Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Kruche z owocami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Ciasto z borówkami
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
piątek, 22 sierpnia 2014

Lubię fasolę pod każdą postacią. Fasolka po bretońsku, fasola konserwowa do sałatek... zupa fasolowa ugotowana na solidnej porcji żeberek i wędzonym boczku także do moich ulubionych dań z fasoli należy. Prosta, aromatyczna, sycąca czasami podana w formie kremu z grzankami czasami niczym nie zagęszczona. Pyszna.

przepis na zupę

*Zupa fasolowa*

  • fasola biała drobna - 500 g
  • żeberka wieprzowe - 600 g
  • boczek wędzony - 300 g
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 g
  • cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek polski

Fasolę moczymy całą noc w odpowiedniej ilości zimnej wody. Boczek kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą smażymy na patelni. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Fasolę gotujemy z  żeberkami. Gdy usuniemy z powierzchni ostatnie zaburzyny do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, przysmażony boczek z cebulą, przeciśnięte przez praskę trzy ząbki polskiego czosnku. Całość porządnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Można wspomóc się też suszonymi warzywami. Sporo pojawiło się ich na rynku zdrowej żywności. Szkoda dobrych zup na chemicznie podgonione mieszanki przyprawowe, a suszone warzywa to dla nich świetna alternatywa. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości fasoli i mięsa.

Gotową zupę można  zblendować i podać z grzankami ale ja osobiście wolę taką prosto z garnka z całymi ziarnami fasolki, warzywną kostką i kawałkiem porządnej wieprzowej wkładki.

czwartek, 21 sierpnia 2014

Szybkie życie, szybkie dania, szybka kuchnia. Fast food ze smakiem czyli penne z sosem pomidorowym. Łatwe w przygotowaniu danie na szybki obiad między jednym spotkaniem biznesowym, a drugim.

przepis na makaron

*Penne z sosem pomidorowym*

  • makaron penne - 300 g
  • przecier pomidorowy - 500ml
  • filet z kurczaka - 300 g
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski  - 2 ząbki
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty

 

Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso kurczaka  drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Smażymy całość chwilę i dodajemy pomidorowy, gęsty przecier.

przepis na makaron

Dusimy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i suszoną bazylią przetartą w dłoniach (ewentualnie posiekana świeża). Dusimy jeszcze 5 minut i podajemy z odsączonym z wody, ugotowanym al dente makaronem. Wierzch dania prószymy startym żółtym serem.

środa, 20 sierpnia 2014

Zaćma to jedno z częstszych schorzeń jakie dotyka nasze oczy. Postępujące zmętnienie soczewki prowadzi do ślepoty. Utrata wzroku to coś co może przerażać. Szczególnie gdy jest się na to narażonym genetycznie. Zaćma bowiem jest w wielu przypadkach chorobą przenoszoną z pokolenia na pokolenie. Uświadomiłem to sobie ostatnio podczas rozmów w gronie rodziny. Babcia miała leczoną operacyjnie zaćmę, mama miała leczoną operacyjnie zaćmę... powód do niepokoju jest. Tym bardziej, że ich historie na temat czasu oczekiwania na konieczne  leczenie powalają z nóg.

Nie jest to choroba, której nie można się pozbyć ale leczenie zaćmy z pomocą publicznej służby zdrowia do łatwych nie należy. W ostatnich latach NFZ przeprowadził głośną akcję zmniejszania kolejek. Tyle tylko, że według okulistów kosztem jakości darmowych usług. Kliniki by nadrobić straty spowodowane obniżeniem stawek mogą zacząć używać słabszej jakości soczewek  chińskich lub tych produkowanych w Indiach.  Andrzej Sośnierz w jednym z wywiadów stwierdził, że co prawda zmiana w finansowaniu leczenia zaćmy była potrzebna ale nie tak drastyczna jak przeprowadzono, a na pewno bardziej przemyślana. Co jak co ale słynnemu szefowi byłej Śląskiej Kasy Chorych można w tych sprawach zaufać.

"Mgła przed oczami, z dnia na dzień jest coraz gorzej. Stefan Tomaszewski (60 l.) ze Szczytników na Dolnym Śląsku choruje na zaćmę. Przed ślepotą może uratować go tylko szybka operacja. Ale na to nie ma szans! W Szpitalu Wojewódzkim w Legnicy odesłano go na... listopad 2016 roku." - czytaj dalej

Takie historie jak ta cytowana powyżej to nic nowego, a może być gorzej. W roku 2013  czas oczekiwania na operację przekraczał 2 lata, a specjaliści przewidują, że ilość zakwalifikowanych do 2020 roku pacjentów  może wzrosnąć trzykrotnie! Nietrudno więc przewidzieć, że w momencie kiedy taka operacja i mnie może się przydać będzie kiepsko. Okazać się może bowiem,  że z powodu gigantycznej kolejki będę mógł tylko obserwować coraz to bardziej  pogarszający się stan mojego wzroku. Kiepska perspektywa, a jakoś na szybką naprawę systemu zdrowia w Polsce specjalnie nie liczę. Może warto więc zacząć już oszczędzać by w razie czego konieczne leczenie przeprowadzić na własną rękę w prywatnej klinice okulistycznej?

Jak poczytać opinie o nowoczesnych sposobach leczenia zaćmy to okazuje się, że oferta wcale nie musi oznaczać jakichś gigantycznych kosztów. Z resztą mam przykład sprzed lat, że czasami pozorne oszczędzanie oznacza niekończącą się walkę z nawrotami choroby. Sześć razy publiczna służba zdrowia robiła mojej mamie operacje przepukliny. Za każdym razem przetrzymując ją w szpitalu przez co najmniej  3 tygodnie. Wreszcie decyzja o załatwieniu sprawy raz, a dobrze w tworzącej się dopiero co prywatnej  klinice była tym co temat przepukliny zamknęło na zawsze. W niecałe dwie doby przeprowadzono stosowne badania, zabieg i rekonwalescencję. Wydane wtedy nawet  niemałe pieniądze spowodowały, że nie trzeba się martwić o kolejne nawroty, a i jakość życia się dzięki temu zdecydowanie poprawiła.

W zeszłym roku mama miała natomiast przeprowadzoną operację zaćmy. To drugie oko. Pierwsze operowano prawie rok wcześniej. Całość leczenia trwała dobre 2 lata, a to i tak  z dużym szczęściem, że mieszkamy na Zagłębiu i na Śląsk mamy niedaleko. Co mają powiedzieć Ci, którzy nie mają dostępu do tak dużej ilości klinik okulistycznych?

Wydaje mi się, że koszt trochę ponad 1700 złotych za najtańszą operację pozbycia się zaćmy z jednego oka w ciągu zaledwie tygodnia nie jest ceną, której nie możemy ponieść dla ratowania własnego wzroku. Nawet dużo droższe operacje laserowe nie przerażają gdy mamy na uwadze własny wzrok, a w zasadzie 100% perspektywę jego utraty. Jak tak się spokojnie zastanowić to często więcej wydajemy w ciągu roku na bzdury lub niepotrzebne gadżety więc nie powinna nas taka lub nawet wyższa cena oburzyć czy przestraszyć. W  Polsce powiedzenie umiesz liczyć licz na siebie stało się normą i choćbym nie wiem jak mi to nie odpowiadało,  może przyjść taki moment w moim życiu gdy nie będę chciał się martwić tak jak pan Stefan ze Szczytników.

Zbierając nawet od dzisiaj miesięcznie po 20 złotych jestem w stanie przez kolejne 30 lat odłożyć dużo więcej niż konieczną kwotę do przeprowadzenia zabiegu. Operacji, która pozwoli mi się cieszyć z oglądania zabaw moich wnuków, pielęgnowania na emeryturze działeczki lub zwyczajnej radości z patrzenia na wschody i zachody słońca. 

15:34, srk76 , Strefa Wolnego Słowa
Link
wtorek, 19 sierpnia 2014

Kulinarna ciekawostka dla tych co nie przepadają za mięsnymi potrawami. Kotlety z kalafiora to smaczna alternatywa dla tradycyjnych śląskich karminadli. Jakiś czas temu przy okazji tworzenia sekcji Dieta prezentowaliśmy kotlety z ciecierzycy. Mam podobne jak tam ostrzeżenie dla młodych żon śląskich górników - Don't try This at Home. Mimo, że kotlety smaczne człowiek widząc kształt mielonego spodziewa się soczystego mięsa... a tu kalafior...nerwowy chłop ze Śląska może nie być szczęśliwy :)

przepis na wegetariańskie kotlety

*Kotlety z kalafiora*

  • kalafior - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko
  • mąka jaglana - 100 g
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

 

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju bądź oliwy. Miękki kalafior odcedzamy i rozgniatamy niezbyt dokładnie widelcem. Do ostudzonego kalafiora dodajemy jajko, zeszkloną cebulę, mąkę jaglaną i doprawiamy masę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na wegetariańskie kotlety

Jeżeli masa jest zbyt wilgotna można pomóc sobie bułką tartą. Tworzymy z masy kulki, które należy na dłoni spłaszczyć. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Dzieciaki uparły się na muffinki. Decyzja szybka: chcecie sami sobie zróbcie. Oczy się Dawidowi i Wiktorii zaświeciły jak najlepszej jakości LEDy na kolejowej makiecie* Nie ma przecież nic lepszego od zrobienia klasycznego bałaganu w kuchni ze smacznym finałem. Tak więc mam zaszczyt Państwa zaprosić na doskonałe mocno kakaowe babeczki bananowe z orzechami laskowymi przygotowane przez młodszą ekipę naszego bloga.

przepis na babeczki

*Muffinki bananowo-kakaowe*

  • banany dojrzałe - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 250 g
  • olej - pół szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • kakao ciemne - 3 łyżki
  • soda - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • orzechy laskowe lub włoskie - 70 g

 

Składniki suche oprócz cukru mieszamy w misce. Obrane ze skóry banany blendujemy na gładką masę. Miksując na wolnych obrotach dodajemy do nich olej, jajka, cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Do miski powinny teraz trafić wymieszane wcześniej składniki suche czyli: mąka, soda, proszek do pieczenia i ciemne kakao. Całość miksujemy.

Do papierowych foremek na babeczki wkładamy łyżką ciasto. Powinno go być trochę więcej niż połowa foremki. Papierowe foremki powinny być ułożone w silikonowej formie. Dawno temu próbowaliśmy upiec muffinki tylko w papierkach... nie polecam chyba, że ktoś czerpie przyjemność z szorowania piekarnika. Wierzch babeczek posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Jak kto lubi.

Wkładamy formy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 175 stopni pieczemy muffinki bananowe około 20 minut aż będą suche w środku co możemy sprawdzić z pomocą patyczka. Etap pracy z piekarnikiem polecam przeprowadzić pod szczególnym nadzorem by nie biegać potem w panice z rozwianym włosem, telefonem w jednej i pianką na oparzenia w drugiej dłoni.

Trudno się powstrzymać by po upieczeniu ciastka ostygły. Na prawdę trudno...

*makieta kolejowa i modelarstwo to moje nowe hobby więc we wpisach może się pojawiać sporo określeń z tym związanym ...choć spróbuję się opanować...

niedziela, 17 sierpnia 2014

Uwielbiam spaghetti z anchois. Jimi Olivier używa filecików z sardeli praktycznie do wszystkiego i to on dzięki swoim programom"wprowadził" je także do naszej kuchni. Dziś przepis dość oryginalny jak na polskie smaki. Pyszne spaghetti z fasolki szparagowej przygotowane z dodatkiem czosnku i anchois. Uwaga! Uzależnia!

przepis na fasolkę

*Fasolka szparagowa z anchois*

  • fasolka szparagowa zielona - 80 dag
  • anchoise - 5 filecików
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • ocet balsamiczny

Fasolce odcinamy końcówki i gotujemy w dużej ilości osolonej wody uważając by jej nie rozgotować. Fileciki anchois kroimy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucamy na rozgrzaną oliwę.

przepis na fasolkę

Gdy tylko czosnek zacznie się rumienić dorzucamy na patelnię odsączoną fasolkę szparagową. Dokładnie wszystko należy wymieszać doprawiając solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Po dwóch minutach fasolka jest gotowa do podania na przykład z plackami ziemniaczanymi z cukinią

 

Każde tradycyjne danie można delikatnie urozmaicić by osiągnąc ciekawy kulinarny efekt. Placki ziemniaczane to danie proste choć jak spojrzeć na odcinki Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler to nierzadko placki są gwoździem do trumny każdej źle prowadzonej knajpy. Zapchane mąką, nasiąknięte starym olejem i zalane wodnistym sosem z byle jakiego mięsa. Taki obraz placków już nie raz można było oglądać. Nasze dzisiejsze placki mają w składzie dwa świadomie dodane produkty - cukinia i mozzarella.

przepis na placki

*Placki ziemniaczane z cukinią*

  • ziemniaki obrane - 1 kg
  • cukinia - 0,5 kg
  • ser mozzarella - 100 g
  • cebula
  • jajka - 2 sztuki
  • sól
  • pieprz

przepis na placki

Ziemniaki, cebulę i cukinię ścieramy na małych oczkach tarki. Masę przekładamy na sito i odstawiamy do odsączenia. Do pozbawionych sporej ilości płynu masy ziemniaczanej dodajemy jajka, sól i pieprz. Ścieramy też do miski mozzarellę i wszystko razem mieszamy. Można dodać odrobinę mąki ale to nie jest konieczność chyba, że masa mimo odsączania jest zbyt wodnista. Rozpuszczony podczas smażenia ser placki nam ładnie utrzyma w całości.

przepis na placki

Placki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Do dakich placków idealnym dodatkiem będzie fasolka szparagowa przygotowana z czosnkiem i anchoise.

16:50, srk76 , Strefa kuchni
Link
niedziela, 10 sierpnia 2014

Najprostsza z możliwych sałatek na zimową rozłąkę ze świeżymi polskimi warzywami. Sałatka szwedzka z ogórków zapełniła regał na przetwory w naszej piwnicy. Tym samym wypadałoby już na blogu założyć sekcję Przetwory co niedługo się stanie. Nie ma nic lepszego od własnoręcznie zakonserwowanych na różne sposoby warzyw i owoców w okresie gdy na rynku dostępne są jedynie te importowane i średniej jakości.

przepis na domowe przetwory

*Sałatka szwedzka*

  • ogórki zielone gruntowe - 4 kg
  • zimna przegotowana woda - 4 litry
  • sól kamienna - szklanka
  • cukier - 4 szklanki
  • ocet - 4 szklanki
  • woda - 6 szklanek
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca

 

przepis na domowe przetwory

Ogórki kroimy w talarki i zalewamy przegotowaną, osoloną i ostudzoną wodą. Powinny sobie w niej poleżeć około godziny. Pamiętajcie by do tego użyć sól kamienną. Po tym czasie odcedzamy ogórki na durszlaku. Do dokładnie umytych słoików wrzucamy po trzy ziarenka angielskiego ziela, po trzy ziarna pieprzu i po pół łyżeczki ziaren gorczycy.

przepis na domowe przetwory

Czas przygotować zalewę octową. Należy zagotować 6 szklanek wody z octem i cukrem. Wypełniamy słoiki ogórkami co jakiś czas podlewając zalewą aż wypełnią się po brzeg. Chodzi o to by w słoikach między ogórkami nie pozostały bąble powietrza. Zakręcamy porządnie pokrywki i pasteryzujemy słoiki w dużym garnku ułożone na ściereczce. 

przepis na domowe przetwory

Po tej czynności każdy obracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia. Wtedy też można słoiki zanieść w suche i chłodne miejsce. Sałatka będzie gotowa już po kilku dniach i może sobie czekać na zimowe obiady.

piątek, 01 sierpnia 2014

Magda Gessler takimi kluskami pomogła w Kuchennych Rewolucjach  pewnej bielskiej knajpce. Odcinek ten zainspirował nas by ów włosko-śląski miks sprawdzić na własnych podniebieniach bez konieczności podróży do Bielska-białej. Kluski śląskie z bazyliowym pesto okazały się dobrym eksperymentem choć muszę powiedzieć, że nie ma to jak porządny sos spod rolady lub najzwyklejsza szpyrka do naszych śląskich guminklyjzów. 

przepis na pesto

*Kluski śląskie z bazyliowym pesto*

  • bazylia świeża - pęczek
  • orzechy laskowe - 50g
  • ser twardy ( Gran Padano, Parmezan lub podobny) - 100 g
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • czosnek polski - 2 ząbki

Składniki na bazyliowe pesto miksujemy w malakserze. W oryginalnej recepturze znajdziemy orzeszki pini ale do momentu gdy firmy sprowadzające je do Polski nie ogarną się w temacie ceny tego produktu do pesto używamy orzechów laskowych, a czasami nawet orzeszków ziemnych.Taka sama sytuacja z serem. Cena Parmezanu w Polsce co prawda spada i kosmiczne 140-150 złoty za kilogram już się nie zdaża ale i tak jest nadal drożej niż w sąsiednich Niemczech. Parmezan łatwo więc można bez szkody dla smaku zastąpić łatwo dostępnym Gran Padano czy nawet biedronkowym Olendrem. Nie dajmy się zwariować nieuczciwym sprzedawcom.

Dość ględzenia o polskim rynku żywnościowym i jego przegiętych brakiem uczciwej konkurencji cenom. Czas na kulanie śląskich klusek.

  • ziemniaki - około 2,5 kg nieobranych
  • mąka ziemniaczana

przepis na kluski śląskie

Obrane  ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przeciskamy ziemniaki przez praskę na gładką masę. Rozkładamy równo na dnie miski warstwę ziemniaków i dzielimy palcem na 4 części. Czwartą część wyjmujemy na chwilę z miski. W to miejsce sypiemy mąki ziemniaczanej na równo z pozostałymi trzema częściami ziemniaków. Dorzucamy wyjętą czwartą część i zagniatamy wszystko. Można do masy dodać żółtko by kluski nabrały żółtego koloru ale to zbędny dodatek. Gospodynie na śląsku do czasami zbyt suchej masy (ziemniak się może daremny zawsze trafić) dolewały trochę wody. 

Z masy odrywamy równe kawałki i kulamy w oprószonych mąką ziemniaczaną rękach kuleczki które należy delikatnie spłaszczyć, a palcem zrobić legendarną dziurkę. Kluski układamy na oprószony mąką ziemniaczaną blat i przykrywamy lnianą ściereczką. Niech sobie dychną pod nią chwilę. Kluski gotujemy na osolonej, wrzącej ale nie hulającej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. By nie przywarły do dna garnka można co jakiś czas zamieszać kluseczki drewnianą łyżką.

przepis na pesto

Kluski śląskie podajemy ze zrobionym bazyliowym pesto i na przykład z pomidorami i mozzarellą. Kuchnia włoska podobnie jak polska to kuchnia prosta mocno związana z regionami. To nas łączy i czasami warto poeksperymentować łącząc nasze kulinarne arcydzieła.

poniedziałek, 28 lipca 2014

Jakiś czas nosiłem się z zamiarem poprawienia zdjęć w poprzednim przepisie na pierś kaczki. Tym razem się nie udało bo zrobiliśmy pierś kaczki zupełnie inaczej. Było jeszcze pyszniej. Sos śliwkowy podkreślił delikatne mięso kaczuszki idealnie. Polecam kaczkę, a sos w szczególności.

pierś kaczki

*Pierś kaczki w sosie śliwkowym*

  • pierś kaczki ze skórą - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

*Sos śliwkowy*

  • śliwki suszone - 80g
  • śliwki węgierki świeże - 200g
  • sos sojowy ciemny - 60ml
  • miód - 70ml
  • ocet balsamiczny lub z czerwonego wina - 50ml
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • papryka ostra - do smaku

Z piersi kaczki usuwamy pensetą pozostałości piórek jeśli takowe sie zdarzą. Nacinamy ostrym nożem skórę aż do mięsa uważając by samej piersi nie uszkodzić. Nacieramy piersi mieszanką pieprzu, soli i dużej ilości suszonego, przetartego w rękach majeranku. Odkładamy mięso do lodówki na pół godziny.

piers kaczki

W tym czasie możemy przygotować sos. W szkołach uczą by sos robić na wytopionym z kaczki tłuszczu ale nasz na próbę zrobiliśmy inaczej. Dzięki temu sos można użyć także do innych dań nawet wegetariańskich.

Do garnka wlewamy miód, sos sojowy oraz zmiażdżony czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy śliwki suszone oraz świeże bez pestek. Podlewamy octem i gotujemy około 30 minut. Doprawiamy ostrą papryką, której nie powinniśmy oszczędzić by sos miał swoją moc. Po 30 minutach blendujemy zredukowany sos. Ja dodatkowo przetarłem go przez drobne sitko. Chwila pracy ale sos mamy gładziutki jak pupcia niemowlęcia.

pierś kaczki

Piersi smażymy na mocno rozgrzanej patelni skórą do dołu. Skóra ma być mocno chrupiąca a znajdujący się pod nią tłuszcz  powinien się cały wytopić. Jakies 5 minut starczy. Gdy to się stanie przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy około 3 minut.

pierś kaczki

Tak przygotowane piersi powinny trafić do brytfanki i do piekarnika orzgrzanego już na 180 stopni. 15-25 minut w piecu i piersi gotowe. Czas zależny od ulubionego stopnia wysmażenia mięsa i wielkości samych piersi. Każdy musi za pierwszym razem sam poeksperymentować by znaleźć swój ideał. Nam piętnaście minut wystarczyło (nareszcie przekonałem Anetę, do lekko krwistego mięsa kaczki)

pierś kaczki

Piersi kroimy w plastry ale dajmy jej odpocząć po wyjęciu z pieca by wariujące z powodu temperatury soki nam po zbyt wczesnym przecięciu soki nie wypłyneły. Podana z ziemniaczkami i modrą kapustką pierś kaczki z pysznym sosem śliwkowym uświetniła niedzielny obiad. Pycha!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42