Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Pierś kaczki
Kopytka
Szarlotka
Najlepsze Blogi

Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
środa, 29 października 2014

Barszcz ukraiński to jedna z bardziej popularnych zup z zagranicy, która się w naszym kraju przyjęła tak dobrze i bez specjalnych zmian w jej składzie. W Polsce najpopularniejsza jest wersja z białą fasolą i właśnie taki barszcz ukraiński zaprezentujemy Wam dzisiaj.

przepis na barszcz

Inaczej zwany: barszcz czernihowski, pyszny, aromatyczny mocno regionalny po prostu doskonały i jak to nasi sąsiedzi ze wschodu mawiają ХОРОШОГО БОРЩУ ЗАБАГАТО НЕ БУВАЄ ... to prawda! Pysznego barszczu nigdy nie jest na stole za dużo. Ten ze zdjęcia zniknął jak kamfora.  Podany z gęstą śmietaną, dużą ilością koperku lub z tłuczonymi ziemniakami barszcz ukraiński mówi sam za siebie.

*Barszcz ukraiński*

  • żeberka wędzone - 60 dag
  • buraki - 1,2 kg
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • seler - mały cały lub większego kawałek
  • kapusta włoska - ćwiartka główki
  • biała fasola (puszkowana 400g)
  • ocet jabłkowy
  • śmietana do zup
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło
  • koperek pęczek

Na żeberkach gotujemy wywar aż do usunięcia wszystkich zaburzyn. Obrane warzywa ścieramy na największych oczkach tarki. Z obowiązku dodam, że jest szkoła krojąca warzywa w słupki. My przy okazji większości zup wolimy warzywa zetrzeć. Raz: wygoda, dwa: czas przygotowania dania jest krótszy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim starte wcześniej warzywa.

Po 5 minutach na patelni warzywa dojrzeją do połączenia się z mięsnym wywarem. Razem z nimi do zupy powinny trafić przyprawy więc wrzucamy do garnka kilka liści laurowych, kilka ziarenek angielskiego ziela. Porządnie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Tajemnym składnikiem Ukraińców jest w barszczu czosnek więc musimy przecisnąć przez praskę do garnka co najmniej  dwa ząbki mocnego, polskiego czosnku. Jakiegoś zagranicznego wynalazku lepiej dać kilka więcej by barszcz nabrał odpowiedniej mocy urzędowej. W niektórych regionach Ukrainy dodaje się do zupy jeszcze pomidory lub ich przecier ale to tak jako ciekawostkę Wam podaję bo nasz przepis pomidorów nie zawiera. Gotujemy wszystko aż warzywa staną się miękkie.

przepis na barszcz

Na sam koniec do zupy dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, odrobinę octu jabłkowego dla zachowania pięknego koloru i zahartowaną  śmietanę. Gotujemy całość jeszcze jakieś 10 minut i podajemy z łyżką gęstej śmietany i porcją posiekanego koperku. Tłuczone ziemniaki ze skwarkami też będą dobrym dodatkiem do ukraińskiego barszczu.

 

wtorek, 28 października 2014

Osoby skrupulatnie liczące kalorie w swoich posiłkach nie mają łatwo jeśli chodzi o słodycze. Dobrych deserów dla osób na diecie nie ma wcale tak dużo więc poniższy lekki deser owocowy może się Wam przydać.

przepisy na deser

*Lekki deser owocowy*

  • ananas świeży - kilka plastrów
  • kiwi
  • banan
  • jabłko
  • otręby granulowane

Każdy owoc miksujemy i układamy z masy kolorowy przekładaniec. Wierzch deseru posypujemy solidnie granulowanymi otrębami. Szybkie proste i smaczne.

sobota, 25 października 2014

Standing party to coraz częściej sposób na spotkanie z przyjaciółmi czy znajomymi także w naszych polskich domach. Już dawno Polacy utracili możliwość częstego i długiego spotykania się w gronie najbliższych. Dawniej do rodzinnych lub przyjacielskich imprez przygotowywano się na kilka dni przed. Panie domu po kilkanaście godzin w kuchni kręciły śląskie kluski, piekły mięsa i przygotowywały domową wędlinę lub sałatki. Wszystko po to by goście czuli się co najmniej jak w u siebie w domu. W dzisiejszych czasach nie ma na to czasu.

przepis na łososia

Szybkie spotkania, szybkie jedzenie, często podłe bo kupne lub odgrzewane z mikrofali... są jednak potrawy które można przygotować szybko i łatwo ale z klasą. Przystawka w postaci mini szaszłyków z dodatkiem łososia i ananasa jest jednym z nich.

*Mini szaszłyki z łososia*

  • łosoś świeży filet - 60 dag
  • ananas - świeży kilka plastrów
  • cebula
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • koperek

 

Cebulę siekamy drobno z roztartym czosnkiem. Rozcieramy całość z solą i pieprzem dodając po chwili miód i jabłkowy ocet. Pokrojonego w kostkę łososia wsadzamy do marynaty i na 2 godziny odkładamy do lodówki.

przepis na łososia

Obrany ananas pozbawiony stwardniałego środka kroimy w plastry, a następnie w kostkę równą tej, w którą pokroiliśmy łososia. Na szaszłykowe krótkie patyczki lub dłuższe wykałaczki nabijamy na przemian kawałki łososia i ananasa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (190 stopni) przez 15 minut. Ewentualnie grillujemy na odpowiedniej patelni z każdej strony. Gotowe szaszłyki wykładamy na talerz i obwicie posypujemy posiekanym koperkiem.

Do tak przygotowanych szaszłyków wystarczą już tylko zapieczone w szpinaku plastry ziemniaków by zadowolić gości apetycznym posiłkiem w czasie gorącej rozmowy na aktualne tematy. Szklanka jabłkowego cydru lub kieliszek dobrego wina i wieczorne krótkie spotkanie pozostanie niezapomniane.

 

sobota, 18 października 2014

Suchy indyk na talerzu? Nigdy więcej. Pierś  indyka wcale nie musi być sucha. Może być soczysta i przesiąknięta aromatem dodatków, z którymi była pieczona. Sos ma za zadanie jedynie podkreślić jej już i tak doskonały smak. Takiego indyka to ja mogę co niedziela pałaszować ze smakiem.

przepis na pierś z indyka

*Filet z indyka w paprykowym sosie*

  • pierś indycza - 1,2 kg
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • szpinak baby - 2 garście
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • szalotki - 3 sztuki
  • papryka słodka suszona
  • sól
  • pieprz
  • rękaw foliowy do pieczenia
  • wykałaczki

 

Filet z indyka rozcinamy na pół lub w inny sposób tworzymy wygodną dla farszu kieszeń. Nacieramy porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką suszoną papryką. Ważne by przyprawami pokryć całe mięso, a nie tylko otworzone wnętrze. Papryki kroimy częściowo w drobną, częściowo w większą kostkę. Małe kawałki trafią do środka indyka razem z obranymi z twardszych łodyżek listkami szpinaku. Do wnętrza piersi wkładamy też posiekany w plasterki czosnek. Zamykamy pierś i spinamy wykałaczkami. Wkładamy tak przygotowanego indyka do foliowego rękawa. Wrzucamy do worka  resztę kolorowej papryki i przecięte na pół szalotki.

Pieczemy mięso w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 80 minut. Na 20 minut przed końcem rozcinamy worek by pierś się zrumieniła na wierzchu. Po tym czasie wyciągamy pierś na drewnianą deskę i pozwalamy jej chwile odpocząć. Mamy czas by przygotować paprykowy sos z tego co pozostało nam w rękawie. Przelewamy wszystko do garnuszka, blendujemy i redukujemy na małym ogniu. Zbyt rzadki sos można zagęścić śmietaną. nie jest tego zbyt wiele więc unikałbym mąki żeby nie zepsuć sobie smaku sosu.

Pokrojoną w plastry pierś indyka podajemy skropioną paprykowym sosem z pieczonymi ziemniakami i sałatką szwedzką własnej roboty.

...

ps ...niestety ale więcej zdjęć najnormalniej w świecie nie mam. Coś czuję, że Młody oprócz zrobienia świetnego zdjęcia do przepisu na pieczone ziemniaki zrobił przy okazji porządek w już istniejących w aparacie plikach.

 

Podobnie jak Walentynki moda na jesienne przebieranki przywędrowała do nas z Ameryki. Można się obrażać skomercjalizowaną kulturę zachodu coraz częściej przenikającą do naszych domów ale w zasadzie nie można tego procesu zatrzymać. Z resztą co złego w świętowaniu na wesoło corocznego dnia zmarłych. W naszej kulturze też jest mnóstwo świąt (nawet tych religijnych), które genezę swojego powstania mają zakorzenioną głęboko  pogańskiej historii naszego kraju i regionu.

Powiem szczerze - wolę na ulicach oglądać kolorowe dynie lub straszne zjawy niż październikowym popołudniem  robić zakupy w blasku choinkowych świeczek. To niestety coraz częściej się zdarza w podmiejskich centrach handlowych. Dawniej chociaż czekano z bożonarodzeniowym szałem do późnego listopada. Współcześnie Czerwony Krasnal (bo to nie Święty Mikołaj) zaczyna swój coroczny oblot z pijanymi reniferami tuż po wakacjach...

Koniec gadania! Pora na zdjęcia przygotowań do ostatniego dnia października:

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

Dzień zmarłych na wesoło

 

...teraz zauważyłem, że wszystkie zdjęcia oprócz ostatniego opisałem Helloween. Zagadka brzmi dlaczego? Podpowiem tylko, że Ojciec to rocznik 76 ;)

piątek, 17 października 2014

Takich ziemniaków nie jedliście! Ziemniaki faszerowane boczkiem zrobiły w niedzielę furorę na naszym rodzinnym stole. Pysznym indykiem się tak nie zajadaliśmy jak tymi pieczonymi pod kołderką z parmezanu ziemniakami . Przepis polecam mimo, że do lekkich  ten ziemniak pieczony nie należy.

przepis na ziemniaki

*Ziemniaki faszerowane boczkiem*

  • ziemniaki całe, umyte
  • boczek wędzony - cieniusieńkie plastry
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ser parmezan (lub inny twardy)
  • śmietana gęsta 18%
  • oliwa z oliwek

Wybieramy ziemniaki nie za duże i nie za małe. Myjemy dokładnie szczoteczką do paznokci. Nacinamy co pół centymetra mniej więcej do połowy. Powstałe szczeliny wypełniamy kawałkami plastrowanego boczku lub na przykład szynki szwarcwaldzkiej.

przepis na ziemniaki

Każdy ziemniak układamy na papierze do pieczenia na dużej blaszce. Polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Pieczemy w piekarniku około godzinę w temperaturze 200 stopni.

przepis na ziemniaki

Na 10 minut przed końcem wyciągamy blachę z pieca i na każdy ziemniak nakładamy łyżką mieszankę gęstej śmietany i startego drobno parmezanu. Proporcji nie podaje każdy sobie sam organoleptycznie oceni ile potrzebuje na odpowiednią ilość posiadanych ziemniaków. Pasta ma być po prostu gęsta. Ziemniaki trafiają z powrotem do piekarnika by ser się zrumienił.

*ciekawostka - zdjęcie surowych ziemniaków strzelił nasz ledwo 4 letni Dawidek ... no normalnie nie mogłem go nie dodać do przepisu. Tak mu to fajnie wyszło. Prawda?

Sposobów na podanie piersi kurczaka jest jak bajek z tysiąca i jednej nocy... poniższy przepis jest jednym z nich. Tym razem pierś kurczaka będzie jedynie dodatkiem do gęstego, kremowego, pysznego sosu śmietanowo-pomidorowego. Mocno pomidorowy, dobrze doprawiony, delikatny, idealny do makaronów na tzw. szybkie domowe obiady.

przepis na sos

*Sos śmietanowo-pomidorowy*

  • przecier pomidorowy - 2 opakowania po 500 g
  • śmietana 30% do zup i sosów - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona suszona - 2 lub 3 łyżeczki
  • oregano suszone lub bazylia - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • pierś kurczaka - 1 podwójna sztuka
  • makaron czaniecki penne

Pierś kurczaka siekamy drobno. Żadne tam paski czy kostki. Siekamy porządnie ostrym nożem jak wołowinę na tatara. Na łyżce oliwy tak przygotowane mięso rumienimy na mocnym ogniu. Kurczak ma się przesmażyć, a nie poddusić. Przerzucamy mięso do wolnej miski, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Po chwili ponownie na patelnię trafia przesmażona pierś kurczaka. Zalewamy całość gęstym i dobrej jakości przecierem pomidorowym. Przecierem nie koncentratem...

Doprawiamy suszoną papryką, bazylią lub oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie żałujmy soli. Na patelni mamy słodycz cebuli, pomidorów i śmietany. Redukujący się powoli sos podlewamy śmietaną (można jej dać mniej jak kto lubi albo raczej nie lubi) i dusimy chwilę pod przykryciem. Jeśli by nam wyszedł sos zbyt gęsty można go podlać wodą spod ugotowanego al dente makaronu. Najlepsze będą makaronowe rurki  penne bo jak się wypełnią sosem to można zwariować ze szczęścia.

Dobrze jest przed podaniem udekorować danie bazylią lub chociaż zieloną pietruszką. Mnie do zdjęcia zabrakło świeżych ziół...niestety...


zBLOGowani.pl
czwartek, 16 października 2014

Czasami trzeba sobie osłodzić życie. Deser jogurtowy z czekoladą, który znajdziecie poniżej może spałaszować nawet osoba będąca na diecie.

przepis na deser

*Deser jogurtowy z czekoladą*

  • jogurt gęsty - 40 dag
  • mandarynki - 5 sztuk
  • granat - 1 sztuka
  • gorzka czekolada - tabliczka (procentowość kakao wedle uznania)
  • miód - 1 łyżka
  • mięta do ozdoby

Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Granat tniemy na pół i łyżką wydłubujemy jego pyszne nasionka. Połówkę granatu mocno dojrzałego wystarczy nad miską dobrze od opukać drewnianą łyżką a ziarenka same wyskoczą. Jogurt mieszamy z miodem. Zwróćcie uwagę na składniki gęstego jogurtu. Producenci często pchają do zwykłego mleko w proszku by w ten sposób go zagęścić. Bez problemu jednak można znaleźć na rynku gęste jogurty bez mlecznego proszku.

Dla ciekawskich - mleko w proszku dodaje się po to by zaoszczędzić na jakości mleka, z którego zrobiono jogurt. Im tłustsze, mniej wodniste (czyt. droższe) mleko tym łatwiej zrobić jogurt bez niepotrzebnego choć prawnie dozwolonego dodatku.

przepis na deser

Czekoladę należy rozpuścić w gorącej kąpieli. Do metalowej miseczki rozkruszamy czekoladę i ustawiamy ją w garnku tuż nad gotującą się wodą. Czekolada po chwili stanie się płynna. W deserowej szklance lub pucharku układamy owoce, polewamy je schłodzonym jogurtem, następnie czekoladą. Kolejna warstwa owoców, jogurtu, czekolady i na koniec dekorujemy przygotowany deser owocami, listkiem mięty i startą czekoladą. Konsumujemy ze smakiem zanim czekolada znowu stężeje.

...

PS ... teraz zauważyłem, że deser na zdjęciu nie ma cząstek granatu :) Młody nie lubi nowości i jego porcja go nie miała. Do zdjęcia najlepiej jego pucharek pasował... no i klops... musicie mi ten błąd wybaczyć.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy kluski leniwe z ziemniakami. Tym razem przepis na kluski leniwe w wersji hard czyli jak to zrobić żeby się nie rozpadło ale ziemniaków nie dodawać :) Wychodzi na to, że poniższy przepis na leniwe zostanie zapisany w naszej familijnej kuchni na stałe. Wyszło pysznie. Nic się nie rozpadło i wszystkim smakowało.

przepis na leniwe

*Kluski leniwe*

  • ser biały półtłusty - 60 dag
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - szczypta

przepis na leniwe

Zagniatamy składniki na gładką masę wbijając jajko. Formujemy dłońmi wałek na stolnicy i tniemy po skosie podobnie jak w przepisie na kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia.  Pamiętajcie jedynie by woda nie hulała, a kluski kilka razy przemieszać delikatnie drewnianą łyżką.

przepis na leniwe

Podane z masełkiem, bułeczką tartą i obsypane cukrem kluski leniwe mówią same za siebie.


 

sobota, 11 października 2014

Jesień w pełni więc nie może zabraknąć na blogu nowej szarlotki. Kilka jabłeczników już na naszym blogu znajdziecie. Zapraszam do sekcji ciast po doskonałe przepisy na pyszne słodkości. Ten przepis jednak powalił mnie na kolana. Ciacho jest przepyszne i zniknęło ze stołu w godzinę po upieczeniu. Na chwilę tylko wyszedłem z kuchni by po powrocie stwierdzić z żalem, że więcej nie zjem... Szarlotka na kruchym jest doskonała i ma tylko jedną wadę. Szybko znika...

przepis na szarlotkę

*Szarlotka na kruchym*

  • szara reneta - 2 kg
  • cynamon - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • masło - 100 g
  • maka pszenna - 200 g
  • cukier - 50 g
  • zimna woda - 3 łyżki
  • cukier puder
  • forma do tarty - 26 cm średnicy

Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy dodając cukier, cynamon i cukier waniliowy. Składniki na ciasto zagniatamy szybko pamiętając by masło do ciasta użyte było mocno chłodne. Zagniecioną kulę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.

przepis na szarlotkę

Po 20 minutach rozkładamy ciasto na wysmarowanej masłem (to co nam na papierze zostało wystarczy) i obsypanej bułką tartą formie do tarty. Tworzymy palcami na brzegach charakterystyczny boczek. Nakłuwamy cała powierzchnię widelcem. Rozkładamy na formie papier do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub groch jako obciążenie. Podpiekamy ciasto około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i wsadzamy do pieca ponownie na około 5 minut aż się ciasto zarumieni.

przepis na szarlotkę

Zarumienione ciasto już tylko czeka na jabłeczny wkładzik. Wypełniamy formę nim szczelnie i pieczemy całość 35 minut w tej samej temperaturze co wcześniej. Z części ciasta można zrobić charakterystyczną dla amerykańskiej (choć pewnie nie tylko) kuchni kratę. W sumie ładnie to wygląda.

przepis na szarlotkę

Posypujemy po ostygnięciu całość cukrem pudrem i podajemy na przykład z lodami waniliowymi... się rozmarzyłem. Trzeba znów jabłek polskich pysznych kupić....i wcale nie na złość Putinowi tylko dlatego, że są doskonałe.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44