Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Tagiatelle z orzechami
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Modelarstwo kolejowe
Kopytka
Wigilia 2014
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
piątek, 30 stycznia 2015

Pierś z kurczaka to podstawa większości diet i w pewnym momencie można ją sobie tak obrzydzić, że to delikatne i niskokaloryczne mięso przestaje nam smakować. Poniżej jeden ze sposobów odsunięcia tego momentu w czasie. Sałatka z kurczakiem na ciepło jest pyszna, a podana na młodych listkach szpinaku stanowić może składnik nie jednej diety. Koniec końców zima ma już chyba z górki i niedługo zaczną się porządki w szafach z wiosennymi sukienkami :) Co prawda na zdjęciu zobaczycie też niekoniecznie dietetyczną zapiekankę ziemniaczaną ale w ten sposób można sałatkę podać innym członkom rodziny, którzy nie muszą się katować wiosennymi dietami.

przepis na dietetyczną sałatkę na ciepło

*Sałatka z kurczakiem na ciepło*

  • pierś kurczaka - 700 g
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pieczarki - 20 dag
  • szpinak świeży - baby - pęczek
  • bazylia suszona
  • oliwa lub olej roślinny - 3 łyżki
  • słodka papryka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir suszony - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz

Składniki na marynatę mieszamy. Wcieramy w pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Odstawiamy miskę z zamarynowanym kurczakiem do lodówki na 2-3 godziny.

przepis na dietetyczną sałatkę na ciepło

Warzywa (bez szpinaku) kroimy w paski i smażymy al'dente. Odkładamy je do miski, a na patelnię trafia kurczak. Gdy się usmaży na złoto dorzucamy warzywa i dusimy całość około 5 minut. Gotową sałatkę podajemy na rozłożonych liskach szpinaku.

piątek, 23 stycznia 2015

Dawniej nie lubiłem słodkawego smaku mięs. Od czasu prowadzenia tego bloga sporo się jednak w moich smakach pozmieniało i już kilka potraw przyrządzonych na słodko-ostro się przez naszą stronkę przewineło. Kolejny taki przepis dzisiaj. Pałki kurczaka przyrządzone zostaną w dwóch rodzajach piwa z dodatkiem aromatycznego i ostrawego imbiru, a podane w gęstym sosie.

przepis na pałki z kurczaka

*Pałki kurczaka w piwie*

  • pałki kurczaka - 8 sztuk
  • piwo jasne - 125ml
  • piwo ciemne słodkie typu karmi - 125ml
  • bulion - szklanka
  • tymianek - kilka gałązek
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • imbir - 1/2 łyżeczki
  • pieprz
  • sól
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • miód

Pałki kurczaka obrane z pozostałości piórek nacieramy mocno mieszanką soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego imbiru. Odstawiamy do lodówki na godzine lub dwie.

przepis na pałki kurczaka

Cebulę kroimy w talarki. Na odrobinie oleju obsmażamy pałki z każdej strony i dorzucamy do nich wspomnianą cebulę. Podsmażamy aż się cebula zrumieni i dolewamy dwa rodzaje piwa oraz szklankę bulionu. Dusimy całość pod przykryciem z dodatkiem kilku gałązek tymianku. Myślę, że 20 minut wystarczy by mięso było mięciutkie.

przepis na pałki kurczaka

Pod koniec podkręcamy powstały sos miodem tak by zneutralizować delikatną gorycz z piwa. Wciskamy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy ewentualne solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wystarczy już tylko sos zagęścić.

przepis na pałki kurczaka

Można go zblendować lub podsypać mąką jeśli chcemy mieć w nim wyraźne kawałki cebuli.

przepis na pałki kurczaka

Niewiele już więcej trzeba by podać doskonały obiad. Pałeczki najlepiej smakują nam z tłuczonymi ziemniakami i startymi buraczkami.

wtorek, 20 stycznia 2015

Dawno nie piekliśmy ciasteczek. Okazja się nadarzyła i znów dom wypełnił się zapachem pieczonego ciasta i owoców. Doskonałe, czekoladowe ciasteczka z żurawiną. Oczywiście jak to zwykle bywa było ich za mało. Tak było pysznie...

przepis na ciasteczka

*Ciasteczka z żurawiną*

  • mąka pszenna - 150 g
  • płatki owsiane - 75 g
  • masło - 125 g
  • cukier trzcinowy - 100 g
  • jajko - 1 sztuka
  • aromat waniliowy - kilka kropel
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • żurawina - 75 g
  • orzechy laskowe - 60 g
  • gorzka czekolada - 150 g

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Uwaga! Płatki nie powinny być błyskawiczne. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.

przepis na ciasteczka

Łączymy obie masy dodając startą czekoladę, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. Wyrabiamy całość rękami dodając kilka kropel aromatu waniliowego. Gotowe ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

przepis na ciasteczka

Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je dłonią. Układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 15 minut.

przepis na ciasteczka

Gorące nadal będą miękkie i dopiero po wystudzeniu stwardnieją i staną się kruche i chrupiące.

Był wczoraj przepis na dietetyczne jedzonko dziś wręcz przeciwnie: potrawa taka jaką misie lubią najbardziej. Zapiekanka ziemniaczana ale inna niż wszystkie mi do tej pory znane. Ziemniaki gotowane w mleku zapieczone w dojrzewającym serze... dla mnie bomba i to nie tylko kaloryczna.

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka ziemniaczana*

  • ziemniaki - 1 kg obranych
  • mleko - 250 ml
  • śmietana słodka - 250 ml
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • ser dojrzewający twardy (olender, dziugas lub parmezan)
  • masło - 50 g
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • gałka muszkatałowa
  • szczypior

Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Cebulę i czosnek siekamy w pióra. Wszystko zalewamy w garnku mlekiem i śmietaną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przelewamy całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

przepis na zapiekankę

Posypujemy gałką, startym żółtym serem i pokrojonym masłem. Piekarnik należy rozgrzać do 220 stopni Celcjusza. Zapiekamy ziemniaki przez około 25 minut.

przepis na zapiekankę

Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem z lekką (dla równowagi) sałatką z piersi kurczaka na szpinaku.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zima tak na dobrą sprawę się jeszcze nie zaczeła, a już warto pomyśleć o jej rychłym końcu. Jak co roku zimowe wieczory skłaniają kobiety do artykułowania noworocznych postanowień, a zrzucenie to tu to tam staje się ich obsesją. Dlatego wychodząc na przeciw oczekiwaniom pojawi się niedługo kilka lekkich przepisów. Kurczak z jabłkiem jest jednym z nich.

dietetyczny przepis na pierś kurczaka

porcja dla jednej osoby

*Kurczak z jabłkiem*

  • pierś kurczaka - 100 g
  • cebula - 1/2 sztuki
  • jabłko kwaskowe - 1/2 sztuki
  • pieczarki - 3 sztuki
  • czosnek - 1 ząbek
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • estargon - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

Filet kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Suche przyprawy mieszamy i wcieramy w kawałki kurczaka. Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy na patelnię kurczaka i pokrojone w talarki pieczarki. Smażymy do miękkości kurczaka. Dokładamy pokrojone w kostkę lub większe plastry jabłko ze skórką ale bez gniazda nasiennego i chwilę całość dusimy.

dietetyczny przepis

Podajemy z puree z kalafiora i lekką sałatką

Dietetyczne puree z kalafiora może urozmaicić posiłek także osób nie będących pod wpływem demona odchudzania. To smaczny dodatek do mięs lub ryb. W życiu bym nie wpadł na to by z kalafiora przygotować takie oto danie. Dlatego to nie ja jestem szefem kuchni...

przepis na dietetyczne puree

porcja dla jednej osoby

*Puree z kalafiora*

  • kalafior - 200g
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny - 2 łyżeczki
  • szczypior

Kalafior i obrany ząbek czosnku gotujemy w dobrze osolonej wodzie do miękkości. Blendujemy dodając jogurt i doprawiając solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Pruszymy posiekanym szczypiorkiem. Naprawdę ciekawa w smaku paciajka ze śladową ilością kalorii :)


13:02, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 10 stycznia 2015

Najbardziej pospolity z grzybów na polskich stołach ale i najchętniej przez naszych rodaków wybierany: pieczarka. Doskonała do pizzy, sosów, sałatek czy zapiekanek. Idealnie smakuje faszerowana lub smażona w jajku. Tym razem w postaci zupy i to nie byle jakiej - krem z pieczarek podany z pysznym groszkiem ptysiowym własnej produkcji.

przepis na zupę

*Krem z pieczarek*

  • pieczarki - 1/2 kg
  • cebula - 1 sztuka
  • bulion - 1 litr
  • śmietana do zup - 100ml
  • szczypior
  • masło

Obraną cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy zacznie się rumienić na patelnię wrzucamy posiekane w plastry pieczarki. Jeśli macie małe drobne grzybki to nawet ich nie trzeba obierać ze skórki lub usuwać trzonków. Wystarczy wszystkie porządnie opłukać i posiekać w całości. Starsze grzyby warto obrać, a trzonki przebrać by nie trafił się jakiś brudny zgnitek.

przepis na zupę

Dusimy pieczarki na patelni do puszczenia pierwszych konkretnych soków. Nie sólcie ich bo puszczą sok za szybko, a powinny co nieco się podsmażyć dla lepszego koloru naszej zupy. Pieczarki zalewamy w garnku bulionem i gotujemy do miękkości.

przepis na zupę

Całość wystarczy już tylko porządnie zblendować, doprawić solą i pieprzem. Musimy jeszcze zaprawić zupę zahartowaną wcześniej śmietaną i całość chwilę podgotować. Podajcie pyszny pieczarkowy krem z upieczonym groszkiem ptysiowym i garścią świeżego posiekanego szczypioru. Doskonałe...

Czasami znudzą się  zupy podane z makaronem, ryżem, grzankami. Zróbcie więc sobie groszek ptysiowy. Proste w przygotowaniu ciasto praktycznie nie ma prawa się nie udać jeśli się zadba o odpowiednią ilość składników. Jak już nabierzecie wprawy w przygotowaniu tzw ciasta zaparzanego to już tylko będzie krok od przygotowywania pysznych ptysiów, eklerek lub innych cudownych słodkości. Wróćmy jednak na ziemię i przygotujmy wytrawny groszek ptysiowy do zup. Z podanych składników wyjdzie Wam w sama raz groszków na 4 talerze zupy.

przepis na groszek ptysiowy

*Groszek ptysiowy*

  • masło - 30 g
  • zimna woda - 3 łyżki
  • jajko
  • mąka pszenna - 40 g
  • sól

 

Potrzebny nam też będzie garnuszek o nie przywierającej powłoce. Na małym ogniu rozpuszczamy na dnie masło i do płynnego wlewamy wodę.

przepis na groszek ptysiowy

Ciągle energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Mieszanie jest w przypadku ciasta parzonego arcyważne. Dobrze jest potrenować robiąc kogiel mogiel dla dzieciaków. Mieszamy aż do uzyskania w miarę gęstej struktury.

przepis na groszek ptysiowy

Zdejmujemy ciasto z ognia i odkładamy do ostygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy na gładką masę ręcznie lub z użyciem miksera. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

przepis na groszek ptysiowy

Kuleczki formujemy z pomocą rękawa cukierniczego lub można je ukręcić ręcznie. Z racji tego, że na 4 osoby nie trzeba zrobić dużo groszku zrobiliśmy je ręcznie odrywając z ciasta maleńkie kawałeczki i kręcąc w dłoniach jak kluski. Pamiętajcie, że w piecu trochę urosną więc nie mogą być za duże i nie mogą leżeć na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia zbyt blisko siebie.

przepis na groszek ptysiowy

Kuleczki możemy posypać gruboziarnistą solą i wkładamy wszystkie do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.

przepis na groszek ptysiowy

Po tym czasie wybieracie największą do spróbowania. Powinna być lekka, delikatnie chrupiąca i puszysta w środku. Pyszne nawet bez zupy. Na pierwszym zdjęciu widzicie groszek ptysiowy w pysznym kremie z pieczarek, który pojawił się w kolejnym wpisie.

 

09:46, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 09 stycznia 2015

Makarony z włoskiego zwane pastami to jedne z naszych ulubionych, szybkich dań. Znajoma z Italii podarowała nam ostatnio tamtejszego doskonałego, puszkowanego tuńczyka. Warto więc odświeżyć i opublikować pyszny przepis na rybny sos z tuńczyka i kaparów. Doskonały do makaronu ... i co ciekawe nasz 4 latek zajadał się nim jak chlebem z nutellą :)

sos do makaronu

*Sos z tuńczyka z kaparami*

  • makaron - jakikolwiek 300 g
  • przecier pomidorowy w kartoniku - 500 g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • tuńczyk - puszka
  • kapary z zalewy - 2 łyżki
  • sos worcester - 1 łyżeczka
  • słodka papryka suszona - 1/2 łyżeczki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ser do starcia (parmezan, dziugas lub olender)

Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy. Na to przeciskamy 3 żabki czosnku, posiekane kapary oraz rozdrobnionego tuńczyka odsączonego z zalewy.

sos do makaronów

Podsmażamy na dużym ogniu i zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy całość solą, pieprzem, papryką sosem worcester i cukrem. Dusimy aż sos się zagęści. Gotujemy al dente makaron i wrzucamy do sosu z odrobiną wody spod makaronu. Podajemy obsypane startym serem dojrzewającym. Proste ale pyszne danie.

 

08:04, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 08 stycznia 2015

Można zrobić ciasto bez mąki? Oczywiście. Oto przepis na ciasto bez mąki... czekoladowe... orzechowe... z pysznym truskawkowym sosem. Delicje! Doskonały deser na każdą okazję. Tym razem okazja była jak się patrzy: urodziny naszego rodzinnego szefa kuchni - 100 lat Anetko!

przepis na ciasto bez mąki

*Ciasto czekoladowe bez mąki*

  • gorzka czekolada min. 70% - 250 g 
  • koniak lub brandy - 2 łyżki
  • masło - 200g
  • cukier - 1 szklanka
  • orzechy laskowe zmielone - 1 i 3/4 szklanki
  • jajka - 6 sztuk
  • aromat waniliowy - kilka kropel

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Połowę czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli dodając masło. Dorzucamy resztę czekolady i cukier. Ciągle całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy garnek z wodą i miskę z czekoladą z ognia i dodajemy do masy alkohol. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy ostudzoną czekoladę ze zmielonymi orzechami, aromatem waniliowym i żółtkami jaj.

przepis na ciasto bez mąki

Ubijamy białka sześciu jaj z odrobiną soli na sztywną pianę i dodając do masy delikatnie mieszamy całość. Trzeba to robić delikatnie by struktura piany połączyła się z masą czekoladową tak by nie stracić puszystości.

przepis na ciasto bez mąki

Ciasto pieczemy w wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy (26cm) przez około 50 minut. Ciasto może być, a nawet powinno być trochę wilgotne w środku.

przepis na ciasto bez mąki

Obsypane orzechami i podane z pysznym sosem truskawkowym robi w taki dzień atmosferę - uwierzcie na słowo:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 47