| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
środa, 08 czerwca 2016

Zupa jak zupa ale ze świeżego szczawiu najlepsza. Oczywiście z dodatkiem jajka co jest wymogiem nie tylko kulinarnym co zdrowotnym. Szczawiany zawarte w tej aromatycznej roślinie trzeba zneutralizować właśnie jajkiem. Zapraszam na zupę szczawiową z jajkiem.

przepis na zupę

*Zupa szczawiowa*

  • szczaw - dwa pęczki
  • bulion drobiowy - 1,5 litra
  • śmietana do zup 100ml
  • jajka
  • ryż brązowy
  • masło

Liście szczawiu siekamy i podsmażamy na maśle. Podlewamy bulionem drobiowym. Od czasu zakupu szybkowara nie istnieje w naszej kuchni problem z brakiem drobiowego lub warzywnego bulionu: ćwiartka kurczaka, kilka marchwi  i pietruszek. Kawałek świeżego selera. Opalona nad ogniem cebula. Laurowe listki, ziarna angielskiego ziela. Odrobina świeżego lubczyku i oczywiście woda, sól i pieprz. Aromatyczny wywar mamy gotowy w kilkanaście minut.

Szczaw z bulionem podgotowujemy jeszcze chwilę. Zabielamy zahartowaną śmietaną i podajemy z gotowanym na sypko ryżem. Nie zapominamy oczywiście o ugotowanym na twardo jajku. Smacznego.

08:32, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 07 czerwca 2016

Ciekawy przepis Aneta podpatrzyła ostatnio u koleżanki w pracy. Roladki drobiowe zapiekane w szynce okazały się warte publikacji na blogu. Przepis lekki, łatwy i przyjemny, a efekt smaczny, aromatyczny i dietetyczny. Mnie sposób na pierś kurczaka bardzo zasmakował. Polecam.

przepis na pierś kurczaka

*Roladki drobiowe w szynce*

  • pierś kurczaka - podwójna - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • szynka dojrzewająca lub boczek surowy - kilka plasterków
  • żółtka jaja - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona suszona
  • natka pietruszki

przepis na pierś kurczaka

Mięso mielimy w maszynce i doprawiamy solą, papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Masa uzyska konieczną spójność z pomocą żółtka. Do masy należy jeszcze dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki (ile kto lubi)

przepis na pierś kurczaka

Dzielimy wyrobioną masę na kilka części. Z podanych składników powinno wyjść z osiem roladek. Formujemy w dłoniach zwilżonych oliwą "cygara" podobne kartaczom. Owijamy każdą roladkę szynką lub cienkim, surowym boczkiem. Układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

17:03, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 14 maja 2016

Biały aromatyczny krem ze szparagów. Rewelacyjna zupa podana z grzanką i koperkiem zaspokoi głód nawet wybrednych. Prosty i smaczny przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z białych szparagów*

  • szparagi - 500g
  • bulion drobiowy lub warzywny - 1 litr
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • koperek - pęczek
  • śmietana - 125ml
  • sól
  • pieprz

Pokrojone ziemniaki oraz szparagi zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładko. Warto jeszcze przetrzeć krem przez sito bo białe szparagi lubią mieć włókna, których byśmy sobie w zupie nie życzyli. Dodajemy zahartowaną śmietanę, dorzucamy sporo posiekanego koperku i delektujemy się doskonałym kremem.

piątek, 13 maja 2016

Zupa w 15 minut? Jak najbardziej. Oto przepis na doskonały krem ze szpinaku i brokuła przygotowany w szybkowarze. Bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis.

 przepis na zupę krem

*Krem z brokuła i szpinaku*

  • brokuł - 1 sztuka
  • szpinak świeży - garść
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion drobiowy lub warzywny - 800ml
  • kasza jaglana - 3 łyżki
  • chili - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Do szybkowaru wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Zalewamy całość bulionem dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Doprawiamy całość kurkumą i chilli. Zamykamy szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zamykamy zawór i gotujemy na małym ogniu około 2 minut. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną i prażymy ziarna sezamu. Po spuszczeniu pary dodajemy kaszę do zupy i całość blendujemy. Podajemy z prażonym sezamem i na przykład z gotowaną lub grillowaną piersią kurczaka.

środa, 27 kwietnia 2016

Idziemy jak burza z przepisami dla posiadaczy szybkowaru. Co prawda poniższy przepis można spokojnie wykonać i w tradycyjny sposób ale z racji tego, że oszczędzające czas, energię i pieniądze urządzenie warto rozreklamować oznaczyłem go szybkowar i trafi do odpowiedniej sekcji w bocznej szpalcie bloga. Zupa krem cebulowa. Gładka, aromatyczna, doskonała. Słyszałem, że szybkie gotowanie spłaszcza smaki i potrawy nie smakują jak przygotowywane w tradycyjny sposób. Nie potwierdzam tych rewelacji - szybkowar potrafi z warzyw i przypraw wyciągać dużo więcej smaku i pozostawiać w nich dużo więcej wartości odżywczych.

szybkowar przepisy

*Zupa krem cebulowa*

  • cebula - 60 dag
  • ziemniaki - 60 dag (obranych)
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 30% do zup - 100ml
  • koper lub szczypior
  • bulion drobiowy - 1 i 1/2 litra

W otwartym szybkowarze rozpuszczamy masło - łyżeczka. Smażymy na nim posiekaną drobno cebulę na złoty kolor. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dodajemy szczyptę mielonego kminku. Podsmażamy całość około 2 minuty. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela uważając by nie przedobrzyć. Jak już pisałem szybkowar nie wypuszcza aromatu z potrawy jak tradycyjne gotowanie.

szybkowar przepisy

Zamykamy szybkowar. Zwiększamy ogień. Doprowadzamy do pierwszej pary na zaworze. Zakładamy regulator i gdy zacznie z niego ulatniać się para zmniejszamy płomień. Od tego momentu odliczamy 8 minut. Po tym czasie spuszczamy parę, zdejmujemy regulator, otwieramy szybkowar.  Usuwamy listki laurowe i ziarna angielskiego ziela. Dodajemy hartowaną śmietanę i gotujemy chwilę bez zamykania szybkowaru. Całość blendujemy i podajemy posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Porządny kawał bagietki zapieczonej na tosterze i posypanej parmezanem nie zaszkodzi.

Bez szybkowaru należy jedynie dłużej gotować zupę aż zmiękną ziemniaki.

 

wtorek, 26 kwietnia 2016

Dość ciekawe połączenie smażonego kurczaka, żurawiny i selera naciowego w jednej sałatce. Sałatka z kurczakiem i żurawiną. Smaczne urozmaicenie na domowym stole.

przepis na sałatkę

*Sałatka z kurczakiem i żurawiną*

  • pierś kurczaka - 1 sztuka, podwójna
  • seler naciowy - 4 łodygi
  • żurawina - 2 łyżki suszonej
  • kukurydza konserwowa - 1 puszka
  • słonecznik łuskany - 100g
  • szczypior - 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • majonez domowy - 4 łyżki
  • jogurt naturalny gesty - 1 łyżka

przepis na sałatkę

Seler kroimy w kawałki i parzymy wrzątkiem. Pierś kroimy w kostkę, nacieramy papryką, solą i pieprzem. Smażymy mięso na odrobinie oleju aż się zrumieni. Słonecznik prażymy na patelni. Odsączamy kukurydze z zalewy. Siekamy szczypiorek drobno i łączymy wszystkie składniki sałatki z pomocą majonezy wymieszanego z jogurtem. Ewentualnie sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Jak ktoś lubi można posypać przed podaniem orzechami nerkowca.

17:41, srk76 , Strefa kuchni
Link
poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kolejny przepis dla użytkowników szybkowaru. Tym razem do magicznego garnka trafiły minigolonki. Test na małych golonkach przeprowadzony z powodzeniem. Już niedługo przepis na porządny kawał golonki tym bardziej, że i Wiktorii delikatne mięso wieprzowe zasmakowało. Musztarda lub chrzan, piwo, golonka w 15 minut i pyszna przesiąknięta mięsnym wywarem kapusta. Czy może być coś lepszego dla faceta co lubi zjeść i nie koniecznie zdrowo?

szybkowar przepisy

*Minigolonki na kapuście*

  • minigolonki - 4 sztuki
  • kapusta kiszona - 40dag
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • woda - 2 szklanki (szybkowar pojemność 5 litrów)

Do szybkowaru wkładamy posiekaną kapustę wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe pamiętając, że szybkowar z każdej przyprawy wyciąga potrójny aromat. Odrobina soli i pieprzu. Układamy na kapuście golonki i podlewamy całość dwiema szklankami wody.

przepisy szybkowar

Zamykamy urządzenie i ustawiamy na maksymalnym płomieniu kuchenki. Gdy pierwsza para pojawi się na zaworze, nakładamy regulator ciśnienia. Gdy regulator zacznie wydawać dźwięki parowozu, zmniejszamy płomień i pozwalamy golonkom się gotować przez 15 minut. Po tym czasie gasimy płomień, spuszczamy parę, zdejmujemy regulator i delektujemy się delikatnym mięsem i doskonałą kapustą. Na minigolonkach mięsa nie za dużo więc i grzechu niezbyt wiele.

Kolejne przepisy na dania z szybkowaru już niedługo. Zapiszcie się na newsletter by żadnego nie przegapić. Zawsze też możecie subskrybować nas na Facebooku. Zapraszamy.

12:17, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 21 kwietnia 2016

Odkąd w domu zawitał szybkowar aromaty z naszej kuchni budzą zazdrość sąsiadów. Jedno za drugim dania lądują na stole do oceny domowników. Poniższym postanowiliśmy się podzielić już dziś ale planujemy utworzyć osobną sekcję dla potraw z szybkowaru. Chyba nie jadłem miększej pręgi wołowej, a przygotowanie gulaszu zajęło Anetce jakieś ... 35 minut... aż się wierzyć nie chce ale jestem naocznym świadkiem tego cudu.

przepis na dania z szybkowaru

Oto przepis:

*Gulasz z pręgi wołowej*

  • pręga wołowa - 1kg
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka suszona słodka - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • woda 
  • olej

Pręgę kroimy w większą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Do rozgrzanego, otwartego szybkowaru dajemy małą ilość oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy 5 minut. Dorzucamy cebulę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy wody aż przykryje mięso. Zamykamy szybkowar. Zwiększamy płomień. Gdy pierwsza para pojawi się w zaworze zakładamy regulator ciśnienia. Gdy zacznie pyrkac jak parowóz zmniejszamy płomień i odliczamy 25 minut. Po tym czasie zgodnie z procedurą wypuszczamy parę, ściągamy regulator, przykrywkę i delektujemy się mięciutką wołowiną w sosie własnym. 

przepis na dania z szybkowaru

Używamy szybkowaru firmy Hawkins Futura 5 litrów. Mogę go z czystym sumieniem już dziś polecać.

Dobrze zamarynowane mięso, chrupiąca panierka z sezamy i siemienia lnianego. Dobry sposób na zwykłego kurczaka. Sezamowy kurczak czyli 1001 sposób na pierś kurczaka.

przepis na pierś kurczaka

*Sezamowy kurczak*

  • pierś kurczaka - 2 sztuki
  • sezam - 10 łyżeczek
  • siemię lniane - 5 łyżeczek
  • miód - 2 łyżeczki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sos sojowy ciemny - pół szklanki
  • imbir starty - pół łyżeczki

Miód, przeciśnięty czosnek, sos sojowy i starty imbir mieszamy. Filety kurczaka kroimy w plastry lub inne kawałki i zalewamy marynatą. Dzień w lodówce albo chociaż kilka godzin. Wyjęty na godzinę przed smażeniem kurczak obtaczamy w ziarnach sezamu i siemienia lnianego. Można użyć rozbełtanego jajka jako spoiwa. Smażymy z obu stron na oleju by ładnie całość zrumienić.

przepis na pierś kurczaka

Smacznego!

07:55, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 20 kwietnia 2016

Lekko i smacznie. Dietetyczny kurczak z ananasem w doskonałej przywiezionej prosto z Indii suszonej mieszance curry. Bez porównania ze zwykłą dostępną w Polsce wersją.

przepis na pierś kurczaka

*Dietetyczny kurczak z ananasem*

  • pierś kurczaka - podwójna 1 sztuka
  • ananas świeży - 3 plastry
  • cebula - 1 sztuka
  • łyżeczka curry
  • rodzynki - 1 łyżka
  • śmietana 12% - 2 łyżki
  • oliwa
  • sól

Pierś kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy curry i solą. Na kilka godzin odkładamy do lodówki. Na kilku kroplach oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy mięso (wyjmując z lodówki około godziny przed smażeniem), rodzynki i pokrojonego w kostkę ananasa.

przepis na pierś kurczaka

Gdy kurczak się zrumieni dodajemy śmietanę i całość dusimy kilka minut. Podajemy z ryżem lub kuskusem.

10:29, srk76 , Strefa kuchni
Link
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43