Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Minipączki serowe
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Makieta kolejowa
Śledzie w śmietanie
Pierś kaczki
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
sobota, 14 lutego 2015

Idąc za wątróbkowym ciosem przygotowaliśmy niedawno tartę z wątróbką, którą jakiś czas temu polecał na antenie Kuchni+ lubiany przez nas pan Jakubiak. Tartę poleciła nam również sąsiadka (pozdrawiamy) i napiszę tak: ciekawe kulinarne doświadczenie. Ktoś kto lubi wątróbkę polubić powinien też poniższą tartę.

przepis na tartę

*Tarta z wątróbką wg Jakubiaka*

  • wątróbka drobiowa - 500 g
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • pomidorki cherry - 150 g
  • kapary - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • suszone morele - garść
  • estragon
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • śmietana 18% - 500 ml
  • jajko - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna - 300 g
  • masło zimne - 200 g
  • jajko

 

Składniki na ciasto siekamy na stolnicy nożem i szybko zagniatamy. Ważne by ciepło naszych rąk nie ogrzało ciasto bo tarta może się nie udać. Kulkę ciasta owijamy w folię i odkładamy na 20 minut do lodówki.

Czas zabrać się za farsz tarty. Na maśle szklimy cebulę dorzucając chwilę później na patelnię, pokrojoną wątróbkę, posiekany czosnek i pomidorki koktailowe przekrojone na połówki. Do farszu dodajemy jeszcze rozdrobnione morele i kapary. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy dodając pod koniec estragonu, który jest przyprawą idealną do drobiowej wątróbki.

Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Róbcie to szybko by tak jak przy jego wyrabianiu. Nakłuwamy ciasto widelcem. Jeśli po nakłuwacie ciasto bardzo gęsto odpadnie konieczność jego podpiekania z użyciem obciążenia w postaci fasoli lub grochu. Ciasto nam się dzięki dużej ilości dziurek nie podniesie. Tak przygotowaną tartę podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na tartę

Na podpieczone ciasto wystarczy już tylko wyłożyć wątróbkowy farsz. Ulożyć plastry ziemniaków. Zalać sosem przygotowanym z jajek i śmietany doprawionym solą i pieprzem. Zasypać estragonem i zapiec około 30 minut w piekarniku. Tartę podajemy z sosem czosnkowym ale ja następnym razem wybiorą żurawinę.

Podroby nawet delikatne - drobiowe wcale nie należą do  produktów, które lubią wszyscy od lewa do prawa i od morza do Tatr. Wątróbka drobiowa u wielu osób powoduje grymas niesmaku. Powiem szczerze - wolałbym jeść wątróbkę na okrągło niż jeszcze raz spróbować małży...

Poniżej znajdziecie przepis na doskonałą pastę do chleba i zrobiona ona będzie właśnie ze wspomnianej wyżej wątróbki podkręconej estragonem. Dawno nie jadłem nic tak smacznego, delikatnego i zdrowego jak pasta z wątróbki. Nawet nie przypuszczałem, że taka wersja śniadaniowej pasty mi zasmakuje tak bardzo.

przepis na pastę do chleba

*Pasta do chleba z wątróbki*

  • wątróbka drobiowa - 30 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • majonez domowy - 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • masło - 1 łyżka
  • musztarda ostra rosyjska - 1 łyżeczka

Na masełku szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w paski drobiową wątróbkę. Solidna szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu, pół łyżeczki estragonu i smażymy całość aż wątróbka będzie gotowa do zmielenia. Robimy to po jej ostygnięciu.

przepis na pastę do chleba

Dodajemy drobno posiekane jajka ugotowane na twardo i doprawiamy domowym majonezem i musztardą. Pyszna ze świeżym chlebem i na przykład z ogórkiem kiszonym.

 

poniedziałek, 09 lutego 2015

Zdrowy tłuszcz z południowo amerykańskiego owocu jakiś czas temu zrobił w Polsce karierę. Dziś avokado można bez problemu kupić w każdym jednym markecie ale sporo osób nadal nie wie co i jak można z niego przyrządzić. Najprostszym sposobem wykorzystanie tego zdrowego choć bardzo kalorycznego owocu jest zrobienie sobie z niego smarowidła do chleba. Taka pasta używana nie tylko do pieczywa nazywa się z meksykańskiego guacamole. Jest to zbawienny dla chorych na miażdżycę i nadciśnienie zamiennik masła

przepis na Guacamole

*Guacamole*

  • dojrzałe avokado - 2 sztuki
  • limonka - 1 sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • szalotka - 1 sztuka
  • pomidor - /12 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub kolendra

Dojrzałe avokado charakteryzuje się ciemną skórką i taki prawie czarny owoc będzie na bank dojrzały. Kroimy avokado na pół omijając ostrzem noża wielką pestkę. Przekręcamy połówki owocu w dwie różne strony, a pozostałą w jednej z nich pestkę wyjmujemy łyżką. Wybieramy zielonkawy miąższ do miseczki. Blendujemy z sokiem z jednej limonki. Dodajemy posiekaną szalotkę i pokrojone drobno inne składniki. Doprawiamy całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

przepis na Guacamole

Pasty można używać jako smarowidła do chleba, jako dip do pieczonych placków tortilli, a także jako zagęszczacza sałatek. Zastosowań guacamole jest wiele.

Nie wiele jest gotowych produktów spożywczych, które lubię. Słoikowy choć chyba bardziej butelkowy sos słodko kwaśny do nich należał.  Do czasu gdy okazało się, że zrobienie doskonałego sosu do ryżu jest banalnie proste. Doskonały, gęsty jakby karmelowy, lśniący sos słodko kwaśny z dodatkiem piersi kurczaka w wydaniu domowym:

przepis na sos słodko kwaśny

*Sos słodko kwaśny*

  • pierś kurczaka - 200g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir świeży - 10g
  • pieprz
  • oliwa lub olej
  • sok z puszkowanego ananasa - 150ml
  • plastry ananasa - 250g
  • woda - 100 ml
  • sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ketchup - 2 łyżki
  • chilli - 1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Uwalniamy ananasa z puszki i odlewamy do miski sok w którym sobie zapuszkowany leżał. Sok mieszamy z wodą, sosem sojowym, octem i ketchupem. Doprawiamy całość cukrem i suszonym chilli. Zagęszczamy łyżką ziemniaczanej mąki ta by nie zrobiły się grudki. Odkładamy sos na bok. Czas na stałe składniki sosu słodko kwaśnego.

przepis na sos słodko kwaśny

Na patelni podsmażamy posiekaną niezbyt drobno cebulę na złoty kolor. Gdy się pięknie zarumieni dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy na dużym ogniu i zdejmujemy z patelni. Czas obsmażyć kurczaka. Pokrojony w większa kostkę powinien szybko się obsmażyć na sporym ogniu tak. Do mięsa dorzucamy starty świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, pierzu i możemy do mięsa dorzucić podsmażone wcześniej warzywa. Na patelnię trafić jeszcze musi jedynie pokrojony w kostkę ananas i gęsty sos zrobiony na bazie jego soku. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

 

czwartek, 05 lutego 2015

Smaki Azji są dość specyficzne i znacznie różnią się od tego co podajemy w Europie. Przede wszystkim różnorodność przypraw i egzotyczne składniki czynią azjatycką kuchnię atrakcyjną choć nie dla wszystkich zjadliwą. Ja tam lubię eksperymenty i inne smaki więc z radością przyjąłem fakt pojawienia się ostrego curry suto skropionego limonką podanego z doskonale sypkim ryżem.

przepis na curry

*Pikantne curry z kurczaka*

  • pierś kurczaka - 500 g
  • dynia - 450 g
  • mleczko kokosowe - 400 ml
  • seler naciowy - 3 łodyżki
  • limonka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • imbir - 1 łyżka startego
  • czosnek - 3 ząbki
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól - łyżeczka
  • pieprz
  • czerwona pasta Curry Thai Heritage - 2 łyżeczki

Składniki na marynatę mieszamy dokładnie i zalewamy nią pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Godzina lub dwie w lodówce pozwoli przyprawom przeniknąć i doskonale zamarynować mięso. Lubiącym ostrzejsze dania polecam dodać ciut więcej pasty bo nie należy do tych najostrzejszych co nie zmienia faktu, że do dań mających mieć azjatycką nutę jest doskonała.

przepis na curry

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kawałki dynię i seler naciowy posiekany w jedno centymetrowe kawałki. Gdy warzywa są miękkie dodajemy wyjętego z lodówki kurczaka razem z marynatą. Na marginesie - pamiętajcie by mięso wyjęte z lodówki przed obróbką cieplną przyjęło temperaturę pokojową - inaczej mięso zamiast smażyć będzie się nam od razu dusiło.

Po kilku minutach obsmażania dolewamy na patelnię mleczko kokosowe, wyciśnięty sok z połowy limonki oraz cukier. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z sypkim ryżem. Dobrze jest już na talerzu podkręcić smak wyciśniętym sokiem z limonki.

*Sypki ryż*

  • ryż - kubek
  • woda - kubek
  • masło - 1 łyżka

Wlewamy do garnka wodę, dorzucamy masło i wsypujemy ryż. Doprawiamy całość szczyptą soli i taimy na średnim ogniu 16 minut. Ładny sypki ryż o delikatnie maślanym smaku. Doskonały nie tylko do curry.

...coś dla wielbicieli kremów. W życiu bym nie wpadł, że można ugotować smaczną zupę z tytułowych składników. Zupa krem z gruszki i pietruszki podana z porządną grzanką i skwarkami boczku udała się znakomicie. Zaskakująco dobra odmiana od tradycyjnych na polskich stołach pomidorówek czy jarzynówek. Chociaż Dawidowi nie podeszła ale to pewnie dlatego, że on przecież "lubi tylko to co zna" ...

przepis na zupę krem

*Zupa z gruszki i pietruszki*

  • pietruszka korzeń - 70 dag
  • gruszka - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • czosnek polski - ząbek
  • bulion drobiowy intensywny - 1 litr
  • boczek wędzony - 3 plastry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej roślinny
  • masło - 1 łyżeczka

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodając masło. Obsmażamy na niej warzywa oraz gruszkę, obrane i pokrojone w dużą kostkę z dodatkiem pokrojonego w plastry czosnku. Rumiane składniki na zupę zalewamy w garnku bulionem i gotujemy do miękkości. Blendujemy zupę na krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Biały pieprz do białego kremu będzie pasował idealnie.

przepis na zupę krem

Wierzch zupy posypujemy suto skwarkami z wędzonego boczku. Słony boczek ładnie przełamie słodycz składników zupy pietruszkowej. Doskonałym dodatkiem do zupy będzie przygotowana z dobrego chleba na zakwasie, porządna grzanka posypana dojrzewającym twardym serem (przykładowo parmezan, dziugas lub olender)

 

piątek, 30 stycznia 2015

Pierś z kurczaka to podstawa większości diet i w pewnym momencie można ją sobie tak obrzydzić, że to delikatne i niskokaloryczne mięso przestaje nam smakować. Poniżej jeden ze sposobów odsunięcia tego momentu w czasie. Sałatka z kurczakiem na ciepło jest pyszna, a podana na młodych listkach szpinaku stanowić może składnik nie jednej diety. Koniec końców zima ma już chyba z górki i niedługo zaczną się porządki w szafach z wiosennymi sukienkami :) Co prawda na zdjęciu zobaczycie też niekoniecznie dietetyczną zapiekankę ziemniaczaną ale w ten sposób można sałatkę podać innym członkom rodziny, którzy nie muszą się katować wiosennymi dietami.

przepis na dietetyczną sałatkę na ciepło

*Sałatka z kurczakiem na ciepło*

  • pierś kurczaka - 700 g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pieczarki - 20 dag
  • szpinak świeży - baby - pęczek
  • bazylia suszona
  • oliwa lub olej roślinny - 3 łyżki
  • słodka papryka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir suszony - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz

Składniki na marynatę mieszamy. Wcieramy w pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Odstawiamy miskę z zamarynowanym kurczakiem do lodówki na 2-3 godziny.

przepis na dietetyczną sałatkę na ciepło

Warzywa (bez szpinaku) kroimy w paski i smażymy al'dente. Odkładamy je do miski, a na patelnię trafia kurczak. Gdy się usmaży na złoto dorzucamy warzywa i dusimy całość około 5 minut. Gotową sałatkę podajemy na rozłożonych liskach szpinaku.

piątek, 23 stycznia 2015

Dawniej nie lubiłem słodkawego smaku mięs. Od czasu prowadzenia tego bloga sporo się jednak w moich smakach pozmieniało i już kilka potraw przyrządzonych na słodko-ostro się przez naszą stronkę przewineło. Kolejny taki przepis dzisiaj. Pałki kurczaka przyrządzone zostaną w dwóch rodzajach piwa z dodatkiem aromatycznego i ostrawego imbiru, a podane w gęstym sosie.

przepis na pałki z kurczaka

*Pałki kurczaka w piwie*

  • pałki kurczaka - 8 sztuk
  • piwo jasne - 125ml
  • piwo ciemne słodkie typu karmi - 125ml
  • bulion - szklanka
  • tymianek - kilka gałązek
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • imbir - 1/2 łyżeczki
  • pieprz
  • sól
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • miód

Pałki kurczaka obrane z pozostałości piórek nacieramy mocno mieszanką soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego imbiru. Odstawiamy do lodówki na godzine lub dwie.

przepis na pałki kurczaka

Cebulę kroimy w talarki. Na odrobinie oleju obsmażamy pałki z każdej strony i dorzucamy do nich wspomnianą cebulę. Podsmażamy aż się cebula zrumieni i dolewamy dwa rodzaje piwa oraz szklankę bulionu. Dusimy całość pod przykryciem z dodatkiem kilku gałązek tymianku. Myślę, że 20 minut wystarczy by mięso było mięciutkie.

przepis na pałki kurczaka

Pod koniec podkręcamy powstały sos miodem tak by zneutralizować delikatną gorycz z piwa. Wciskamy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy ewentualne solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wystarczy już tylko sos zagęścić.

przepis na pałki kurczaka

Można go zblendować lub podsypać mąką jeśli chcemy mieć w nim wyraźne kawałki cebuli.

przepis na pałki kurczaka

Niewiele już więcej trzeba by podać doskonały obiad. Pałeczki najlepiej smakują nam z tłuczonymi ziemniakami i startymi buraczkami.

wtorek, 20 stycznia 2015

Dawno nie piekliśmy ciasteczek. Okazja się nadarzyła i znów dom wypełnił się zapachem pieczonego ciasta i owoców. Doskonałe, czekoladowe ciasteczka z żurawiną. Oczywiście jak to zwykle bywa było ich za mało. Tak było pysznie...

przepis na ciasteczka

*Ciasteczka z żurawiną*

  • mąka pszenna - 150 g
  • płatki owsiane - 75 g
  • masło - 125 g
  • cukier trzcinowy - 100 g
  • jajko - 1 sztuka
  • aromat waniliowy - kilka kropel
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • żurawina - 75 g
  • orzechy laskowe - 60 g
  • gorzka czekolada - 150 g

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Uwaga! Płatki nie powinny być błyskawiczne. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.

przepis na ciasteczka

Łączymy obie masy dodając startą czekoladę, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. Wyrabiamy całość rękami dodając kilka kropel aromatu waniliowego. Gotowe ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

przepis na ciasteczka

Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je dłonią. Układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 15 minut.

przepis na ciasteczka

Gorące nadal będą miękkie i dopiero po wystudzeniu stwardnieją i staną się kruche i chrupiące.

Był wczoraj przepis na dietetyczne jedzonko dziś wręcz przeciwnie: potrawa taka jaką misie lubią najbardziej. Zapiekanka ziemniaczana ale inna niż wszystkie mi do tej pory znane. Ziemniaki gotowane w mleku zapieczone w dojrzewającym serze... dla mnie bomba i to nie tylko kaloryczna.

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka ziemniaczana*

  • ziemniaki - 1 kg obranych
  • mleko - 250 ml
  • śmietana słodka - 250 ml
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • ser dojrzewający twardy (olender, dziugas lub parmezan)
  • masło - 50 g
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • gałka muszkatałowa
  • szczypior

Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Cebulę i czosnek siekamy w pióra. Wszystko zalewamy w garnku mlekiem i śmietaną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przelewamy całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

przepis na zapiekankę

Posypujemy gałką, startym żółtym serem i pokrojonym masłem. Piekarnik należy rozgrzać do 220 stopni Celcjusza. Zapiekamy ziemniaki przez około 25 minut.

przepis na zapiekankę

Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem z lekką (dla równowagi) sałatką z piersi kurczaka na szpinaku.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 47