Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
wtorek, 19 stycznia 2016

Wpadła nam ostatnio w ręce wędzona pierś z kurczaka i jakoś nie mieliśmy koncepcji co z niej smakowitego zrobić. Wiktoria podsunęła nam pomysł na sałatkę z wędzonym kurczakiem i propozycja została przyjęta. Nasza pierwsza sałatka z tego typu produktem i pewnie nie ostatnia bo smak wędzonego kurczaka do sałatek pasuje. Niedługo tez zaczyna się w mojej rodzinie okres diet wszelakich i pewnie to dość zdrowo przygotowane wstępnie mięso znajdzie stałe miejsce na listach zakupów.

przepis na sałatkę

*Sałatka z wędzonym kurczakiem*

  • pierś wędzona - 1 sztuka (pojedyncza) - 30dag
  • ogórki konserwowe - 10 sztuk
  • seler konserwowy - 250g
  • majonez domowy - około 150 ml
  • kukurydza konserwowa - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz

Pierś wędzoną i ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy z odsączoną z zalewy kukurydzą i konserwowym selerem. Przeciskamy przez praskę do majonezu czosnek i sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na sałatkę

Mieszamy składniki sałatki i pozwalamy się im przegryźć w lodówce całą noc lub chociaż kilka godzin.

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Po świątecznych szaleństwach czas na lekkie ale smaczne danie. Pierś kurczaka dobrze zamarynowana w przyprawach i podpieczona w piekarniku z pyszną gruszką.

przepis na pierś z kurczaka

*Pierś kurczaka pod gruszką*

  • filet z kurczaka - 4 sztuki
  • gruszka - 2 sztuki
  • słonecznik łuskany
  • ser żółty - 4 plastry
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek - 3 żabki

Marynujemy dzień wcześniej (lub chociaż na dwie godziny przed smażeniem) przekrojone na pół piersi kurczaka w mieszance soli, pieprzu i przetartego czosnku. Kotlety panierujemy w rozbełtanym jajku i mące. Obsmażamy z obu stron i układamy na wyściełanej papierem dopieczenia blaszce.

przepis na pierś z kurczaka

Na każdy filet układamy plaster sera, gruby plaster przeciętej wzdłuż gruszki i posypujemy słonecznikiem. Ziarna można najpierw uprażyć na patelni.

przepis na pierś z kurczaka

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 18 stopni około 10 minut. Gotowe piersi kropimy octem balsamicznym lub kremem balsamico.

czwartek, 07 stycznia 2016

Drugi dzień Świąt spędziliśmy w domu więc co nieco się trzeba było w kuchni zaangażować. Postanowiliśmy ten dzień uczcić kaczką pieczoną z jabłkami. Udało się. Kaczka mocno aromatyczna z chrupiącą skórką i soczystym mięsem.

przepis na pieczoną kaczkę

*Kaczka pieczona z jabłkami*

  • kaczka - 1 sztuka
  • jabłka reneta - 3 sztuki
  • żurawina suszona - 100g
  • morela suszona - 50 g
  • cynamon - 1 łyżka
  • majeranek suszony - 3 łyżki
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz świeżo mielony - 1 łyżeczka
  • miód - 3 łyżki + trochę na przesmarowanie

przepis na pieczoną kaczkę

Majeranek, czosnek, sól, pieprz ucieramy w moździerzu. Mieszanką nacieramy kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Jabłka kroimy w ósemki i mieszamy w misce z morelami, żurawiną, cynamonem i miodem. Owocowo miodową mieszanką napychamy wnętrze kaczki. Co zostanie będzie się piekło obok. Zamykamy wnętrze kaczki i spinamy skórę wykałaczkami by nic się z niej podczas pieczenia nie wydostało.

przepis na pieczoną kaczkę

Kaczkę wsadzamy do rękawa. Resztę owocowej mieszanki także. Kaczkę pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Resztę czasu w temperaturze 180 stopni. Pamiętamy, że każdy kg mięsa to 1 godzina. Czyli jeśli kaczka ważyła 1,5 kg to całkowity czas pieczenia wyniesie półtorej godziny z czego pół godziny w niższej temperaturze.

przepis na pieczoną kaczkę

Na 30 minut przed końcem otwieramy (rozcinamy rękaw) i smarujemy kaczuszkę miodem po wierzchu.

środa, 06 stycznia 2016

Drugie ciasto zeszłorocznych już Świąt. Sernik kajmakowy lub jak kto woli toffi. Słodki, kaloryczny, grzeszny, pyszny. Bez zbędnego owijania w bawełnę przechodzimy do wpisu.

przepis na sernik kajmakowy

*Sernik kajmakowy*

  • twaróg "Mój ulubiony" - 1kg
  • jajka - 5 sztuk
  • masa krówkowa (kajmak) - 250g
  • mąka ziemniaczana - 5 łyżek
  • cukier waniliowy
  • kruche ciasteczka - 250g
  • masło - 100g
  • tortownica (nasza kwadratowa o wym. 24x24 )
  • masa krówkowa (kajmak) - 200g
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 50g
  • orzechy włoskie - 100g

Kruche ciasteczka zmiksować w blenderze i wymieszać z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wykładamy do niej zmiksowane ciasteczka. Odstawiamy do lodówki. Ser (używamy twaróg "Mój ulubiony" z Wielunia) ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową - kajmak. Na marginesie - ważne by użyć dobrej jakości masy. Półki sklepowe pełne są produktów, które dodane do ciasta tylko go zmarnują. Masa musi smakować jak rozpuszczone krówki z dzieciństwa. My użyliśmy masy Helio Kajmak.  Całość miksujemy na gładko dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Białka jaj ubijamy z solą na sztywno i mieszamy z serową masą. Przekładamy ser na schłodzone zmiksowane z masłem ciasteczka. Pieczemy ciasto 50 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na sernik kajmakowy

Drugą porcję masy krówkowej podgrzewamy z masłem  i śmietanką jednak uważając by całości nie zagotować. Ostudzoną masę wylewamy na chłodne ciasto, a całość posypujemy pokruszonymi i pozbawionymi łupinek orzechami.

wtorek, 05 stycznia 2016

Zeszłoroczne już święta spędziliśmy praktycznie poza domem więc i kulinarnego szaleństwa w naszym domu nie było. Kilka standardowych sałatek śledziowych, pieczone schab i karkówka. Można napisać - lenistwo kulinarnych blogerów. Jednak pojawiło się na świątecznym stole coś co warto na blogu odnotować. Strucla makowa. ...a dokładnie trzy strucle makowe bo z poniższego przepisu wychodzą przynajmniej trzy pyszne ciasta. Przepis śp. babci Anety na najlepsze w świecie strucle jest niestety nie do odtworzenia bo zawsze ciasta były robione na tzw. oko. Kulinarne doświadczenie starszych osób nie potrzebuje książek ani przepisów. Byliśmy więc zmuszeni poszukać przepisu. Najlepsze przepisy na ciasta są u pani Doroty z Moje Wypieki więc bez zastanawiania się trafiliśmy właśnie do niej. Jej przepis na strucle makowe jest genialny, a ciasta wychodzą takie jak drzewiej bywało: delikatne, aromatyczne i z wilgotnym nadzieniem.

przepis na makowiec

*Strucle makowe*

  • mąka pszenna - 500g + na podsypanie
  • mleko - 180ml
  • masło - 150g
  • żółtka - 6 sztuk
  • drożdże suche - 21g
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - pół łyżeczki
  • spirytus - 1 i 1/2 łyżki
  • wanilia - 2 laski
  • mak - 500g
  • cukier - 170g
  • rodzynki - 100g
  • orzechy włoskie - 100g
  • miód - 3 łyżki
  • aromat migdałowy - 2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa - 100g
  • białka jaj - 6 sztuk

Zacznijmy od ciasta.  Rozpuszczamy masło w garnuszku. Mieszamy suche drożdże z mąką. Dodajemy resztę składników: ostudzone ale letnie mleko,sól, cukier, ziarenka z dwóch lasek wanilii, żółtka i spirytus. Wyrabiamy ciasto dodając pod koniec rozpuszczone ale chłodne już masło. Formujemy kulę, którą przekładamy do większego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Etap wyrabiania ciasta przejął nasz nowy nabytek marki Kenwood i poradził sobie z tym genialnie w błyskawicznym tempie. Jak sobie przypomnę to kręcenie w makutrach, wygniatanie to mnie ciary przechodzą... Powie ktoś: maszyna nie zrobi tego tak dobrze jak człowiek. Ja się z tym nie zgadzam tym bardziej, że znam efekt mojej pracy gdy robiłem to ręcznie i znam efekt gdy zrobił to robot. Różnica jest tylko jedna: brak bolących przedramion.

przepis na makowiec

Wróćmy do przepisu. Ciasto sobie rośnie więc jest czas na przygotowanie masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem tak by go zakryła i pozwalamy ziarenkom wchłonąć płyn. Nadmiar odlewamy. Orzechy rozdrabniamy i pozbawiamy ewentualnych skorupek. Rodzynki można wcześniej zalać jakimś alkoholem (rum) ale nie jest to konieczne. Mielimy mak w maszynce przez małe sitko dwa razy. Na marginesie: czytałem, że maszynka do mięsa w robotach Kenwooda sprawia problemy. Jak na razie nie potwierdzam tej opinii. Mieliłem już dwa rodzaje mięs oraz mak do tego przepisu i robot zrobił to jak należy. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno z białek i odrobiny soli  pianę (kolejny sukces maszyny) Delikatnie mieszamy całość masy.

przepis na makowiec

Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdy wałkujemy w prostokąt. Nakładamy na ciasto masę makową tak by brzegi prostokąta (ok. 2cm) były od masy wolne.  Zwijamy strucle, a skraje podwijamy lekko je dociskając tak by nic podczas pieczenia nam ze strucli nie uciekło. Każde ciasto kładziemy na przesmarowanym olejem papierze do pieczenia. Zawijamy go tak by również góra strucli była nim chroniona. Układamy przygotowane do pieczenia strucle na blaszce pamiętając, że trochę jeszcze urosną w piecu. Na standardowej blaszce prawidłowo zwinięte trzy sztuki powinny zmieścić się bez problemu. Pieczemy ciasto w 190 stopniach przez około 40 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Lekko ciepłe ciasto ozdabiamy lukrem i na przykład cukierkami. Prosty lukier zrobimy z 1 i 1/2 szklanki cukru pudru utartej w 4 łyżkach gorącej wody ale sposobów na lukier jest sporo i każdy ma przeważnie swój sprawdzony.

15:01, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 02 grudnia 2015

Bardzo lubię Marietę Marecką i jej autorski program kulinarny w kuchni+ "ABC Gotowania". Dla kogoś kto zaczyna swoją przygodę w domowej kuchni to pozycja obowiązkowa dla kogoś bardziej doświadczonego dobre miejsce dla kuchennych inspiracji.

Z ciekawostek napiszę, że Restauracja Glamour, w której kiedyś  się stołowałem na delegacji, to miejsce gdzie pani Marieta  rozpoczęła swoją przygodę w kulinarnym świecie.

...ale się rozpisałem. Czas na konkrety. Aromatyczne, soczyste kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami z przepisu Mariety Mareckiej czas podawać...

przepis na kotlety drobiowe

*Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami*

  • podwójny filet z kurczaka - 1 sztuka
  • pomidory suszone z zalewy - 1/2 słoiczka
  • suszona bazylia - 2 łyżeczki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Filety mielimy razem z pomidorami dodając jajko. Do masy wciskamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i wyrabiamy. Formujemy z masy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

przepis na kotlety drobiowe

Podajemy kotleciki na rukoli z pieczonymi ziemniaczkami i z jakąś pyszną surówką.

piątek, 27 listopada 2015

Przyzwyczajeni do podawania śledzi w różnych wersjach z olejem z niedowierzaniem trochę patrzyliśmy na przepis Magdy Gessler. Śledzie bez oleju? ... a jednak. Sok pomarańczowy, rodzynki i suszone śliwki zastąpiły tradycyjny olej i wyprowadziły polską rybkę na wyższy poziom smaku. To doskonała śledziowa sałatka na zbliżające się coraz szybciej Święta. Polecamy!

przepis na śledzie

*Śledzie w sosie pomarańczowym*

  • filet śledziowy a'la Matjas - 8 sztuk
  • śliwki suszone - 200g
  • rodzynki - 150g
  • cebula - 3 sztuki
  • sok z pomarańczy - 500ml
  • miód - 2 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • olej - łyżka
  • cytryna - 1 sztuka
  • ostra papryka suszona - 1/2 łyżeczki

 

Śledzie moczymy w wodzie lub mleku aż ich słony smak będzie dla nas odpowiedni. Wyciskamy z pomarańczy około 500ml soku. Mieszamy go z sokiem z jednej cytryny. Wymieszane soki należy zagotować dodając  miód, śliwki i rodzynki.

przepis na śledzie

Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Dokładamy cebulę do sosu. Sos doprawiamy ostrą papryką. Pokrojone w grubsze paski śledzie układamy w słoju przekładając każdą warstwę łyżką lub dwiema sosu. Odstawiamy śledzie do lodówki by mogły się przegryźć.

czwartek, 26 listopada 2015

Apetyczna zupa ziemniaczano czosnkowa z dodatkiem boskiego smażonego boczku do dietetycznych nie należy ale zima nadchodzi więc każda dodatkowa energia się przyda. Przepis jak zwykle prosty, domowy ale smak wielowymiarowy jak to teraz mówią nasi trendy szefowie kuchni z TV.

przepis na zupę krem

*Zupa krem ziemniaczano czosnkowa*

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • czosnek - 8 ząbków
  • bulion - 1 i 1/2 litra
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • śmietana do zup - 100ml
  • boczek wędzony

Nieobrane ząbki czosnku kropimy oliwą i układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Szczypta soli i pieczemy czosnek w temperaturze 190 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i gotujemy w bulionie ze łyżeczką rozmarynu do miękkości. Upieczony czosnek wyciskamy do zupy.

przepis na zupę krem 

Gotujemy chwilę i całość blendujemy dodając hartowaną śmietanę. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą do smaku. Zostawiamy zupę na małym ogniu aż się odrobinę zagęści.

W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wędzony. Dodajemy go do zupy przed podaniem.

wtorek, 24 listopada 2015

Kawa bez czegoś słodkiego to nie u nas. Z tego tez powodu poszukujemy przepisów na proste i niedrogie ciastka. Koleżanka z pracy Anety udostępniła nam swój przepis na doskonałe ciastka owsiane. Zrobiliśmy słodką wersję z rodzynkami ale można z dodatkiem kombinować wedle uznania. Suszone morele, kawałki czekolady co kto woli...

przepis na ciasteczka

*Ciastka owsiane z rodzynkami*

  • płatki owsiane - 250g
  • masło - 100g
  • cukier - 100g
  • mąka pszenna - 200g
  • proszek do pieczenia
  • słonecznik łuskany - 100g
  • rodzynki - 100g
  • jajka - 2 sztuki

Wszystkie składniki mieszamy dodając na czubku łyżeczki proszku do pieczenia. Całość łączymy z pomocą jajek i formujemy kulki, które należy lekko dłonią spłaszczyć. Układamy ciastka na wyściełaną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 10-15 minut w systemie grzałek góra-dół. Po upieczeniu ciastka mogą być miękkie ale stwardnieją po ostudzeniu.

przepis na ciasteczka

Znikają błyskawicznie

15:44, srk76 , Strefa kuchni
Link
poniedziałek, 23 listopada 2015

Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich tych co nie lubią w sałatkach majonezu. Sałatka szwabska wg Magdy Gessler okazała się strzałem w dziesiątkę i trudno się było od niej oderwać. Sos użyty do tej sałatki przeniesiemy na pewno na inne. Zapraszam.

przepis na sałatkę

*Sałatka szwabska*

  • mortaldela - 250g
  • pomidorki koktailowe - 250g
  • papryka konserwowa - 6 płatów
  • ogórek konsewowy - 6 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • musztarda - 4 łyżki
  • oliwa lub olej - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz

 

Mortadelę kroimy w podłużne paseczki. Cebulę siekamy w pióra. Resztę składników w dość grubą kostkę.

przepis na sałatkę

Składniki na sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zalewamy sałatkę. Jak każda tak i sałatka szwabska lubi się przegryźć i puścić soki. Dajmy jej chociaż godzinę w lodówce pod przykryciem.

13:43, srk76 , Strefa kuchni
Link