Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Szarlotka
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
sobota, 18 października 2014

Suchy indyk na talerzu? Nigdy więcej. Pierś  indyka wcale nie musi być sucha. Może być soczysta i przesiąknięta aromatem dodatków, z którymi była pieczona. Sos ma za zadanie jedynie podkreślić jej już i tak doskonały smak. Takiego indyka to ja mogę co niedziela pałaszować ze smakiem.

przepis na pierś z indyka

*Filet z indyka w paprykowym sosie*

  • pierś indycza - 1,2 kg
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • szpinak baby - 2 garście
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • szalotki - 3 sztuki
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • rękaw foliowy do pieczenia
  • wykałaczki

 

Filet z indyka rozcinamy na pół lub w inny sposób tworzymy wygodną dla farszu kieszeń. Nacieramy porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką suszoną papryką. Ważne by przyprawami pokryć całe mięso, a nie tylko otworzone wnętrze. Papryki kroimy częściowo w drobną, częściowo w większą kostkę. Małe kawałki trafią do środka indyka razem z obranymi z twardszych łodyżek listkami szpinaku. Do wnętrza piersi wkładamy też posiekany w plasterki czosnek. Zamykamy pierś i spinamy wykałaczkami. Wkładamy tak przygotowanego indyka do foliowego rękawa. Wrzucamy do worka  resztę kolorowej papryki i przecięte na pół szalotki.

Pieczemy mięso w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem rozcinamy worek by pierś się zrumieniła na wierzchu. Po tym czasie wyciągamy pierś na drewnianą deskę i pozwalamy jej chwile odpocząć. Mamy czas by przygotować paprykowy sos z tego co pozostało nam w rękawie. Przelewamy wszystko do garnuszka, blendujemy i redukujemy na małym ogniu. Zbyt rzadki sos można zagęścić śmietaną. nie jest tego zbyt wiele więc unikałbym mąki żeby nie zepsuć sobie smaku sosu.

Pokrojoną w plastry pierś indyka podajemy skropioną paprykowym sosem z pieczonymi ziemniakami i sałatką szwedzką własnej roboty.

...

ps ...niestety ale więcej zdjęć najnormalniej w świecie nie mam. Coś czuję, że Młody oprócz zrobienia świetnego zdjęcia do przepisu na pieczone ziemniaki zrobił przy okazji porządek w już istniejących w aparacie plikach.

 

Podobnie jak Walentynki moda na jesienne przebieranki przywędrowała do nas z Ameryki. Można się obrażać skomercjalizowaną kulturę zachodu coraz częściej przenikającą do naszych domów ale w zasadzie nie można tego procesu zatrzymać. Z resztą co złego w świętowaniu na wesoło corocznego dnia zmarłych. W naszej kulturze też jest mnóstwo świąt (nawet tych religijnych), które genezę swojego powstania mają zakorzenioną głęboko  pogańskiej historii naszego kraju i regionu.

Powiem szczerze - wolę na ulicach oglądać kolorowe dynie lub straszne zjawy niż październikowym popołudniem  robić zakupy w blasku choinkowych świeczek. To niestety coraz częściej się zdarza w podmiejskich centrach handlowych. Dawniej chociaż czekano z bożonarodzeniowym szałem do późnego listopada. Współcześnie Czerwony Krasnal (bo to nie Święty Mikołaj) zaczyna swój coroczny oblot z pijanymi reniferami tuż po wakacjach...

Koniec gadania! Pora na zdjęcia przygotowań do ostatniego dnia października:

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

 

...teraz zauważyłem, że wszystkie zdjęcia oprócz ostatniego opisałem Helloween. Zagadka brzmi dlaczego? Podpowiem tylko, że Ojciec to rocznik 76 ;)

piątek, 17 października 2014

Takich ziemniaków nie jedliście! Ziemniaki faszerowane boczkiem zrobiły w niedzielę furorę na naszym rodzinnym stole. Pysznym indykiem się tak nie zajadaliśmy jak tymi pieczonymi pod kołderką z parmezanu ziemniakami . Przepis polecam mimo, że do lekkich  ten ziemniak pieczony nie należy.

przepis na ziemniaki

*Ziemniaki faszerowane boczkiem*

  • ziemniaki całe, umyte
  • boczek wędzony - cieniusieńkie plastry
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ser parmezan (lub inny twardy)
  • śmietana gęsta 18%
  • oliwa z oliwek

Wybieramy ziemniaki nie za duże i nie za małe. Myjemy dokładnie szczoteczką do paznokci. Nacinamy co pół centymetra mniej więcej do połowy. Powstałe szczeliny wypełniamy kawałkami plastrowanego boczku lub na przykład szynki szwarcwaldzkiej.

przepis na ziemniaki

Każdy ziemniak układamy na papierze do pieczenia na dużej blaszce. Polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Pieczemy w piekarniku około godzinę w temperaturze 200 stopni.

przepis na ziemniaki

Na 10 minut przed końcem wyciągamy blachę z pieca i na każdy ziemniak nakładamy łyżką mieszankę gęstej śmietany i startego drobno parmezanu. Proporcji nie podaje każdy sobie sam organoleptycznie oceni ile potrzebuje na odpowiednią ilość posiadanych ziemniaków. Pasta ma być po prostu gęsta. Ziemniaki trafiają z powrotem do piekarnika by ser się zrumienił.

*ciekawostka - zdjęcie surowych ziemniaków strzelił nasz ledwo 4 letni Dawidek ... no normalnie nie mogłem go nie dodać do przepisu. Tak mu to fajnie wyszło. Prawda?

Sposobów na podanie piersi kurczaka jest jak bajek z tysiąca i jednej nocy... poniższy przepis jest jednym z nich. Tym razem pierś kurczaka będzie jedynie dodatkiem do gęstego, kremowego, pysznego sosu śmietanowo-pomidorowego. Mocno pomidorowy, dobrze doprawiony, delikatny, idealny do makaronów na tzw. szybkie domowe obiady.

przepis na sos

*Sos śmietanowo-pomidorowy*

  • przecier pomidorowy - 2 opakowania po 500 g
  • śmietana 30% do zup i sosów - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona suszona - 2 lub 3 łyżeczki
  • oregano suszone lub bazylia - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • pierś kurczaka - 1 podwójna sztuka
  • makaron czaniecki penne

Pierś kurczaka siekamy drobno. Żadne tam paski czy kostki. Siekamy porządnie ostrym nożem jak wołowinę na tatara. Na łyżce oliwy tak przygotowane mięso rumienimy na mocnym ogniu. Kurczak ma się przesmażyć, a nie poddusić. Przerzucamy mięso do wolnej miski, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Po chwili ponownie na patelnię trafia przesmażona pierś kurczaka. Zalewamy całość gęstym i dobrej jakości przecierem pomidorowym. Przecierem nie koncentratem...

Doprawiamy suszoną papryką, bazylią lub oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie żałujmy soli. Na patelni mamy słodycz cebuli, pomidorów i śmietany. Redukujący się powoli sos podlewamy śmietaną (można jej dać mniej jak kto lubi albo raczej nie lubi) i dusimy chwilę pod przykryciem. Jeśli by nam wyszedł sos zbyt gęsty można go podlać wodą spod ugotowanego al dente makaronu. Najlepsze będą makaronowe rurki  penne bo jak się wypełnią sosem to można zwariować ze szczęścia.

Dobrze jest przed podaniem udekorować danie bazylią lub chociaż zieloną pietruszką. Mnie do zdjęcia zabrakło świeżych ziół...niestety...


zBLOGowani.pl
czwartek, 16 października 2014

Czasami trzeba sobie osłodzić życie. Deser jogurtowy z czekoladą, który znajdziecie poniżej może spałaszować nawet osoba będąca na diecie.

przepis na deser

*Deser jogurtowy z czekoladą*

  • jogurt gęsty - 40 dag
  • mandarynki - 5 sztuk
  • granat - 1 sztuka
  • gorzka czekolada - tabliczka (procentowość kakao wedle uznania)
  • miód - 1 łyżka
  • mięta do ozdoby

Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Granat tniemy na pół i łyżką wydłubujemy jego pyszne nasionka. Połówkę granatu mocno dojrzałego wystarczy nad miską dobrze od opukać drewnianą łyżką a ziarenka same wyskoczą. Jogurt mieszamy z miodem. Zwróćcie uwagę na składniki gęstego jogurtu. Producenci często pchają do zwykłego mleko w proszku by w ten sposób go zagęścić. Bez problemu jednak można znaleźć na rynku gęste jogurty bez mlecznego proszku.

Dla ciekawskich - mleko w proszku dodaje się po to by zaoszczędzić na jakości mleka, z którego zrobiono jogurt. Im tłustsze, mniej wodniste (czyt. droższe) mleko tym łatwiej zrobić jogurt bez niepotrzebnego choć prawnie dozwolonego dodatku.

przepis na deser

Czekoladę należy rozpuścić w gorącej kąpieli. Do metalowej miseczki rozkruszamy czekoladę i ustawiamy ją w garnku tuż nad gotującą się wodą. Czekolada po chwili stanie się płynna. W deserowej szklance lub pucharku układamy owoce, polewamy je schłodzonym jogurtem, następnie czekoladą. Kolejna warstwa owoców, jogurtu, czekolady i na koniec dekorujemy przygotowany deser owocami, listkiem mięty i startą czekoladą. Konsumujemy ze smakiem zanim czekolada znowu stężeje.

...

PS ... teraz zauważyłem, że deser na zdjęciu nie ma cząstek granatu :) Młody nie lubi nowości i jego porcja go nie miała. Do zdjęcia najlepiej jego pucharek pasował... no i klops... musicie mi ten błąd wybaczyć.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy kluski leniwe z ziemniakami. Tym razem przepis na kluski leniwe w wersji hard czyli jak to zrobić żeby się nie rozpadło ale ziemniaków nie dodawać :) Wychodzi na to, że poniższy przepis na leniwe zostanie zapisany w naszej familijnej kuchni na stałe. Wyszło pysznie. Nic się nie rozpadło i wszystkim smakowało.

przepis na leniwe

*Kluski leniwe*

  • ser biały półtłusty - 60 dag
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - szczypta

przepis na leniwe

Zagniatamy składniki na gładką masę wbijając jajko. Formujemy dłońmi wałek na stolnicy i tniemy po skosie podobnie jak w przepisie na kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia.  Pamiętajcie jedynie by woda nie hulała, a kluski kilka razy przemieszać delikatnie drewnianą łyżką.

przepis na leniwe

Podane z masełkiem, bułeczką tartą i obsypane cukrem kluski leniwe mówią same za siebie.


 

sobota, 11 października 2014

Jesień w pełni więc nie może zabraknąć na blogu nowej szarlotki. Kilka jabłeczników już na naszym blogu znajdziecie. Zapraszam do sekcji ciast po doskonałe przepisy na pyszne słodkości. Ten przepis jednak powalił mnie na kolana. Ciacho jest przepyszne i zniknęło ze stołu w godzinę po upieczeniu. Na chwilę tylko wyszedłem z kuchni by po powrocie stwierdzić z żalem, że więcej nie zjem... Szarlotka na kruchym jest doskonała i ma tylko jedną wadę. Szybko znika...

przepis na szarlotkę

*Szarlotka na kruchym*

  • szara reneta - 2 kg
  • cynamon - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • masło - 100 g
  • maka pszenna - 200 g
  • cukier - 50 g
  • zimna woda - 3 łyżki
  • cukier puder
  • forma do tarty - 26 cm średnicy

Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy dodając cukier, cynamon i cukier waniliowy. Składniki na ciasto zagniatamy szybko pamiętając by masło do ciasta użyte było mocno chłodne. Zagniecioną kulę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.

przepis na szarlotkę

Po 20 minutach rozkładamy ciasto na wysmarowanej masłem (to co nam na papierze zostało wystarczy) i obsypanej bułką tartą formie do tarty. Tworzymy palcami na brzegach charakterystyczny boczek. Nakłuwamy cała powierzchnię widelcem. Rozkładamy na formie papier do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub groch jako obciążenie. Podpiekamy ciasto około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i wsadzamy do pieca ponownie na około 5 minut aż się ciasto zarumieni.

przepis na szarlotkę

Zarumienione ciasto już tylko czeka na jabłeczny wkładzik. Wypełniamy formę nim szczelnie i pieczemy całość 35 minut w tej samej temperaturze co wcześniej. Z części ciasta można zrobić charakterystyczną dla amerykańskiej (choć pewnie nie tylko) kuchni kratę. W sumie ładnie to wygląda.

przepis na szarlotkę

Posypujemy po ostygnięciu całość cukrem pudrem i podajemy na przykład z lodami waniliowymi... się rozmarzyłem. Trzeba znów jabłek polskich pysznych kupić....i wcale nie na złość Putinowi tylko dlatego, że są doskonałe.

 

 

piątek, 10 października 2014

...no moi drodzy. Familijni stają dziś przed wyzwaniem. Unikałem jak ognia przepisu na domowy, pyszny rosół bo w naszym kraju jego prezentacja równa się najazdowi rosołowych ekstremistów. Jakoś mi się nie widziało czyszczenie blogowych komentarzy z bezsensownych pretensji, że rosołek niezrobiony po Polsku ze stada wiejskich kur i co najmniej połowy mućki z Krużewnik. Niektórym trudno zrozumieć, że  każda rodzina w tym pięknym kraju ma swój własny sposób na domowy, zdrowy rosół. Oto nasz:

przepis na rosół

*Rosół domowy*

  • udko z porządnej rosołowej kury
  • antrykot - 30 dag
  • cielęcina - 30 dag
  • porcja (kadłubek) z kaczki
  • włoszczyzna + dwie cebule
  • lubczyk
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przepis na około 7-8 porcji doskonałej zupy. Rosołową porcję mięsa zalewamy zimną wodą i gotujemy długo na wolnym ogniu. W sumie rosół powinien gotować się kilka godzin. Co jakiś czas usuwamy zbierające się na powierzchni zaburzyny by rosołek był klarowny. Gdy przestaną się tworzyć wkładamy do wywaru obraną włoszczyznę (3 marchwie, 2 pietruszki, kawałek selera, por, liść kapusty etc.) Piękny kolor rosołu uzyskamy opalając porządnie obrane cebule tuż przed tym jak trafią do garnka.

przepis na rosół

Wrzucamy liście laurowe lekko je rozłamując, kilka ziaren angielskiego ziela (nie za dużo bo to aromatyczna przyprawa), sól, pieprz i ewentualnie  łyżkę lub dwie suszonych i zblendowanych warzyw. Miałem już kiedyś dać przepis na taką domową, zdrową vegetę i jakoś zawsze sobie zapominam zdjęć porobić.

przepis na rosół

Do zupy musi jeszcze trafić kilka związanych nitką gałązek natki pietruszki i oczywiście lubczyku bo jego aromat to najlepsze co może się w rosole nam trafić. Miękkie warzywa dadzą nam znać, że domowy rosół jest już gotowy. Porcja porządnego makaronu, szczypta posiekanej natki i niedzielne pierwsze danie za nami.

przepis na rosół

...i jak w każdym przepisie gdzie jakość mięsa ma swoje znaczenie, zapraszam mieszkańców Dąbrowy Górniczej i okolic do najlepszego mięsnego sklepu na Merkurym. Już tam Wam wybiorą najlepszą porcję na pyszny, domowy rosół - gwarantuję.

 

16:30, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 09 października 2014

Znacie pyszny pasztecik drobiowy z "kogutkiem"? ...ha ... kto by tam nie znał. Mógłbym to jeść non stop wymieniając jedynie dodatki w postaci musztardy, ogórków kiszonych, czerwonej papryki lub po prostu cebuli. Nie! ... to nie będzie przepis na puszkową pastę, na którą nie jeden by nawet nie spojrzał choć z czystym sumieniem mogę napisać to co napisałem wyżej. Dziś podamy Wam sposób na doskonały domowy i porządny, dobrze doprawiony pasztet z udek kurczaka.

przepis na pasztet

Tak więc zaczynajmy naszą opowieść z cyklu: "Wiem co jem bo sam sobie to robię":

*Pasztet z udek kurczaka*

  • udka kurczaka - 1,5 kg
  • wątróbka z kurczaka - 30 dag
  • marchew
  • pietruszka w korzeniu
  • seler
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • kolendra mielona
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • plastry boczku lub słoniny

 

Udka gotujemy. Gdy zbierzemy zaburzyny wrzucamy do gara włoszczyznę z przyprawami (liście laurowe, angielskie ziela, pieprz ziarnisty, sól i pieprz mielony). Wątróbkę przesmażamy z posiekaną cebulą. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka razem z warzywami i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy udka z mięsa , które mielimy z warzywami oraz z przesmażoną na cebuli wątróbką. Wbijamy do masy dwa jaja i doprawiamy połową łyżeczki kolendry i taką samą ilością muszkatołowej gałki. Ewentualnie sól i pieprz do smaku.

przepis na pasztet

Wyrabiamy masę na pasztet rękami. Smarujemy keksówkę oliwą i wypełniamy mięsną masą. Na wierzchu układamy plastry słoninki lub wędzonego boczku. Pozostało pasztet upiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 80 minut.

Porządny chleb, żurawina i zajadamy do woli.

niedziela, 05 października 2014

Wizyta na dąbrowskim ryneczku zwanym Merkurym zawsze mocno nas kulinarnie inspiruje. Tym razem trafiła nam się doskonałej jakości łopatka wieprzowa. Postanowiliśmy ją udusić z warzywami i czerwonym winem. Doskonałe mięso, dobre południowo amerykańskie wino, pyszne polskie warzywa. Z tego zestawu musiało wyjść coś dobrego.

przepis na łopatkę wieprzową

*Łopatka wieprzowa duszona w warzywach*

  • łopatka wieprzowa b/k - 80 dag
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • cebula - 3 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ocet z czerwonego wina - 1/2 szklanki
  • wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

 

Mięso kroimy w plastry. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalewamy octem winnym i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować musimy warzywa. Obieramy i kroimy w paski marchewki oraz korzeń pietruszki. Cebule kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.

przepis na łopatkę wieprzową

Zamarynowane octem mięso przesmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Zarumienione plastry łopatki przenosimy do rondla. Na rozgrzaną po smażeniu mięsa patelnię wrzucamy warzywa, które także należy dość intensywnie przesmażyć. Warzywa trafiają do rondla. Na gorącą patelnię natomiast wylewamy ostrożnie pół szklanki dobrego czerwonego i wytrawnego wina. To wszystko co po smażeniu mięsa i warzyw zostało na patelni wzbogaci wino i trafi ponownie do potrawy. Zredukowane w ten prosty sposób wino przelewamy do rondla.

przepis na łopatkę wieprzową

Pozostało już tylko dodać do naczynia chochelkę lub dwie bulionu, kilka liści laurowych, kilka ziaren angielskiego ziela i odrobinę rozmarynu. Dusimy mięso pod przykryciem około godziny aż zmięknie i nabierze wszystkich aromatów z otaczających go w rondlu składników.

Podać z ryżem i na przykład sałatką szwedzką ... rewelacja na domowym stole.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44