Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Minipączki serowe
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Makieta kolejowa
Śledzie w śmietanie
Pierś kaczki
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
wtorek, 26 maja 2015

Mieliśmy już kilka podejść do tiramisu. Zawsze coś przeszkodziło w publikacji na blogu. Wiktoria miała niedawno w szkole "kuchnie świata". Wybrała włoską, więc postanowiliśmy zrobić tiramisu znowu. Tym razem postanowiłem opublikować  przepis na tiramisu na blogu bo jest łatwy ale skuteczny. Włoski deser mi smakuje chociaż powiem szczerze jak dla mnie eksportowy smakołyk mieszkańców Italii jest trochę przekombinowany. Wersja bez masy jajecznej jest trochę lżejsza.

przepis na tiramisu

*Tiramisu bez jajek*

  • śmietana kremówka 36% - 500ml
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • serek Mascarpone - 250g
  • espresso
  • amaretto
  • kakao
  • biszkopty

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany dodajemy mieszając serek mascarpone tak by nie było w masie grudek. Trzeba tylko uważać by śmietany z serkiem nie "przekręcić". Zważy się, puści wodę i po tiramisu.

Zaparzamy mocną kawę. Porządne espresso studzimy i mieszamy z odrobiną amaretto. Odrobina może być większa. Jak kto lubi. W tak przygotowanej mieszance moczymy biszkopty, które następnie układamy w misce, pucharku  lub tak jak w naszym przypadku w szklance.

przepis na tiramisu

Warstwę biszkoptów pokrywamy masą serową. Układamy biszkopty ponownie i znów pokrywamy ją mascarpone ze śmietaną. Na koniec sypiemy kakao choć można też tiramisu posypać grubo mieloną gorzką czekoladą. Chłodzimy deser w lodówce.

14:25, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 21 maja 2015

W poprzednim przepisie wspominałem o lekkiej wiosennej sałacie podanej z sosem winegret. Oto przepis na to lekkie ale smaczne danie.

przepis na winegret

*Wiosenna sałata z sosem winegret*

  • mieszanka sałat
  • ser mozzarella - 1 kulka
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • rzodkiewki - kilka sztuk
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidor
  • czerwony ocet winny - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - rozgnieciony
  • musztarda dijon - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa - około 3 łyżek

Warzywa kroimy w kostkę. Podobnie robimy z mozzarellą. Mieszamy wszystko z dostępnym na rynku ulubionym mixem sałat.

przepis na winegret

W miseczce ucieramy trzepaczką składniki na sos dolewając powoli oliwę z oliwek lub roślinny olej rzepakowy. Tak przygotowanym winegretem polewamy przygotowaną sałatkę i delikatnie całość mieszamy

 

13:35, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 20 maja 2015

Zima jak to zwykle bywa odłożyła się w naszych ciałach nadmiarem tłuszczu. Ot taka upierdliwa pozostałość po porze roku gdzie aktywność fizyczna jest co nieco mniejsza. Wiosna i początek ciepłych już prawie letnich dni przypomina nam, że do wakacji, plaży, basenów, kostiumów kąpielowych już niewiele pozostało czasu. Warto więc się nadmiaru kilogramów pozbyć. W nasze ręce, dzięki programom na kuchnia+ trafiła książka kucharska przygotowana przez Kudłaczy. Kto nie widział ich programu niech to czym prędzej nadrobi bo warto się od  dwóch przesympatycznych Brytyjczyków nauczyć kilku przepisów na zdrowe ale nadal smaczne jedzenie.

przepis na pieczonego kurczaka

Oto jeden z nich. Pyszny i zaskakująco dobry kurczak pieczony bez skóry. Mocno aromatyczne danie dla osób lubiących smak hinduskiej masali. Sposób przygotowania urwie sporo kalorii z tego popularnego przecież dania.

*Kurczak pieczony bez skóry*

  • kurczak - 1,7kg
  • limonka - 1 sztuka
  • kardamon - 1 łyżeczka (proszek)
  • kmin rzymski - 2 łyżki
  • kolendra nasiona - 2 łyżeczki
  • goździki - 5 sztuk
  • czarny pieprz ziarna - 1 łyżeczka
  • kozieradka - 1 łyżeczka (proszek)
  • kurkuma - 2 łyżeczki (proszek)
  • słodka papryka - 1 łyżka (proszek)
  • ostra papryka - 1 łyżeczka (proszek)
  • cynamon - 1/4 łyżeczki (proszek)
  • sól - 1 łyżeczka
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • imbir - 1 łyżeczka (proszek lub świeży tarty)
  • jogurt naturalny - 100g

Jak widać ze składników prezentowane dziś przez nas danie to mieszanka wybuchowa aromatów i smaków. Jak ktoś lubi kuchnię zbliżoną do indyjskiej będzie zachwycony. Mieszanka przypraw w połączeniu z jogurtem stworzy pastę, którą należy nasmarować obranego ze skóry kurczaka. Po upieczeniu zamieni się pyszną chrupiącą skórkę ale pozbawioną nadmiaru kalorii i tłuszczu.

przepis na pieczonego kurczaka

Przyprawy w ziarnach należy na początku podprażyć na patelni, a następnie utrzeć w moździerzu na proszek. Następnie mieszamy wszystkie z ugniecionym czosnkiem w naturalnym jogurcie.

przepis na pieczonego kurczaka

Kurczaka pozbawiamy całej skóry. Nie jest to trudne i z pomocą ostrego noża poradzicie sobie dość szybko. Myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Następnie należy kurczakowi przeciąć wzdłuż kręgosłup. Układamy go cięciem w dół, a dłonią łamiemy mostek. Nacinamy ostrym nożem najgrubsze miejsca (pierś i uda) Pokrywamy dokładnie uzyskaną z przypraw i jogurtu pastą. Kurczak powinien marynować się w lodówce około 3 godzin. Miskę należy zakryć folią spożywczą.

przepis na pieczonego kurczaka

Układamy zamarynowane i wyjęte pół godziny wcześniej mięso z lodówki na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Kurczaka układamy piersią do góry. Można też kurczaka piec na ruszcie lub grillu. Temperatura piekarnika to 210 stopni. Przed włożeniem do pieca całość kropimy intensywnie sokiem z limonki. 50 minut powinno wystarczyć by kurczak był gotowy do podania. Wbity nóż w najgrubsze miejsce i kolor wypływającego płynu da nam pewność. Przeźroczysty płyn oznacza idealnie upieczone mięso.

przepis na pieczonego kurczaka

Wyjęte z piekarnika mięso pozostawiamy chwile na desce. Porcjujemy i podajemy z delikatnym sosem jogurtowym przygotowanym ze szczypiorkiem. Łagodność sosu zrównoważy intensywne aromaty użytych w marynacie przypraw. Całość warto uzupełnić lekką sałatką z sosem winegret.

 

09:38, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 19 maja 2015

Delikatny. Mocno pomidorowy. Pyszny sos do makaronu przygotowany w kilka minut. Z takim przepisem nigdy więcej nie kupicie gotowego dania czy sproszkowanej bazy, którą wciskają nam tysiącami reklam "szefowie kuchni" producentów odparowanej żywności.

przepis na sos do makaronu

*Lekki sos pomidorowy do makaronu*

  • mielone mięso indyka - 500g
  • passata pomidorowa - 0,7 litra
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • seler naciowy - 1 łodyga
  • cukinia mała - 1 sztuka
  • pieczarki - 200g
  • bulion drobiowy - 200 ml
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub olej roślinny

Patelnię kropimy oliwą. Rumienimy na niej posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek. Dorzucamy zmielone mięso indycze i smażymy na sporym ogniu rozbijając tworzące się z mięsa grudki. Na patelnię trafić  powinny pokrojone  w kostkę cukinia, seler naciowy i pieczarki. Mieszając często zawartość patelni dolewamy  bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy całość solą, pieprzem i bazylią.

przepis na sos do makaronu

Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy sos do odpowiedniej gęstości na małym ogniu. 20 minut powinno wystarczyć by można było podać pyszny i lekki sos z ugotowanym al dente w dobrze osolonej wodzie makaronem.

przepis na sos do makaronu

Na zdjęciu pyszne razowe penne.

sobota, 16 maja 2015

Internet zalany jest różnorodnym spamem próbującym wyciągnąć od nas dane osobowe, numery telefonów, emaile by potem korzystać z nich w celach reklamowych lub sprzedawać kolejnym firmom. Krótko mówiąc trzepać przysłowiową kasę na naszej naiwności lub braku roztropności. Jak świat światem jeden drugiego nabija w butelkę czyniąc własne życie bogatszym, choć niekoniecznie lepszym.

Często dostajecie informację od znajomego z FB, że rozdają "ajfony" lub znają świetny sposób na doładowanie telefonu? Nie gniewajcie się na niego. Stał się ofiarą specyficznego spamu. W prywatnej wiadomości poinformuj go o tym bo nawet nie zdaje sobie sprawy, że stał się pionkiem na spamerskiej planszy. Warto też użyć antywirusa do skanowania tablicy na FB. Z tego co pamiętam Norton coś takiego oferuje.

Oczywiście cała afera na waszej tablicy to tylko i wyłącznie nierozważnego znajomego wina. Naiwność lub brak rozwagi nie zwalnia nikogo z odpowiedzialności. W dzisiejszych czasach beznamiętne klikanie, akceptowanie dziwnych zaproszeń lub zgoda na publikowanie w swoim imieniu przez podejrzane aplikacje, to jak otwarcie na oścież drzwi dla oszusta lub złodzieja. Zaprosiłeś? Nie płacz, że wszedł i ukradł.

Niebezpieczeństwa czyhają na naiwnych także w innych miejscach sieci. Często też przekładają się już na realne koszty lub niebezpieczeństwa utraty danych osobowych.

...a wszystko w niewinnie wyglądających reklamach:

jak oszczedzać prąd

Powyższy obrazek to screen znanego portalu informacyjnego. Dla nich wstawienie reklamy z oszustwem to tylko zysk. Nie mają obowiązku kontrolować co promuje reklamodawca, byleby zdjęcie reklamy lub sama reklama nie naruszało przepisów. Tak więc osoba czy firma (w tym przypadku międzynarodowa o czym za chwilę) może bez problemu zastawić pułapkę na potencjalną ofiarę.

"Płacę za prąd 3 razy mniej!"

Ja też chcę płacić mniej więc wchodzę:

jak oszczędzać prąd

Blog... ludzie ufają blogerom czasami bardziej niż poczytnym portalom. To wiedzą wszyscy. Firma pragnąca podzielić się z nami swoją wiedzą w temacie oszczędności prądu też wie. Blogów zachwalających produkt jest więc kilka. Pewno kilkanaście. Na potrzebę wpisu znalazłem sobie jeszcze jeden:

jak oszczędzać prąd

Mamy więc uznanego w środowisku elektromontera 6-tej kategorii (?!) Szóstka jest wysoko więc ufam mu bezgranicznie. Mamy elektryka co w zawodzie całe życie ludziom prąd przynosił - chłop zna się przecież na rzeczy.

Fachowcy opowiedzą nam jak to z pomocą prób, błędów, ciężkich porażeń prądem lub odrobiną magii obudzili się w doskonałym świecie z tajemniczym urządzeniem oszczędzającym za nas prąd. Nazwa piękna i taka amerykańska: ELECTRICITY SAVING BOX ... tylko brać. Na głównej stronie handlującej marzeniami piękny pan z fotoszopa pokazuje nam  obiekt naszych snów. Odliczany na stronie czas promocji, komentarze zachwyconych klientów... same stare tricki wynalezione jeszcze w epoce handlarzy domokrążców.

Powiem szczerze nie wiem jak trzeba być naiwnym by dać się złapać? Próbować to kupić lub chociaż zostawić im numer telefonu. Jednak rozmach firmy wskazuje, że sporo jest w świecie potencjalnych ofiar. Wspomniane wyżej blogi to klony takich samych portali w innych krajach bloku wschodniego:

oszczdzaj_prd_4

...czy trzeba dalej drążyć temat? Myślę, że tyle wystarczy. Nie dajcie się nabijać w butelkę cwaniakom.

PS. specjalnie nie linkowałem do opisywanych stron. Jak się kto uprze to sobie znajdzie. Po co mam oszustom robić klikalność z naszego uczciwego bloga.


poniedziałek, 04 maja 2015

Bardzo lubię pory. Zajadam się takimi z rosołu, uwielbiam z nimi ostre sałatki. Ostatnio zapiekaliśmy na nich piersi kurczaka. To było dobre danie, a przepis na pierś kurczaka na porach na stałe wpisał się w nasze menu.

przepis na pierś kurczaka

*Pierś kurczaka na porach*

  • por duży - 1 sztuka
  • pierś kurczaka - 4 pojedyncze sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • sos worcester - 2 sztuki
  • musztarda dijon - 3 łyżeczki
  • estragon - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18% - 200g
  • ser cheddar - 50g

Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Nacieramy pieprzem i solą. Pory siekamy w talarki i obsmażamy na maśle. Do rumianych dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dusimy całość kilka minut.

Naczynie żaroodporne wykładamy sosem porowym. Układamy na nim piersi kurczaka ciętą stroną na dół. Wierzch filetów smarujemy sosem worcester oraz musztardą. Obsypujemy porządnie suszonym estragonem i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 190 stopni Celcjusza. Na 10 minut przed końcem zapiekania posypujemy danie startym serem. DO tego rissoto z poprzedniego wpisu i niebo otworzy się przed nami tuż przed nami na talerzu.

13:57, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 21 kwietnia 2015

Dobry ryż do risotto był do niedawna produktem z wyższej półki. Na szczęście importerzy przestali z polskiego konsumenta ciągnąć na siłę poczwórne profity i na półkach coraz częściej dobrej jakości  włoskie Arborio się pojawia w normalnej rynkowej cenie.

przepis na risotto

Tak na marginesie: nieuczciwa praktyka handlarzy na polskim rynku importowanej żywności to osobny temat na dłuższy wpis. Do dziś pamiętam horrendalnie wysoką cenę parmezanu w polskich znanych delikatesach i cenę tegoż samego sera w stolicy Niemiec. Różnica trzykrotna z korzyścią dla konsumenta z Niemiec...

ryż do risotto

Wróćmy jednak do potrawy, która zagościła na naszym stole w niedzielę. Pyszne, delikatne i kremowe risotto przygotowane z udziałem odrobiny szafranu i porządnej porcji szpinaku.

*Risotto z szafranem i szpinakiem*

  • ryż Arborio - 400g
  • bulion - 1,3 litra
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • szafran
  • sól
  • pieprz
  • szpinak mrożony 200g
  • ser parmezan lub dziugas lub olender
  • masło - 2 łyżki
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka

Na patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę i czosnek.

przepis na risotto

Podsmażamy chwilę i wsypujemy ryż. Ryż powinien pochłonąć cały tłuszcz i wymieszać się z cebulą. Podsmażamy go aż się zeszkli.

przepis na risotto

Dolewamy na patelnię wino i redukujemy alkohol ciągle ryż mieszając. Mieszanie to podstawa dobrego risotto i trzeba sporo cierpliwości by udało się idealnie.

przepis na risotto

Do gorącego bulionu dodajemy kilka nitek szafranu. Dolewamy bulion do ryżu po chochelce. Mieszamy, redukujemy, dolewamy, mieszamy, redukujemy dolewamy. Wszystko na niewielkim ogniu. Z każdym kolejnym razem ryż będzie miększy, a konsystencja risotto będzie się robić coraz bardziej kremowa.

przepis na risotto

Doprawiamy ryż solą i pieprzem (jeśli bulion nie był mocno doprawiony). Po kilku chochelkach dodajemy do ryżu szpinak i dwie łyżki masła. Na chochelkę przed końcem do risotto powinien trafić starty parmezan. Około szklanki w zupełności wystarczy.

przepis na risotto

Mieszamy do uzyskania ostatecznie doskonałej konsystencji ryżu. Nie powinien być rozgotowany ale nie powinien być twardy. Ważne jedynie by cały czas podczas jego przygotowywania był mieszany i oddzielany od dna. Oczywiście ceramiczna lub teflonowa powierzchnia dzisiejszych naczyń zapobiega przywieraniu się ryżu i jego przypaleniu ale warto poświęcić trochę czasu i zrobić risotto jak należy.

09:16, srk76 , Strefa kuchni
Link

Delikatne mięso podane z pysznym serowym sosem. Mała wariacja na temat tego czym uraczyła nas niedawno kuchnia Pubu Spencer w Katowicach. Dodam, że kuchnia na wysokim poziomie. Zdjęcia potraw tam zaserwowanych znaleźć można było na naszej stronie facebook'owej. ...ale do rzeczy. Polędwiczka wieprzowa to teoretycznie mięso, którego nie da się zepsuć. Nic bardziej mylnego. Każde mięso, a szczególnie te delikatne można po prostu przedobrzyć na wiele sposobów. Dlatego też poniższy przepis to minimalizm w pełni tego słowa znaczeniu.

przepis na polędwicę wieprzową

*Polędwiczka wieprzowa z sosem serowym*

  • polędwica wieprzowa - 500g
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • olej lub oliwa

Polędwiczki nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki na godzinkę. Wyjętą z lodówki na półgodziny przed smażeniem polędwicę obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie. Mięso ma się jedynie pozamykać. Położona na olej polędwica prosto z lodówki szybko schłodziła by tłuszcz, a tym samym mięso zamiast szybko opiec się zaczęło by się na nim dusić.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy kilka plastrów masła. Kładziemy na nich polędwicę i układamy na niej kolejnych kilka plasterków masła. Pieczemy mięso około 25 minut. Po wyciągnięciu dajemy mu odpocząć z 5 minut zanim pokroimy je w plastry.

*Sos serowy*

  • mleko - 100 ml
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ser typu lazur - 100 g
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dosypujemy mąkę, energicznie całość mieszając. Powoli dodajemy mleko. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy pokruszony lazur i śmietanę. Ciągle mieszając doprawiamy gałką, białym pieprzem i solą. Jeśli zbyt mocno sos się zredukuje można dodać mleka by go upłynnić. Na potrzebę zdjęcia sos mamy gęstniejszy niż w zasadzie być powinien.

przepis na polędwicę wieprzową

Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry i podajemy z serowym sosem w towarzystwie karmelizowanych miodem buraczków. Pieczone z całym czosnkiem ziemniaczki to już tylko dodatek dla łasuchów takich jak ja :)

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Jeszcze jeden przepis z wielkanocnego stołu. Pasztet z grzybami to doskonały dodatek do świeżego chleba. Podany z chrzanem lub żurawiną pobudzał nasze kubki smakowe przed głównym daniem świątecznego śniadania.

przepis na pasztet

*Pasztet z grzybami*

  • łopatka wieprzowa - 80 dag
  • surowy boczek - 30 gad
  • wątróbka drobiowa - 30 dag
  • pieczarki - 30 dag
  • marchew - 3 sztuki (małe)
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki (małe)
  • por - kawałek białej części
  • cebula - 1 sztuka
  • seler - kawałek
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • pieprz czarny cały - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • jajko - 2 sztuki
  • boczek wędzony cienkie plastry do położenia na pasztet

 

Mięsa (oprócz wątróbki) i warzywa (oprócz cebuli) zalewamy zimną wodą i zagotowujemy razem z liśćmi laurowymi, ziarnistym pieprzem i dwiema łyżeczkami soli. Gotujemy do miękkości.

przepis na pasztet

Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie z pokrojonymi pieczarkami. Gdy się zrumienią dorzucamy na patelnię wątróbkę drobiową.  Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na pasztet

Ugotowane mięsa odstawiamy do ostygnięcia razem z marchwią, pietruszka i selerem. Mielimy wszystko w maszynce do mięsa dodając także przesmażoną wątróbkę z cebulką i pieczarkami. Wyrabiamy rękami masę doprawiając papryką i ziołami. Dodajemy jajka i ponownie wyrabiamy.

przepis na pasztet

Foremki jednorazowe aluminiowe wypełniamy masą (jeżeli użyjemy zwykłej formy smarujemy ją najpierw oliwą i obsypujemy bułką tartą. Z podanego przepisu wychodzą dwie standardowe formy jednorazowe. Na wyłożoną masę układamy cienkie plastry wędzonego boczku. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i 15 minut.

11:07, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 09 kwietnia 2015

Kolejna wariacja w temacie śledzie marynowane. Tym razem doskonałe połączenie z ostrym sosem tatarskim. Bez kozery mogę napisać, że śledzie marynowane z sosem tatarskim były hitem tegorocznych Świąt Wielkanocnych. Przypadek też spowodował, że sos był ostrzejszy niż zaplanowaliśmy. Jednak z korzyścią dla tej doskonałej przystawki.

przepis na marynowane śledzie

*Śledzie marynowane z sosem tatarskim*

  • śledzie marynowane - 400g
  • ogórki konserwowe z chilli - kilka większych sztuk
  • pieczarki marynowane - 400g
  • cebula - 2 sztuki
  • majonez domowy - 500ml
  • sól
  • pieprz

Śledzie marynujemy 3 dni wcześniej według jednego z wcześniejszych przepisów - śledzie marynowane - tam znajdziecie składniki na marynatę i opis ich przygotowania. Tak zamarynowane śledzie kroimy w wygodne do podania kawałki. Ogórki konserwowe i pieczarki kroimy w drobną kostkę, Im drobniej tym podobno lepiej chociaż ja akurat uważam, że sos tatarski powinien mieć swoje wyraźne struktury i nie być jedynie lejącym się ostrym majonezem jaki możemy kupić w sklepach. Cebulę również kroimy w kostkę i sparzamy w sitku wrzątkiem - usunie to z cebuli nieprzyjemny zapach i nadmiar ostrości.

Przypadek, o którym pisałem na początku dotyczy chilli. Kupione przez nas ogórki okazały się być ogórkami konserwowanymi z papryczką chilli (przyprawa) o czym informował maleńki napis na słoiku przez nas niezauważony. Denerwują mnie takie praktyki producentów. W podobny sposób ostatnio kupiłem makaron z kurkumą... informacja o dodatku powinna być wyraźna i widoczna już na pierwszy rzut oka. Mimo to tym razem wyszło nam to na dobre. Chilli w ogórkach zrobiło sos tatarski wyraźnym w smaku składnikiem śledziowej przystawki. Śledzie zyskały nowy wymiar (uwielbiam tą nowomowę rodem z "Ugotowanych") i pewnie dzięki ostrości papryczki były hitem na świątecznym stole.

Składniki na sos mieszamy ze sporą ilością majonezu i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy sos z kawałkami śledzi i odstawiamy do lodówki na dzień lub chociaż noc.

przepis na marynowane śledzie

...tu mała ciekawostka. Poznany przez nas ostatnio szef znanej w Krakowie i Katowicach restauracji "Ambasada śledzia" zwrócił nam uwagę, że śledzia powinno się podać tak aby sos czy inny dodatek smakowy nie zdążył się z nim połączyć na talerzu, a dopiero na podniebieniu. Tam śledzik jest polewany sosem (na przykład piernikowym) tuż przed podaniem klientowi. Śledź który wchłonie aromaty dodatku, traci bowiem swoje pierwotne smaki. Teoria ciekawa i wielce prawdopodobna ale to już wyższy poziom sztuki przygotowywania i podawania jedzenia.

17:36, srk76 , Strefa kuchni
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 49