Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com Top Blogi
zBLOGowani.pl
Minipączki serowe
Sałatki
Pstrąg pieczony
Polskie bransoletki
Sałatka z brokułami
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Makieta kolejowa
Śledzie w śmietanie
Pierś kaczki
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
środa, 25 marca 2015

Drugi przepis na zamarynowane śledzie. Wersja z sosem czosnkowym mnie osobiście mniej przypadła do gustu ale reszta rodzin była zachwycona. Sos czosnkowy dobrze się komponuje z marynowanymi sledziami i powiem szczerze ja bym nie wpadł na taką kombinację. Pewnie dlatego ja tylko robię zdjęcia ;)

przepis na marynowane śledzie


*Śledzie marynowane z sosem czosnkowym*

  • śledzie marynowane - 300g (w poprzednim wpisie znajdziecie składniki marynaty)
  • jogurt naturalny - mała 1 sztuka
  • majonez domowy - 3 łyżki
  • szczypiorek - pęczek
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • pieprz

W naczyniu mieszamy składniki sosu czosnkowego czyli przetarty czosnek, jogurt i majonez. Doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym i drobno posiekanym szczypiorkiem.

przepis na marynowane śledzie

Marynowane śledzie układamy w słoiku warstwami na przemian z porcją sosu. Zostawcie śledzie w lodówce na noc do porządnego przegryzienia sią składników.

sobota, 21 marca 2015

Inspiracją do powstania tych śledzi były kupione śledziki w osiedlowym sklepiku. Połączenie marynowanych śledzi, cebulki i suszonych pomidorów tak nam zasmakowało, że Aneta postanowiła je odtworzyć. Wyszło przepysznie.

przepis na sledzie marynowane

UWAGA! W poniższym przepisie podaję marynatę na przygotowanie 60dag śledzi. Z tak zamarynowanych filetów zrobiliśmy później dwie porcję różnych śledzi: prezentowane poniżej śledzie z suszonymi pomidorami i zaprezentowane w kolejnym wpisie śledzie w sosie czosnkowym.

*Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami*

Marynata na 60dag śledzi

  • woda - 1 i 1/2 szklanki
  • ocet - 1/2 szklanki
  • cukier - 100g
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • goździki - 1 łyżeczka
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 laska
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • śledź a'la matjas - 60dag
  • cebula - 1 sztuka

Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami

  • śledzie marynowane - 30 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • suszone pomidory (suche nie z zalewy) - 8 połówek
  • olej

Najpierw nalezy śledzie zamarynować. Dzień wcześniej kroimy wymoczone w mleku lub w wodzie śledziowe filety. Kroimy je w wygodne kawałki. Cebulę kroimy w plastry.  Składniki na marynatę nalezy zagotować i ostudzić. Zalewamy w słoiku śledzie marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

przepis na śledzie marynowane

Na drugi dzień wyciągamy ze słoika około 30 dag marynowanych śledzi. Jak nam się trafi z niemi trochę gorczycy lub goździk to nawet lepiej. Suszone pomidory mielimy na proszek (ewentualnie większe drobiny jeśli nie są wyschniete na wiór). Cebule kroimy w drobną kostkę. Układamy w wygodnym słoiku lub naczyniu warstwy śledzi i cebuli. Każdą wartswę posypujemy sproszkowanymi pomidorami. Zalewamy całość olejem roślinnym. W zamkniętym słoiku sledzie powinny się przegryźć przynajmniej całą noc.

czwartek, 19 marca 2015

W epoce fascynacji egzotycznym jedzeniem zapominamy często o naszych korzeniach. Zachwycamy się robalami duszonymi w białym winie w czasie gdy domowe wołowe flaczki w rosole mające więcej uroku i smaku, leżą gdzieś w starych rodzinnych książkach kucharskich na zakurzonym strychu. Po ostatnich eksperymentach z małżami wracam do korzeni. Potrawa prosta ale smaczna. Przygotowanie flaczków dla kogoś kto tego nigdy nie jadł, a nawet nie próbował to wyzwanie ale z czystym sumieniem mogę napisać: Aneta ma już ten szósty zmysł w kuchni wyostrzony do granic możliwości. Zrobiła flaczki w rosole tak jak je pamiętam z dzieciństwa... tak, tak jako dziecko pałaszowałem flaczki ze smakiem (z tego co pamiętam nazywałem ja frotki)

przepis na flaczki

*Flaczki wołowe w rosole*

  • flaki krojone blanszowane - 1kg
  • udko kurczaka - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka korzeń - 4 sztuki
  • seler - 1/2 sztuki
  • por
  • cebula
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • imbir suszony - 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • ocet

Gotowanie flaków uwalnia sporo nieprzyjemnego zapachu. Tak na marginesie - małże śmierdzą żwirem z akwarium i też do przyjemnych doznań to nie należy. Warto więc je gotować przy otwartym oknie. Dostępne są już na rynku różne rodzaje wstępnie przygotowanych flaczków wołowych. Lepiej jest jednak wybrać co najwyżej pokrojone. Odpada zabawa z krojeniem w równe paseczki ale mamy pełną kontrolę nad ich przygotowaniem. Flaki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu odlewamy wodę i ponownie zalewamy zimną. Tym razem do wody dodajemy 2 łyżki octu. Gotujemy flaki na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Nie mogą być ani za miękkie ani zbyt twarde. Flaczki nieblanszowane mogą potrzebować więcej czasu i przynajmniej dwóch podmian wody.

Na udku gotujemy drobiowo-warzywny, najzwyklejszy bulion doprawiony liściem laurowym i ziarenkami angielskiego ziela. Nie rozgotujcie warzyw bo należy je później pokroić. Po ugotowaniu obieramy udko z mięsa, a warzywa kroimy w paseczki, w plasterki lub w kostkę.

przepis na flaczki

Ugotowane flaczki odcedzamy i dodajemy do bulionu. Dokładamy rozdrobnione mięso kurczaka i pokrojone warzywa. Podgotowujemy całość przyprawiając czosnkiem, imbirem, papryką czerwoną i dużą ilością suszonego majeranku. Jakieś 30 minut wystarczy. Zagęszczamy potrawę mączną zasmażką. Flaczki powinny się jeszcze przegryźć przez noc w lodówce. Podajemy ze świeżym chlebem.

 

11:19, srk76 , Strefa kuchni
Link

Prosty przepis na udziec z indyka w sosie pieczarkowym. Zjadłem ze smakiem i dopiero po czasie dowiedziałem się, że pyszne, delikatne mięso w gęstym sosie było kiedyś przedstawicielem drobiu, a nie świnką... Indycze mięso ma ciekawy, inny niż reszta drobiu smak. Polecam.

przepis na indyka

*Udziec z indyka*

  • udziec z indyka - 1,5kg
  • cebula - 3 sztuki
  • pieczarki - 30 dag
  • sól
  • pieprz
  • suszone grzyby zmielone - 1 łyżka

 

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w gulaszowe kawałki. Cebulę i obrane pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy mięso by po chwili dodac warzywa. Smażymy aż się wszystko porządnie zarumieni. Podlewamy wodą tak aby płyn przykrył mięso. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i zmielonymi grzybami.

przepis na indyka

Dusimy całość około 20 minut do miękkości mięsa. Powstały sos zagęszczamy mąką lub w inny sobie znany sposób, a jest ich przecież kilka.

09:27, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 14 marca 2015

Wiosna coraz bliżej i coraz bliżej Święta. Wczoraj wypróbowaliśmy nową sałatkę śledziową i na 100 procent trafi ona na nasz świąteczny stół w tegoroczną Wielkanoc. Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem zielonym i konserwowym. Pyszna.

przepis na sałatkę śledziową

*Sałatka śledziowa z ogórkiem*

  • śledź a'la Matjas - 0,5 kg
  • ogórek świeży - 300 g
  • ogórek konserwowy - 2 duże
  • cebula - 1 sztuka
  • jabłko - 1/2 sztuki
  • śmietana 18% gęsta - 200 g
  • majonez domowy - 3 łyżki
  • koperek zielony - 3 łyżki
  • zalewa z ogórków konserwowych - 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz

Śledzie moczymy w mleku lub wodzie. Czas zależny jest od słoności śledzi i tego jaką moc soli akceptujemy na naszych kubkach smakowych. Wymoczone śledzie kroimy w paski. Obrane ze skórki ogórki oraz jabłko kroimy w kostkę. Cebulę siekamy drobno. Mamy już wszystkie składniki na pyszną sałatkę. Warzywa i jabłko łączymy ze śledziami.

Majonez mieszamy ze śmietaną oraz zalewą z ogórków. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy do sosu posiekany koperek. W dużym słoju zalewamy sałatkę sosem i odstawiamy do lodówki. Przez noc sałatka powinna się dobrze przegryźć. 

 

środa, 11 marca 2015

Połączenie łososia i szpinaku przerabialiśmy już kilka razy ale poniższa tarta jest chyba najlepszym sposobem na poznanie i zasmakowanie w tym kulinarnym kolażu. Pyszne delikatne kruche ciasto z przepisu Jakubiaka i doskonały w smaku farsz serowego szpinaku połączonego z łososiem i mozzarellą. Dla mnie najlepsza wytrawna tarta jaką w życiu jadłem.

przepis na tartę

*Tarta z łososiem i szpinakiem*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło zimne - 200g
  • jajko - 1 sztuka
  • szpinak - 450 g
  • ser pleśniowy (blue, lazur) - 100 g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • śmietana gęsta 18% - 3 łyżki
  • łosoś świeży - 300 g
  • ser mozzarela - 1 kulka z zalewy

Makę sypiemy na stolnicę. Robimy kopczyk i wgłębienie na jajko. Kroimy w plastry zimne masło i całość siekamy nożem. Zagniatamy ciasto szybko by ciepło dłoni nie rozpoczeło procesu uwalniania glutenu. Odkładamy do lodówki kulkę ciasta na około 20 minut.

przepis na tartę

przepis na tartę

Łososia kroimy w kostkę i opruszamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy kawałki z każdej strony na oliwie lub roślinnym oleju. Mięso łososia ma się jedynie zamknąć i zrumienić. 5 minut wystarczy dopiecze się już na cieście.

przepis na tartę

Siekamy drobno czosnek i wrzucamy go na rozgrzane kilka kropel oliwy lub roślinnego oleju. Gdy zacznie intensywnie pachnieć dodajemy na patelnię szpinak. Dusimy całość chwilę i dodajemy rozdrobniony w palcach ser pleśniowy i śmietanę. Doprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dusimy całość kilka minut po rozpuszczeniu się kawałków sera.

przepis na tartę

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy wyjętym z lodówki ciastem. Nakłuwamy widelcem. Bardzo gęste nakłucia powodują, że nie trzeba dopiekać tej tarty z obciążeniem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza przez 12 minut.

przepis na tartę

Wyjętą tartę z piekarnika wypełniamy farszem ze szpinaku. Układamy na tym kawałki łososia, a na wierzch dajemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Pieczemy ponownie około 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie będzie gotowa do podania.

przepis na tartę

Smacznego!

sobota, 14 lutego 2015

Idąc za wątróbkowym ciosem przygotowaliśmy niedawno tartę z wątróbką, którą jakiś czas temu polecał na antenie Kuchni+ lubiany przez nas pan Jakubiak. Tartę poleciła nam również sąsiadka (pozdrawiamy) i napiszę tak: ciekawe kulinarne doświadczenie. Ktoś kto lubi wątróbkę polubić powinien też poniższą tartę.

przepis na tartę

*Tarta z wątróbką wg Jakubiaka*

  • wątróbka drobiowa - 500 g
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • pomidorki cherry - 150 g
  • kapary - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • suszone morele - garść
  • estragon
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • śmietana 18% - 500 ml
  • jajko - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna - 300 g
  • masło zimne - 200 g
  • jajko

 

Składniki na ciasto siekamy na stolnicy nożem i szybko zagniatamy. Ważne by ciepło naszych rąk nie ogrzało ciasto bo tarta może się nie udać. Kulkę ciasta owijamy w folię i odkładamy na 20 minut do lodówki.

Czas zabrać się za farsz tarty. Na maśle szklimy cebulę dorzucając chwilę później na patelnię, pokrojoną wątróbkę, posiekany czosnek i pomidorki koktailowe przekrojone na połówki. Do farszu dodajemy jeszcze rozdrobnione morele i kapary. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy dodając pod koniec estragonu, który jest przyprawą idealną do drobiowej wątróbki.

Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Róbcie to szybko by tak jak przy jego wyrabianiu. Nakłuwamy ciasto widelcem. Jeśli po nakłuwacie ciasto bardzo gęsto odpadnie konieczność jego podpiekania z użyciem obciążenia w postaci fasoli lub grochu. Ciasto nam się dzięki dużej ilości dziurek nie podniesie. Tak przygotowaną tartę podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na tartę

Na podpieczone ciasto wystarczy już tylko wyłożyć wątróbkowy farsz. Ulożyć plastry ziemniaków. Zalać sosem przygotowanym z jajek i śmietany doprawionym solą i pieprzem. Zasypać estragonem i zapiec około 30 minut w piekarniku. Tartę podajemy z sosem czosnkowym ale ja następnym razem wybiorą żurawinę.

Podroby nawet delikatne - drobiowe wcale nie należą do  produktów, które lubią wszyscy od lewa do prawa i od morza do Tatr. Wątróbka drobiowa u wielu osób powoduje grymas niesmaku. Powiem szczerze - wolałbym jeść wątróbkę na okrągło niż jeszcze raz spróbować małży...

Poniżej znajdziecie przepis na doskonałą pastę do chleba i zrobiona ona będzie właśnie ze wspomnianej wyżej wątróbki podkręconej estragonem. Dawno nie jadłem nic tak smacznego, delikatnego i zdrowego jak pasta z wątróbki. Nawet nie przypuszczałem, że taka wersja śniadaniowej pasty mi zasmakuje tak bardzo.

przepis na pastę do chleba

*Pasta do chleba z wątróbki*

  • wątróbka drobiowa - 30 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • majonez domowy - 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • masło - 1 łyżka
  • musztarda ostra rosyjska - 1 łyżeczka

Na masełku szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w paski drobiową wątróbkę. Solidna szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu, pół łyżeczki estragonu i smażymy całość aż wątróbka będzie gotowa do zmielenia. Robimy to po jej ostygnięciu.

przepis na pastę do chleba

Dodajemy drobno posiekane jajka ugotowane na twardo i doprawiamy domowym majonezem i musztardą. Pyszna ze świeżym chlebem i na przykład z ogórkiem kiszonym.

 

poniedziałek, 09 lutego 2015

Zdrowy tłuszcz z południowo amerykańskiego owocu jakiś czas temu zrobił w Polsce karierę. Dziś avokado można bez problemu kupić w każdym jednym markecie ale sporo osób nadal nie wie co i jak można z niego przyrządzić. Najprostszym sposobem wykorzystanie tego zdrowego choć bardzo kalorycznego owocu jest zrobienie sobie z niego smarowidła do chleba. Taka pasta używana nie tylko do pieczywa nazywa się z meksykańskiego guacamole. Jest to zbawienny dla chorych na miażdżycę i nadciśnienie zamiennik masła

przepis na Guacamole

*Guacamole*

  • dojrzałe avokado - 2 sztuki
  • limonka - 1 sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • szalotka - 1 sztuka
  • pomidor - /12 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub kolendra

Dojrzałe avokado charakteryzuje się ciemną skórką i taki prawie czarny owoc będzie na bank dojrzały. Kroimy avokado na pół omijając ostrzem noża wielką pestkę. Przekręcamy połówki owocu w dwie różne strony, a pozostałą w jednej z nich pestkę wyjmujemy łyżką. Wybieramy zielonkawy miąższ do miseczki. Blendujemy z sokiem z jednej limonki. Dodajemy posiekaną szalotkę i pokrojone drobno inne składniki. Doprawiamy całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

przepis na Guacamole

Pasty można używać jako smarowidła do chleba, jako dip do pieczonych placków tortilli, a także jako zagęszczacza sałatek. Zastosowań guacamole jest wiele.

Nie wiele jest gotowych produktów spożywczych, które lubię. Słoikowy choć chyba bardziej butelkowy sos słodko kwaśny do nich należał.  Do czasu gdy okazało się, że zrobienie doskonałego sosu do ryżu jest banalnie proste. Doskonały, gęsty jakby karmelowy, lśniący sos słodko kwaśny z dodatkiem piersi kurczaka w wydaniu domowym:

przepis na sos słodko kwaśny

*Sos słodko kwaśny*

  • pierś kurczaka - 200g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir świeży - 10g
  • pieprz
  • oliwa lub olej
  • sok z puszkowanego ananasa - 150ml
  • plastry ananasa - 250g
  • woda - 100 ml
  • sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ketchup - 2 łyżki
  • chilli - 1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Uwalniamy ananasa z puszki i odlewamy do miski sok w którym sobie zapuszkowany leżał. Sok mieszamy z wodą, sosem sojowym, octem i ketchupem. Doprawiamy całość cukrem i suszonym chilli. Zagęszczamy łyżką ziemniaczanej mąki ta by nie zrobiły się grudki. Odkładamy sos na bok. Czas na stałe składniki sosu słodko kwaśnego.

przepis na sos słodko kwaśny

Na patelni podsmażamy posiekaną niezbyt drobno cebulę na złoty kolor. Gdy się pięknie zarumieni dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy na dużym ogniu i zdejmujemy z patelni. Czas obsmażyć kurczaka. Pokrojony w większa kostkę powinien szybko się obsmażyć na sporym ogniu tak. Do mięsa dorzucamy starty świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, pierzu i możemy do mięsa dorzucić podsmażone wcześniej warzywa. Na patelnię trafić jeszcze musi jedynie pokrojony w kostkę ananas i gęsty sos zrobiony na bazie jego soku. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48