Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi Cookie Consent

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
niedziela, 25 września 2016

Dawno dawno temu jadłem to pyszne ciasto gdzieś w resturacji. Przeglądając przepisy z książki kulinarnej dołączonej do Thermomix'a od razu tarta jabłkowa rzuciła mi się w oczy. Musiała się w związku  z tym pojawić na stole. Doskonały deser, a że mamy akurat jesień...

przepis na tartę Thermomix

*Tarta jabłkowa*

  • masło - 75g + trochę do formy
  • mąka pszenna - 150 g + odrobina do podsypania
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki lub 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • woda 50g
  • jabłka - 1kg - najlepszy gatunek do szarlotek to polska złota reneta
  • cukier - 30g
  • masło - 10g

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Formę do tarty o średnicy 26cm natłuszaczamy odrobiną masła i opószamy mąką.

Do naczynia miksującego wkładamy masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę. Ustawiamy na panelu odpowiednie parametry: czas - 20 sekund, obroty - 4. Mieszamy ciasto na tartę. Zaletą Thermomix w przypadku ciast kruchych jest brak praktycznie kontaktu ciasta z rękami co gwarantuje jego jakość bo ręce i zbyt długie wyrabianie ogrzewają ciasto. To natomiast nie wpływa dobrze na jego strukturę już po wypieczeniu. 

Po wyrobieniu stosujemy mały trick pozwalający ciastu odejść od noży Thermomix'a. Ustawiamy na panelu parametry: czas - 10 sekund, obroty - 2 i uruchamiamy obroty wsteczne. Ciasto przekładamy na kuchenny blat oprószony mąką i rozwałkowujemy cieniutko z pomocą wałka. Wykładamy ciastem blaszkę, odcinamy resztki z krawędzi formy do tarty. Ciasto jest cieniutkie i nie potrzebuje wstępnego pieczenia.

przepis na tartę Thermomix

Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Kroimy jabłuszka w cieniutkie plasterki i układamy na cieście w kształ rozety. Całość posypujemy cukrem pudrem układając na wierzchu małe kawałeczki masła. Pieczemy ciasto 30-35 minut aż jabłka nabiorą złotego koloru. POdajemy na ciepło  zlodami waniliowymi lub na zimno z cukrem pudrem.

 

Założyłem sobie, że na blogu prezentować będziemy tylko nasze przepisy na thermomix. Jednak szkoda mi zdjęć potraw przygotowanych z pomocą otrzymanej od Vorwerk książki kucharskiej. Po drugie kilka chwil minie zanim opanujemy to urządzenie na tyle by móc dostosowywać zwykłe przepisy do diabelskiej mocy Thermomix'a. Na początek sos brzoskwiniowy, który według mnie jest od teraz najlepszym sosem do kurczaka ever :)

przepis na sos brzoskwiniowy - Thermomix

*Sos brzoskwiniowy*

  • brzoskwinia puszkowana - 300g odsączonej
  • masło - 70g
  • musztarda - 2-3 łyżki

Do naczynia miksującego wkładamy brzoskwinie, masło i musztardę. Ustawiamy n apanelu odpowiedni czas, temperaturę i obroty: 8 min/90 stopni Celcjusza/ 5,5 obrotów

...tylko tyle by otrzymać genialny, aksamitny, z mocną owocową nutą sos do kawałków kurczaka gotowanych na parze z pomocą programu Varoma. Utajony ryż i pyszny obiad gotowy w plus minus 30 minut.

przepis na sos brzoskwiniowy - Thermomix

Przepis na całość na stronie 142 "Kulinarne ABC" lub w magnetycznej przystawce.

13:28, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 08 września 2016

Od jakiegoś czasu używamy w naszej domowej kuchni niemieckiego urządzenia Thermomix firmy Vorverk. Maszyna znana od lat mająca tylu zwolenników ilu przeciwników. ...bo za drogo bo mogę to zrobić inaczej bo nie można kupić w sklepie tylko na jakichś szemranych pokazach. Sam miałem o Thermomix'ie raczej chłodną opinię uznając go za kolejny cudowny wynalazek piramidy finansowej. Jednak muszę przyznać po kilku miesiącach użytkowania, że to dobry sprzęt. Wygodny i daje wiele możliwości bez konieczności wypełniania blatu kuchennego dziesiątkami urządzeń czy przystawek. Cena? Nie mała. Choć nie robi już na Polakach takiego wrażenia jak jeszcze powiedzmy w latach 90 gdzie Thermomix mógł być dla wielu co najwyżej marzeniem bo koszt zakupu przekraczał kilku krotność miesięcznej pensji. w 2016 roku wydatek nie jest mały ale dla wielu praktycznie dostępny od ręki.

Mąka własnego wyrobu? Bez problemu. Ciasta francuskie, kruche, drożdżowe, jogurtowe? Bez problemu. Ziemniaczane placki, likiery, zupy dania na parze, chleby, bułki, masło, majonez ....i tak wymieniać bez końca. ..a wszystko w urządzeniu nie zajmującemu na blacie kuchennym więcej niż zwykły ekspres do kawy. ...a propo: kawy mielone, parzone, latte, lodowe i wszystko co do kawy i wokół kawy w Thermomix'ie na wyciągnięcie ręki. Nasz Kenwood Chef Titanium (jeszcze do kupienia na OLX) zajmował oprócz powierzchni, którą zajmuje thermomix dodatkowo dwie półki w szafce. Sprzęt rewelacyjny i tylko go mogę polecić ale Thermomix jest bez porównywania wygodniejszy i ma o wiele więcej możliwości.

Największy dla mnie w nim bajer do książka kuchenna w chipie i dotykowy ekran, dzięki któremu ugotować cokolwiek dla osoby nie mającej do czynienia z kuchnią to pestka. Krok po kroku maszyna prowadzi świeżego miłośnika kuchni przez przepis za rękę. Z czasem delikwent pragnąc urwać się spod kontroli zaczyna eksperymentować, zmieniać przepisy, adaptując nowe lub tworząc całkiem autorskie. Widzę w Thermomix'ie jedno zagrożenie: blogi kulinarne przestaną być potrzebne skoro można mieć swój własny elektroniczny blog w magnetycznym krążku wciskanym do maszyny.

Dość pisania bo ktoś jeszcze pomyśli, że to wpis sponsorowany. Zostawiam Was ze zdjęciami potraw przygotowanych w Thermomix'ie. Będzie ich na blogu sporo i pojawi się osobna sekcja z przepisami. Unikać będziemy powtarzania przepisów z książek dostępnych przy zakupie Thermomix'a. Bo to każdy właściciel tej maszyny ma od ręki. Pojawiać się będą natomiast nasze własne przepisy lub modyfikacje istniejących.

Prawdziwy razowy z mąki z własnego przemiału chleb.

przepisy thermomix

Szybkie idealnie gładkie ciasto na racuchy:

przepisy thermomix

...jak trzeba to i z własnoręcznie przygotowaną w Thermomix'ie konfiturą śliwkową:

przepisy Thermomix

Ryba na parze. Nic prostszego. W międzyczasie pod rybą gotować się może pyszna rybna zupa, a nad nią warzywa. Nie zdawałem sobie sprawy, że ryba na parze może być tak dobra. Funkcja Verona w Thermomix jest rewelacyjna

przepsiy Thermomix

przepisy Thermomix

Nie lubisz rybnej zupy? W ten sam sposób przygotujesz posiłek dla czterech osób z piersi kurczaka. Pokazowe danie sprzedawców to zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem. Pierś kurczaka marynowana i parzona z dodatkiem mrożonych warzyw na patelnię. Dwudaniowy obiad dla całej rodziny w godzinę i jeden garnek do umycia :)

Poznajecie?

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

...tak tak, pyszny likier jajeczny zwany adwokatem. Doskonały, mocny, idealnie gładki. Niebo w gębie ale jak ktoś nie lubi jajecznego to doskonale też wychodzi kukułka:

przepisy Thermomix

...i na koniec najlepsze kotlety z kalafiora jakie z naszej kuchni wyszły:

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

Pozdrawiamy wszystkich przyszłych i obecnych użytkowników Thermomix'a.

wtorek, 16 sierpnia 2016

Z inspiracji sąsiadów na naszym stole pojawiła się pyszna tarta porowa. Nawet ja, który za wytrawnymi tartami nie przepadam skusiłem się i nie żałuję.

przepis na tartę

*Tarta porowa*

  • mąka pszenna - 300g
  • masło - 200g (zimne)
  • jajko - 1 sztuka
  • por
  • boczek - 30 dag
  • śmietana 30% - 200ml
  • jajko - 1 sztuka
  • gałka muszkatałowa
  • czosnek polski - 2 zabki
  • pieprz
  • sól
  • pomidor
  • ser pleśniowy lazur

Mąkę z jakiem i zimnym masłem zagniatamy szybko na ciasto. Formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

przepis na tartę

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiane skwarki. Zdejmujemy boczek na talerzyk i na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekany por. Dorzucamy boczek i dusimy chwilkę.

przepis na tartę

Ciasto rozkładamy na  blaszce do tarty. Podnosimy brzegi i całość gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy blaszkę.

przepis na tartę

Wykładamy na cieście farsz porowo-boczkowy. Zalewamy farsz śmietaną rozbełtaną z jajkiem i doprawioną przeciśniętym czosnkiem.

przepis na tartę

Na wierzchu układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszonym lazurem. Sera ile kto lubi. 

przepis na tartę

Zapiekamy całość 30 minut w 200 stopniach.

przepis na tartę

Smacznego.

środa, 10 sierpnia 2016

Przepis na chrupiącą sałatkę z konserwową szynką. Sałatka paskowa nie tylko ma atrakcyjny wygląd ale i smakuje wyśmienicie. Nie wiem jak Wy ale my lubimy takie sałatki :)

przepis na sałatkę

*Sałatka paskowa*

  • szynka konserwowa - 30 dag
  • żółty ser - 30 dag
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • ogórki konserwowe - 5 sztuk
  • jajka - 5 sztuk
  • majonez domowy - 200g
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek - pęczek

Na początek gotujemy jajka na twardo by po ich ostudzeniu białka pokroić w paski, a żółtko rozdrobnić. Warzywa kroimy w paski. Szynkę konserwową i ser żółty również. Siekamy szczypiorek. Wszystko łączymy z domowym majonezem. Tak na marginesie odkąd pojawił się w naszej kuchni Thermomix majonez mamy tylko i wyłącznie własnej roboty.

przepis na sałatkę

Na zdjęciu widzicie chleb przygotowany także w Thermomix'ie. Już niedługo wpis na temat tego urządzenia i kilka potraw w nim lub z jego pomocą przygotowanych. Myślę także nad odpowiednią sekcją na blogu, która zawierać będzie przepisy na dania przygotowywane w lub z pomocą Thermomix'a

...

Z powodu pojawienia się w rodzinnej kuchni Thermomix'a mamy do sprzedania nowy (jeszcze na gwarancji) robot Kenwood Chef Titanium ze sporą ilością dodatkowych części. Dobrze nam służył chcociaż krótko ale to tylko daje Wam pewność, że sprzęt nie jest zużyty. Mogę go tylko chwalić chociaż z Thermomix'em przegrał rywalizację na pomocnika  w kuchni. Szczegóły oferty na OLX:

Kenwood Chef Titanium

Robot Kenwood KMC050 Chef Titanium

środa, 27 lipca 2016

Tegoroczne wakacje spędziliśmy w polskich pięknych górach. Międzybrodzie Żywieckie to doskonałe miejsce do odpoczynku ale także do smakowania dobrze przygotowanej kuchni. Podczas naszych wycieczek trafiliśmy w kilka miejsc, które spokojnie można polecać. W założeniu mieliśmy sobie sami gotować podczas wypoczynku ale jakoś  dobra pogoda nas mocno rozleniwiła i wyganiała z kuchni. 

pizzeria Kacper

Na początek najlepsza ryba w mieście czyli przydrożna Karczma u Putina.

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Nie mam co prawda zdjęcia pysznych pstrągów z grilla, doskonałego dorsza, goloneczki, kwaśnicy lub innych doskonałych potraw w tym miejscu ale jednym się podzielę. Tym cudem zachwycicie swoich mężów na bank:

czeskie piwo

Dobre czeskie ciemne piwo z doskonałą pianą i ciekawym nietypowym dla ciemnych piw posmakiem. U Putina zamówicie także doskonałe wędzone wyroby. Wędzonki do karczmy trafiają w soboty i są rewelacyjne. Polecamy kiełbasę i pstrągi. To sprawdziliśmy.

Innym ciekawym miejsce do odwiedzenia jest bar Bistro19 w Żywcu, w którym postanowiliśmy spróbować czterech rodzajów hamburgerów przygotowywanych w wypiekanych na miejscu bułkach.

Jedzenie w Żywcu

Mały zgrzyt z czasem przygotowania naszych dań szybko zniknął zagłuszony festiwalem smaków na talerzach. Doskonałe wołowe burgery, pyszne kanapki z kurczakiem dla dzieci i wołowo wieprzowe cheesburgery z pysznymi frytkami. Nawet vege burger z kaszy jaglanej okazał się strzałem w dziesiątkę.

Jedzenie w Żywcu

...ale na koniec zostawiłem sobie miejsce szczególne bo ręcznie przygotowany makaron z borowikami w doskonałym śmietanowym gładkim sosie zapamiętam na lata. Nie wiem czy uda mi się kiedyś odtworzyć ten smak. Trzeba będzie tam po prostu wrócić. Pizzeria Kacper to świetne miejsce na odpoczynek i posilenie się w czasie podróży wokół "morza żywieckiego". Zlokalizowana niedaleko zapory w Tresnej z wygodnym parkingiem po drugiej stronie drogi. 

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Świetny klimat, przemiła obsługa i pyszne domowe włoskie jedzenie. Świetny klimacik włoskiej trattori gdzieś na ulicach Nowego Jorku. Tylko polecać... 

Jedzenie w Żywcu

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Fascynująca podkładka pod talerze. Ktoś tam ma na prawde fajne pomysły :)

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

...makaron z borowikami:

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Intensywny w smaku rosół drobiowy z pysznymi pierożkami (kombinacja cieniutkiego ciasta, drobiowego mięsa i prawdopodobnie grillowanego czosnku):

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Pierś kurczaka w pysznym zestawie dla dzieciaków. Pyszna sałatka z doskonałym sosem i prawdziwe frytki:

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Pizza włoska ale w amerykańskim stylu. Jak na grubsze ciasto wyśmienita:

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Na pożegnanie ciasteczko. Wiktorii komentarz po konsumpcji: Nawet ciastko mają przepyszne.

jedzenie w Międzybrodziu Żywieckim

Z czystym sumieniem i wielką radością to miejsce Wam polecamy jeśli tylko będziecie w pobliżu. Warto spróbować.


18:38, srk76 , Strefa Wolnego Słowa
Link

Zainspirowani restauracyjnymi przygodami na wakacjach dziarsko wróciliśmy do domowej kuchni. Na stole wylądował pyszny międzybrodzki pełnoziarnisty makaron i międzybrodzkie kurki ze zbocza Jaworzyny. Tym sposobem w kilka minut zajadaliśmy pyszny makaron z kurkami w śmietanowym sosie.

przepis na kurki

*Makaron z kurkami*

  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany do sosów np 18 %
  • około 50 g startego sera typu parmezan lub gran padano
  • sól, pieprz .
  • świeże kurki - 30 dag
  • masło - łyżka

Najpierw należy przygotować grzyby, które lubią mieć między blaszkami sporo ziemi lub piasku. Można zalać je zimną wodą i odstawić na 20 minut. Można spróbować wyczyścić je szczoteczką do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie.

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość aż odparuje większość wody. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wody z makaronu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu starty ser. Gdy się rozpuści mieszmy go z odsączonym makaronem i podajemy posypując odrobiną sera.

 

niedziela, 10 lipca 2016

Czasami człowiek ma ochotę zjeść coś "domowego" na mieście. Tak żeby było pięknie podane. Tak żeby było smacznie jak w domu. Tak żeby portfel nie zrobił się zbyt lekki lub bank nie dzwonił z alarmowym pytaniem czy aby Wam nie skradziono kredytowej karty. Rewolucje pani Magdy Gessler wyleczyły w Polsce już kilka restuaracji ale Dolce Vita do której trafiliśmy kulinarnej bitwy o smak nie potrzebuje. To już nasza druga wizyta w tym miejscu i kilka dań zostało w tym czasie przez nas sprawdzonych. Z czystym sumieniem możemy polecać tym bardziej, że to miejsce znajduje się w naszej Dąbrowie Górniczej.

restauracja Dolce Vita

Restauracja już od wejścia budzi zaufanie. Aromatyczne zapachy z kuchni, goście przy stolikach. Cicha włoska muzyka nie przeszkadzająca w rozmowie. Ładne spokojne kolory i przede wszystkim czysto. Stolik przy oknie wypatrzony bo oczywiście aparat fotograficzny na takie wizyty zabieram. Szybka reakcja kelnerek i możemy zacząć przeglądać krótką, typowo włoską kartę. 

Podczas pierwszej wizyty na nasz stół zawitała dorada z grillowanymi warzywami, którą pięknie poczułem jeszcze zanim w ciekawy sposób na drewnianej desce mi ją podano. Aneta z Dawidem delektowali sie prawdziwie włoską pizzą. Lepszej chyba nawet nam się nie udało zrobić z przepisu pani Magdy. Wiktoria zamówiła doskonałe spaghetti, a ciocia z wujkiem sałatkę z wołowiną.

Dziś w mniejszym składzie ale w pełni gotowi na kolejną porcję pyszności. Krótki czas oczekiwania i aromatyczny start  czyli bezalkoholowy drink mojito... doskonała rzecz na takie upały.

restauracja Dolce Vita

Ja musiałem spróbować chłodnika i opłacało się. Pięknie wyglądał i bardzo smakował...

restauracja Dolce Vita

Wiktorii zamówienie było skromne ale doskonale podane. Grillowany łosoś rozpływał się w ustach. Zdjęcie na początku wpisu.

restauracja Dolce Vita

Cielęcina Anety miała ciekawy kwaskowy posmak, a gnocchi smakowały prawie jak nasze domowe kopytka. ...ach zapomniał bym o kremie z pomidorów. Wydawało mi się do tej pory, że robimy najlepszy... ten był genialny.

restauracja Dolce Vita

Ja zamówiłem polędwiczkę wieprzową w sosie z borowików i ziemniaki pieczone z jogurtowym sosem. Mięso zrobione genialnie. Sos z kolorowym pieprzem, duże kawałki grzybów i nieprzeciągnięta polędwica.

restauracja Dolce Vita

Jedynie ziemniaki nie do końca w moim guście. Bardziej ugotowane niż podpieczone i chyba co nieco odgrzewane ale ta mała wpadka nie pozwoli mi zmienić opinii o dzisiejszym rodzinnym obiedzie poza domem. Było pysznie!

17:53, srk76 , Strefa Wolnego Słowa
Link
czwartek, 09 czerwca 2016

Jak już pewnie wiecie jesteśmy cichymi wielbicielami przepisów pani Magdy Gessler. Było już ich na blogu kilka. Dziś kolejny, sezonowy. Doskonałe ciasto z truskawkami. Cała blacha poszła w pół godziny od wstępnego wystygnięcia. Naprawdę warto odpalić piekarnik mimo, że już prawie letnie upały do tego nie zachęcają.

przepis na ciasto

*Ciasto z truskawkami*

  • mąka pszenna - 250g
  • cukier - 250g
  • masło - 250g
  • truskawki - 80 dag
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól
  • cukier puder

 

Oddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z miękkim masłem. Do tworzącej się masy dodajemy po jednym żółtku. Całość miksujemy na gładko.  To nie koniec. Mieszamy dalej dodając mąkę, proszek do pieczenia i waniliowy cukier.  Ubijamy białka na pianę z odrobiną soli. Dokładamy ją do ciasta delikatnie mieszając.

przepis na ciasto

Tortownicę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do środka ciasto i układamy na nim mnóstwo pokrojonych w połówki truskawek. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni do tzw suchego patyczka. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

22:44, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 08 czerwca 2016

Zupa jak zupa ale ze świeżego szczawiu najlepsza. Oczywiście z dodatkiem jajka co jest wymogiem nie tylko kulinarnym co zdrowotnym. Szczawiany zawarte w tej aromatycznej roślinie trzeba zneutralizować właśnie jajkiem. Zapraszam na zupę szczawiową z jajkiem.

przepis na zupę

*Zupa szczawiowa*

  • szczaw - dwa pęczki
  • bulion drobiowy - 1,5 litra
  • śmietana do zup 100ml
  • jajka
  • ryż brązowy
  • masło

Liście szczawiu siekamy i podsmażamy na maśle. Podlewamy bulionem drobiowym. Od czasu zakupu szybkowara nie istnieje w naszej kuchni problem z brakiem drobiowego lub warzywnego bulionu: ćwiartka kurczaka, kilka marchwi  i pietruszek. Kawałek świeżego selera. Opalona nad ogniem cebula. Laurowe listki, ziarna angielskiego ziela. Odrobina świeżego lubczyku i oczywiście woda, sól i pieprz. Aromatyczny wywar mamy gotowy w kilkanaście minut.

Szczaw z bulionem podgotowujemy jeszcze chwilę. Zabielamy zahartowaną śmietaną i podajemy z gotowanym na sypko ryżem. Nie zapominamy oczywiście o ugotowanym na twardo jajku. Smacznego.

08:32, srk76 , Strefa kuchni
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 57