Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
środa, 30 marca 2016

Dawno nic nie pisałem w blogowym wolnym słowie. Nadarzyła się okazja więc dzisiaj bez przepisów lub zdjęć. Od lat trwa wojna ludzkości z trzecim migdałem, a w zasadzie z jego częstą wadą: przerostem. Migdały czy ten gardłowy czy podniebienne, które możemy obserwować po otwarciu ust, są częścią układu odpornościowego. Są jakby czujnikami, które uczą młody organizm rozpoznawania zagrożeń wchłanianych podczas oddechu lub spożywaniu pokarmów. Ich rola kończy się przeważnie w okolicach siódmego roku życia. Trzeci migdał gardłowy się wchłania gdy tylko jego rola "edukacyjna" się kończy. Podniebienne zostają i często są powodem na przykład nawracających angin u dorosłego już człowieka.

Wróćmy do migdałów Dawida. Wizyta u dobrego laryngologa (warto poszukać specjalisty z prawdziwego zdarzenia - w okolicach Dąbrowy Górniczej mogę dać namiary na takiego przez email) pokazała nam całkiem inny świat. Uświadomiła jak bardzo nasz syn cierpiał z powodu przerostu migdała gardłowego i podniebiennych. Lekarz otworzył nam też oczy na fakt, że powinniśmy się u niego pojawić dużo wcześniej by uniknąć tego wszystkiego co młodemu przeszkadzało w życiu od lat. Trzeci migdał Wiktorii, z którym też miała problemy z wiekiem przestał jej dokuczać dzięki zwykłej terapii lekami. W przypadku Dawida trzeba było interwencji chirurgicznej ale warto było.

Jeżeli Wasze dziecko ma kłopoty z oddychaniem. Oddycha przez nos. Większość czasu ma delikatnie wystawiony język i otwarte usta. Jeśli mówi nosowo i w ogóle ma kłopoty z mówieniem. Jeśli w nocy chrapie i ma nawet krótkie bezdechy. Jeżeli cierpi ana nawracające się zapalenia ucha lub ma problemy ze słuchem. Jeśli często choruje i intensywnie się poci (efekt oddychania przez usta wprowadzający nieogrzane powietrze do tchawicy i płuc) to warto udać się do laryngologa na specjalistyczne badanie. Dawid trafił do specjalisty w wieku lat 5 i to według nas było trochę za późno. Najpierw próba leczenia farmakologicznego ale bez efektów. W między czasie młody załapał się na szkarlatynę, której efektem był gigantyczny przerost migdałów podniebiennych i zwiększenie objawów wynikających z przerostu migdała trzeciego. Lekarz nie miał wyjścia - usunięcie trzeciego i podcięcie (zmniejszenie) podniebiennych stało się faktem.

Trafiliśmy do doskonałej kliniki jednego dnia na Giszowcu gdzie po trzecim migdale zostało już tylko przykre wspomnienie. Na efekty nie trzeba było długo czekać - brak chrapania i bezdechów podczas snu. Dzięki temu Młody wstaje wyspany i pełen energii. Już tylko to warte było wizyty o laryngologa. Jak wyglądać będą infekcje przekonamy się niedługo bo Dawid wraca w końcu do przedszkola. Usunięcie trzeciego i podcięcie podniebiennych nie są remedium na infekcje wieku dziecięcego więc akurat w tym temacie złudzeń nie mamy. Swoje dziecko musi w przedszkolach - siedliskach wirusów - odchorować. Jednak prawidłowa droga oddychania - nos - gwarantuje zmniejszenie ilości zakażeń i czyni dziecko bardziej odporne.

Poobserwujcie swoje pociechy moi drodzy. Może warto już wybrać się do laryngologa i pozwolić dziecku uniknąć cierpień i niedogodności związanych z przerostem trzeciego migdała.

wtorek, 22 marca 2016

Domowe smoothie czyli zmiksowane owoce w formie gęstego napoju. Bardzo popularne w niektórych knajpach typu fast-food gdzie udają zdrowy dodatek do niezdrowego jedzenia. Nic bardziej mylnego. Masowej produkcji smoothie w tego typu lokalach może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Zdrowe i pożywne owoce połączone z tanim często słodzonym mlekiem lub przesłodzonym do granic możliwości sokiem przestają być zdrowe i pożywne. smoothie lepiej zrobić sobie w domu.

przepis na koktajl owocowy

*Smoothie*

  • pomarańcza - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • woda mineralna bez gazu - kilka łyżek lub kilka kostek lodu
  • bazylia - kilka świeżych listków

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Z pomarańczy twarde pestki. Wszystko porządnie miksujemy na gładko w blenderze i podajemy schłodzone.

przepis na koktajl owocowy

Pyszny i orzeźwiający napój wspomagający nas w diecie.

Dobre pierogi można zjeść także będąc na diecie. Przepis na pierogi z kaszą i twarogiem jest warty uwagi i wypróbowania. Cienkie ciasto, smaczne soczyste nadzienie podkręcone miętą. Odrobina rozpuszczonego masła lub naturalny jogurt zamiast gęstej śmietany i pyszne danie mamy gotowe w niespełna godzinę.

przepis na pierogi

*Pierogi z kaszą i twarogiem*

  • ser biały twaróg - 500g
  • kasza gryczana palona - 100g
  • jogurt naturalny - 2 łyżki do farszu reszta jako ewentualna omasta
  • mięta świeża - 1/2 pęczka
  • szczypior świeży - pęczek
  • sól
  • pieprz

Ser rozdrabniamy widelcem dodając utajoną (ugotowaną) kaszę gryczaną. Drobno siekamy miętę zostawiając kilka listków do dekoracji. Siekamy szczypior. Całość mieszamy na gęsty farsz dodając jogurt naturalny i doprawiając solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Przepisów na ciasta pierogowe jest sporo. Od jakiegoś czasu stosujemy przepis Maćka Kuronia. To gwarancja delikatności pierogów.

  • mąka pszenna - 500g
  • ciepła woda - 250ml
  • sól
  • masło - 1 łyżka

Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

przepis na pierogi

Na każde kółeczka nakładamy łyżkę farszu w taki sposób by móc zamknąć brzegi pieroga.

przepis na pierogi

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i po wypłynięciu ich na powierzchnię dajemy im ze dwie minutki. Podajemy z odrobiną masła albo z łyżką naturalnego jogurtu.

przepis na pierogi

Jak nie koniecznie lubię odtłuszczone dania tak pierogi z kaszą i twarogiem zdobyły moje serce choć powinienem napisać raczej: żołądek.

przepis na pierogi

Są lekkie, aromatyczne i nie powodują uczucia przejedzenia. W sam raz dla próbujących odbudować figurę przed nadchodzącymi ciepłymi dniami.

08:08, srk76 , Strefa kuchni
Link
niedziela, 20 marca 2016

Taki klasyk, a u nas dopiero dzisiaj. Bez kozery powiem: najlepszy kurczak pieczony jaki jadłem. Kurak nadziany na butelkę porządnego ciemnego piwa w ciągu ledwo 2 godzin zamienił się w doskonałe cudo. Soczysty, odchodzące od kości mięso, mocno aromatyczny z idealnie wypieczoną skórką. Świetny ktoś miał kiedyś pomysł na takiego kurczaka.

przepis na pieczonego kurczaka

*Kurczak pieczony na butelce piwa* 

  • kurczak - 1 sztuka
  • piwo ciemne - butelka pół litra
  • papryka słodka - 2 łyżki
  • kolendra ziarna - 1 łyżeczka
  • sól gruboziarnista - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • majeranek - łyżeczka
  • oliwa z oliwek (lub olej) - 1 łyżeczka

Przyprawy wrzucamy do moździerza, wciskamy czosnek i ścieramy na pastę dodając oliwę. Całego kurczaka nalezy pastą przesmarować. Również w środku. Odkładamy go na noc do lodówki pod szczelnym przykryciem by nie pochłonął lodówkowych zapachów. Przed pieczeniem kuraka wyjmujemy na godzinę lub półtorej by do piekarnika nie trafił wprost z lodówki.

przepis na pieczonego kurczaka

Nakładamy go na otwartą butelkę z piwem tak by koniec szyjki wystawał jak na zdjeciu. Przed otwarciem butelkę trzeba wymoczyć w misce wody by zdjąć naklejki. Do piwa można wsypać trochę soli wtedy chętniej będzie nam z butelki wypływać ale nie jest to konieczne  bo samo piwo ma jedynie wytworzyć w piekarniku odpowiednią wilgoć.

Pieczemy kurczaka w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Zasada mówi 1kg mięsa - 1h pieczenia. Nasz miał 1,7kg i piekł się prawie dwie godziny. Mimo to nie był suchy, a skórę miał genialną. Zaletą pieczenia na butelce lub nawet na odpowiednim stojaku jest to, że skórka przypieczona jest w każdym jednym miejscu, a kurczak nie leżąc w tłuszczu, który z niego częściowo wypływa upieczony jest równomiernie.

przepis na pieczonego kurczaka

Na blaszkę można wrzucić całe, umyte tylko ziemniaki i inne warzywa (marchewki, pietruszki) w całości. Danie jedno blaszkowe i minimum mycia po obiedzie. Same zalety.

 

sobota, 19 marca 2016

Doskonałe i sprawdzone przepisy na święta Wielkiej Nocy. Co nie co już na blogu mamy więc warto przejrzeć i niektóre sobie dać w "ulubione". Na pierwszy ogień wielkanocny żur.

przepis na zakwas żuru

Już niewiele czasu zostało do ukiszenia mąki żytniej. Zakwas co nie co musi postać by  był doskonały na pyszny żurek.

Bez śledzi nie wyobrażam sobie żadnych świąt czy to grudniowych czy wiosennych. Poniżej  przepisy na doskonałe, czasami nie tradycyjne ale równie pyszne śledzie.

przepis na śledzie

przepis na śledzie

Świąteczny stół nie obędzie się bez doskonałej wędliny. Dzięki przepisom z naszego bloga zrobicie ją sami. Bez konserwantów, bez glutaminianów, bez wszędobylskiej chemii. Naturalne, pyszne. Także z wykorzystaniem szynkowara.

Pyszny pieczony boczek

przepis na boczek pieczony

Pasztet pieczony z orzechami:

przepis na pasztet

Pieczona szynka:

przepis na szynkę

Wędliny z szynkowara:

przepisy na domowe wędliny

Wielkanoc po długim postowaniu domaga się także słodyczy. Sporo przepisów na pyszne świąteczne ciasta znajdziecie na naszym blogu.

Sernik z brzoskwiniami:

przepis na sernik

Sernik krakowski:

przepis na sernik

Tradycyjna cytrynowa babka:

przepis na babkę cytrynową

Ciasto marchewkowe:

przepis na ciasto marchewkowe

...i na koniec to co Polacy lubią najbardziej: sałatki

Reprezentacyjne muszle nadziewane sałatką warzywną:

przepisy na sałatki

Sałatka z pora:

przepis na sałatkę

Próbujcie, smakujcie, świętujcie. Zdrowych i spokojnych Świąt.

Tagi: przepisy
18:20, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 17 marca 2016

Zima, a raczej półroczna jesień powoli odchodzi w zapomnienie  Jak co roku nadchodzą kolejne dietetyczne wyzwania. Dietetyczny kuskus z warzywami pozwoli rozpocząć Wam kolejną wiosenną dietę. Powodzenia!

przepis na kuskus

*Dietetyczny kuskus z warzywami*

  • kuskus - 6 łyżek
  • rodzynki - 1 łyżka
  • fasolka szparagowa - 200g
  • cukinia - 150g
  • papryka czerwona - 100g
  • cebula - 1/2 sztuki
  • bazylia świeża
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka suszona

 

przepis na kuskus

Kuskus i rodzynki zalewamy wrzątkiem do zakrycia i przykrywamy talerzykiem. Warzywa kroimy w kostkę, cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oliwy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. W międzyczasie gotujemy al dente fasolkę szparagową pokrojoną w niezbyt duże kawałki. Wszystkie składniki łączymy mieszając i skrapiamy przed podaniem dobrą oliwą z oliwek.

22:38, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 11 marca 2016

Pasta z cieciorki doskonała na wszystko. Pochodzący z Libanu  hummus rozpowszechniony jest już na całym świecie. Warto sobie przygotować hummus i korzystać z niego podczas wiosennych diet.

przepis na hummus

*Hummus*

  • ciecierzyca - puszka około 200g po odsączeniu
  • pasta tahini z ziaren sezamu - 3 łyżki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • cytryna - 1/2 sztuki
  • zimna woda - 2 łyżki

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką pastę. Doskonały dodatek do potraw lub pasta do chleba. Świetnie smakuje z płaskimi chlebkami pita.

Dość niecodzienne połączenie szpinaku i rodzynek. Przygotowane tak naleśniki uznać możemy za dietetyczne choć powiem szczerze odrobina porządnego sosu czosnkowego im nie zaszkodzi.

przepis na naleśniki

*Naleśniki ze szpinakiem i rodzynkami*

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 2 szklanki
  • mleko - 1 i pół szklanki
  • woda gazowana - 1 i pół szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • sól - szczypta
  • szpinak liście mrożonka - 450g
  • cebula
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ser mozzarella - 150g ( jak ktoś lubi to może być gorgonzola)
  • rodzynki - 100g
  • gałka muszkatołowa
  • ocet jabłkowy
  • oliwa

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodajemy szpinak i rodzynki. Dusimy całość do odparowania wody i przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kilka kropel octu jabłkowego.

przepis na naleśniki

Składniki na naleśniki mieszamy i smażymy na patelni cienkie placki.  Smarujemy naleśniki farszem i zwijamy w rulony.

przepis na naleśniki

Układamy wszystkie w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniki przez kilka minut.

10:27, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 05 marca 2016

...nic mnie tak nie drażni jak udziwnione neologizmy ale powiem szczerze nie mam bladego pojęcia jak nazwać potrawę z pęczaku zrobioną na wzór włoskiego risotto. Jak się jeszcze dołoży dobre wyniki pęczotto w wyszukiwaniach googla to niestety trzeba się przełamać i taki oto mamy tytuł dzisiejszego wpisu. Kasza pęczak w specyficzny sposób utajona przy udziale szpinaku okazała się równie dobra jak włoskie danie z ryżu arborio. Tak na marginesie mamy na blogu przepis również na risotto.

przepis na danie z kaszy pęczak

*Pęczotto ze szpinakiem*

  • kasza pęczak - 150g
  • bulion warzywny - 700ml
  • cebula
  • czosnek polski - dwa ząbki
  • szpinak mrożony - 150g
  • masło - 1 łyżka
  • parmezan lub inny twardy ser dojrzewający
  • oliwa

Na rozgrzaną patelnię dajemy kilka kropel oliwy i wrzucamy na to posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni dodajemy posiekany czosnek. Chwilę potem na patelnię trafić musi kasza. Delikatnie całość przesmażamy uważając by się nam czosnek nie spalił.

przepis na kaszę pęczak

Teraz czeka nas mozolne mieszanie i dolewanie po chochelce warzywnego bulionu, który sobie należy przygotować ciut wcześniej z porządnej porcji świeżych warzyw, wody, soli, pieprzu, liścia laurowego i ziaren angielskiego ziela. Gdy tylko kasza wchłonie już prawie cały płyn dolewamy kolejną chochelkę i tak aż do wyczerpania bulionu. W między czasie gdy kasza zacznie mięknąć dodajemy rozmrożony, posiekany szpinak i łyżkę masła. Dalej mieszamy dolewając co jakiś czas bulionu. Praktycznie na sam koniec ścieramy sporo parmezanu by całość ładnie zagęścić.

 

14:56, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 04 marca 2016

Pozwoliłem sobie dzisiejszy przepis na pizzę nazwać tradycyjna włoska pizza bo spośród wszystkich przepisów na włoskie placki ten jest najbardziej zbliżony do oryginału. Chrupkie i cienkie ciasto, prostota składników, doskonały sos i genialny smak - pizza najlepsza jaką do tej pory jadłem.

przepis na włoską pizzę

*Tradycyjna włoska pizza*

 

  • maka pszenna - 350g
  • drożdże suche - 7g
  • cukier - 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • oliwa
  • woda letnia - 250ml

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Do misy wsypujemy suche składniki. Wlewamy wodę z drożdżami i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut przykryte lnianą ściereczką. Ciasto przekładamy do drugiej miski wysmarowanej oliwą i wyrabiamy do formy kuli. Dzielimy ciasto na porcje każda około 150g. Plus minus 4 porcje z podanych składników. Formujemy kule i nakrywamy folią spożywczą. Ciasto musi teraz wyrosnąć, a zajmie mu to około 45 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni.

przepis na włoską pizzę

Na blachę układamy papier do pieczenia. Każdą kulę dajemy na stolnicę wysypaną mąką. Spłaszczamy kulę na placek i wałkujemy na pół centymetra.

przepis na włoską pizzę

Smarujemy ciasto sosem pomidorowym:

  • pomidory z puszki
  • bazylia
  • czosnek
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Zblendowane pomidory doprawiamy (najlepiej świeżą) bazylią, czosnkiem i przyprawami wedle uznania. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

przepis na włoską pizzę

Na wysmarowane sosem placki układamy szynkę prosciutto (ewentualnie szwarcwaldzka) i ser mozzarela (dwie kulki pocięte na plastry lub tarty) Specjalnie nie piszę w składnikach jakie obłożenie powinno na pizzę trafić bo to już zależy od tego jaką chcemy wykonać.

przepis na włoską pizzę

Pieczemy pizzę w piekarniku około 10-15 minut. Trzeba ciasto obserwować by się nie przypaliło. Przed podaniem układamy na plackach rukolę, która doskonale zaostrzy smak pizzy.

przepis na włoską pizzę

Smacznego!

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58