Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Minipączki serowe
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Makieta kolejowa
Śledzie w śmietanie
Pierś kaczki
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
wtorek, 21 kwietnia 2015

Dobry ryż do risotto był do niedawna produktem z wyższej półki. Na szczęście importerzy przestali z polskiego konsumenta ciągnąć na siłę poczwórne profity i na półkach coraz częściej dobrej jakości  włoskie Arborio się pojawia w normalnej rynkowej cenie.

przepis na risotto

Tak na marginesie: nieuczciwa praktyka handlarzy na polskim rynku importowanej żywności to osobny temat na dłuższy wpis. Do dziś pamiętam horrendalnie wysoką cenę parmezanu w polskich znanych delikatesach i cenę tegoż samego sera w stolicy Niemiec. Różnica trzykrotna z korzyścią dla konsumenta z Niemiec...

ryż do risotto

Wróćmy jednak do potrawy, która zagościła na naszym stole w niedzielę. Pyszne, delikatne i kremowe risotto przygotowane z udziałem odrobiny szafranu i porządnej porcji szpinaku.

*Risotto z szafranem i szpinakiem*

  • ryż Arborio - 400g
  • bulion - 1,3 litra
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • szafran
  • sól
  • pieprz
  • szpinak mrożony 200g
  • ser parmezan lub dziugas lub olender
  • masło - 2 łyżki
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka

Na patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę i czosnek.

przepis na risotto

Podsmażamy chwilę i wsypujemy ryż. Ryż powinien pochłonąć cały tłuszcz i wymieszać się z cebulą. Podsmażamy go aż się zeszkli.

przepis na risotto

Dolewamy na patelnię wino i redukujemy alkohol ciągle ryż mieszając. Mieszanie to podstawa dobrego risotto i trzeba sporo cierpliwości by udało się idealnie.

przepis na risotto

Do gorącego bulionu dodajemy kilka nitek szafranu. Dolewamy bulion do ryżu po chochelce. Mieszamy, redukujemy, dolewamy, mieszamy, redukujemy dolewamy. Wszystko na niewielkim ogniu. Z każdym kolejnym razem ryż będzie miększy, a konsystencja risotto będzie się robić coraz bardziej kremowa.

przepis na risotto

Doprawiamy ryż solą i pieprzem (jeśli bulion nie był mocno doprawiony). Po kilku chochelkach dodajemy do ryżu szpinak i dwie łyżki masła. Na chochelkę przed końcem do risotto powinien trafić starty parmezan. Około szklanki w zupełności wystarczy.

przepis na risotto

Mieszamy do uzyskania ostatecznie doskonałej konsystencji ryżu. Nie powinien być rozgotowany ale nie powinien być twardy. Ważne jedynie by cały czas podczas jego przygotowywania był mieszany i oddzielany od dna. Oczywiście ceramiczna lub teflonowa powierzchnia dzisiejszych naczyń zapobiega przywieraniu się ryżu i jego przypaleniu ale warto poświęcić trochę czasu i zrobić risotto jak należy.

09:16, srk76 , Strefa kuchni
Link

Delikatne mięso podane z pysznym serowym sosem. Mała wariacja na temat tego czym uraczyła nas niedawno kuchnia Pubu Spencer w Katowicach. Dodam, że kuchnia na wysokim poziomie. Zdjęcia potraw tam zaserwowanych znaleźć można było na naszej stronie facebook'owej. ...ale do rzeczy. Polędwiczka wieprzowa to teoretycznie mięso, którego nie da się zepsuć. Nic bardziej mylnego. Każde mięso, a szczególnie te delikatne można po prostu przedobrzyć na wiele sposobów. Dlatego też poniższy przepis to minimalizm w pełni tego słowa znaczeniu.

przepis na polędwicę wieprzową

*Polędwiczka wieprzowa z sosem serowym*

  • polędwica wieprzowa - 500g
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • olej lub oliwa

Polędwiczki nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki na godzinkę. Wyjętą z lodówki na półgodziny przed smażeniem polędwicę obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie. Mięso ma się jedynie pozamykać. Położona na olej polędwica prosto z lodówki szybko schłodziła by tłuszcz, a tym samym mięso zamiast szybko opiec się zaczęło by się na nim dusić.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy kilka plastrów masła. Kładziemy na nich polędwicę i układamy na niej kolejnych kilka plasterków masła. Pieczemy mięso około 25 minut. Po wyciągnięciu dajemy mu odpocząć z 5 minut zanim pokroimy je w plastry.

*Sos serowy*

  • mleko - 100 ml
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ser typu lazur - 100 g
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dosypujemy mąkę, energicznie całość mieszając. Powoli dodajemy mleko. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy pokruszony lazur i śmietanę. Ciągle mieszając doprawiamy gałką, białym pieprzem i solą. Jeśli zbyt mocno sos się zredukuje można dodać mleka by go upłynnić. Na potrzebę zdjęcia sos mamy gęstniejszy niż w zasadzie być powinien.

przepis na polędwicę wieprzową

Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry i podajemy z serowym sosem w towarzystwie karmelizowanych miodem buraczków. Pieczone z całym czosnkiem ziemniaczki to już tylko dodatek dla łasuchów takich jak ja :)

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Jeszcze jeden przepis z wielkanocnego stołu. Pasztet z grzybami to doskonały dodatek do świeżego chleba. Podany z chrzanem lub żurawiną pobudzał nasze kubki smakowe przed głównym daniem świątecznego śniadania.

przepis na pasztet

*Pasztet z grzybami*

  • łopatka wieprzowa - 80 dag
  • surowy boczek - 30 gad
  • wątróbka drobiowa - 30 dag
  • pieczarki - 30 dag
  • marchew - 3 sztuki (małe)
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki (małe)
  • por - kawałek białej części
  • cebula - 1 sztuka
  • seler - kawałek
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • pieprz czarny cały - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • jajko - 2 sztuki
  • boczek wędzony cienkie plastry do położenia na pasztet

 

Mięsa (oprócz wątróbki) i warzywa (oprócz cebuli) zalewamy zimną wodą i zagotowujemy razem z liśćmi laurowymi, ziarnistym pieprzem i dwiema łyżeczkami soli. Gotujemy do miękkości.

przepis na pasztet

Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie z pokrojonymi pieczarkami. Gdy się zrumienią dorzucamy na patelnię wątróbkę drobiową.  Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na pasztet

Ugotowane mięsa odstawiamy do ostygnięcia razem z marchwią, pietruszka i selerem. Mielimy wszystko w maszynce do mięsa dodając także przesmażoną wątróbkę z cebulką i pieczarkami. Wyrabiamy rękami masę doprawiając papryką i ziołami. Dodajemy jajka i ponownie wyrabiamy.

przepis na pasztet

Foremki jednorazowe aluminiowe wypełniamy masą (jeżeli użyjemy zwykłej formy smarujemy ją najpierw oliwą i obsypujemy bułką tartą. Z podanego przepisu wychodzą dwie standardowe formy jednorazowe. Na wyłożoną masę układamy cienkie plastry wędzonego boczku. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i 15 minut.

11:07, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 09 kwietnia 2015

Kolejna wariacja w temacie śledzie marynowane. Tym razem doskonałe połączenie z ostrym sosem tatarskim. Bez kozery mogę napisać, że śledzie marynowane z sosem tatarskim były hitem tegorocznych Świąt Wielkanocnych. Przypadek też spowodował, że sos był ostrzejszy niż zaplanowaliśmy. Jednak z korzyścią dla tej doskonałej przystawki.

przepis na marynowane śledzie

*Śledzie marynowane z sosem tatarskim*

  • śledzie marynowane - 400g
  • ogórki konserwowe z chilli - kilka większych sztuk
  • pieczarki marynowane - 400g
  • cebula - 2 sztuki
  • majonez domowy - 500ml
  • sól
  • pieprz

Śledzie marynujemy 3 dni wcześniej według jednego z wcześniejszych przepisów - śledzie marynowane - tam znajdziecie składniki na marynatę i opis ich przygotowania. Tak zamarynowane śledzie kroimy w wygodne do podania kawałki. Ogórki konserwowe i pieczarki kroimy w drobną kostkę, Im drobniej tym podobno lepiej chociaż ja akurat uważam, że sos tatarski powinien mieć swoje wyraźne struktury i nie być jedynie lejącym się ostrym majonezem jaki możemy kupić w sklepach. Cebulę również kroimy w kostkę i sparzamy w sitku wrzątkiem - usunie to z cebuli nieprzyjemny zapach i nadmiar ostrości.

Przypadek, o którym pisałem na początku dotyczy chilli. Kupione przez nas ogórki okazały się być ogórkami konserwowanymi z papryczką chilli (przyprawa) o czym informował maleńki napis na słoiku przez nas niezauważony. Denerwują mnie takie praktyki producentów. W podobny sposób ostatnio kupiłem makaron z kurkumą... informacja o dodatku powinna być wyraźna i widoczna już na pierwszy rzut oka. Mimo to tym razem wyszło nam to na dobre. Chilli w ogórkach zrobiło sos tatarski wyraźnym w smaku składnikiem śledziowej przystawki. Śledzie zyskały nowy wymiar (uwielbiam tą nowomowę rodem z "Ugotowanych") i pewnie dzięki ostrości papryczki były hitem na świątecznym stole.

Składniki na sos mieszamy ze sporą ilością majonezu i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy sos z kawałkami śledzi i odstawiamy do lodówki na dzień lub chociaż noc.

przepis na marynowane śledzie

...tu mała ciekawostka. Poznany przez nas ostatnio szef znanej w Krakowie i Katowicach restauracji "Ambasada śledzia" zwrócił nam uwagę, że śledzia powinno się podać tak aby sos czy inny dodatek smakowy nie zdążył się z nim połączyć na talerzu, a dopiero na podniebieniu. Tam śledzik jest polewany sosem (na przykład piernikowym) tuż przed podaniem klientowi. Śledź który wchłonie aromaty dodatku, traci bowiem swoje pierwotne smaki. Teoria ciekawa i wielce prawdopodobna ale to już wyższy poziom sztuki przygotowywania i podawania jedzenia.

17:36, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 08 kwietnia 2015

Kilka przepisów przetestowaliśmy przez tegoroczne Święta Wielkanocne. Na pierwszy ogień - sernik krakowski. Pyszna, wypełniona rodzynkami i bakaliami, soczysta masa serowa na kruchym cieście oblana słodkim lukrem. To misie lubią najbardziej.

przepis na sernik

*Sernik krakowski*

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • masło - 7 łyżek
  • cukier puder - 1/2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • cukier waniliowy
  • sól
  • biały ser - 1kg
  • jajka - 10 sztuk
  • cukier puder  - 1 i 1/2 szklanki
  • masło - 5 łyżek
  • rodzynki - 10dag
  • skórka pomarańczowa - 10dag
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • cukier puder - 5 łyżek\
  • blaszka 25x25x7

 

Mąkę przesiewamy w kopczyk. Kroimy do mąki zimne masło. Dodajemy całe jajko z dodatkowym żółtkiem. Wsypujemy cukier puder i waniliowy. Opakowanie cukru aromatyzowanego waniliną zawiera około 30g. Można użyć mniej szczególnie gdy mamy cukier z naturalną wanilią. Jego przygotowanie jest dość proste. Resztki z laski waniliowej wsadzamy do słoiczka z cukrem. W kilka dni cukier stanie się pysznie waniliowy i unikniemy chemicznej perfumy z dostępnych na rynku waniliowych cukrów.

Ciasto zagniatamy szybko by ciepło rąk nie rozpoczęło w nim zbyt szybko procesu wytwarzania się glutenu i wkładamy do lodówki na godzinę. Można kulę ciasta owinąć folią spożywczą.

przepis na sernik

Ser biały mielimy maszynką. Dobrze jest to zrobić dwa razy by masa serowa była gładka i po upieczeniu pulchna. Zmielony ser ucieramy z cukrem i z oddzielonymi od białek żółtkami. Żółtka dodajemy do ucierania pojedynczo. Na koniec dodajemy ostudzone, wcześniej rozpuszczone masło.

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną masę. Delikatnie mieszamy pianę z masą serową dodając do niej także cukier waniliowy (ok. 30g) skórkę pomarańczową i rodzynki. Dobrze jest rodzynki dzień wcześniej namoczyć w jakimś aromatycznym alkoholu (rum lub amaretto) Chyba, że unikamy procentów w ciastach. Szczególnie naszego kierowcę warto uczulić na rozsmakowywanie się w alkoholowych dodatkach ciast bo można się później zdziwić podczas powrotu do domu w czasie kontroli na drodze.

Na wysmarowaną masłem blachę sypiemy bułkę tartą i rozkładamy w niej ciasto. 1/3 kulki ciasta zostawiamy sobie na charakterystyczną dla krakowskiego sernika kratkę lub inną artystyczną wizję. Brzegi ciasta podnosimy by tworzyło literę "L" Do tak przygotowanej blachy wylewamy serową masę. Na wierzchu z reszty ciasta robimy wspomniany wyżej wzorek. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około godzinę. Po ostygnięciu polewamy lukrem przygotowanym z rozmieszanego w soku z cytryny cukru.

Serniczek podany z wiśniami w amaretto wymiata :)

 

sobota, 04 kwietnia 2015

życzenia świąteczne

Życzą Wam drodzy czytelnicy Aneta, Adam, Wiktoria i Dawid

 

 

 

 


10:26, srk76 , Strefa Wolnego Słowa
Link
środa, 25 marca 2015

Drugi przepis na zamarynowane śledzie. Wersja z sosem czosnkowym mnie osobiście mniej przypadła do gustu ale reszta rodzin była zachwycona. Sos czosnkowy dobrze się komponuje z marynowanymi śledziami i powiem szczerze ja bym nie wpadł na taką kombinację. Pewnie dlatego ja tylko robię zdjęcia ;)

przepis na marynowane śledzie


*Śledzie marynowane z sosem czosnkowym*

  • śledzie marynowane - 300g (w poprzednim wpisie znajdziecie składniki marynaty)
  • jogurt naturalny - mała 1 sztuka
  • majonez domowy - 3 łyżki
  • szczypiorek - pęczek
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • pieprz

W naczyniu mieszamy składniki sosu czosnkowego czyli przetarty czosnek, jogurt i majonez. Doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym i drobno posiekanym szczypiorkiem.

przepis na śledzie marynowane

Marynowane śledzie układamy w słoiku warstwami na przemian z porcją sosu. Zostawcie śledzie w lodówce na noc do porządnego przegryzienia się składników.

sobota, 21 marca 2015

Inspiracją do powstania tych śledzi były kupione śledziki w osiedlowym sklepiku. Połączenie marynowanych śledzi, cebulki i suszonych pomidorów tak nam zasmakowało, że Aneta postanowiła je odtworzyć. Wyszło przepysznie.

przepis na sledzie marynowane

UWAGA! W poniższym przepisie podaję marynatę na przygotowanie 60dag śledzi. Z tak zamarynowanych filetów zrobiliśmy później dwie porcję różnych śledzi: prezentowane poniżej śledzie z suszonymi pomidorami i zaprezentowane w kolejnym wpisie śledzie w sosie czosnkowym.

*Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami*

Marynata na 60dag śledzi

  • woda - 1 i 1/2 szklanki
  • ocet - 1/2 szklanki
  • cukier - 100g
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • goździki - 1 łyżeczka
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 laska
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • śledź a'la matjas - 60dag
  • cebula - 1 sztuka

Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami

  • śledzie marynowane - 30 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • suszone pomidory (suche nie z zalewy) - 8 połówek
  • olej

Najpierw nalezy śledzie zamarynować. Dzień wcześniej kroimy wymoczone w mleku lub w wodzie śledziowe filety. Kroimy je w wygodne kawałki. Cebulę kroimy w plastry.  Składniki na marynatę nalezy zagotować i ostudzić. Zalewamy w słoiku śledzie marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

przepis na śledzie marynowane

Na drugi dzień wyciągamy ze słoika około 30 dag marynowanych śledzi. Jak nam się trafi z niemi trochę gorczycy lub goździk to nawet lepiej. Suszone pomidory mielimy na proszek (ewentualnie większe drobiny jeśli nie są wyschniete na wiór). Cebule kroimy w drobną kostkę. Układamy w wygodnym słoiku lub naczyniu warstwy śledzi i cebuli. Każdą wartswę posypujemy sproszkowanymi pomidorami. Zalewamy całość olejem roślinnym. W zamkniętym słoiku sledzie powinny się przegryźć przynajmniej całą noc.

czwartek, 19 marca 2015

W epoce fascynacji egzotycznym jedzeniem zapominamy często o naszych korzeniach. Zachwycamy się robalami duszonymi w białym winie w czasie gdy domowe wołowe flaczki w rosole mające więcej uroku i smaku, leżą gdzieś w starych rodzinnych książkach kucharskich na zakurzonym strychu. Po ostatnich eksperymentach z małżami wracam do korzeni. Potrawa prosta ale smaczna. Przygotowanie flaczków dla kogoś kto tego nigdy nie jadł, a nawet nie próbował to wyzwanie ale z czystym sumieniem mogę napisać: Aneta ma już ten szósty zmysł w kuchni wyostrzony do granic możliwości. Zrobiła flaczki w rosole tak jak je pamiętam z dzieciństwa... tak, tak jako dziecko pałaszowałem flaczki ze smakiem (z tego co pamiętam nazywałem ja frotki)

przepis na flaczki

*Flaczki wołowe w rosole*

  • flaki krojone blanszowane - 1kg
  • udko kurczaka - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka korzeń - 4 sztuki
  • seler - 1/2 sztuki
  • por
  • cebula
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • imbir suszony - 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • ocet

Gotowanie flaków uwalnia sporo nieprzyjemnego zapachu. Tak na marginesie - małże śmierdzą żwirem z akwarium i też do przyjemnych doznań to nie należy. Warto więc je gotować przy otwartym oknie. Dostępne są już na rynku różne rodzaje wstępnie przygotowanych flaczków wołowych. Lepiej jest jednak wybrać co najwyżej pokrojone. Odpada zabawa z krojeniem w równe paseczki ale mamy pełną kontrolę nad ich przygotowaniem. Flaki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu odlewamy wodę i ponownie zalewamy zimną. Tym razem do wody dodajemy 2 łyżki octu. Gotujemy flaki na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Nie mogą być ani za miękkie ani zbyt twarde. Flaczki nieblanszowane mogą potrzebować więcej czasu i przynajmniej dwóch podmian wody.

Na udku gotujemy drobiowo-warzywny, najzwyklejszy bulion doprawiony liściem laurowym i ziarenkami angielskiego ziela. Nie rozgotujcie warzyw bo należy je później pokroić. Po ugotowaniu obieramy udko z mięsa, a warzywa kroimy w paseczki, w plasterki lub w kostkę.

przepis na flaczki

Ugotowane flaczki odcedzamy i dodajemy do bulionu. Dokładamy rozdrobnione mięso kurczaka i pokrojone warzywa. Podgotowujemy całość przyprawiając czosnkiem, imbirem, papryką czerwoną i dużą ilością suszonego majeranku. Jakieś 30 minut wystarczy. Zagęszczamy potrawę mączną zasmażką. Flaczki powinny się jeszcze przegryźć przez noc w lodówce. Podajemy ze świeżym chlebem.

 

11:19, srk76 , Strefa kuchni
Link

Prosty przepis na udziec z indyka w sosie pieczarkowym. Zjadłem ze smakiem i dopiero po czasie dowiedziałem się, że pyszne, delikatne mięso w gęstym sosie było kiedyś przedstawicielem drobiu, a nie świnką... Indycze mięso ma ciekawy, inny niż reszta drobiu smak. Polecam.

przepis na indyka

*Udziec z indyka*

  • udziec z indyka - 1,5kg
  • cebula - 3 sztuki
  • pieczarki - 30 dag
  • sól
  • pieprz
  • suszone grzyby zmielone - 1 łyżka

 

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w gulaszowe kawałki. Cebulę i obrane pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy mięso by po chwili dodac warzywa. Smażymy aż się wszystko porządnie zarumieni. Podlewamy wodą tak aby płyn przykrył mięso. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i zmielonymi grzybami.

przepis na indyka

Dusimy całość około 20 minut do miękkości mięsa. Powstały sos zagęszczamy mąką lub w inny sobie znany sposób, a jest ich przecież kilka.

09:27, srk76 , Strefa kuchni
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48