską kartę. 

Podczas pierwszej wizyty na nasz stół zawitała dorada z grillowanymi warzywami, którą pięknie poczułem jeszcze zanim w ciekawy sposób na drewnianej desce mi ją podano. Aneta z Dawidem delektowali sie prawdziwie włoską pizzą. Lepszej chyba nawet nam się nie udało zrobić z przepisu pani Magdy. Wiktoria zamówiła doskonałe spaghetti, a ciocia z wujkiem sałatkę z wołowiną.

Dziś w mniejszym składzie ale w pełni gotowi na kolejną porcję pyszności. Krótki czas oczekiwania i aromatyczny start  czyli bezalkoholowy drink mojito... doskonała rzecz na takie upały.

restauracja Dolce Vita

Ja musiałem spróbować chłodnika i opłacało się. Pięknie wyglądał i bardzo smakował...

restauracja Dolce Vita

Wiktorii zamówienie było skromne ale doskonale podane. Grillowany łosoś rozpływał się w ustach. Zdjęcie na początku wpisu.

restauracja Dolce Vita

Cielęcina Anety miała ciekawy kwaskowy posmak, a gnocchi smakowały prawie jak nasze domowe kopytka. ...ach zapomniał bym o kremie z pomidorów. Wydawało mi się do tej pory, że robimy najlepszy... ten był genialny.

restauracja Dolce Vita

Ja zamówiłem polędwiczkę wieprzową w sosie z borowików i ziemniaki pieczone z jogurtowym sosem. Mięso zrobione genialnie. Sos z kolorowym pieprzem, duże kawałki grzybów i nieprzeciągnięta polędwica.

restauracja Dolce Vita

Jedynie ziemniaki nie do końca w moim guście. Bardziej ugotowane niż podpieczone i chyba co nieco odgrzewane ale ta mała wpadka nie pozwoli mi zmienić opinii o dzisiejszym rodzinnym obiedzie poza domem. Było pysznie!

17:53, srk76 , Strefa Wolnego Słowa
Link
czwartek, 09 czerwca 2016

Jak już pewnie wiecie jesteśmy cichymi wielbicielami przepisów pani Magdy Gessler. Było już ich na blogu kilka. Dziś kolejny, sezonowy. Doskonałe ciasto z truskawkami. Cała blacha poszła w pół godziny od wstępnego wystygnięcia. Naprawdę warto odpalić piekarnik mimo, że już prawie letnie upały do tego nie zachęcają.

przepis na ciasto

*Ciasto z truskawkami*

  • mąka pszenna - 250g
  • cukier - 250g
  • masło - 250g
  • truskawki - 80 dag
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól
  • cukier puder

 

Oddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z miękkim masłem. Do tworzącej się masy dodajemy po jednym żółtku. Całość miksujemy na gładko.  To nie koniec. Mieszamy dalej dodając mąkę, proszek do pieczenia i waniliowy cukier.  Ubijamy białka na pianę z odrobiną soli. Dokładamy ją do ciasta delikatnie mieszając.

przepis na ciasto

Tortownicę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do środka ciasto i układamy na nim mnóstwo pokrojonych w połówki truskawek. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni do tzw suchego patyczka. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

22:44, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 08 czerwca 2016

Zupa jak zupa ale ze świeżego szczawiu najlepsza. Oczywiście z dodatkiem jajka co jest wymogiem nie tylko kulinarnym co zdrowotnym. Szczawiany zawarte w tej aromatycznej roślinie trzeba zneutralizować właśnie jajkiem. Zapraszam na zupę szczawiową z jajkiem.

przepis na zupę

*Zupa szczawiowa*

  • szczaw - dwa pęczki
  • bulion drobiowy - 1,5 litra
  • śmietana do zup 100ml
  • jajka
  • ryż brązowy
  • masło

Liście szczawiu siekamy i podsmażamy na maśle. Podlewamy bulionem drobiowym. Od czasu zakupu szybkowara nie istnieje w naszej kuchni problem z brakiem drobiowego lub warzywnego bulionu: ćwiartka kurczaka, kilka marchwi  i pietruszek. Kawałek świeżego selera. Opalona nad ogniem cebula. Laurowe listki, ziarna angielskiego ziela. Odrobina świeżego lubczyku i oczywiście woda, sól i pieprz. Aromatyczny wywar mamy gotowy w kilkanaście minut.

Szczaw z bulionem podgotowujemy jeszcze chwilę. Zabielamy zahartowaną śmietaną i podajemy z gotowanym na sypko ryżem. Nie zapominamy oczywiście o ugotowanym na twardo jajku. Smacznego.

08:32, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 07 czerwca 2016

Ciekawy przepis Aneta podpatrzyła ostatnio u koleżanki w pracy. Roladki drobiowe zapiekane w szynce okazały się warte publikacji na blogu. Przepis lekki, łatwy i przyjemny, a efekt smaczny, aromatyczny i dietetyczny. Mnie sposób na pierś kurczaka bardzo zasmakował. Polecam.

przepis na pierś kurczaka

*Roladki drobiowe w szynce*

  • pierś kurczaka - podwójna - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • szynka dojrzewająca lub boczek surowy - kilka plasterków
  • żółtka jaja - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona suszona
  • natka pietruszki

przepis na pierś kurczaka

Mięso mielimy w maszynce i doprawiamy solą, papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Masa uzyska konieczną spójność z pomocą żółtka. Do masy należy jeszcze dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki (ile kto lubi)

przepis na pierś kurczaka

Dzielimy wyrobioną masę na kilka części. Z podanych składników powinno wyjść z osiem roladek. Formujemy w dłoniach zwilżonych oliwą "cygara" podobne kartaczom. Owijamy każdą roladkę szynką lub cienkim, surowym boczkiem. Układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

17:03, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 14 maja 2016

Biały aromatyczny krem ze szparagów. Rewelacyjna zupa podana z grzanką i koperkiem zaspokoi głód nawet wybrednych. Prosty i smaczny przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z białych szparagów*

  • szparagi - 500g
  • bulion drobiowy lub warzywny - 1 litr
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • koperek - pęczek
  • śmietana - 125ml
  • sól
  • pieprz

Pokrojone ziemniaki oraz szparagi zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładko. Warto jeszcze przetrzeć krem przez sito bo białe szparagi lubią mieć włókna, których byśmy sobie w zupie nie życzyli. Dodajemy zahartowaną śmietanę, dorzucamy sporo posiekanego koperku i delektujemy się doskonałym kremem.

piątek, 13 maja 2016

Zupa w 15 minut? Jak najbardziej. Oto przepis na doskonały krem ze szpinaku i brokuła przygotowany w szybkowarze. Bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis.

 przepis na zupę krem

*Krem z brokuła i szpinaku*

  • brokuł - 1 sztuka
  • szpinak świeży - garść
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion drobiowy lub warzywny - 800ml
  • kasza jaglana - 3 łyżki
  • chili - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Do szybkowaru wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Zalewamy całość bulionem dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Doprawiamy całość kurkumą i chilli. Zamykamy szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zamykamy zawór i gotujemy na małym ogniu około 2 minut. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną i prażymy ziarna sezamu. Po spuszczeniu pary dodajemy kaszę do zupy i całość blendujemy. Podajemy z prażonym sezamem i na przykład z gotowaną lub grillowaną piersią kurczaka.

środa, 27 kwietnia 2016

Idziemy jak burza z przepisami dla posiadaczy szybkowaru. Co prawda poniższy przepis można spokojnie wykonać i w tradycyjny sposób ale z racji tego, że oszczędzające czas, energię i pieniądze urządzenie warto rozreklamować oznaczyłem go szybkowar i trafi do odpowiedniej sekcji w bocznej szpalcie bloga. Zupa krem cebulowa. Gładka, aromatyczna, doskonała. Słyszałem, że szybkie gotowanie spłaszcza smaki i potrawy nie smakują jak przygotowywane w tradycyjny sposób. Nie potwierdzam tych rewelacji - szybkowar potrafi z warzyw i przypraw wyciągać dużo więcej smaku i pozostawiać w nich dużo więcej wartości odżywczych.

szybkowar przepisy

*Zupa krem cebulowa*

  • cebula - 60 dag
  • ziemniaki - 60 dag (obranych)
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 30% do zup - 100ml
  • koper lub szczypior
  • bulion drobiowy - 1 i 1/2 litra

W otwartym szybkowarze rozpuszczamy masło - łyżeczka. Smażymy na nim posiekaną drobno cebulę na złoty kolor. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dodajemy szczyptę mielonego kminku. Podsmażamy całość około 2 minuty. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela uważając by nie przedobrzyć. Jak już pisałem szybkowar nie wypuszcza aromatu z potrawy jak tradycyjne gotowanie.

szybkowar przepisy

Zamykamy szybkowar. Zwiększamy ogień. Doprowadzamy do pierwszej pary na zaworze. Zakładamy regulator i gdy zacznie z niego ulatniać się para zmniejszamy płomień. Od tego momentu odliczamy 8 minut. Po tym czasie spuszczamy parę, zdejmujemy regulator, otwieramy szybkowar.  Usuwamy listki laurowe i ziarna angielskiego ziela. Dodajemy hartowaną śmietanę i gotujemy chwilę bez zamykania szybkowaru. Całość blendujemy i podajemy posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Porządny kawał bagietki zapieczonej na tosterze i posypanej parmezanem nie zaszkodzi.

Bez szybkowaru należy jedynie dłużej gotować zupę aż zmiękną ziemniaki.

 

wtorek, 26 kwietnia 2016

Dość ciekawe połączenie smażonego kurczaka, żurawiny i selera naciowego w jednej sałatce. Sałatka z kurczakiem i żurawiną. Smaczne urozmaicenie na domowym stole.

przepis na sałatkę

*Sałatka z kurczakiem i żurawiną*

  • pierś kurczaka - 1 sztuka, podwójna
  • seler naciowy - 4 łodygi
  • żurawina - 2 łyżki suszonej
  • kukurydza konserwowa - 1 puszka
  • słonecznik łuskany - 100g
  • szczypior - 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • majonez domowy - 4 łyżki
  • jogurt naturalny gesty - 1 łyżka

przepis na sałatkę

Seler kroimy w kawałki i parzymy wrzątkiem. Pierś kroimy w kostkę, nacieramy papryką, solą i pieprzem. Smażymy mięso na odrobinie oleju aż się zrumieni. Słonecznik prażymy na patelni. Odsączamy kukurydze z zalewy. Siekamy szczypiorek drobno i łączymy wszystkie składniki sałatki z pomocą majonezy wymieszanego z jogurtem. Ewentualnie sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Jak ktoś lubi można posypać przed podaniem orzechami nerkowca.

17:41, srk76 , Strefa kuchni
Link
poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kolejny przepis dla użytkowników szybkowaru. Tym razem do magicznego garnka trafiły minigolonki. Test na małych golonkach przeprowadzony z powodzeniem. Już niedługo przepis na porządny kawał golonki tym bardziej, że i Wiktorii delikatne mięso wieprzowe zasmakowało. Musztarda lub chrzan, piwo, golonka w 15 minut i pyszna przesiąknięta mięsnym wywarem kapusta. Czy może być coś lepszego dla faceta co lubi zjeść i nie koniecznie zdrowo?

szybkowar przepisy

*Minigolonki na kapuście*

  • minigolonki - 4 sztuki
  • kapusta kiszona - 40dag
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • woda - 2 szklanki (szybkowar pojemność 5 litrów)

Do szybkowaru wkładamy posiekaną kapustę wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe pamiętając, że szybkowar z każdej przyprawy wyciąga potrójny aromat. Odrobina soli i pieprzu. Układamy na kapuście golonki i podlewamy całość dwiema szklankami wody.

przepisy szybkowar

Zamykamy urządzenie i ustawiamy na maksymalnym płomieniu kuchenki. Gdy pierwsza para pojawi się na zaworze, nakładamy regulator ciśnienia. Gdy regulator zacznie wydawać dźwięki parowozu, zmniejszamy płomień i pozwalamy golonkom się gotować przez 15 minut. Po tym czasie gasimy płomień, spuszczamy parę, zdejmujemy regulator i delektujemy się delikatnym mięsem i doskonałą kapustą. Na minigolonkach mięsa nie za dużo więc i grzechu niezbyt wiele.

Kolejne przepisy na dania z szybkowaru już niedługo. Zapiszcie się na newsletter by żadnego nie przegapić. Zawsze też możecie subskrybować nas na Facebooku. Zapraszamy.

12:17, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 21 kwietnia 2016

Odkąd w domu zawitał szybkowar aromaty z naszej kuchni budzą zazdrość sąsiadów. Jedno za drugim dania lądują na stole do oceny domowników. Poniższym postanowiliśmy się podzielić już dziś ale planujemy utworzyć osobną sekcję dla potraw z szybkowaru. Chyba nie jadłem miększej pręgi wołowej, a przygotowanie gulaszu zajęło Anetce jakieś ... 35 minut... aż się wierzyć nie chce ale jestem naocznym świadkiem tego cudu.

przepis na dania z szybkowaru

Oto przepis:

*Gulasz z pręgi wołowej*

  • pręga wołowa - 1kg
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka suszona słodka - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • woda 
  • olej

Pręgę kroimy w większą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Do rozgrzanego, otwartego szybkowaru dajemy małą ilość oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy 5 minut. Dorzucamy cebulę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy wody aż przykryje mięso. Zamykamy szybkowar. Zwiększamy płomień. Gdy pierwsza para pojawi się w zaworze zakładamy regulator ciśnienia. Gdy zacznie pyrkac jak parowóz zmniejszamy płomień i odliczamy 25 minut. Po tym czasie zgodnie z procedurą wypuszczamy parę, ściągamy regulator, przykrywkę i delektujemy się mięciutką wołowiną w sosie własnym. 

przepis na dania z szybkowaru

Używamy szybkowaru firmy Hawkins Futura 5 litrów. Mogę go z czystym sumieniem już dziś polecać.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56