Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
wtorek, 16 sierpnia 2016

Z inspiracji sąsiadów na naszym stole pojawiła się pyszna tarta porowa. Nawet ja, który za wytrawnymi tartami nie przepadam skusiłem się i nie żałuję.

przepis na tartę

*Tarta porowa*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło - 200g (zimne)
  • jajko - 1 sztuka
  • por
  • boczek - 30 dag
  • śmietana 30% - 200ml
  • jajko - 1 sztuka
  • gałka muszkatałowa
  • czosnek polski - 2 zabki
  • pieprz
  • sól
  • pomidor
  • ser pleśniowy lazur

Mąkę z jakiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

przepis na tartę

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.

przepis na tartę

Ciasto rozkładamy na  blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.

przepis na tartę

Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.

przepis na tartę

Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi. 

przepis na tartę

Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.

przepis na tartę

Smacznego.

środa, 10 sierpnia 2016

Przepis na chrupiącą sałatkę z konserwową szynką. Sałatka paskowa nie tylko ma atrakcyjny wygląd ale i smakuje wyśmienicie. Nie wiem jak Wy ale my lubimy takie sałatki :)

przepis na sałatkę

*Sałatka paskowa*

  • szynka konserwowa - 30 dag
  • żółty ser - 30 dag
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • ogórki konserwowe - 5 sztuk
  • jajka - 5 sztuk
  • majonez domowy - 200g
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek - pęczek

Na początek gotujemy jajka na twardo by po ich ostudzeniu białka pokroić w paski, a żółtko rozdrobnić. Warzywa kroimy w paski. Szynkę konserwową i ser żółty również. Siekamy szczypiorek. Wszystko łączymy z domowym majonezem. Tak na marginesie odkąd pojawił się w naszej kuchni Thermomix majonez mamy tylko i wyłącznie własnej roboty.

przepis na sałatkę

Na zdjęciu widzicie chleb przygotowany także w Thermomix'ie. Już niedługo wpis na temat tego urządzenia i kilka potraw w nim lub z jego pomocą przygotowanych. Myślę także nad odpowiednią sekcją na blogu, która zawierać będzie przepisy na dania przygotowywane w lub z pomocą Thermomix'a

...

Z powodu pojawienia się w rodzinnej kuchni Thermomix'a mamy do sprzedania nowy (jeszcze na gwarancji) robot Kenwood Chef Titanium ze sporą ilością dodatkowych części. Dobrze nam służył chcociaż krótko ale to tylko daje Wam pewność, że sprzęt nie jest zużyty. Mogę go tylko chwalić chociaż z Thermomix'em przegrał rywalizację na pomocnika  w kuchni. Szczegóły oferty na OLX:

Kenwood Chef Titanium

Robot Kenwood KMC050 Chef Titanium

środa, 27 lipca 2016

Tegoroczne wakacje spędziliśmy w polskich pięknych górach. Międzybrodzie Żywieckie to doskonałe miejsce do odpoczynku ale także do smakowania dobrze przygotowanej kuchni. Podczas naszych wycieczek trafiliśmy w kilka miejsc, które spokojnie można polecać. W założeniu mieliśmy sobie sami gotować podczas wypoczynku ale jakoś  dobra pogoda nas mocno rozleniwiła i wyganiała z kuchni. 

pizzeria Kacper

Na początek najlepsza ryba w mieście czyli przydrożna Karczma u Putina.

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Nie mam co prawda zdjęcia pysznych pstrągów z grilla, doskonałego dorsza, goloneczki, kwaśnicy lub innych doskonałych potraw w tym miejscu ale jednym się podzielę. Tym cudem zachwycicie swoich mężów na bank:

czeskie piwo

Dobre czeskie ciemne piwo z doskonałą pianą i ciekawym nietypowym dla ciemnych piw posmakiem. U Putina zamówicie także doskonałe wędzone wyroby. Wędzonki do karczmy trafiają w soboty i są rewelacyjne. Polecamy kiełbasę i pstrągi. To sprawdziliśmy.

Innym ciekawym miejsce do odwiedzenia jest bar Bistro19 w Żywcu, w którym postanowiliśmy spróbować czterech rodzajów hamburgerów przygotowywanych w wypiekanych na miejscu bułkach.

Jedzenie w Żywcu

Mały zgrzyt z czasem przygotowania naszych dań szybko zniknął zagłuszony festiwalem smaków na talerzach. Doskonałe wołowe burgery, pyszne kanapki z kurczakiem dla dzieci i wołowo wieprzowe cheesburgery z pysznymi frytkami. Nawet vege burger z kaszy jaglanej okazał się strzałem w dziesiątkę.

Jedzenie w Żywcu

...ale na koniec zostawiłem sobie miejsce szczególne bo ręcznie przygotowany makaron z borowikami w doskonałym śmietanowym gładkim sosie zapamiętam na lata. Nie wiem czy uda mi się kiedyś odtworzyć ten smak. Trzeba będzie tam po prostu wrócić. Pizzeria Kacper to świetne miejsce na odpoczynek i posilenie się w czasie podróży wokół "morza żywieckiego". Zlokalizowana niedaleko zapory w Tresnej z wygodnym parkingiem po drugiej stronie drogi. 

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Świetny klimat, przemiła obsługa i pyszne domowe włoskie jedzenie. Świetny klimacik włoskiej trattori gdzieś na ulicach Nowego Jorku. Tylko polecać... 

Jedzenie w Żywcu

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Fascynująca podkładka pod talerze. Ktoś tam ma na prawde fajne pomysły :)

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

...makaron z borowikami:

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Intensywny w smaku rosół drobiowy z pysznymi pierożkami (kombinacja cieniutkiego ciasta, drobiowego mięsa i prawdopodobnie grillowanego czosnku):

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Pierś kurczaka w pysznym zestawie dla dzieciaków. Pyszna sałatka z doskonałym sosem i prawdziwe frytki:

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Pizza włoska ale w amerykańskim stylu. Jak na grubsze ciasto wyśmienita:

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Na pożegnanie ciasteczko. Wiktorii komentarz po konsumpcji: Nawet ciastko mają przepyszne.

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Z czystym sumieniem i wielką radością to miejsce Wam polecamy jeśli tylko będziecie w pobliżu. Warto spróbować.


18:38, srk76 , Strefa Wolnego Słowa
Link

Zainspirowani restauracyjnymi przygodami na wakacjach dziarsko wróciliśmy do domowej kuchni. Na stole wylądował pyszny międzybrodzki pełnoziarnisty makaron i międzybrodzkie kurki ze zbocza Jaworzyny. Tym sposobem w kilka minut zajadaliśmy pyszny makaron z kurkami w śmietanowym sosie.

przepis na kurki

*Makaron z kurkami*

  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany do sosów np 18 %
  • około 50 g startego sera typu parmezan lub gran padano
  • sól, pieprz .
  • świeże kurki - 30 dag
  • masło - łyżka

Najpierw należy przygotować grzyby, które lubią mieć między blaszkami sporo ziemi lub piasku. Można zalać je zimną wodą i odstawić na 20 minut. Można spróbować wyczyścić je szczoteczką do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie.

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość aż odparuje większość wody. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wody z makaronu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu starty ser. Gdy się rozpuści mieszmy go z odsączonym makaronem i podajemy posypując odrobiną sera.

 

niedziela, 10 lipca 2016

Czasami człowiek ma ochotę zjeść coś "domowego" na mieście. Tak żeby było pięknie podane. Tak żeby było smacznie jak w domu. Tak żeby portfel nie zrobił się zbyt lekki lub bank nie dzwonił z alarmowym pytaniem czy aby Wam nie skradziono kredytowej karty. Rewolucje pani Magdy Gessler wyleczyły w Polsce już kilka restuaracji ale Dolce Vita do której trafiliśmy kulinarnej bitwy o smak nie potrzebuje. To już nasza druga wizyta w tym miejscu i kilka dań zostało w tym czasie przez nas sprawdzonych. Z czystym sumieniem możemy polecać tym bardziej, że to miejsce znajduje się w naszej Dąbrowie Górniczej.

restauracja Dolce Vita

Restauracja już od wejścia budzi zaufanie. Aromatyczne zapachy z kuchni, goście przy stolikach. Cicha włoska muzyka nie przeszkadzająca w rozmowie. Ładne spokojne kolory i przede wszystkim czysto. Stolik przy oknie wypatrzony bo oczywiście aparat fotograficzny na takie wizyty zabieram. Szybka reakcja kelnerek i możemy zacząć przeglądać krótką, typowo włoską kartę. 

Podczas pierwszej wizyty na nasz stół zawitała dorada z grillowanymi warzywami, którą pięknie poczułem jeszcze zanim w ciekawy sposób na drewnianej desce mi ją podano. Aneta z Dawidem delektowali sie prawdziwie włoską pizzą. Lepszej chyba nawet nam się nie udało zrobić z przepisu pani Magdy. Wiktoria zamówiła doskonałe spaghetti, a ciocia z wujkiem sałatkę z wołowiną.

Dziś w mniejszym składzie ale w pełni gotowi na kolejną porcję pyszności. Krótki czas oczekiwania i aromatyczny start  czyli bezalkoholowy drink mojito... doskonała rzecz na takie upały.

restauracja Dolce Vita

Ja musiałem spróbować chłodnika i opłacało się. Pięknie wyglądał i bardzo smakował...

restauracja Dolce Vita

Wiktorii zamówienie było skromne ale doskonale podane. Grillowany łosoś rozpływał się w ustach. Zdjęcie na początku wpisu.

restauracja Dolce Vita

Cielęcina Anety miała ciekawy kwaskowy posmak, a gnocchi smakowały prawie jak nasze domowe kopytka. ...ach zapomniał bym o kremie z pomidorów. Wydawało mi się do tej pory, że robimy najlepszy... ten był genialny.

restauracja Dolce Vita

Ja zamówiłem polędwiczkę wieprzową w sosie z borowików i ziemniaki pieczone z jogurtowym sosem. Mięso zrobione genialnie. Sos z kolorowym pieprzem, duże kawałki grzybów i nieprzeciągnięta polędwica.

restauracja Dolce Vita

Jedynie ziemniaki nie do końca w moim guście. Bardziej ugotowane niż podpieczone i chyba co nieco odgrzewane ale ta mała wpadka nie pozwoli mi zmienić opinii o dzisiejszym rodzinnym obiedzie poza domem. Było pysznie!

17:53, srk76 , Strefa Wolnego Słowa
Link
czwartek, 09 czerwca 2016

Jak już pewnie wiecie jesteśmy cichymi wielbicielami przepisów pani Magdy Gessler. Było już ich na blogu kilka. Dziś kolejny, sezonowy. Doskonałe ciasto z truskawkami. Cała blacha poszła w pół godziny od wstępnego wystygnięcia. Naprawdę warto odpalić piekarnik mimo, że już prawie letnie upały do tego nie zachęcają.

przepis na ciasto

*Ciasto z truskawkami*

  • mąka pszenna - 250g
  • cukier - 250g
  • masło - 250g
  • truskawki - 80 dag
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól
  • cukier puder

 

Oddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z miękkim masłem. Do tworzącej się masy dodajemy po jednym żółtku. Całość miksujemy na gładko.  To nie koniec. Mieszamy dalej dodając mąkę, proszek do pieczenia i waniliowy cukier.  Ubijamy białka na pianę z odrobiną soli. Dokładamy ją do ciasta delikatnie mieszając.

przepis na ciasto

Tortownicę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do środka ciasto i układamy na nim mnóstwo pokrojonych w połówki truskawek. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni do tzw suchego patyczka. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

22:44, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 08 czerwca 2016

Zupa jak zupa ale ze świeżego szczawiu najlepsza. Oczywiście z dodatkiem jajka co jest wymogiem nie tylko kulinarnym co zdrowotnym. Szczawiany zawarte w tej aromatycznej roślinie trzeba zneutralizować właśnie jajkiem. Zapraszam na zupę szczawiową z jajkiem.

przepis na zupę

*Zupa szczawiowa*

  • szczaw - dwa pęczki
  • bulion drobiowy - 1,5 litra
  • śmietana do zup 100ml
  • jajka
  • ryż brązowy
  • masło

Liście szczawiu siekamy i podsmażamy na maśle. Podlewamy bulionem drobiowym. Od czasu zakupu szybkowara nie istnieje w naszej kuchni problem z brakiem drobiowego lub warzywnego bulionu: ćwiartka kurczaka, kilka marchwi  i pietruszek. Kawałek świeżego selera. Opalona nad ogniem cebula. Laurowe listki, ziarna angielskiego ziela. Odrobina świeżego lubczyku i oczywiście woda, sól i pieprz. Aromatyczny wywar mamy gotowy w kilkanaście minut.

Szczaw z bulionem podgotowujemy jeszcze chwilę. Zabielamy zahartowaną śmietaną i podajemy z gotowanym na sypko ryżem. Nie zapominamy oczywiście o ugotowanym na twardo jajku. Smacznego.

08:32, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 07 czerwca 2016

Ciekawy przepis Aneta podpatrzyła ostatnio u koleżanki w pracy. Roladki drobiowe zapiekane w szynce okazały się warte publikacji na blogu. Przepis lekki, łatwy i przyjemny, a efekt smaczny, aromatyczny i dietetyczny. Mnie sposób na pierś kurczaka bardzo zasmakował. Polecam.

przepis na pierś kurczaka

*Roladki drobiowe w szynce*

  • pierś kurczaka - podwójna - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • szynka dojrzewająca lub boczek surowy - kilka plasterków
  • żółtka jaja - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona suszona
  • natka pietruszki

przepis na pierś kurczaka

Mięso mielimy w maszynce i doprawiamy solą, papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Masa uzyska konieczną spójność z pomocą żółtka. Do masy należy jeszcze dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki (ile kto lubi)

przepis na pierś kurczaka

Dzielimy wyrobioną masę na kilka części. Z podanych składników powinno wyjść z osiem roladek. Formujemy w dłoniach zwilżonych oliwą "cygara" podobne kartaczom. Owijamy każdą roladkę szynką lub cienkim, surowym boczkiem. Układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

17:03, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 14 maja 2016

Biały aromatyczny krem ze szparagów. Rewelacyjna zupa podana z grzanką i koperkiem zaspokoi głód nawet wybrednych. Prosty i smaczny przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z białych szparagów*

  • szparagi - 500g
  • bulion drobiowy lub warzywny - 1 litr
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • koperek - pęczek
  • śmietana - 125ml
  • sól
  • pieprz

Pokrojone ziemniaki oraz szparagi zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładko. Warto jeszcze przetrzeć krem przez sito bo białe szparagi lubią mieć włókna, których byśmy sobie w zupie nie życzyli. Dodajemy zahartowaną śmietanę, dorzucamy sporo posiekanego koperku i delektujemy się doskonałym kremem.

piątek, 13 maja 2016

Zupa w 15 minut? Jak najbardziej. Oto przepis na doskonały krem ze szpinaku i brokuła przygotowany w szybkowarze. Bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis.

 przepis na zupę krem

*Krem z brokuła i szpinaku*

  • brokuł - 1 sztuka
  • szpinak świeży - garść
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion drobiowy lub warzywny - 800ml
  • kasza jaglana - 3 łyżki
  • chili - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Do szybkowaru wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Zalewamy całość bulionem dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Doprawiamy całość kurkumą i chilli. Zamykamy szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zamykamy zawór i gotujemy na małym ogniu około 2 minut. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną i prażymy ziarna sezamu. Po spuszczeniu pary dodajemy kaszę do zupy i całość blendujemy. Podajemy z prażonym sezamem i na przykład z gotowaną lub grillowaną piersią kurczaka.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56