Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
wtorek, 19 kwietnia 2016

Pyszna na zupa na wczesnowiosenne zimne popołudnia. Lekka, ożywcza, doskonała. Krem z cukinii i pomidorów bardzo nam zasmakował. Zapraszam na przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z cukinii i pomidorów*

  • cukinia - 1 mała sztuka lub 1/2 dużej
  • pomidory - puszka całych w zalewie
  • ziemniaki - 1/2 kg obranych
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • bulion - 2 litry
  • sól
  • pieprz

 

Ziemniaki kroimy w grube plastry. Cebulę w pióra. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy z cebulą na odrobinie oliwy. Gdy ładnie zapachnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Przesmażamy i dodajemy puszkę pomidorów razem z zalewą. Po chwili zalewamy całość w garnku bulionem. Bulion od jakiegoś czasu przygotowujemy sobie w szybkowarze Futura. Już niedługo sporo przepisów, w którym wykorzystać można to arcyciekawe urządzenie oszczędzające czas i energię.

szybkowary

Zdjęcie ze strony: szybkowary.com Prezentacja produktu nie wynika ze współpracy z żadną firmą.

Wróćmy do zupy z cukinii i pomidorów. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przecedzamy zupę przez sito. Warzywa miksujemy na gładko i zalewamy wywarem do uzyskania interesującej nas gęstości kremu. Podajemy z koperkiem i odrobiną oliwy arachidowej.

 

czwartek, 07 kwietnia 2016

Tak jak obiecałem drugi dziś wpis. Tym razem przepis na czerwone śledzie czyli delikatne kawałki rybiego mięsa zalewane olejem z dużą ilością papryki w delikatnym aromacie lubczyku. Polecam równie gorąco jak zielone śledzie z poprzedniego wpisu.

przepis na śledzie

*Czerwone śledzie*

  • filet a'la matjas - 6 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • rodzynki - 2 łyżki
  • słodka suszona papryka - 2 łyżki
  • lubczyk

Cebulę kroimy w pióra i przelewamy na sitku wrzątkiem. Śledzie kroimy w wygodne kawałki i zalewamy mlekiem lub wodą by usunąć z nich nadmiar soli. W słoiku układamy warstwy cebuli i śledzi. Każdą warstwę intensywnie doprawiamy papryką i lubczykiem suszonym. Dorzucamy na każdą rodzynki. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na dzień lub dwa.

Dwa wpisy jeden pod drugim. Niby te same śledzie w oleju ale każdy inny. Na pierwszy ogień zielone śledzie czyli filety śledziowe w oleju z bazyliowym pesto. Intensywny aromat bazylii dał zwykłym śledziom przepysznego kopa. Warto spróbować. Także śledzi czerwonych z kolejnego wpisu.

przepis na śledzie

*Zielone śledzie*

  • 6 filetów a'la matyas
  • cebula - 2 sztuki
  • olej
  • bazylia świeża
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • orzechy pini lub arachidowe - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • parmezan - 2 łyżki startego
  • oliwa z oliwek

Filety kroimy w wygodne do jedzenia kawałki i zalewamy wodą lub mlekiem by oddały co nieco soli. Cebule kroimy w pióra i przelewamy na sitku wrzątkiem. Składniki na pesto miksujemy w blenderze. Do słoika układamy warstwami cebulę, śledzie, pesto ...i tak aż do wypełnienia słoika. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na dzień lub dwa by śledź przesiąknął bazyliowym aromatem.

piątek, 01 kwietnia 2016

Zdrowe przekąski nie muszą być niesmaczne, suche lub wypełnione różnymi zamiennikami cukru. Batoniki zbożowe z dzisiejszego przepisu smakują rewelacyjnie. Poprawiają przemianę materii i są świetnym źródłem energii.

przepis na batonik zbożowy

*Batoniki zbożowe*

  • płatki owsiane (nie błyskawiczne) - 3 szklanki
  • słonecznik łuskany - 1 szklanka
  • sezam - 1 szklanka
  • pestki dyni - 1 szklanka
  • rodzynki lub żurawina suszona - 1 szklanka
  • masło - 120g
  • miód - 4 łyżki
  • mleko zagęszczone słodzone - 1/3 szklanki

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Nasiona  mieszamy w misce i wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Pieczemy  około 15 minut. Masło, miód i mleko rozpuszczamy w ganku  i gotujemy przez 5 minut. Podpieczone nasiona mieszamy z rodzynkami i wrzucamy do gorącego płynu. Dobrze wszystko mieszamy. Wykładamy masę na blachę wyściełaną papierem. Formujemy placek grubości 1-2 cm.

przepis na batonik zbożowy

Tym razem całość trafia do lodówki po wstępnym wystygnięciu. Po czterech godzinach tężenia kroimy uzyskany placek na wygodne batoniki. Wszystko chowamy przed rodziną w niedostępnym miejscu i wydzielamy według określonego planu. Inaczej batoniki znikną w kilka godzin.

17:21, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 30 marca 2016

Dawno nic nie pisałem w blogowym wolnym słowie. Nadarzyła się okazja więc dzisiaj bez przepisów lub zdjęć. Od lat trwa wojna ludzkości z trzecim migdałem, a w zasadzie z jego częstą wadą: przerostem. Migdały czy ten gardłowy czy podniebienne, które możemy obserwować po otwarciu ust, są częścią układu odpornościowego. Są jakby czujnikami, które uczą młody organizm rozpoznawania zagrożeń wchłanianych podczas oddechu lub spożywaniu pokarmów. Ich rola kończy się przeważnie w okolicach siódmego roku życia. Trzeci migdał gardłowy się wchłania gdy tylko jego rola "edukacyjna" się kończy. Podniebienne zostają i często są powodem na przykład nawracających angin u dorosłego już człowieka.

Wróćmy do migdałów Dawida. Wizyta u dobrego laryngologa (warto poszukać specjalisty z prawdziwego zdarzenia - w okolicach Dąbrowy Górniczej mogę dać namiary na takiego przez email) pokazała nam całkiem inny świat. Uświadomiła jak bardzo nasz syn cierpiał z powodu przerostu migdała gardłowego i podniebiennych. Lekarz otworzył nam też oczy na fakt, że powinniśmy się u niego pojawić dużo wcześniej by uniknąć tego wszystkiego co młodemu przeszkadzało w życiu od lat. Trzeci migdał Wiktorii, z którym też miała problemy z wiekiem przestał jej dokuczać dzięki zwykłej terapii lekami. W przypadku Dawida trzeba było interwencji chirurgicznej ale warto było.

Jeżeli Wasze dziecko ma kłopoty z oddychaniem. Oddycha przez nos. Większość czasu ma delikatnie wystawiony język i otwarte usta. Jeśli mówi nosowo i w ogóle ma kłopoty z mówieniem. Jeśli w nocy chrapie i ma nawet krótkie bezdechy. Jeżeli cierpi ana nawracające się zapalenia ucha lub ma problemy ze słuchem. Jeśli często choruje i intensywnie się poci (efekt oddychania przez usta wprowadzający nieogrzane powietrze do tchawicy i płuc) to warto udać się do laryngologa na specjalistyczne badanie. Dawid trafił do specjalisty w wieku lat 5 i to według nas było trochę za późno. Najpierw próba leczenia farmakologicznego ale bez efektów. W między czasie młody załapał się na szkarlatynę, której efektem był gigantyczny przerost migdałów podniebiennych i zwiększenie objawów wynikających z przerostu migdała trzeciego. Lekarz nie miał wyjścia - usunięcie trzeciego i podcięcie (zmniejszenie) podniebiennych stało się faktem.

Trafiliśmy do doskonałej kliniki jednego dnia na Giszowcu gdzie po trzecim migdale zostało już tylko przykre wspomnienie. Na efekty nie trzeba było długo czekać - brak chrapania i bezdechów podczas snu. Dzięki temu Młody wstaje wyspany i pełen energii. Już tylko to warte było wizyty o laryngologa. Jak wyglądać będą infekcje przekonamy się niedługo bo Dawid wraca w końcu do przedszkola. Usunięcie trzeciego i podcięcie podniebiennych nie są remedium na infekcje wieku dziecięcego więc akurat w tym temacie złudzeń nie mamy. Swoje dziecko musi w przedszkolach - siedliskach wirusów - odchorować. Jednak prawidłowa droga oddychania - nos - gwarantuje zmniejszenie ilości zakażeń i czyni dziecko bardziej odporne.

Poobserwujcie swoje pociechy moi drodzy. Może warto już wybrać się do laryngologa i pozwolić dziecku uniknąć cierpień i niedogodności związanych z przerostem trzeciego migdała.

wtorek, 22 marca 2016

Domowe smoothie czyli zmiksowane owoce w formie gęstego napoju. Bardzo popularne w niektórych knajpach typu fast-food gdzie udają zdrowy dodatek do niezdrowego jedzenia. Nic bardziej mylnego. Masowej produkcji smoothie w tego typu lokalach może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Zdrowe i pożywne owoce połączone z tanim często słodzonym mlekiem lub przesłodzonym do granic możliwości sokiem przestają być zdrowe i pożywne. smoothie lepiej zrobić sobie w domu.

przepis na koktajl owocowy

*Smoothie*

  • pomarańcza - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • woda mineralna bez gazu - kilka łyżek lub kilka kostek lodu
  • bazylia - kilka świeżych listków

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Z pomarańczy twarde pestki. Wszystko porządnie miksujemy na gładko w blenderze i podajemy schłodzone.

przepis na koktajl owocowy

Pyszny i orzeźwiający napój wspomagający nas w diecie.

Dobre pierogi można zjeść także będąc na diecie. Przepis na pierogi z kaszą i twarogiem jest warty uwagi i wypróbowania. Cienkie ciasto, smaczne soczyste nadzienie podkręcone miętą. Odrobina rozpuszczonego masła lub naturalny jogurt zamiast gęstej śmietany i pyszne danie mamy gotowe w niespełna godzinę.

przepis na pierogi

*Pierogi z kaszą i twarogiem*

  • ser biały twaróg - 500g
  • kasza gryczana palona - 100g
  • jogurt naturalny - 2 łyżki do farszu reszta jako ewentualna omasta
  • mięta świeża - 1/2 pęczka
  • szczypior świeży - pęczek
  • sól
  • pieprz

Ser rozdrabniamy widelcem dodając utajoną (ugotowaną) kaszę gryczaną. Drobno siekamy miętę zostawiając kilka listków do dekoracji. Siekamy szczypior. Całość mieszamy na gęsty farsz dodając jogurt naturalny i doprawiając solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Przepisów na ciasta pierogowe jest sporo. Od jakiegoś czasu stosujemy przepis Maćka Kuronia. To gwarancja delikatności pierogów.

  • mąka pszenna - 500g
  • ciepła woda - 250ml
  • sól
  • masło - 1 łyżka

Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

przepis na pierogi

Na każde kółeczka nakładamy łyżkę farszu w taki sposób by móc zamknąć brzegi pieroga.

przepis na pierogi

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i po wypłynięciu ich na powierzchnię dajemy im ze dwie minutki. Podajemy z odrobiną masła albo z łyżką naturalnego jogurtu.

przepis na pierogi

Jak nie koniecznie lubię odtłuszczone dania tak pierogi z kaszą i twarogiem zdobyły moje serce choć powinienem napisać raczej: żołądek.

przepis na pierogi

Są lekkie, aromatyczne i nie powodują uczucia przejedzenia. W sam raz dla próbujących odbudować figurę przed nadchodzącymi ciepłymi dniami.

08:08, srk76 , Strefa kuchni
Link
niedziela, 20 marca 2016

Taki klasyk, a u nas dopiero dzisiaj. Bez kozery powiem: najlepszy kurczak pieczony jaki jadłem. Kurak nadziany na butelkę porządnego ciemnego piwa w ciągu ledwo 2 godzin zamienił się w doskonałe cudo. Soczysty, odchodzące od kości mięso, mocno aromatyczny z idealnie wypieczoną skórką. Świetny ktoś miał kiedyś pomysł na takiego kurczaka.

przepis na pieczonego kurczaka

*Kurczak pieczony na butelce piwa* 

  • kurczak - 1 sztuka
  • piwo ciemne - butelka pół litra
  • papryka słodka - 2 łyżki
  • kolendra ziarna - 1 łyżeczka
  • sól gruboziarnista - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • majeranek - łyżeczka
  • oliwa z oliwek (lub olej) - 1 łyżeczka

Przyprawy wrzucamy do moździerza, wciskamy czosnek i ścieramy na pastę dodając oliwę. Całego kurczaka nalezy pastą przesmarować. Również w środku. Odkładamy go na noc do lodówki pod szczelnym przykryciem by nie pochłonął lodówkowych zapachów. Przed pieczeniem kuraka wyjmujemy na godzinę lub półtorej by do piekarnika nie trafił wprost z lodówki.

przepis na pieczonego kurczaka

Nakładamy go na otwartą butelkę z piwem tak by koniec szyjki wystawał jak na zdjeciu. Przed otwarciem butelkę trzeba wymoczyć w misce wody by zdjąć naklejki. Do piwa można wsypać trochę soli wtedy chętniej będzie nam z butelki wypływać ale nie jest to konieczne  bo samo piwo ma jedynie wytworzyć w piekarniku odpowiednią wilgoć.

Pieczemy kurczaka w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Zasada mówi 1kg mięsa - 1h pieczenia. Nasz miał 1,7kg i piekł się prawie dwie godziny. Mimo to nie był suchy, a skórę miał genialną. Zaletą pieczenia na butelce lub nawet na odpowiednim stojaku jest to, że skórka przypieczona jest w każdym jednym miejscu, a kurczak nie leżąc w tłuszczu, który z niego częściowo wypływa upieczony jest równomiernie.

przepis na pieczonego kurczaka

Na blaszkę można wrzucić całe, umyte tylko ziemniaki i inne warzywa (marchewki, pietruszki) w całości. Danie jedno blaszkowe i minimum mycia po obiedzie. Same zalety.

 

sobota, 19 marca 2016

Doskonałe i sprawdzone przepisy na święta Wielkiej Nocy. Co nie co już na blogu mamy więc warto przejrzeć i niektóre sobie dać w "ulubione". Na pierwszy ogień wielkanocny żur.

przepis na zakwas żuru

Już niewiele czasu zostało do ukiszenia mąki żytniej. Zakwas co nie co musi postać by  był doskonały na pyszny żurek.

Bez śledzi nie wyobrażam sobie żadnych świąt czy to grudniowych czy wiosennych. Poniżej  przepisy na doskonałe, czasami nie tradycyjne ale równie pyszne śledzie.

przepis na śledzie

przepis na śledzie

Świąteczny stół nie obędzie się bez doskonałej wędliny. Dzięki przepisom z naszego bloga zrobicie ją sami. Bez konserwantów, bez glutaminianów, bez wszędobylskiej chemii. Naturalne, pyszne. Także z wykorzystaniem szynkowara.

Pyszny pieczony boczek

przepis na boczek pieczony

Pasztet pieczony z orzechami:

przepis na pasztet

Pieczona szynka:

przepis na szynkę

Wędliny z szynkowara:

przepisy na domowe wędliny

Wielkanoc po długim postowaniu domaga się także słodyczy. Sporo przepisów na pyszne świąteczne ciasta znajdziecie na naszym blogu.

Sernik z brzoskwiniami:

przepis na sernik

Sernik krakowski:

przepis na sernik

Tradycyjna cytrynowa babka:

przepis na babkę cytrynową

Ciasto marchewkowe:

przepis na ciasto marchewkowe

...i na koniec to co Polacy lubią najbardziej: sałatki

Reprezentacyjne muszle nadziewane sałatką warzywną:

przepisy na sałatki

Sałatka z pora:

przepis na sałatkę

Próbujcie, smakujcie, świętujcie. Zdrowych i spokojnych Świąt.

Tagi: przepisy
18:20, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 17 marca 2016

Zima, a raczej półroczna jesień powoli odchodzi w zapomnienie  Jak co roku nadchodzą kolejne dietetyczne wyzwania. Dietetyczny kuskus z warzywami pozwoli rozpocząć Wam kolejną wiosenną dietę. Powodzenia!

przepis na kuskus

*Dietetyczny kuskus z warzywami*

  • kuskus - 6 łyżek
  • rodzynki - 1 łyżka
  • fasolka szparagowa - 200g
  • cukinia - 150g
  • papryka czerwona - 100g
  • cebula - 1/2 sztuki
  • bazylia świeża
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka suszona

 

przepis na kuskus

Kuskus i rodzynki zalewamy wrzątkiem do zakrycia i przykrywamy talerzykiem. Warzywa kroimy w kostkę, cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oliwy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. W międzyczasie gotujemy al dente fasolkę szparagową pokrojoną w niezbyt duże kawałki. Wszystkie składniki łączymy mieszając i skrapiamy przed podaniem dobrą oliwą z oliwek.

22:38, srk76 , Strefa kuchni
Link
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58