Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
poniedziałek, 11 września 2017

Lato nieubłaganie odchodzi w zapomnienie. Letnie upały za nami i mamy sporo czasu do kolejnych pięknych ciepłych dni. Co jakiś czas trzeba będzie sobie letnie klimaty przypomnieć lodami. Lody truskawkowe z Thermomix'a robiliśmy po raz pierwszy. Oczywiście nic nie zastąpi lodów z odpowiedniej do tego maszyny mieszającej i mrożącej odpowiednią mieszankę ale szybkie lody z Thermomix'a dają radę i są przede wszystkim pozbawione wszechobecnej chemii w lodach kupnych.

przepis na lody Thermomix

*Lody Truskawkowe*

  • truskawki mrożone - 500g
  • cukier - 60g
  • śmietana 30% - 120g

Do naczynia miksującego wsypujemy cukier. Podaną ilość można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferencji lub zdrowotnych możliwości. Mielimy cukier 15s/obr.10 

Do naczynia dodajemy zamrożone owoce. Użyć możemy różnych owoców. Ważne by je przed użyciem pokroić w kawałki i zamrozić. Rozdrabniamy wszystko 15s/obr.8

Dolewamy do naczynia śmietanę i miksujemy przy użyciu kopyrstki 40s/obr. 5

Podajemy lody bezpośrednio po zrobieniu lub odkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut by je utwardzić.

 

wtorek, 29 sierpnia 2017

Dawid się nimi zajada... delikatne, smaczniejsze chyba nawet od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Z jogurtem czosnkowym i pomidorami rewelacyjne Placuszki z cukinii warto zrobić i spróbować.

przepis na dietetyczne placki

*Placuszki z cukinii*

  • cukinia - 500g
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • mąka pszenna - 6 łyżek
  • sól
  • pieprz

Cukinie oraz cebulę kroimy na mniejsze części i wkładamy do naczynia miksującego razem z czosnkiem. Siekamy 15s/5obr Wyciągamy z naczynia na sito i odsączamy z nadmiaru płynu około 15 minut. Znów wkładamy do naczynia, wbijamy dwa jajka, wsypujemy 6 łyżek mąki i doprawiamy szczyptą pieprzu i soli. Mieszamy 20s/3obr

przepis na dietetyczne placki

Placki smażymy na teflonowej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Podajemy z jogurtem doprawionym czosnkiem i solą.

14:12, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 26 sierpnia 2017

Orzeźwiająca. Doskonała na letnie upały. Sałatka z brokułami i jajkiem z delikatnym czosnkowym sosem. Niebo w gębie i kolorowe cudo na talerzu.

przepis na salatkę z brokułami

*Sałatka z brokułami*

  • woda - 500g
  • jajka - 3 sztuki
  • brokuł różyczki - 500g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • ser feta lub typu feta - 100g
  • kukurydza z puszki - 100g
  • pomidor - 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka

Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Wkładamy koszyczek z jajkami. Zakładamy pokrywę, a na górę ustawiamy przystawkę do gotowania na parze. Rozkładamy na niej różyczki brokuła. Gotujemy całość 14min/Varoma/1ob

Paprykę, cebulę, pomidor i ser kroimy w kostkę. Przekładamy do salaterki zasypując kukurydzą odsączoną z zalewy. Po sygnale wyjmujemy koszyk z jajkami i zalewamy je zimną wodą by łatwiej można było obrać je ze skorupek. Brokuł gotujemy dalej 10min/Varoma/1ob

przepis na salatkę z brokułami

Jajka kroimy w ćwiartki i dokładamy do salaterki. Brokuł studzimy i również wkładamy do salaterki. Przed podaniem mieszamy całość z sosem czosnkowym.

*Sos czosnkowy*

  • jogurt gęsty - 100g
  • majonez domowy - 150g
  • sól
  • czosnek polski - 2 ząbki

Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i siekamy go 3sec/8ob. Zgarniamy kopyrstką na dno naczynia. Dodajemy resztę składników na sos i miksujemy 7sec/3ob

14:38, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 24 sierpnia 2017

Zaskakujące połączenie śledzi, buraków i białej fasolki. Wszystko w pysznej sałatce którą możemy polecić. Na pewno zaskoczycie gości atrakcyjnym wyglądem i ciekawym smakiem. Sałatka śledziowa z burakami nas  pozytywnie zaskoczyła.

przepis na sałatkę śledziową

*Sałatka śledziowa z burakami*

  • filet śledziowy a'la matias - 500g
  • buraki - 2 sztuki
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • biała fasola - szklanka już ugotowanej
  • sól
  • pieprz
  • majonez domowy
  • cytryna
  • pietruszka natka

Filety moczymy w wodzie lub w mleku. Długość zależna od stopnia zasolenia ryby. Kroimy śledzie w paski. Gotujemy warzywa, jajka i białą fasolę. Cebule siekamy w piórka. Ugotowane warzywa i jajka kroimy w kostkę i mieszamy ze śledziami oraz cebulą. Kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na sałatkę śledziową

Całość mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu. Na koniec siekamy do sałatki natkę pietruszki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki

 

12:25, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 22 sierpnia 2017

Adoptowaliśmy do przepisów na Thermomix ciasto truskawkowe Magdy Gessler, które jakiś czas temu na naszym blogu się pojawiło. Najlepsze ciasto truskawkowe jakie jedliśmy i chwała pani Magdzie za pyszny przepis. Co prawda pod koniec sierpnia o truskawkach raczej można zapomnieć choć jak ktoś pomroził to jest do przodu. Tak czy siak przepis jak znalazł na przyszły czerwiec. Zapraszam.

przepis na ciasto truskawkowe

*Ciasto truskawkowe Thermomix*

  • truskawki - ile się zmieści
  • mąka - 250g
  • cukier - 250g
  • masło - 250g
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - standardowe opakowanie
  • sól - szczypta
  • cukier puder
  • blaszka - np. kwadratowa 25x25

Oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do naczynia miksującego i ubijamy na parametrach 4min/ 3,5 obrotów z założonym motylkiem. Po  upływie dwóch minut dodajemy szczyptę soli. Przekładamy ubitą pianę i myjemy naczynie miksujące

W naczyniu ucieramy masło z cukrem 3min/4 obroty. W trakcie ucierania po około półtorej minuty dodajemy po żółtku, cukier waniliowy i mąkę.

przepis na ciasto truskawkowe

Do uzyskanej masy dodajemy pianę i z pomocą kopyrstki mieszamy całość 2min/2,5-3 obroty wsteczne.

przepis na ciasto truskawkowe

Ciasto wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Układamy na wierzch truskawki i pieczemy w piekarniku ustawionym na 190 stopni przez 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

...też nie wierzę, że wrzucam przepis na kompot... ale ten kompot to nie jest zwykły kompot. To najlepszy kompot ever i Ci co mają diabelską maszynę pod nazwą Thermomix muszą go zrobić.

przepis na kompot

*Kompot*

  • jabłka - dwie sztuki
  • cytryna - połówka ze skórą
  • goździki - 3 sztuki
  • cukier - 50g
  • woda - 1700g
  • galaretka truskawkowa, cytrynowa lub pomarańczowa - pół standardowego opakowania

Jabłka kroimy na cztery części. Połówkę cytryny na dwie.  Wrzucamy do naczynia miksującego. Zalewamy wodą, wsypujemy cukier i galaretkę. Wrzucamy trzy goździki. Ustawiamy temperaturę na Varomę, czas na 15 minut, a obroty na 2.

Podajemy schłodzony. Można z miętą lub z lodem. Pyszny! Polecam...

poniedziałek, 15 maja 2017

Korzystając z pięknej niedzieli ...i chyba pierwszego dnia prawdziwej wiosny w tym roku...wybraliśmy się z wizytą do sosnowieckiego Egzotarium. Miejsce to powstało w 1935 roku by zostać zniszczone wojenną pożogą. Odbudowane w 1956 roku i ...nie remontowane po dziś dzień. Na szczęście w tym roku mają ruszyć prace ...a w zasadzie całkowita przebudowa tego pięknego miejsca. Tak więc kolejna wizyta familijnych będzie jednocześnie ostatnią w starym budynku. Oby...

Pomijając pewne trudności w prezentacji ogromu roślin, ryb akwariowych i gadów mogę szczerze napisać uwielbiam to miejsce. Krótkie wizyty wśród tropikalnych roślin, kaktusów uspokajają i łączą nas z naturą. Dźwięk skrzeczących lub śpiewających ptaków, szum wody w oczkach wodnych czy plusk małego wodospadu nastraja i pozwala uciec od zgiełku dnia codziennego. To także świetne miejsce edukacji naszych dzieciaków. Pierwszy kontakt z egzotyczną przyrodą często budzi nowe zainteresowania lub pasje.

Dobra koniec tego ględzenia. Czas na kolejne fotostory z sosnowieckiego Egzotarium. Ostatnim razem byliśmy tu wiosną 2014 roku. Pora na kolejną wizytę. ...no to wchodzimy:

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Jak zwykle wita nas dziewczynka z pięknymi kwiatami w otoczeniu pięknych roślin tropikalnej dżungli.

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Zielony, pachnący wilgocią korytarz prowadzi nas do królestwa kaktusów...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Jest co podziwiać. Większość kolczastych roślin z różnych krańców świata pięknie kwitnie...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Piękne i ukwiecone pnącza...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Pośród przepięknych kolorów i zapachów ...jednocześnie wilgotne i gorące powietrze daje nam pokaz jakie warunki  panują w równikowych lub zwrotnikowych rejonach świata.

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

W to piękne miejsce prowadził nas korytarz w prawo. Wróćmy do magicznej dziewczynki i pójdźmy w lewo. Tam czeka  na nas palmiarnia...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Klimatyczne oczko wodne zamieszkane przez niezwykle groźnego drapieżnika - rybę pacu... której tylko cień zobaczyłem w wodzie i już miałem gęsią skórkę...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

W korytarzu prowadzącym do sadzawki znajdziemy krainę storczyków...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Powrót do tajemniczej dziewczynki i  wchodzimy do świata gadów. Kajmak wita nas przy wejściu grzejąc się pod specjalistyczną lampą:

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

 W kolejnych terrariach kolejne gady...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

...prześliczny widok śpiącej jaszczurki:

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

 ...inna złapana przy sałatce z roszponki...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Piękny legwan zielony dogląda swojego królestwa...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

...i inny piękny gad...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

W pomieszczeniu znajdziemy kilka rodzajów pytonów i innych węży. Jest co podziwiać. Mnie spodobała się taka o to romantyczna para wygrzewająca się wspólnie...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Na lewo od pomieszczenia z gadami znajduje się ptaszarnia i na zewnątrz kolejna sadzawka tym razem z żółwiami. Ptaszki coś nie chciały z nami współpracować. Nie dały się uwiecznić na fotografii...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Na prawo od królestwa gadów znajduje się kilkanaście zbiorników słodkowodnych ze sporą kolekcją pielęgnic, zbrojników, sumów i mniejszych ryb. Jest też małe akwarium morskie ale w strasznym stanie więc go nie prezentuję. Warunki w akwariach pozostawiają wiele do życzenia ale mam informację, że po remoncie  ryby będą miały dużo więcej miejsca. Myślę że pracownicy i miłośnicy akwarystyki z sosnowieckiego Egzotarium staną na wysokości zadania i zagwarantują rybom piękne biotopy. Z wizyty w tym pomieszczeniu mamy nagrany film:

Na filmie zobaczycie też przesłodkiego żółwia chińskiego ... rewelacyjne stworzenie. Wracając do wyjścia spotkaliśmy jeszcze taki widok:

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

Na plecach, z dala od paszczy najbezpieczniej. Szybka fotka mięsożernej rośliny...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

...i możemy iść zwiedzać piękny park. Żegnamy sosnowieckie Egzotarium. Może do przyszłego roku...

wizyta w sosnowieckim Egzotarium

czwartek, 11 maja 2017

Z racji tego że nadchodzi lato ...choć za oknem tego nie widać...pora znów uśmiechnąć się do dań dietetycznych. Tym bardziej, że Ojciec dobija już powoli do setki co Mamuśkę trochę martwi, a dzieciaki mają ubaw z mojej masy brzusznej. Jak to kiedyś ktoś mądrze napisał facetowi czterdziestka wyłazi brzuchem... Tym razem na blogu przepis na zdrową pastę śniadaniową z twarogu i lnianego oleju. Olej lniany został trochę wyparty z polskiej kuchni przez modę oliwną. Pora go przywrócić na polskie stoły tym bardziej, że zdrowy. Delikatny smak wzbogaca na przykład sałatki i inne potrawy "na zimno". Oleju lnianego nie wolno bowiem używać do smażenia czy pieczenia.

przepis na twarożek

*Twarożek z olejem lnianym*

  • twaróg - 250g
  • olej lniany - 3 łyżki
  • szczypiorek 
  • jogurt naturalnu - ewentualnie
  • sól
  • pieprz

 Miksujemy ser z olejem lnianym. Intensywnie i długo by składniki się połączyły. Jeżeli ser jest zbyt suchy dodajemy odpowiednią ilość jogurtu. Gdy twaróg osiągnie konsystencję gładkiej pasty mieszamy go delikatnie z posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. 

przepis na twarożek

Pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadania i świeżego pieczywa. Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

 

środa, 10 maja 2017

Mocno aromatyczna pożywna zupa Gyros na tegoroczny zimowy maj... no tak się pogoda coś na nas uwzięła w tym roku. Mam nadzieję że to był wczoraj ostatni śnieg w tym roku w Dąbrowie Górniczej. Zupa Gyros rozgrzeje każdego. Jest kilka sposobów i przepisów na ten smaczny posiłek. My przygotowaliśmy ją w Thermomix ale bez problemu można ją zrobić w tradycyjnych garach na zwykłej kuchni. Zaczynamy...

przepis na zupę gyros

*Zupa Gyros*

  • filet z kurczaka - 600g
  • bulion warzywny lub drobiowy - 450g
  • pieczarki - 250g
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • przyprawa Gyros - 15g
  • cebula - 150g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • bazylia suszona - 2 łyżki
  • śmietana do zup 18% - 150g

 

Wersja na Thermomix

Filet z kurczaka kroimy w większa kostkę i marynujemy w przyprawie gyros. Można użyć gotowej mieszanki lub zrobić swoją. Ja polecam przepis z bloga Filozofia Smaku Mięso odkładamy do lodówki na godzinę.

Paprykę siekamy na ustawieniach 5sek/5obr Odkładamy do osobnej miski. Pomidory siekamy 5sek/4obr i przekładamy do papryki. Cebula plus czosnek siekamy w maszynie 5sek/5obr Do maszyny wlewamy olej i wrzucamy wyciągnięte i doprowadzone do temperatury pokojowej mięso. 8min/Varoma/obroty wsteczne 1 Po tym czasie dorzucamy pokrojone w paseczki pieczarki, wlewamy bulion, wrzucamy przyprawy czyli sól, cukier, bazylię. Do naczynia miksującego trafić też muszą pomidory i papryka. Gotujemy całość z użyciem kopystki na nastawie: 20min/100 stopni/ obroty wsteczne 1. Po sygnale dodajemy śmietanę i gotujemy całość jeszcze 1 minutę w temperaturze 100 stopni na wstecznych obrotach z użyciem kopystki.

Ufff...kod miłośników Thermomixa jest dla osób postronnych przynajmniej zabawny. Pora więc na przepis tradycyjny.

przepis na zupę gyros

Gotowanie tradycyjne

Paprykę kroimy w małą kostkę. W garnku lub rondlu podgrzewamy olej. Złocimy cebulę i czosnek. Wrzucamy pokrojone w kostkę i zamarynowane w przyprawie Gyros mięso. Podsmażamy aż się zamknie. Dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki, wcześniej pokrojoną paprykę oraz posiekane pomidory z puszki. Doprawiamy cukrem, solą, bazylią i gotujemy co jakiś czas całość mieszając. Około 20 minut wystarczy by zupa była praktycznie gotowa. Pozostaje dodać śmietanę i jeszcze chwilkę podgotować.

14:19, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 28 lutego 2017

...tytuł tradycyjnego Polaka może zdziwić. Co jak co ale rosół to z makaronem... przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pierożkami. Napiszę tylko jedno: pierożki do rosołu są doskonałą konkurencją dla makaronu czy lanych klusek. Mają też dodatkowy plus: nic się nie marnuje bo są zrobione z warzyw i mięsa użytych w trakcie gotowania rosołu.

Pieroki_do_rosou

*Pierożki do rosołu*

  • mięso drobiowe lub wołowe użyte podczas gotowania rosołu
  • warzywa użyte podczas gotowania rosołu
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa
  • mąka pszenna - 500g
  • ciepła woda - 250ml
  • sól
  • masło - 1 łyżka

Podsmażamy czosnek na oliwie dorzucając po chwili zmiksowane blenderem warzywa i mięso pozostałe po przygotowaniu rosołu. Podsmażamy całość chwilę doprawiając ewentualnie pieprzem i solą.

Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki, mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

Pieroki_do_rosou_2

 

Lepimy pierogi nakładając na kółka łyżkę farszu. Formować możemy pierożki tradycyjnie lub na przykład w uszka. W restauracji jedliśmy pierożki podane w formie ravioli. Sposób zależy od Waszej inwencji twórczej.

Gotujemy na osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia i podajemy zalane gorącym rosołem. Polecam raz na jakiś czas właśnie w ten sposób podać niedzielny, tradycyjny dla naszych polskich domów rosół. Jest pysznie i smakuje trochę inaczej.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58