Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
wtorek, 22 listopada 2016

Jedna z najpopularniejszych sałatek na wszelakiego rodzaju imprezach czy to rodzinnych czy dla przyjaciół. Sałatka Gyros z greckim aromatem intensywnych przypraw. ...aż dziwne, że jej jeszcze na blogu nie mamy. Przy okazji szóstych urodzin Dawida sałatka pojawiła się na stole i było pysznie.

przepis na sałatkę

*Sałatka Gyros*

  • pierś kurczaka - 3 pojedyncze filety
  • ketchup domowy
  • majonez domowy
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • kukurydza z puszki
  • kapusta pekińska - 1 sztuka

Kapustę siekamy. Ogórki i cebule kroimy w kostkę. Pierś kurczaka pokrojoną w kawałki nacieramy intensywnie mieszanką przypraw. Korzystamy albo z popularnych i dostępnych mieszanek albo przygotowujemy swoją z czerwonej papryki, soli, czarnego pieprzu, mielonej kolendry,oregano, tymianku, bazylii, rozmarynu i mięty. Mięso musi być mocno doprawione. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na mocnym ogniu i dobrze rozgrzanej oliwie. Ma się obsmażyć na złoto i nie udusić we własnych sokach.

W dużym szklanym pojemniku układamy warstwy sałatki:

mięso, domowy ketchup (thermomix), ogórki, cebula, kukurydza,domowy majonez (thermomix), ketchup, kapusta pekińska i odkładamy do lodówki. Sałatki nie mieszamy. Ma ładnie wyglądać na stole , a wymieszają ją sobie goście na własnych talerzach tuż po podaniu odpowiednimi kuchennymi długimi łyżkami do sałatek.

PS. w przepisie zostawiłem sobie miejsce na odnośniki do przepisów na domowy majonez i ketchup z naszego magicznego Thermomixa. Przepisy niedługo na blogu.

 

niedziela, 13 listopada 2016

Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że świeżo złowioną rybę można zjeść w odległości ponad 600 kilometrów od plaży we Władysławowie? Najpierw świeża ryba "zaatakowała" sklepy dziś można pysznego dorsza lub flądrę kupić ot tak u rybaka... Ryby u rybaka dostarczają  świeżą rybę z połowów od niedawna na nasz familijny stół i mogę ich usługi tylko polecić.

przepis na flądrę

Pierwsza przesyłka z zamówionym dorszem i flądrą dotarła do nas 48h po zamówieniu. Czasami trzeba poczekać dłużej co jest uzależnione od połowów ale warto bo mamy pewność, że ryba trafia do nas tuż po odłowie.

Ryby_od_rybaka_11

Przesyłka zabezpieczona w odpowiedni sposób zapewniła rybom niską temperaturę co jest istotne w transporcie było nie było z drugiego końca Polski.

Ryby u rybaka

Rybki zamknięte w próżniowych workach więc nie wymieszały się swoimi specyficznymi aromatami. Dorsz pachniał dorszem, a flądra flądrą.

ryby u rybaka

Nie dużo trzeba by bałtycka flądra mogła się pojawić na talerzu. Odrobina soli, pieprzu, obtoczenie w mące i krótkie smażenie na dobrej jakości oleju lub na klarowanym maśle. Gotowa w kilka minut.

przepis na flądrę

Nad dorszem też nie trzeba było długo się napracować, a jego delikatne mięso rozpływało się w ustach. Tym razem rynka trafiła do bułczanej panierki. Młody niekoniecznie lubi jeść ryby w formach restauracyjnych :)

przepis na dorsza

Reszta zakupionych ryb trafiła do zamrażalnika, a my już planujemy kolejne zakupy bo łosoś bałtycki z sieci rybaka bije norweskie łososie hodowlane o 5 długości boiska. 

 

piątek, 11 listopada 2016

Zainspirowani sąsiadami (z tego miejsca pozdrawiamy) przygotowaliśmy dla Was przepis na kotlet schabowy z jajkiem. Porządny kawał mięsiwa, ser i całe jajo. ...no powiem szczerze bo jaglanych burgerach z poprzedniego wpisu to danie jest autentycznie nie dietetyczne. ...i bardzo dobrze. Bo jedzenie domowe musi godzić gusty wszystkich członków rodziny. Tak więc tym razem przepis dla facetów co zjeść lubią dobrze i niezdrowo :)

przepis na kotlet schabowy z kością

*Kotlet schabowy z jajkiem*

  • schab z kością - 3 grubsze kotlety
  • pieczarki - 1/2 kg
  • jajka - 4 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra suszona
  • żółty ser do starcia
  • bułka tarta
  • smalec

Kotklety rozbijamy ale nie na żyletkę. Nacieramy solą, pieprzem i papryką. Moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron, a ż się zatumienią. Smażymy szybko bo kotlet ma dojść dopiero w piekarniku.

przepis na kotlet schabowy z kością

Obrane pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Przesmażamy na odrobinie tłuszczu. Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Układamy na nim podsmażone kotlety. Na środku każdego robimy górkę z pieczarek, a w niej natomiast robimy zagłębienie na jajo. Po wbicie do pieczarkowej górki jajka posypujemy całość startym żółtym serem.

Zapiekamy schabowe kotlety z jajkiem w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

sobota, 15 października 2016

Na wakacjach trafiliśmy do bardzo przyjemnej knajpki w Żywcu gdzie spróbowaliśmy pysznych burgerów. Aneta zamówiła sobie wegetariańskiego burgera z kaszy jaglanej. Chodził za nią do niedawna pomysł by go odtworzyć w domu. Z pomocą przyszedł nam termomix choć przepis można wykonać i bez niego. Muszę powiedzieć, że można się pomylić, a zmysły głupieją gdy stoi przed nami taki bezmięsny burger. Jest smaczny ale ...i to piszę z punktu widzenia mięsożernego faceta...ja tam wolę wołowinę :D Tak czy siak dla osób nie lubiących mięsa przepis jak znalazł.

przepis na burgery jaglane - thermomix

*Burgery z kaszy jaglanej i buraka*

  • kasza jaglana - 200g
  • buraki - 180g
  • cebula - 50g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • masło - 15g
  • woda - 340g
  • słonecznik łuskany - 50g
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony - 3/4 łyżeczki
  • ocet winny - 20g
  • cebula czerwona - 200g
  • masło - 25g
  • gorczyca - 1 i 1/2 łyżeczki
  • ocet winny - 20g
  • cynamon - 3/4 łyżeczki
  • miód - 50g
  • bułki grahamki - 5 sztuk
  • majonez domowy
  • sałata
  • cebula
  • ogórki kiszone
  • pomidor
  • papryka czerwona

Wersja na Thermomix

Obrane buraki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy z pomocą parametrów 10s/7obr Kopystką zbieramy buraki na dno naczynia.

Tak na marginesie kto w Vorwerku wpadł na to by element kuchenny nazwać tak jak nazywa się czyścidło do końskich kopyt? ...chociaż w Krainie Podziemnej Pomarańczy czyli w Wielkopolsce  też się to słowo chyba stosuje w kuchni. Jacyś Poznaniacy na pokładzie są by to potwierdzić? :D 

Wróćmy do buraków. Teraz z pomocą parametrów 20s/10obr robimy z nich buraczaną pastę. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy z pomocą parametrów: 35s/5obr. Dodajemy masło i podgrzewamy ustawiając Thermomix na 3m/120stopni/1obr. Dodajemy wodę oraz opłukaną wcześniej kaszę i dusimy całość 10m/100stopni/1obr. Można teraz dodać do naczynia zmiksowane buraki, słonecznik, sól, pieprz, kminek i ocet. Przecieramy całość 3s/5obr.

przepis na burgery jaglane - thermomix

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celcjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy burgery i układamy na blasze. Pieczemy z obu stron po 10 minut.

W tym czasie należy zrobić pyszny chutney. Cebulę rozdrabniamy w naczyniu miksującym z pomocą parametrów 5s/5obr. Dodajemy resztę składników i ustawiamy Thermomix na 7m/120stopni/1obr

Bułki podpiekamy w piekarniku lub karmelizujemy przecięte na teflonowej patelni. Smarujemy majonezem układamy dodatki. Na każdej bułce wykładamy gorący kotlet jaglany i dajemy sporą porcję chutney. Składamy burgera i podajemy z frytkami.

przepis na burgery jaglane - thermomix

Wersja bez Tehrmomix'a

Kaszę należy dobrze opłukać z pyłu i zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Buraki przetrzeć lub rozdrobnić w malakserze. Posiekaną cebulę i czosnek poddusić na maśle i wymieszać z burakami dodając sól, słonecznik, pieprz i kminek. Mieszamy wszystko dodając ocet oraz ugotowaną kaszę. Całość dobrze wymieszać i z uzyskanej masy uformować kotleciki. Burgery pieczemy z obu stron w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza.

Cebulę czerwoną na chutney posiekać w kostkę. W garnuszku lub na patelni rozpuścić masło i dodając cebulę, gorczycę dusić jakieś 7 minut. Dołożyć ocet, cynamon oraz miód. Całość dusić około 5 minut.

Wkładamy burgery w opieczone bułeczki z dodatkami i zajadamy się wegetariańskim fast food'em

17:08, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 14 października 2016

Thermomix pracuje w domowej kuchni pełną parą. Tym razem sprawdził się w przygotowaniu śledzi. Uwielbiamy śledzie na słodko co w niejednym przepisie na naszym blogu widać. Złota polska jesień i pyszne polskie jabłka. Doborowe towarzystwo dla pysznej rybki. Śledzie jesienne z jabłkiem bardzo nam smakowały. Na końcu wpisu znajdziecie sposób na przygotowanie śledzi bez maszyny Thermomix.

przepis na śledzie w oleju Thermomix

*Śledzie jesienne z jabłkiem*

  • matjas lub śledź a'la matjas - 500g
  • jabłka - 200g
  • cebula - 250g
  • cukier - 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty - 2 łyżeczki
  • goździki - kilka sztuk
  • gorczyca ziarna - 2 łyżeczki
  • ziele angielskie - 6 ziarenek
  • liść laurowy - 6 sztuk
  • kolendra nasiona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • olej - 300g
  • ocet winny - 4 łyżki

Śledzie moczymy w wodzie by pozbawić rybkę nadmiaru soli. Jak długo i czy będziemy podmieniać wodę zależy od nas i naszych preferencji smakowych. U nas moczyły się ze dwie godzinki. Po tym czasie śledzie kroimy w wygodne kawałki.

Jabłka obieramy. Drążymy gniazda nasienne i wrzucamy do misy ustawiając parametry: 4s/4,5obr Posiekane jabłka przekładamy do osobnego naczynia.

Cebulę siekamy z pomocą parametrów: 5s/4,5 obr. Przekładamy ją do innego naczynia. Do cebuli dodajemy 4 łyżki octu i 2 łyżki cukru. Wymieszane składniki odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odlewamy sok który cebula puściła.

Do naczynia miksującego wrzucamy pieprz, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i cynamon. Podgrzewamy przyprawy bez nałożonej miarki z pomocą parametrów: 7m/120stopni/1obr Kolejny krok to dolanie oleju do naczynia miksującego. Znów podgrzewamy tym razem na parametrach: 3m/50stopni/1obr

W międzyczasie układamy w przygotowanych słoikach śledzie na zmianę z miksem jabłka i cebuli. Całość zalewamy uzyskanym z przypraw i oleju płynem. Zamykamy słoiki, chłodzimy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni... co oczywiście jest najtrudniejszym etapem tego przepisu. Chyba jeszcze nigdy w naszym domu nic nie poleżało i się nie przegryzło  tyle ile powinno...

przepis na śledzie w oleju Thermomix

Wersja dla osób nie posiadających Thermomix:

Śledzie należy odmoczyć. Pokroić jabłka i cebulę w kostkę.  Cebulę mieszamy z octem i rozpuszczonym w nim cukrze. Przyprawy podgrzewamy w garnuszku lub na teflonowej patelni. Przekładamy do rondelka, zalewamy olejem i podgrzewamy do temperatury około 50 stopni.  W słoikach układamy warstwami pokrojone w wygodne kawałki śledzie i mieszankę cebuli z jabłkiem. Wcześniej odsączoną z powstałego po wymieszaniu z octem soku. Zalewamy całość zalewą z przypraw i oleju. Zamykamy słoiki i odstawiamy do przegryzienia.

 

21:05, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 08 października 2016

Prosty w przygotowaniu doskonały chleb do rwania. Delikatny, mocno ziołowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetny do partyjki scrabble lub do seansu w domowym kinie. Mogę przepis  tylko polecić. ...chodzi za mną jego słodka wersja z czekoladą...

Chlebek można zrobić bez Thermomix'a. Wspomniałem o tym na końcu wpisu.

przepis na chleb do rwania

*Chleb do rwania*

  • natka pietruszki
  • bazylia świeża - połowa "doniczki"
  • pomidory suszone - 6 sztuk z zalewy
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 120g
  • sól - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 300g
  • mąka pszenna - 600g
  • drożdże świeże - 40g
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 2 łyżeczki
  • olej - 40g

Składniki na ciasto wyrabiamy interwałem około 2 minut. Po wyjęciu z urządzenia należy je rozwałkować na cienki prostokąt, a naczynie umyć.

przepis na chleb do rwania

Pora przygotować ziołowo-pomidorową pastę. Zioła miksujemy z pomidorami, czosnkiem i cebulą na ustawieniach: czas= 8s, obroty= 5. Dodajemy masło i sól. Przecieramy całość na ustawieniach: czas= 25s, obroty= 6

przepis na chleb do rwania

Posmarowane pastą ciasto należy ciąć w pionowe paski +/- 5sm szerokości. Składamy każdy pasek w harmonijkę i układamy w tortownicy lub w blaszce do ciasta. Wcześniej tortownice dobrze jest wyściełać papierem do pieczenia. Chleb do rwania pieczemy 40minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na chleb do rwania

Chlebek łatwo przygotować bez Thermomixa. Wystarczy samemu wyrobić ciasto rozpuszczając wcześniej drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Pastę natomiast łatwo przygotować w zwykłym malakserze.

przepis na chleb do rwania

Po ostudzeniu jemy chleb rwąc sobie jego kawałki stąd też zabawna nazwa. Na ostatnim zdjęciu oprócz wina widzicie miseczkę z przygotowanym specjalnie dla chleba bazyliowym twarożkiem. ...ale to już w innym przepisie :)

 

 

niedziela, 25 września 2016

Dawno dawno temu jadłem to pyszne ciasto gdzieś w resturacji. Przeglądając przepisy z książki kulinarnej dołączonej do Thermomix'a od razu tarta jabłkowa rzuciła mi się w oczy. Musiała się w związku  z tym pojawić na stole. Doskonały deser, a że mamy akurat jesień...

przepis na tartę Thermomix

*Tarta jabłkowa*

  • masło - 75g + trochę do formy
  • mąka pszenna - 150 g + odrobina do podsypania
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki lub 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • woda 50g
  • jabłka - 1kg - najlepszy gatunek do szarlotek to polska złota reneta
  • cukier - 30g
  • masło - 10g

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Formę do tarty o średnicy 26cm natłuszaczamy odrobiną masła i opószamy mąką.

Do naczynia miksującego wkładamy masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę. Ustawiamy na panelu odpowiednie parametry: czas - 20 sekund, obroty - 4. Mieszamy ciasto na tartę. Zaletą Thermomix w przypadku ciast kruchych jest brak praktycznie kontaktu ciasta z rękami co gwarantuje jego jakość bo ręce i zbyt długie wyrabianie ogrzewają ciasto. To natomiast nie wpływa dobrze na jego strukturę już po wypieczeniu. 

Po wyrobieniu stosujemy mały trick pozwalający ciastu odejść od noży Thermomix'a. Ustawiamy na panelu parametry: czas - 10 sekund, obroty - 2 i uruchamiamy obroty wsteczne. Ciasto przekładamy na kuchenny blat oprószony mąką i rozwałkowujemy cieniutko z pomocą wałka. Wykładamy ciastem blaszkę, odcinamy resztki z krawędzi formy do tarty. Ciasto jest cieniutkie i nie potrzebuje wstępnego pieczenia.

przepis na tartę Thermomix

Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Kroimy jabłuszka w cieniutkie plasterki i układamy na cieście w kształ rozety. Całość posypujemy cukrem pudrem układając na wierzchu małe kawałeczki masła. Pieczemy ciasto 30-35 minut aż jabłka nabiorą złotego koloru. POdajemy na ciepło  zlodami waniliowymi lub na zimno z cukrem pudrem.

 

Założyłem sobie, że na blogu prezentować będziemy tylko nasze przepisy na thermomix. Jednak szkoda mi zdjęć potraw przygotowanych z pomocą otrzymanej od Vorwerk książki kucharskiej. Po drugie kilka chwil minie zanim opanujemy to urządzenie na tyle by móc dostosowywać zwykłe przepisy do diabelskiej mocy Thermomix'a. Na początek sos brzoskwiniowy, który według mnie jest od teraz najlepszym sosem do kurczaka ever :)

przepis na sos brzoskwiniowy - Thermomix

*Sos brzoskwiniowy*

  • brzoskwinia puszkowana - 300g odsączonej
  • masło - 70g
  • musztarda - 2-3 łyżki

Do naczynia miksującego wkładamy brzoskwinie, masło i musztardę. Ustawiamy n apanelu odpowiedni czas, temperaturę i obroty: 8 min/90 stopni Celcjusza/ 5,5 obrotów

...tylko tyle by otrzymać genialny, aksamitny, z mocną owocową nutą sos do kawałków kurczaka gotowanych na parze z pomocą programu Varoma. Utajony ryż i pyszny obiad gotowy w plus minus 30 minut.

przepis na sos brzoskwiniowy - Thermomix

Przepis na całość na stronie 142 "Kulinarne ABC" lub w magnetycznej przystawce.

13:28, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 08 września 2016

Od jakiegoś czasu używamy w naszej domowej kuchni niemieckiego urządzenia Thermomix firmy Vorverk. Maszyna znana od lat mająca tylu zwolenników ilu przeciwników. ...bo za drogo bo mogę to zrobić inaczej bo nie można kupić w sklepie tylko na jakichś szemranych pokazach. Sam miałem o Thermomix'ie raczej chłodną opinię uznając go za kolejny cudowny wynalazek piramidy finansowej. Jednak muszę przyznać po kilku miesiącach użytkowania, że to dobry sprzęt. Wygodny i daje wiele możliwości bez konieczności wypełniania blatu kuchennego dziesiątkami urządzeń czy przystawek. Cena? Nie mała. Choć nie robi już na Polakach takiego wrażenia jak jeszcze powiedzmy w latach 90 gdzie Thermomix mógł być dla wielu co najwyżej marzeniem bo koszt zakupu przekraczał kilku krotność miesięcznej pensji. w 2016 roku wydatek nie jest mały ale dla wielu praktycznie dostępny od ręki.

Mąka własnego wyrobu? Bez problemu. Ciasta francuskie, kruche, drożdżowe, jogurtowe? Bez problemu. Ziemniaczane placki, likiery, zupy dania na parze, chleby, bułki, masło, majonez ....i tak wymieniać bez końca. ..a wszystko w urządzeniu nie zajmującemu na blacie kuchennym więcej niż zwykły ekspres do kawy. ...a propo: kawy mielone, parzone, latte, lodowe i wszystko co do kawy i wokół kawy w Thermomix'ie na wyciągnięcie ręki. Nasz Kenwood Chef Titanium (jeszcze do kupienia na OLX) zajmował oprócz powierzchni, którą zajmuje thermomix dodatkowo dwie półki w szafce. Sprzęt rewelacyjny i tylko go mogę polecić ale Thermomix jest bez porównywania wygodniejszy i ma o wiele więcej możliwości.

Największy dla mnie w nim bajer do książka kuchenna w chipie i dotykowy ekran, dzięki któremu ugotować cokolwiek dla osoby nie mającej do czynienia z kuchnią to pestka. Krok po kroku maszyna prowadzi świeżego miłośnika kuchni przez przepis za rękę. Z czasem delikwent pragnąc urwać się spod kontroli zaczyna eksperymentować, zmieniać przepisy, adaptując nowe lub tworząc całkiem autorskie. Widzę w Thermomix'ie jedno zagrożenie: blogi kulinarne przestaną być potrzebne skoro można mieć swój własny elektroniczny blog w magnetycznym krążku wciskanym do maszyny.

Dość pisania bo ktoś jeszcze pomyśli, że to wpis sponsorowany. Zostawiam Was ze zdjęciami potraw przygotowanych w Thermomix'ie. Będzie ich na blogu sporo i pojawi się osobna sekcja z przepisami. Unikać będziemy powtarzania przepisów z książek dostępnych przy zakupie Thermomix'a. Bo to każdy właściciel tej maszyny ma od ręki. Pojawiać się będą natomiast nasze własne przepisy lub modyfikacje istniejących.

Prawdziwy razowy z mąki z własnego przemiału chleb.

przepisy thermomix

Szybkie idealnie gładkie ciasto na racuchy:

przepisy thermomix

...jak trzeba to i z własnoręcznie przygotowaną w Thermomix'ie konfiturą śliwkową:

przepisy Thermomix

Ryba na parze. Nic prostszego. W międzyczasie pod rybą gotować się może pyszna rybna zupa, a nad nią warzywa. Nie zdawałem sobie sprawy, że ryba na parze może być tak dobra. Funkcja Verona w Thermomix jest rewelacyjna

przepsiy Thermomix

przepisy Thermomix

Nie lubisz rybnej zupy? W ten sam sposób przygotujesz posiłek dla czterech osób z piersi kurczaka. Pokazowe danie sprzedawców to zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem. Pierś kurczaka marynowana i parzona z dodatkiem mrożonych warzyw na patelnię. Dwudaniowy obiad dla całej rodziny w godzinę i jeden garnek do umycia :)

Poznajecie?

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

...tak tak, pyszny likier jajeczny zwany adwokatem. Doskonały, mocny, idealnie gładki. Niebo w gębie ale jak ktoś nie lubi jajecznego to doskonale też wychodzi kukułka:

przepisy Thermomix

...i na koniec najlepsze kotlety z kalafiora jakie z naszej kuchni wyszły:

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

Pozdrawiamy wszystkich przyszłych i obecnych użytkowników Thermomix'a.

wtorek, 16 sierpnia 2016

Z inspiracji sąsiadów na naszym stole pojawiła się pyszna tarta porowa. Nawet ja, który za wytrawnymi tartami nie przepadam skusiłem się i nie żałuję.

przepis na tartę

*Tarta porowa*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło - 200g (zimne)
  • jajko - 1 sztuka
  • por
  • boczek - 30 dag
  • śmietana 30% - 200ml
  • jajko - 1 sztuka
  • gałka muszkatałowa
  • czosnek polski - 2 zabki
  • pieprz
  • sól
  • pomidor
  • ser pleśniowy lazur

Mąkę z jakiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

przepis na tartę

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.

przepis na tartę

Ciasto rozkładamy na  blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.

przepis na tartę

Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.

przepis na tartę

Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi. 

przepis na tartę

Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.

przepis na tartę

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57