| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
czwartek, 21 kwietnia 2016

Odkąd w domu zawitał szybkowar aromaty z naszej kuchni budzą zazdrość sąsiadów. Jedno za drugim dania lądują na stole do oceny domowników. Poniższym postanowiliśmy się podzielić już dziś ale planujemy utworzyć osobną sekcję dla potraw z szybkowaru. Chyba nie jadłem miększej pręgi wołowej, a przygotowanie gulaszu zajęło Anetce jakieś ... 35 minut... aż się wierzyć nie chce ale jestem naocznym świadkiem tego cudu.

przepis na dania z szybkowaru

Oto przepis:

*Gulasz z pręgi wołowej*

  • pręga wołowa - 1kg
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka suszona słodka - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • woda 
  • olej

Pręgę kroimy w większą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Do rozgrzanego, otwartego szybkowaru dajemy małą ilość oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy 5 minut. Dorzucamy cebulę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy wody aż przykryje mięso. Zamykamy szybkowar. Zwiększamy płomień. Gdy pierwsza para pojawi się w zaworze zakładamy regulator ciśnienia. Gdy zacznie pyrkac jak parowóz zmniejszamy płomień i odliczamy 25 minut. Po tym czasie zgodnie z procedurą wypuszczamy parę, ściągamy regulator, przykrywkę i delektujemy się mięciutką wołowiną w sosie własnym. 

przepis na dania z szybkowaru

Używamy szybkowaru firmy Hawkins Futura 5 litrów. Mogę go z czystym sumieniem już dziś polecać.

Dobrze zamarynowane mięso, chrupiąca panierka z sezamy i siemienia lnianego. Dobry sposób na zwykłego kurczaka. Sezamowy kurczak czyli 1001 sposób na pierś kurczaka.

przepis na pierś kurczaka

*Sezamowy kurczak*

  • pierś kurczaka - 2 sztuki
  • sezam - 10 łyżeczek
  • siemię lniane - 5 łyżeczek
  • miód - 2 łyżeczki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sos sojowy ciemny - pół szklanki
  • imbir starty - pół łyżeczki

Miód, przeciśnięty czosnek, sos sojowy i starty imbir mieszamy. Filety kurczaka kroimy w plastry lub inne kawałki i zalewamy marynatą. Dzień w lodówce albo chociaż kilka godzin. Wyjęty na godzinę przed smażeniem kurczak obtaczamy w ziarnach sezamu i siemienia lnianego. Można użyć rozbełtanego jajka jako spoiwa. Smażymy z obu stron na oleju by ładnie całość zrumienić.

przepis na pierś kurczaka

Smacznego!

07:55, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 20 kwietnia 2016

Lekko i smacznie. Dietetyczny kurczak z ananasem w doskonałej przywiezionej prosto z Indii suszonej mieszance curry. Bez porównania ze zwykłą dostępną w Polsce wersją.

przepis na pierś kurczaka

*Dietetyczny kurczak z ananasem*

  • pierś kurczaka - podwójna 1 sztuka
  • ananas świeży - 3 plastry
  • cebula - 1 sztuka
  • łyżeczka curry
  • rodzynki - 1 łyżka
  • śmietana 12% - 2 łyżki
  • oliwa
  • sól

Pierś kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy curry i solą. Na kilka godzin odkładamy do lodówki. Na kilku kroplach oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy mięso (wyjmując z lodówki około godziny przed smażeniem), rodzynki i pokrojonego w kostkę ananasa.

przepis na pierś kurczaka

Gdy kurczak się zrumieni dodajemy śmietanę i całość dusimy kilka minut. Podajemy z ryżem lub kuskusem.

10:29, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 19 kwietnia 2016

Pyszna na zupa na wczesnowiosenne zimne popołudnia. Lekka, ożywcza, doskonała. Krem z cukinii i pomidorów bardzo nam zasmakował. Zapraszam na przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z cukinii i pomidorów*

  • cukinia - 1 mała sztuka lub 1/2 dużej
  • pomidory - puszka całych w zalewie
  • ziemniaki - 1/2 kg obranych
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • bulion - 2 litry
  • sól
  • pieprz

 

Ziemniaki kroimy w grube plastry. Cebulę w pióra. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy z cebulą na odrobinie oliwy. Gdy ładnie zapachnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Przesmażamy i dodajemy puszkę pomidorów razem z zalewą. Po chwili zalewamy całość w garnku bulionem. Bulion od jakiegoś czasu przygotowujemy sobie w szybkowarze Futura. Już niedługo sporo przepisów, w którym wykorzystać można to arcyciekawe urządzenie oszczędzające czas i energię.

szybkowary

Zdjęcie ze strony: szybkowary.com Prezentacja produktu nie wynika ze współpracy z żadną firmą.

Wróćmy do zupy z cukinii i pomidorów. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przecedzamy zupę przez sito. Warzywa miksujemy na gładko i zalewamy wywarem do uzyskania interesującej nas gęstości kremu. Podajemy z koperkiem i odrobiną oliwy arachidowej.

 

czwartek, 07 kwietnia 2016

Tak jak obiecałem drugi dziś wpis. Tym razem przepis na czerwone śledzie czyli delikatne kawałki rybiego mięsa zalewane olejem z dużą ilością papryki w delikatnym aromacie lubczyku. Polecam równie gorąco jak zielone śledzie z poprzedniego wpisu.

przepis na śledzie

*Czerwone śledzie*

  • filet a'la matjas - 6 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • rodzynki - 2 łyżki
  • słodka suszona papryka - 2 łyżki
  • lubczyk

Cebulę kroimy w pióra i przelewamy na sitku wrzątkiem. Śledzie kroimy w wygodne kawałki i zalewamy mlekiem lub wodą by usunąć z nich nadmiar soli. W słoiku układamy warstwy cebuli i śledzi. Każdą warstwę intensywnie doprawiamy papryką i lubczykiem suszonym. Dorzucamy na każdą rodzynki. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na dzień lub dwa.

Dwa wpisy jeden pod drugim. Niby te same śledzie w oleju ale każdy inny. Na pierwszy ogień zielone śledzie czyli filety śledziowe w oleju z bazyliowym pesto. Intensywny aromat bazylii dał zwykłym śledziom przepysznego kopa. Warto spróbować. Także śledzi czerwonych z kolejnego wpisu.

przepis na śledzie

*Zielone śledzie*

  • 6 filetów a'la matyas
  • cebula - 2 sztuki
  • olej
  • bazylia świeża
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • orzechy pini lub arachidowe - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • parmezan - 2 łyżki startego
  • oliwa z oliwek

Filety kroimy w wygodne do jedzenia kawałki i zalewamy wodą lub mlekiem by oddały co nieco soli. Cebule kroimy w pióra i przelewamy na sitku wrzątkiem. Składniki na pesto miksujemy w blenderze. Do słoika układamy warstwami cebulę, śledzie, pesto ...i tak aż do wypełnienia słoika. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na dzień lub dwa by śledź przesiąknął bazyliowym aromatem.

piątek, 01 kwietnia 2016

Zdrowe przekąski nie muszą być niesmaczne, suche lub wypełnione różnymi zamiennikami cukru. Batoniki zbożowe z dzisiejszego przepisu smakują rewelacyjnie. Poprawiają przemianę materii i są świetnym źródłem energii.

przepis na batonik zbożowy

*Batoniki zbożowe*

  • płatki owsiane (nie błyskawiczne) - 3 szklanki
  • słonecznik łuskany - 1 szklanka
  • sezam - 1 szklanka
  • pestki dyni - 1 szklanka
  • rodzynki lub żurawina suszona - 1 szklanka
  • masło - 120g
  • miód - 4 łyżki
  • mleko zagęszczone słodzone - 1/3 szklanki

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Nasiona  mieszamy w misce i wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Pieczemy  około 15 minut. Masło, miód i mleko rozpuszczamy w ganku  i gotujemy przez 5 minut. Podpieczone nasiona mieszamy z rodzynkami i wrzucamy do gorącego płynu. Dobrze wszystko mieszamy. Wykładamy masę na blachę wyściełaną papierem. Formujemy placek grubości 1-2 cm.

przepis na batonik zbożowy

Tym razem całość trafia do lodówki po wstępnym wystygnięciu. Po czterech godzinach tężenia kroimy uzyskany placek na wygodne batoniki. Wszystko chowamy przed rodziną w niedostępnym miejscu i wydzielamy według określonego planu. Inaczej batoniki znikną w kilka godzin.

17:21, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 30 marca 2016

Dawno nic nie pisałem w blogowym wolnym słowie. Nadarzyła się okazja więc dzisiaj bez przepisów lub zdjęć. Od lat trwa wojna ludzkości z trzecim migdałem, a w zasadzie z jego częstą wadą: przerostem. Migdały czy ten gardłowy czy podniebienne, które możemy obserwować po otwarciu ust, są częścią układu odpornościowego. Są jakby czujnikami, które uczą młody organizm rozpoznawania zagrożeń wchłanianych podczas oddechu lub spożywaniu pokarmów. Ich rola kończy się przeważnie w okolicach siódmego roku życia. Trzeci migdał gardłowy się wchłania gdy tylko jego rola "edukacyjna" się kończy. Podniebienne zostają i często są powodem na przykład nawracających angin u dorosłego już człowieka.

Wróćmy do migdałów Dawida. Wizyta u dobrego laryngologa (warto poszukać specjalisty z prawdziwego zdarzenia - w okolicach Dąbrowy Górniczej mogę dać namiary na takiego przez email) pokazała nam całkiem inny świat. Uświadomiła jak bardzo nasz syn cierpiał z powodu przerostu migdała gardłowego i podniebiennych. Lekarz otworzył nam też oczy na fakt, że powinniśmy się u niego pojawić dużo wcześniej by uniknąć tego wszystkiego co młodemu przeszkadzało w życiu od lat. Trzeci migdał Wiktorii, z którym też miała problemy z wiekiem przestał jej dokuczać dzięki zwykłej terapii lekami. W przypadku Dawida trzeba było interwencji chirurgicznej ale warto było.

Jeżeli Wasze dziecko ma kłopoty z oddychaniem. Oddycha przez nos. Większość czasu ma delikatnie wystawiony język i otwarte usta. Jeśli mówi nosowo i w ogóle ma kłopoty z mówieniem. Jeśli w nocy chrapie i ma nawet krótkie bezdechy. Jeżeli cierpi ana nawracające się zapalenia ucha lub ma problemy ze słuchem. Jeśli często choruje i intensywnie się poci (efekt oddychania przez usta wprowadzający nieogrzane powietrze do tchawicy i płuc) to warto udać się do laryngologa na specjalistyczne badanie. Dawid trafił do specjalisty w wieku lat 5 i to według nas było trochę za późno. Najpierw próba leczenia farmakologicznego ale bez efektów. W między czasie młody załapał się na szkarlatynę, której efektem był gigantyczny przerost migdałów podniebiennych i zwiększenie objawów wynikających z przerostu migdała trzeciego. Lekarz nie miał wyjścia - usunięcie trzeciego i podcięcie (zmniejszenie) podniebiennych stało się faktem.

Trafiliśmy do doskonałej kliniki jednego dnia na Giszowcu gdzie po trzecim migdale zostało już tylko przykre wspomnienie. Na efekty nie trzeba było długo czekać - brak chrapania i bezdechów podczas snu. Dzięki temu Młody wstaje wyspany i pełen energii. Już tylko to warte było wizyty o laryngologa. Jak wyglądać będą infekcje przekonamy się niedługo bo Dawid wraca w końcu do przedszkola. Usunięcie trzeciego i podcięcie podniebiennych nie są remedium na infekcje wieku dziecięcego więc akurat w tym temacie złudzeń nie mamy. Swoje dziecko musi w przedszkolach - siedliskach wirusów - odchorować. Jednak prawidłowa droga oddychania - nos - gwarantuje zmniejszenie ilości zakażeń i czyni dziecko bardziej odporne.

Poobserwujcie swoje pociechy moi drodzy. Może warto już wybrać się do laryngologa i pozwolić dziecku uniknąć cierpień i niedogodności związanych z przerostem trzeciego migdała.

wtorek, 22 marca 2016

Domowe smoothie czyli zmiksowane owoce w formie gęstego napoju. Bardzo popularne w niektórych knajpach typu fast-food gdzie udają zdrowy dodatek do niezdrowego jedzenia. Nic bardziej mylnego. Masowej produkcji smoothie w tego typu lokalach może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Zdrowe i pożywne owoce połączone z tanim często słodzonym mlekiem lub przesłodzonym do granic możliwości sokiem przestają być zdrowe i pożywne. smoothie lepiej zrobić sobie w domu.

przepis na koktajl owocowy

*Smoothie*

  • pomarańcza - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • woda mineralna bez gazu - kilka łyżek lub kilka kostek lodu
  • bazylia - kilka świeżych listków

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Z pomarańczy twarde pestki. Wszystko porządnie miksujemy na gładko w blenderze i podajemy schłodzone.

przepis na koktajl owocowy

Pyszny i orzeźwiający napój wspomagający nas w diecie.

Dobre pierogi można zjeść także będąc na diecie. Przepis na pierogi z kaszą i twarogiem jest warty uwagi i wypróbowania. Cienkie ciasto, smaczne soczyste nadzienie podkręcone miętą. Odrobina rozpuszczonego masła lub naturalny jogurt zamiast gęstej śmietany i pyszne danie mamy gotowe w niespełna godzinę.

przepis na pierogi

*Pierogi z kaszą i twarogiem*

  • ser biały twaróg - 500g
  • kasza gryczana palona - 100g
  • jogurt naturalny - 2 łyżki do farszu reszta jako ewentualna omasta
  • mięta świeża - 1/2 pęczka
  • szczypior świeży - pęczek
  • sól
  • pieprz

Ser rozdrabniamy widelcem dodając utajoną (ugotowaną) kaszę gryczaną. Drobno siekamy miętę zostawiając kilka listków do dekoracji. Siekamy szczypior. Całość mieszamy na gęsty farsz dodając jogurt naturalny i doprawiając solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Przepisów na ciasta pierogowe jest sporo. Od jakiegoś czasu stosujemy przepis Maćka Kuronia. To gwarancja delikatności pierogów.

  • mąka pszenna - 500g
  • ciepła woda - 250ml
  • sól
  • masło - 1 łyżka

Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

przepis na pierogi

Na każde kółeczka nakładamy łyżkę farszu w taki sposób by móc zamknąć brzegi pieroga.

przepis na pierogi

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i po wypłynięciu ich na powierzchnię dajemy im ze dwie minutki. Podajemy z odrobiną masła albo z łyżką naturalnego jogurtu.

przepis na pierogi

Jak nie koniecznie lubię odtłuszczone dania tak pierogi z kaszą i twarogiem zdobyły moje serce choć powinienem napisać raczej: żołądek.

przepis na pierogi

Są lekkie, aromatyczne i nie powodują uczucia przejedzenia. W sam raz dla próbujących odbudować figurę przed nadchodzącymi ciepłymi dniami.

08:08, srk76 , Strefa kuchni
Link
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 59