Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
sobota, 14 maja 2016

Biały aromatyczny krem ze szparagów. Rewelacyjna zupa podana z grzanką i koperkiem zaspokoi głód nawet wybrednych. Prosty i smaczny przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z białych szparagów*

  • szparagi - 500g
  • bulion drobiowy lub warzywny - 1 litr
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • koperek - pęczek
  • śmietana - 125ml
  • sól
  • pieprz

Pokrojone ziemniaki oraz szparagi zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładko. Warto jeszcze przetrzeć krem przez sito bo białe szparagi lubią mieć włókna, których byśmy sobie w zupie nie życzyli. Dodajemy zahartowaną śmietanę, dorzucamy sporo posiekanego koperku i delektujemy się doskonałym kremem.

piątek, 13 maja 2016

Zupa w 15 minut? Jak najbardziej. Oto przepis na doskonały krem ze szpinaku i brokuła przygotowany w szybkowarze. Bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis.

 przepis na zupę krem

*Krem z brokuła i szpinaku*

  • brokuł - 1 sztuka
  • szpinak świeży - garść
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion drobiowy lub warzywny - 800ml
  • kasza jaglana - 3 łyżki
  • chili - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Do szybkowaru wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Zalewamy całość bulionem dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Doprawiamy całość kurkumą i chilli. Zamykamy szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zamykamy zawór i gotujemy na małym ogniu około 2 minut. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną i prażymy ziarna sezamu. Po spuszczeniu pary dodajemy kaszę do zupy i całość blendujemy. Podajemy z prażonym sezamem i na przykład z gotowaną lub grillowaną piersią kurczaka.

środa, 27 kwietnia 2016

Idziemy jak burza z przepisami dla posiadaczy szybkowaru. Co prawda poniższy przepis można spokojnie wykonać i w tradycyjny sposób ale z racji tego, że oszczędzające czas, energię i pieniądze urządzenie warto rozreklamować oznaczyłem go szybkowar i trafi do odpowiedniej sekcji w bocznej szpalcie bloga. Zupa krem cebulowa. Gładka, aromatyczna, doskonała. Słyszałem, że szybkie gotowanie spłaszcza smaki i potrawy nie smakują jak przygotowywane w tradycyjny sposób. Nie potwierdzam tych rewelacji - szybkowar potrafi z warzyw i przypraw wyciągać dużo więcej smaku i pozostawiać w nich dużo więcej wartości odżywczych.

szybkowar przepisy

*Zupa krem cebulowa*

  • cebula - 60 dag
  • ziemniaki - 60 dag (obranych)
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 30% do zup - 100ml
  • koper lub szczypior
  • bulion drobiowy - 1 i 1/2 litra

W otwartym szybkowarze rozpuszczamy masło - łyżeczka. Smażymy na nim posiekaną drobno cebulę na złoty kolor. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dodajemy szczyptę mielonego kminku. Podsmażamy całość około 2 minuty. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela uważając by nie przedobrzyć. Jak już pisałem szybkowar nie wypuszcza aromatu z potrawy jak tradycyjne gotowanie.

szybkowar przepisy

Zamykamy szybkowar. Zwiększamy ogień. Doprowadzamy do pierwszej pary na zaworze. Zakładamy regulator i gdy zacznie z niego ulatniać się para zmniejszamy płomień. Od tego momentu odliczamy 8 minut. Po tym czasie spuszczamy parę, zdejmujemy regulator, otwieramy szybkowar.  Usuwamy listki laurowe i ziarna angielskiego ziela. Dodajemy hartowaną śmietanę i gotujemy chwilę bez zamykania szybkowaru. Całość blendujemy i podajemy posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Porządny kawał bagietki zapieczonej na tosterze i posypanej parmezanem nie zaszkodzi.

Bez szybkowaru należy jedynie dłużej gotować zupę aż zmiękną ziemniaki.

 

wtorek, 26 kwietnia 2016

Dość ciekawe połączenie smażonego kurczaka, żurawiny i selera naciowego w jednej sałatce. Sałatka z kurczakiem i żurawiną. Smaczne urozmaicenie na domowym stole.

przepis na sałatkę

*Sałatka z kurczakiem i żurawiną*

  • pierś kurczaka - 1 sztuka, podwójna
  • seler naciowy - 4 łodygi
  • żurawina - 2 łyżki suszonej
  • kukurydza konserwowa - 1 puszka
  • słonecznik łuskany - 100g
  • szczypior - 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • majonez domowy - 4 łyżki
  • jogurt naturalny gesty - 1 łyżka

przepis na sałatkę

Seler kroimy w kawałki i parzymy wrzątkiem. Pierś kroimy w kostkę, nacieramy papryką, solą i pieprzem. Smażymy mięso na odrobinie oleju aż się zrumieni. Słonecznik prażymy na patelni. Odsączamy kukurydze z zalewy. Siekamy szczypiorek drobno i łączymy wszystkie składniki sałatki z pomocą majonezy wymieszanego z jogurtem. Ewentualnie sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Jak ktoś lubi można posypać przed podaniem orzechami nerkowca.

17:41, srk76 , Strefa kuchni
Link
poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kolejny przepis dla użytkowników szybkowaru. Tym razem do magicznego garnka trafiły minigolonki. Test na małych golonkach przeprowadzony z powodzeniem. Już niedługo przepis na porządny kawał golonki tym bardziej, że i Wiktorii delikatne mięso wieprzowe zasmakowało. Musztarda lub chrzan, piwo, golonka w 15 minut i pyszna przesiąknięta mięsnym wywarem kapusta. Czy może być coś lepszego dla faceta co lubi zjeść i nie koniecznie zdrowo?

szybkowar przepisy

*Minigolonki na kapuście*

  • minigolonki - 4 sztuki
  • kapusta kiszona - 40dag
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • woda - 2 szklanki (szybkowar pojemność 5 litrów)

Do szybkowaru wkładamy posiekaną kapustę wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe pamiętając, że szybkowar z każdej przyprawy wyciąga potrójny aromat. Odrobina soli i pieprzu. Układamy na kapuście golonki i podlewamy całość dwiema szklankami wody.

przepisy szybkowar

Zamykamy urządzenie i ustawiamy na maksymalnym płomieniu kuchenki. Gdy pierwsza para pojawi się na zaworze, nakładamy regulator ciśnienia. Gdy regulator zacznie wydawać dźwięki parowozu, zmniejszamy płomień i pozwalamy golonkom się gotować przez 15 minut. Po tym czasie gasimy płomień, spuszczamy parę, zdejmujemy regulator i delektujemy się delikatnym mięsem i doskonałą kapustą. Na minigolonkach mięsa nie za dużo więc i grzechu niezbyt wiele.

Kolejne przepisy na dania z szybkowaru już niedługo. Zapiszcie się na newsletter by żadnego nie przegapić. Zawsze też możecie subskrybować nas na Facebooku. Zapraszamy.

12:17, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 21 kwietnia 2016

Odkąd w domu zawitał szybkowar aromaty z naszej kuchni budzą zazdrość sąsiadów. Jedno za drugim dania lądują na stole do oceny domowników. Poniższym postanowiliśmy się podzielić już dziś ale planujemy utworzyć osobną sekcję dla potraw z szybkowaru. Chyba nie jadłem miększej pręgi wołowej, a przygotowanie gulaszu zajęło Anetce jakieś ... 35 minut... aż się wierzyć nie chce ale jestem naocznym świadkiem tego cudu.

przepis na dania z szybkowaru

Oto przepis:

*Gulasz z pręgi wołowej*

  • pręga wołowa - 1kg
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka suszona słodka - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • woda 
  • olej

Pręgę kroimy w większą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Do rozgrzanego, otwartego szybkowaru dajemy małą ilość oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy 5 minut. Dorzucamy cebulę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy wody aż przykryje mięso. Zamykamy szybkowar. Zwiększamy płomień. Gdy pierwsza para pojawi się w zaworze zakładamy regulator ciśnienia. Gdy zacznie pyrkac jak parowóz zmniejszamy płomień i odliczamy 25 minut. Po tym czasie zgodnie z procedurą wypuszczamy parę, ściągamy regulator, przykrywkę i delektujemy się mięciutką wołowiną w sosie własnym. 

przepis na dania z szybkowaru

Używamy szybkowaru firmy Hawkins Futura 5 litrów. Mogę go z czystym sumieniem już dziś polecać.

Dobrze zamarynowane mięso, chrupiąca panierka z sezamy i siemienia lnianego. Dobry sposób na zwykłego kurczaka. Sezamowy kurczak czyli 1001 sposób na pierś kurczaka.

przepis na pierś kurczaka

*Sezamowy kurczak*

  • pierś kurczaka - 2 sztuki
  • sezam - 10 łyżeczek
  • siemię lniane - 5 łyżeczek
  • miód - 2 łyżeczki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sos sojowy ciemny - pół szklanki
  • imbir starty - pół łyżeczki

Miód, przeciśnięty czosnek, sos sojowy i starty imbir mieszamy. Filety kurczaka kroimy w plastry lub inne kawałki i zalewamy marynatą. Dzień w lodówce albo chociaż kilka godzin. Wyjęty na godzinę przed smażeniem kurczak obtaczamy w ziarnach sezamu i siemienia lnianego. Można użyć rozbełtanego jajka jako spoiwa. Smażymy z obu stron na oleju by ładnie całość zrumienić.

przepis na pierś kurczaka

Smacznego!

07:55, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 20 kwietnia 2016

Lekko i smacznie. Dietetyczny kurczak z ananasem w doskonałej przywiezionej prosto z Indii suszonej mieszance curry. Bez porównania ze zwykłą dostępną w Polsce wersją.

przepis na pierś kurczaka

*Dietetyczny kurczak z ananasem*

  • pierś kurczaka - podwójna 1 sztuka
  • ananas świeży - 3 plastry
  • cebula - 1 sztuka
  • łyżeczka curry
  • rodzynki - 1 łyżka
  • śmietana 12% - 2 łyżki
  • oliwa
  • sól

Pierś kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy curry i solą. Na kilka godzin odkładamy do lodówki. Na kilku kroplach oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy mięso (wyjmując z lodówki około godziny przed smażeniem), rodzynki i pokrojonego w kostkę ananasa.

przepis na pierś kurczaka

Gdy kurczak się zrumieni dodajemy śmietanę i całość dusimy kilka minut. Podajemy z ryżem lub kuskusem.

10:29, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 19 kwietnia 2016

Pyszna na zupa na wczesnowiosenne zimne popołudnia. Lekka, ożywcza, doskonała. Krem z cukinii i pomidorów bardzo nam zasmakował. Zapraszam na przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z cukinii i pomidorów*

  • cukinia - 1 mała sztuka lub 1/2 dużej
  • pomidory - puszka całych w zalewie
  • ziemniaki - 1/2 kg obranych
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • bulion - 2 litry
  • sól
  • pieprz

 

Ziemniaki kroimy w grube plastry. Cebulę w pióra. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy z cebulą na odrobinie oliwy. Gdy ładnie zapachnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Przesmażamy i dodajemy puszkę pomidorów razem z zalewą. Po chwili zalewamy całość w garnku bulionem. Bulion od jakiegoś czasu przygotowujemy sobie w szybkowarze Futura. Już niedługo sporo przepisów, w którym wykorzystać można to arcyciekawe urządzenie oszczędzające czas i energię.

szybkowary

Zdjęcie ze strony: szybkowary.com Prezentacja produktu nie wynika ze współpracy z żadną firmą.

Wróćmy do zupy z cukinii i pomidorów. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przecedzamy zupę przez sito. Warzywa miksujemy na gładko i zalewamy wywarem do uzyskania interesującej nas gęstości kremu. Podajemy z koperkiem i odrobiną oliwy arachidowej.

 

czwartek, 07 kwietnia 2016

Tak jak obiecałem drugi dziś wpis. Tym razem przepis na czerwone śledzie czyli delikatne kawałki rybiego mięsa zalewane olejem z dużą ilością papryki w delikatnym aromacie lubczyku. Polecam równie gorąco jak zielone śledzie z poprzedniego wpisu.

przepis na śledzie

*Czerwone śledzie*

  • filet a'la matjas - 6 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • rodzynki - 2 łyżki
  • słodka suszona papryka - 2 łyżki
  • lubczyk

Cebulę kroimy w pióra i przelewamy na sitku wrzątkiem. Śledzie kroimy w wygodne kawałki i zalewamy mlekiem lub wodą by usunąć z nich nadmiar soli. W słoiku układamy warstwy cebuli i śledzi. Każdą warstwę intensywnie doprawiamy papryką i lubczykiem suszonym. Dorzucamy na każdą rodzynki. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na dzień lub dwa.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56