Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Kruche z owocami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Ciasto z borówkami
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
środa, 23 lipca 2014

Papryka to jedno z bardziej aromatycznych warzyw znanych pod różnymi postaciami praktycznie na całym świecie. W zasadzie to  owoce, a nie warzywa ale w naszej kulturze jakoś tak przyjęło się niespecjanie przejmować poprawnym nazewnictwem roślin. Nie będziemy się jednak dziś zajmować problemami językowymi, a duszeniem wspomnianej papryki. Duszona papryka to świetny dodatek do mięs i właśnie tak ją podamy.

przepis na paprykę

*Papryka duszona*

  • papryka kolorowa - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ocet balsamiczny lub winny - półtora kieliszka (jakieś 40ml)
  • cukier - 2 łyżeczki
  • sól - pół łyżeczki
  • bazylia świeża lub suszona - 1 łyżka 
  • oliwa z oliwek

Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski. Cebulę siekamy w piórka. Podsmażamy jedno i drugie na patelni na odrobinie oliwy. Dodajemy sól, cukier i czekamy aż papryka puści soki. Po 5 minutach podsmażania wlewamy do papryki ocet i dusimy warzywa do miękkości dodając pod koniec posiekaną świeżą bazylię. Jeśli użyjemy suszonej można dodać ją wcześniej przetartą w dłoniach.

przepis na paprykę

Tak przygotowaną paprykę podać możemy na przykład z kurczakiem:

*Pierś kurczaka w orzechowej panierce*

  • filet z kurczaka - 4 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • orzechy laskowe - 50 g
  • czosnek w płatakach lub granulowany - 1 łyżka
  • płatki owsiane - 2 łyżki
  • pieprz
  • sól

Orzechy, płatki i czosnek wrzucamy do młynka i mielimy niezbyt drobno. Pierś rozbijamy tłuczkiem, nacieramy solą i pierzem. Moczymy mięso w rozbełtanych jajkach i panierujemy w przygotowanej mieszance zmielonych orzechów i płatków owsianych.

przepis na pierś kurczaka

Smażymy piersi na patelni z obu stron po kilka minut aż osiągną piękny złoty kolor.


wtorek, 22 lipca 2014

Nie ma zbyt wielu zabawek z dzieciństwa, którymi mógłbym jakoś w szczególny sposób zaskoczyć moją latorośl. Na większość z nich dzieciaki już nie zwracają uwagi. Kolejka elektryczna Piko jest jednak wielopokoleniowa.

zabawki

Swoją pierwszą i jedyną kolejkę kupiłem jako chłopiec w przepięknych górach Harzu w byłej Niemieckiej Republice Ludowej. Trafiłem tam na kolonie letnie z wymiany między zakładami pracy. NRD było dla nas dzieciaków z Polski istnym rajem. Kolorowy, pełen słodyczy i zabawek kraj - Eden dla małolatów. Podobało mi się tam wszystko*, a piękna kolejka Piko na torach H0 w szczególności. Kupiona za grosze, a raczej wschodnie marki cieszyła mnie dobrych kilka lat.

Niestety w Polsce w tamtych czasach dokupienie czegokolwiek do podstawowego zestawu kolejki H0 graniczyło z cudem. W Składnicach Harcerskich drożyzna i mały wybór, a na Pewex to mnie stać nie było. Sprzedałem więc kolejkę z pomocą taty i marzenia o stworzeniu makiety kolejowej poszły w odstawkę...

Dziś jest szansa by spełnić swoje dziecięce marzenie przy okazji spełniając także małe marzenia dzieciaków. Kolej dla Dawida znaczy wiele, a i Siostra wykazuje zainteresowanie modelami pociągów i tworzeniem pierwszych konstrukcji oraz budynków z klocków Lego. Hobby to może nie jest tanie ale chociaż dostępne i marzenia stają się możliwe do realizacji. Poniżej kilka fotek naszego zakupu i pierwszych spotkań z kolejką Piko.

zabawki

zabawki

zabawki

zabawki

zabawki

zabawki

*właśnie sobie przypomniałem, że nie wszystko mi się w NRD podobało. Herbata miętowa... obrzydzili mi ją na resztę życia. Na śniadanie, do obiadu i na kolację. Podawali nam to przez 3 tygodnie. Może i zdrowe ale świństwo... błeeeeh...

13:39, srk76 , Strefa rodzinna
Link
czwartek, 10 lipca 2014

Gorące początki lata wyganiają z kuchni. Wpadamy tam tylko by zrobić coś lekkiego i pożywnego na szybko. Pyszne razowe farfalle z warzywami okraszone startym Gran Padano rozgościły się na familijnym stole. Było pysznie i lekko. Latem tak najlepiej.

przepis na makaron

*Farfalle z warzywami*

  • makaron farfalle razowy - porcja na cztery osoby
  • bakłażan - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • marchew - 3 sztuki
  • papryka żółta - 2 małe sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pomidory z zalewy - 2 puszki
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • bazylia - pół pęczka świeżej
  • oliwa z oliwek (w Lidlu greckie dni więc znów mamy oliwę którą lubię)
  • ser twardy Gran Padano
  • sól
  • pieprz

 

Na rozgrzaną oliwę trafić muszą pokrojone w słupki marchewki. Resztę warzyw kroimy w dużą kostkę lub paski. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko powinno się pięknie poddusić na patelni.

przepis na makaron

Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą i posiekaną drobno bazylię. Dusimy około 10 minut doprawiając całośc solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na makaron

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem i posypane startym serem.

Piękny i gorący weekend spędziliśmy na jak to nazwał Dawid: Farmie Dziadziusia. Piękne Gorce przywitały nas świeżym powietrzem, delikatnym, orzeźwiającym górskim wiaterkiem i pyszną kwaśnicą z ziemniakami. Posiłek się przydał bo jak to na farmie roboty kupa :)

Nad wszystkimi naszymi poczynaniami czuwał dumnie kogut Karol:

Farma Dziadziusia

W głowie młodego farmera rodzi się pytanie. Jak zabezpieczyć pyszne choć na razie na etapie tworzenia się ziemniaczki przed żarłocznymi stadami miejscowych saren. Przecież to nie stołówka dla leśnej zwierzyny.

Farma Dziadziusia

Zdjęcie Ojca obsługującego dzielnie kosiarkę nie przeszło przez cenzurę Strażników Moralności przy miejscowym oddziale Radia Maryja więc musicie sobie jedynie wyobrazić ile było do zgrabienia i wywiezienia trawy. Tak na marginesie - spiekłem się jak rak we wrzątku...ale było warto... 

 

Farma Dziadziusia

Farma Dziadziusia

Tam gdzie samochód nie da rady tam konia poślij. Koniki wracają z weseliska...

Farma Dziadziusia

Pora kurom i kaczkom podsypać...

Farma Dziadziusia

...i drewna do pieca nanieść.

Farma Dziadziusia

Wreszcie relaks nad potoczkiem i budowa strategicznej zapory wodnej.

Farma Dziadziusia

...a na zakończenie porcja słodkim poziomek. ...a ponoć nie ma jak to się wyraził dąbrowski handlarz z miejskiego ryneczku. Co on tam wie :)

Farma Dziadziusia

 

11:05, srk76 , Strefa rodzinna
Link
poniedziałek, 07 lipca 2014

Kuchenne rewolucje Magdy Gessler budzą co sezon sporo emocji. Szczególnie nieprzychylny polskiej restauratorce jest jak zwykle pospolity internet, który zjadł już wszystkie rozumy wujka Googla. Nie raz nie dwa słyszymy jak to restauracje poddane zmianom zaproponowanym przez panią Magdę giną na twardym rynku szybkich frytek, devolajów i kotletów z psa pomielanych z budą.

Podobnych kłopotów nie uniknęła brytyjska gwiazda kuchni i telewizji Gordon Ramsey. To właśnie programy "Kitchen Nightmares" z jego udziałem stoją za powstaniem dziesiątków tego typu show na całym świecie.

Portal plotkarski gazety.pl opublikował artykuł na temat kłopotów restauracji, które zostały poddane rewolucjom Ramseya. Brytyjski Dailymotion zebrał informacje na temat restauracji i oskarżył w pewien sposób jednego z najbardziej znanych szefów kuchni o doprowadzenie knajp do upadku. Rzecznik brytyjskiego kucharza i restauratora wysłał do mediów prosty komunikat, z którym nie sposób się nie zgodzić:

"Nie bierze się udziału w takim programie, jeśli posiada się dobrze prosperującą restaurację. Nie jest więc dużym zaskoczeniem, że lokale, które w ciągu 10 lat odwiedził Gordon, upadają. Gordon i jego zespół ekspertów zawsze dokładają wszelkich starań, aby pomóc danej restauracji. Zawsze z ogromnym zaangażowaniem podchodził do każdego przypadku, jednak to od właścicieli zależy, jak ich biznes będzie prosperował długoterminowo."

Nic dodać nic ująć. Z rodziną oglądamy "Rewolucje..." Magdy Gessler od początku. Zawsze największy wpływ na ewentualny sukces lub porażkę mają Ci, którzy o pomoc poprosili. Zasady prowadzenia dobrej knajpy są w zasadzie proste. Krótka karta by posiłki były świeże. Regionalne produkty i współpraca z lokalnymi producentami żywności. Jakiś kucharz z dobrym smakiem i doświadczeniem. I najważniejsze: goście to nie bydło, które można karmić tanią paszą. Raz i może się uda, jeśli klient nie jest nerwowy ale drugi raz już podłą kuchnię ominie i tyle z  biznesu.

Zasady proste ale wielu nawet tego nie potrafi zrozumieć. Ileż było odcinków gdzie właściciele obskurnych lub źle prowadzonych knajp zapraszali panią Magdę tylko po to by ją sobie potem wydrukować w menu, nakleić na brudną szybę i próbować zbić kapitał jedynie na jej popularności? Nadal podając śmierdzące zupy z byle czego i trując klientów chemią i najpodlejszej jakości żywnością... Magda Gessler była przez nich traktowana jedynie jako reklama na kilka chwil po emisji. Cała rewolucja brała w łeb bo wszystkie zasady zamiatano znów pod restauracyjny dywan i prowadzono lokal po swojemu. Pamiętacie knajpę pełną Ludwika XVI ale jedynie na folderach reklamowych lub niezapomnianą Anię z Zielonego Wzgórza? Przez te kilka sezonów przez ekrany naszych telewizorów przewinęło się sporo różnego typu cwaniaków chcących Magdą Gessler zakryć syf swoich pseudorestauracji i brak jakiegokolwiek uczciwego pomysłu na biznes.

Na szczęście było też sporo restauratorów potrafiących z telewizyjnego show wynieść kilka prostych zasad, które pomogły im wyprowadzić lokale na prostą. I za to pani Magdzie chwała.

Tagi: telewizja
15:05, srk76 , Strefa Wolnego Słowa
Link
wtorek, 01 lipca 2014

Idealny do deserów, naleśników lub innych potrzebujących słodkiego, owocowego sosu dań. Sos malinowy z niewielką ilością cukru. Podkręcony cynamonem i miętą bez jednej nawet pesteczki.

przepis na sos malinowy

*Sos malinowy*

  • maliny - 300g
  • cukier - 3 łyżki
  • cynamon - laska
  • mięta - kilka listków

Podobnie jak w przypadku sosu truskawkowego, który kiedyś prezentowałem, na patelni należy rozpuścić 2 łyżki cukru. Można dodać odrobinę wody dla ułatwienia ale nie jest to konieczne. Gdy cukier zamieni się w płyn wrzucamy na patelnie umyte maliny. Intensywnie mieszamy je z rozpuszczonym cukrem. Po chwili maliny puszczą sok. Można je wtedy rozgnieść łyżką lub czymś innym, dorzucić starty cynamon (łyżeczka) i roztarte w rękach liści mięty.

przepis na sos malinowy

Sos powinien się chwilę pogotować. Gdy maliny puszczą już cały sok przecieramy całość przez gęsto sito. Robiłem to kilka razy by mieć pewność, że raz: usunę wszystkie pestki, a dwa że cały miąższ malin zostanie w sosie. Pamiętna pestka między dziąsłem, a zębem która mnie kiedyś mało nie doprowadziła do furii spowodowała, że pół godziny przy przecieraniu w ogóle mnie nie zmęczyło. Przetarty sos doprawiamy jeszcze łyżką cukru chyba, że trafią nam się porządne leśne maliny pełne naturalnej słodyczy. Na ryneczku jednak kupimy raczej ogrodowe wersje, piękne, jędrne, o idealnych kształtach ale których smak niestety trzeba podkręcić.

przepis na sos

Sos malinowy możemy używać do naleśników z serem, lodów, a nawet do pięknie grillowanego sera owczego na pysznej grzance w zastępstwie żurawiny.

 

08:57, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 21 czerwca 2014

Szpinak podawaliśmy już w różnej wersji. Brakowało w sumie nam chyba tylko zupy. Z kaszą jaglaną  stworzyła się nam doskonała zupa szpinakowa więc możemy ją dołożyć do naszej szpinakowej kolekcji.

przepis na zupę

*Zupa szpinakowa z kasza jaglaną*

  • szpinak świeży - pęczek
  • marchew młoda - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion - 1,5 litra
  • kasza jaglana - 100 g
  • śmietana do zup - 100 ml
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • koperek

przepis na zupę

W garnku na maśle rumienimy posiekany czosnek dodając po chwili pokrojoną w talarki młodą marchew i rozdrobniony szpinak. Zalewamy miękki szpinak bulionem (warzywny lub mięsny jak kto woli). Gdy wywar się zagotuje skręcamy ogień na mniejszy, dorzucamy kaszę jaglaną. Ugotowana kasza pozwoli nam dodać już tylko śmietanę i całą zupę doprawić. Podajemy posypaną koperkiem.

12:30, srk76 , Strefa kuchni
Link
niedziela, 15 czerwca 2014

Kiedyś spróbowałem zupy serowej i jakoś mi nie podeszła. Krem serowo-kalafiorowy okazał się o niebo lepszy. Gorący kalafiorowy krem ze sporym dodatkiem olendra, ementalera i aromatycznej gałki muszkatołowej ... delicje na talerzu w każdej łyżce.

przepis na zupę

*Krem serowo-kalafiorowy*

  • kalafior - 1 sztuka
  • ser olender - 150g
  • ser topiony - złoty ementaler 100g
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • włoszczyzna
  • bulion mięsny około 2 litrów

Kalafior gotujemy w bulionie z porcją włoszczyzny do miękkości. Wyciągamy warzywa z wody i blendujemy. Do zmiksowanych warzyw dolewamy wywar ciągle całość mieszając aż uzyskamy odpowiednią według nas konsystencję kremu. Krem doprawiamy solą, pieprzem i gałki muszkatołowej (ćwierć łyżeczki).

przepis na zupę

Do kremu dodajemy rozdrobniony złoty ementaler i większość startego olendra. Reszta sera razem z posiekanym koperkiem i jeszcze odrobiną gałki trafi na talerz tuż przed podaniem. Zupa się dzięki temu pysznie "ciągnie" :)

 

Sezon ogórkowy coraz bliżej. Małosolne już kiszą się w niejednej kuchni. Sporo gospodyń domowych już zaczyna szykować się do sezonu szorując szklane słoje, wecki i gliniane naczynia na kiszonki. My w tym roku też robimy porządek w piwnicy by móc zachomikować trochę lata na zimę. Zupa ogórkowa najlepiej smakuje właśnie zimą, a zrobiona z własnych przetworów jest najlepsza i bez porównania z zupami z koncentratów. Dzisiejszy przepis na ogórkową daje doskonały efekt zarówno zimę jak i w ogórkowym sezonie gdzy dostępnośc tego pysznego warzywa jest łatwa i powszechna.

przepis na zupę

*Zupa ogórkowa*

  • ogórki kiszone - 30 dag
  • woda z kiszenia ogórków - 1 szklanka
  • marchew młoda - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń młoda - 3 sztuki
  • koper - łyżka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • śmietana do zupy - 100ml
  • sól
  • pieprz
  • bulion mięsny - 2 litry

Ogórki ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze razem z obraną marchwią i pietruszką w korzeniu. Do gotującego się mięsnego bulionu wrzucamy przetarte warzywa i dolewamy szklankę wody spod ogórków.

przepis na zupę

Gotujemy około 20 minut doprawiając pieprzem i solą. Pod koniec dodajemy hartowaną śmietanę i zupa praktycznie gotowa. Podana z utajonym ryżem ... najlepsza.

piątek, 13 czerwca 2014

Pamiętacie nasz hit z sałatką warzywną podaną w pomidorach? Do dziś mnóstwo osób korzysta z tego przepisu. Z czystym sumieniem mogę Wam polecić inną wersją tej przystawki. Tym razem dzięki uprzejmości firmy Graal pomidory będą faszerowane sałatką z tuńczykiem. Było pysznie na wczorajszej kolacji tym bardziej, że i pomidory w tym roku doskonałe.

przepis na sałatkę

*Sałatka z tuńczykiem w pomidorach*

  • pomidor - 3 sztuki (spore)
  • tuńczyk w oleju Graal - 1 puszka 140g
  • ryż suchy parboiled - 50g - idealny do sałatek
  • groszek konserwowy - 3 łyżki
  • cebula - 1/2 sztuki
  • szczypior - 2 łyżki
  • majonez domowy - 2 łyżki
  • ogórek małosolny - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz

 

Ryż taimy w 100ml wody z odrobiną soli.  Tuńczyka odsączamy z roślinnego oleju w którym został zapuszkowany. Rozdrabniamy go widelcem i łaczymy z posiekaną cebulką, groszkiem konserwowym, utajonym zimnym już ryżem i 2 łyżkami szczypioru.

przepis na sałatkę

Wystarczy już do sałatki wkroić drobno ogórka małosolnego i doprawić sałatkę majonezem, solą i pieprzem. Odstawiamy ją na godzinę do lodówki by się przegryzła. 

przepis na sałatkę

Pomidorom obcinamy daszki i drążymy pozbawiając pestek. Wypełniamy je sałatką z tuńczykiem i posypujemy posiekanym szczypiorem.

przepis na sałatkę

Doskonała przystawka a nawet składnik pysznej kolacji lub śniadania.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41