Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
poniedziałek, 26 grudnia 2011

Dawid - zwany "Felkiem" to najmłodszy członek naszej rodziny. Skąd przezwisko "Felek" - chyba nikt nie ma pojęcia. Źródłosłowie nieznane choć słyszałem wersję że "Felek" wziął się od słowa karto-felek. Faktycznie tuż po urodzeniu Dawid przypominał trochę małego ziemniaka :)
 
Rozbójnik w listopadzie skończył rok a z racji tego , że chodzić się nauczył już w okolicach 10 miesiąca teraz stał się żywą iskrą gotową wysadzić mieszkanie w powietrze. Pierwsze kroki "Felka" możecie obejrzeć na YouTube poniżej.
 
Docelowo strefa "Felka" będzie zawierała opisy jego zmagań z życiowymi zagadkami. Dziś kilka zdjęć które znajdziecie także w galerii "Felka":
 
 
 
Młody niedługo po urodzeniu wykazywał cechy "Zadziora" - tak mu zostało do dziś. Grzmiąca Pięść często spada na delikatne ciało Siostry.
 
 
 
 
"Do kuchni ? W lewo moi drodzy goście"
 
 
 
Oczy "Felka" wyraźnie wskazują co czuje do Ojca , który go w ten sposób podle załatwił w Sieci. Mam nadzieję że mi wybaczy gdy będąc już świadomym młodzieńcem ktoś mu na "fejsa" wrzuci tą fotę :)
 
 
...aż strach jak ten czas leci. Ledwo to oczy potrafiło otworzyć a już mamy małego świadomego człowieka.
 

 
W Dąbrowie pojawił się wyścig Tour de Pologne - "Felka" nie mogło na nim zabraknąć. Etap w Gołonogu został przez Młodego szczegółowo obejrzany z godnym widowiska dopingiem. Szkoda że peleton przemknął szybciej niż błyskawica :)

  
 
Kontakty z rówieśnikami pokazują że boks może się stać ulubionym sportem "Felka". Zniecierpliwością czekam na czasy przedszkola - mogę być częstym gościem na dywaniku pani dyrektor.
 
 

 
Punk not dead - nawet gdy siedzi w angielskim szkolnym sweterku :)

 

 


Ot i cały nasz Dawid alias "Felek". Czas biegnie nie ubłaganie i dziecko zmienia sie każdego dnia. Każdy dzień przynosi coś nowego - coś co zbliża go do świata a oddala od nas. Niestety ...

 

...przepis dla nie całkiem sprawnego w kuchni faceta :)

Pieczenie sernika z brzoskwiniami możemy podzielić na 3 etapy główne i jeden dodatkowy mało interesujący. Chyba że mamy gosposię ale o tym na końcu. Do każdego etapu pieczenia pysznego sernika potrzebujemy odpowiednich składników, które winna nam przygotować osoba mająca ukończony kurs zakupów  w okolicznych sklepach. Z racji tego, że nie posiadam zdolności odnajdywania miejsc gdzie jest tanio, materiały do produkcji sernika z brzoskwiniami przygotowała nam Mamuśka.

przepis na sernik

*Składniki na ciasto*

  •  45 dag mąki 
  •  10 dag cukru 
  •  25 dag masła 
  •  5 żółtek 
  •  3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  blaszka prostokątna o wymiarach dna: 32x21cm i wysokości 6cm

 

*Składniki na masę serową*

  •  25 dag masła 
  •  30 dag cukru 
  •  1 kg sera białego 
  •  6 jajek 
  •  2 budynie śmietankowe 
  •  aromat cytrynowy
  •  puszka brzoskwiń - obranych połówek

*Składniki na pianę*

  •  5 białek 
  •  20 dag cukru 
  • łyżka płaska mąki ziemniaczanej. 

Składniki gotowe - zabieramy się do pracy. Przyda nam się stolnica -  strasznie przydatne urządzenie.

Rozpoczynamy najprzyjemniejszy etap I czyli babranie. Babramy wszystkie składniki na ciasto , macamy , ściskamy , przesypujemy , wygniatamy - gra wstępna pełną parą. Doprowadzamy wszystko do takiego kształtu by móc  ciasto przekroić na dwie nierówne części. 

przepis na sernik z brzoskiwniami

przepis na sernik z brzoskiwniami

przepis na sernik z brzoskiwniami

Mniejsza część trafia do zamrażalnika by nabrała konsystencji zdatnej do starcia jej na tarce ręcznej. Można ją wymieszać z łyżeczką kakao. Wtedy uzyskamy efekt jak na pierwszym zdjęciu czyli kakaowy wierzch. Większa część trafia na  blachę czyli formę do pieczenia ciasta. Blacha musi zostać przygotowana w odpowiedni sposób by efekt naszej pracy się w piecu z ową blacha nie połączył na stałe. Używamy do tego papieru po kostce masła z resztką owego tłuszczu. Rozsmarowujemy masło na wewnętrznej części blachy i posypujemy tartą bułką tak by wypełniła całe dno i trochę brzegu. Blacha przygotowana więc rozprowadzamy ciasto w jej wnętrzu. 


przepis na sernik z brzoskiwniami

przepis na sernik z brzoskiwniami

Przechodzimy do etapu II czyli - masa serowa. Ucieramy najpierw masło z cukrem na puszystą masę. Techniki są różne - wszystkie bolą na drugi dzień zakwasami w  ręce. W każdym bądź razie cukier musi się z masłem idealnie połączyć. Do masy maślanej dodajemy przemielony w maszynce ser biały i dorzucamy całe jajka (wydobyte ze skorupek). Mieszając dodajemy cały jeden flakon aromatu cytrynowego - ewentualnie dodajemy po trochu sprawdzając smak. Robimy w końcu sernik z brzoskwiniami, a nie cytrynowy. Dosypujemy dwa budynie i całość umieszczamy w robocie kuchennym do idealnego rozmieszania. 

 przepis na sernik z brzoskiwniami

przepis na sernik z brzoskiwniami


przepis na sernik z brzoskiwniami


Etap III pozornie łatwy do łatwych nie należy. Piana musi mieć odpowiednią strukturę by idealnie wyrosła na pyszną bezową skorupkę. Tym razem mi się nie specjalnie udała i posypka się trochę z pianą że tak powiem - przytuliła. Ponoć idealne białka jajek na pianę to takie, które poleżały już kilka godzin w kuchni i osiągnęły odpowiednią pokojowa temperaturą. Niektórzy dodają na początku ciutkę soli. Ubijamy pianę dodając powoli cukier, a na koniec dosypujemy płaską łyżkę maki ziemniaczanej. Piana musi być w miarę gęsta.

przepis na sernik z brzoskiwniami

Pozostało nam połączyć składniki. Na wypełnioną ciastem blachę wylewamy masę serową. układamy na niej plasterki (nie przesadnie grube) brzoskwiń. Nakładamy na całość pianę bezową i ścieramy na ręcznej tarce na najgrubszych oczkach wyciągnięty z zamrażalnika kawałek ciasta. 

przepis na sernik z brzoskiwniami

 

przepis na sernik z brzoskiwniami

 

przepis na sernik z brzoskiwniami

przepis na sernik z brzoskiwniami

 Do uruchomienia pieca konieczne są odpowiednie uprawnienia byśmy ciasta , nas , kuchni i połowy mieszkania nie wyprowadzili na orbitę okołoziemską. Pozostawiamy więc ten etap na przykład Mamuśce.  Nasza ładniejsza połowa rozgrzeje piec do temperatury 180 stopni.  Ciasto piecze się około godziny.


przepis na sernik z brzoskiwniami

Musimy jeszcze jedynie ogarnąć bajzel który wytworzyliśmy w kuchni podczas naszych cukierniczym eksperymentów. 

 przepis na sernik z brzoskiwniami
 Efekt końcowy naszej pracy jest wart tego poświęcenia ... jest pysznie ... 

przepis na sernik z brzoskiwniami

 

 

Gdy w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia 2011 zakładałem blog, na którym się znalazłaś/eś, nie sądziłem że pisanie wciągnie mnie tak bardzo. Strasznie wciąga - szczególnie gdy widzisz wyraźnie efekty swojej pracy i zaangażowania.

Przez rok działalności w sieci sporo się zmieniło. Starałem się dopasować stronę do Waszych potrzeb. Uruchomiona ankieta "oceń stronę" firmy opiniac pokazała mi co mogę, co powinienem a co wręcz muszę zmienić by Was drodzy czytelnicy uszanować. Pisać przecież każdy może ale najważniejszy jest i tak czytelnik. To od Was zależy czy jest motywacja do pisania czy jej nie ma.

Nasz blog nie jest pamiętnikiem, nie ma na celu ujawniania szczegółów z naszego życia. Jest pisany z przyjemności i dla ... Waszej przyjemności. Zawiera nasze przemyślenia na życie i otaczający nas świat.

Sporą część bloga zapełniły przepisy na proste domowe jedzenie. Właśnie wspomniane obserwacje otaczającego nas środowiska były motywacją do wprowadzenia i poszerzenia Sekcji Kuchni.

Polska sieć zapełniła się miejscami, w których zobaczycie wykwintne potrawy z tajemniczych składników.  Na naszym blogu znajdziecie to co jadało się także w Waszych domach lata temu. Tradycyjne polskie domowe jedzenie jest wartością samą w sobie i dlatego przy okazji prowadzenia tego miejsca postanowiliśmy je promować.

Mam nadzieję, że i Ty skorzystasz z naszych porad lub zastanowisz się nad którymś z artykułów. Nie bój się skomentować, skrytykować lub poradzić nam w komentarzu co powinniśmy zrobić by poprawić jakość tego co chcemy Ci udostępniać na naszej stronie.

Blog to dla mnie miejsce, które powinno żyć swoim życiem - ja jedynie takie miejsce chcę dla Ciebie , dla Was stworzyć :)

pozdrawiam

Adam z rodziną

 

1 ... 56 , 57 , 58 , 59