Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
poniedziałek, 29 lutego 2016

Prosty przepis na pitę zawitał dziś na naszym kulinarnym blogu. Rewelacyjny patent z arabskich krajów na pszenny chleb, w którym można podawać pieczone mięsa, sałatki czy co tam dusza zapragnie. Osobiście wieczorem spałaszowałem pitę z pastą pieczarkową i smakowało genialnie. Pita czyli pszenny placek pęczniejący w piekarniku w taki sposób, że w jego wnętrzu tworzy się powietrzna kieszonka. Po upieczeniu i odpowiednim nacięciu chleba można jego wnętrze wypełnić pysznościami. Oprócz wspomnianej sałatki zjedliśmy pity z pieczonym kurczakiem i doskonałą sałatką z pomidorków, ogórków i cebuli. Całość połączona doskonałym i mocnym czosnkowym sosem.

przepis na chleb pita

Na marginesie: Grecka pita co nieco różni się od tej pochodzącej z krajów arabskich. Grecy  pszenny placek zwijali w "rożek" gdzie wkładali farsz lub jedli płaską pitę zapieczoną z samym tylko oregano. Wróćmy jednak do przepisu. Składniki spisane poniżej pozwolą Wam przygotować około 10 chlebków. Nie obawiajcie się, że się zmarnują. Nie trzeba ich zjeść wszystkich od razu. Na zimno też są dobre. Jak wspomniałem pałaszowałem je wieczorem z pyszną pieczarkową pastą.

*Pita*

  • mąka pszenna - 85 dag
  • woda - 500 ml
  • drożdże - 1/2 kostki
  • sól - dwie łyżeczki

Drożdże należy pokruszyć w palcach i zalać letnią wodą. Mieszamy zaczyn aż się drożdże całkiem rozpuszczą. Dodajemy do płynu mąkę i sól. Mieszamy całość i z tworzącej się masy wyrabiamy już rękami ciasto. Przygotowaną kulką wkładamy do miski, przykrywamy lniana ściereczką i pozwalamy drożdżom zrobić swoją robotę. Godzina na wyrośnięcie powinna wystarczyć.

przepis na chlebek pita

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na około 10 porcji. Z każdej robimy kulkę i wałkujemy na stolnicy na placek o średnicy około 10 cm. Stolnicę dobrze podsypać mąką. Układamy góra cztery sztuki na blasze i pieczemy około 10 minut. Chlebki powinny ładnie w piecu wyrosnąć i się zrumienić. Po wyciągnięciu dajemy im chwilę odpocząć. Niektóre mogą delikatnie "opaść".

przepis na chlebek pita

Chlebki nacinamy wzdłuż do połowy i otwieramy. Wypełniamy wnętrze farszem przygotowanym według uznania i preferencji smakowych. Nasze pity wypełniliśmy doprawionym garam masala pieczonym kurczakiem z warzywami i sosem czosnkowym.Pyszny domowy fast food.

 

 

11:46, srk76 , Strefa kuchni
Link
poniedziałek, 15 lutego 2016

Kolejny przepis z cyklu powrót do przeszłości. Galert czyli po śląsku nóżki w galarecie. Danie niezwykle proste do wykonania i jeśli ktoś lubi mięsne galaretki obowiązkowe do spróbowania. Niech się schowają w kąt te wszystkie drobiowe galaretki ze sklepowych półek na żelatynie wypełnione chemią. Prawdziwy galert tylko z wieprzowych nóżek. ...a i wszystkim Ślązakom życzę tak gryfnej żony z Krakowa co im bez problemu najlepsze śląskie dania przygotuje.

przepis na nóżki w galarecie

*Nóżki w galarecie*

  • nogi wieprzowe - 2 sztuki
  • minigolonki - 4 sztuki
  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka - 3 sztuki
  • seler - pół
  • cebula - 2 sztuki + łupiny
  • por - zielone
  • kukurydza konserwowa
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • czosnek polski - 1 ząbek

Nóżki i minigolonki zalewamy wodą na tyle by je przykryły. Powoli gotujemy (podobnie jak rosół bez hulania). Można dodać kawałek pręgi wołowej ale to jak kto lubi więcej czystego mięsa w galercie. Ściągamy zaburzyny szumówką aż przestaną się tworzyć. Nad palnikiem opalamy cebulę. Obrane wcześniej łupiny prażymy na patelni aż ściemnieją. Dzięki temu wywar, a później galaretka nabierze ciemnego, jakby wołowego koloru.

przepis na nóżki w galarecie

Dorzucamy warzywa, liście laurowe i angielskie ziela. Dodajemy ich trochę więcej niż do niedzielnego rosołu. Doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy całość dobrze ponad trzy godziny. Sygnałem, że nóżki są gotowe będą wypadające z nich kości. Na kilka minut przed końcem gotowania warto do nóżek wcisnąć ząbek czosnku. Gdyby trzeba było w międzyczasie dolać co nieco wody dolewajcie wrzątek. Zimna woda spowoduje zmętnienie wywaru.

Wyjmujemy z garnka warzywa, kostki, mięso i skórki. Studzimy. Odcedzamy wywar do osobnego garnka. Warzywa kroimy w kostkę. Mięso rozdrabniamy. ...i teraz mała uwaga. Galert dla panienek przygotowujemy tylko z kawałków czystego mięsa natomiast do galaretki, którą ma pojejść chłop wrzucamy pokrojone skórki i chrząstki. Na zdjęciach zobaczycie dwie wersje. Galaretka w wersji restauracyjnej dla mojej kochanej żonki i porządny galert jak pamiętam z domu, który jadam do dziś z pieczonymi ziemniakami - bratkartofle

przepis na nóżki w galarecie

Pokrojone warzywa i rozdrobnione mięso układamy w miseczkach, kokilkach lub jednej dużej misce. Można składniki warstwować można wymieszać. Do warzyw i mięsa dodajemy jeszcze odsączoną kukurydzę lub groszek konserwowy. Można dać i jedno, i drugie. W zasadzie to co w środku galaretki z nóżek wieprzowych zależy od Waszych upodobań kulinarnych. Nam wystarczy to co możecie zobaczyć na liście składników. Przygotowane miseczki zalewamy wywarem i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną wkładamy do lodówki by  przyspieszyć proces stężenia. Kilka godzin w lodówce i nóżki w galarecie są gotowe.

Nóżki warto po podaniu skropić octem lub choćby cytryną.

16:58, srk76 , Strefa kuchni
Link
niedziela, 24 stycznia 2016

Mieliśmy już ciasto marchewkowe na blogu ale dzisiejsza wersja z orzechami i kremem cytrynowym przeniosła to proste ciasto w inny wymiar smaku. Krem cytrynowy mocno urozmaicił dość zwyczajny placek. Było pysznie.

przepis na ciasto

*Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym*

  • mąka pszenna razowa - 2 szklanki (szklanka 200ml)
  • cukier - 1 szklanka
  • cynamon mielony - 2 łyżeczki
  • sól - płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 2 i 1/2 szklanki
  • gruszka lub jabłko  - 1 sztuka starta
  • imbir - 1 łyżka startego
  • olej rzepakowy - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • rodzynki - garść
  • orzech włoski - 50g
  • serek mascarpone - 250g
  • śmietana 30%-36% do ubicia - 200ml
  • cukier puder - czubata łyżka i pół
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie (standardowe)
  • cytryna niewoskowana

 

Rozgrzewamy piec do temperatury 190 stopni. Do miski dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do bazy trafić jeszcze musi sól, cukier, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy całość.

przepis na ciasto

Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Do marchwi ścieramy jabłko lub gruszkę oraz obrany ze skórki imbir. Łączymy starte składniki z suchymi. Mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce rozbijamy jajka i miksujemy dodając na koniec powoli olej. Uzyskany płyn dolewamy do reszty składników na ciasto. Porządnie należy całość wymieszać. Ciasto przelewamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Użyliśmy kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.

przepis na ciasto

Pora na krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem. Ścieramy do serka skórkę z jednej cytryny. Ważne by nie była woskowana. Niektóre sklepy o tym informują. Na przykład sieć Lidl. Delikatnie cytrynową masę łączymy z ubita śmietaną. Tak by nie było grudek ale dobrze to zrobić ręcznie bo mikser może nam ze śmietany puścić wodę. Masę chłodzimy w lodówce i smarujemy nią grubo ostudzone ciasto. Podajemy ciasto posypane  cynamonem.

 

Jarmuż. Kapusta robiąca w ostatnich czasach furorę na polskich stołach. Jarmuż bogaty w przeciwutleniacze warto poznać. Najłatwiej zapoznać się z nim z pomocą gorącego kremu z dodatkiem razowej grzanki i parmezanu. Zapraszam na pyszną zupę z jarmużu.

przepis na zupę

*Zupa krem z jarmużu*

  • bulion
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • jarmuż - 350g (same liście)
  • cebula
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • masło - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 150g
  • sól
  • pieprz
  • kumin

Potrzebujemy spory garnek. Rozpuszczmy na dnie masło. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się ozłoci wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy się również podsmażą dorzucamy do garnka liście jarmużu. Całość chwilę przesmażamy co jakiś czas mieszając by nic nie przywarło do dna. Zalewamy wszystko bulionem drobiowym. Musimy mieć go na tyle by przykrył warzywa. 

przepis na zupę krem

Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Można też czosnek wcześniej przysmażyć bez obierania w foli aluminiowej i wycisnąć do zupy jego wnętrze. Gotujemy zupę około 20 minut. Całość blendujemy dodając śmietanę i gotujemy jeszcze dwie minuty. Podajemy z grzankami i posypujemy startym parmezanem lub innym serem dojrzewającym.

Przepis na tak zapieczone roladki drobiowe podpatrzyliśmy w starych odcinkach pana Okrasy. Trick z folią aluminiową genialny w swojej prostocie. Na pierwszy ogień poszło nadzienie z suszonych pomidorów. Było pysznie i dietetycznie...

przepis na pierś kurczaka

*Roladki drobiowe zapiekane w folii*

  • pierś kurczaka - jedna podwójna lub dwie pojedyńcze
  • suszone pomidory z zalewy olejowej - 6 sztuk
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny - 2 łyżki
  • koperek - 1 łyżka posiekanego
  • sól
  • pieprz
  • chilli suszone
  • czosnek polski - 2 ząbki

 

Filety kroimy wzdłuż na pół i odkrajamy mniejsze pozostałości piersi. Filety rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Resztki mięsa wrzucamy do malaksera z suszonymi pomidorami, śmietaną (jogurtem), solą, świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną papryki chilli, posiekanym koperkiem i obranym czosnkiem. Miksujemy całość na pastę.

przepis na pierś kurczaka

Rozbite filety nacieramy solą i pieprzem. Kładziemy na alumiowej folli odpowiednio dociętej. Wzdłuż kotleta układamy bogatą porcję pasty pomidorowej. Zamykamy pierś (nie musi się domknąć) i zwijamy z pomocą folii w dobrze ściśniętą roladkę. Końcówki folii skręcamy. Roladki obsmażamy na teflonowej patelni z każdej strony. Nie używamy tłuszczu, a patelnia musi być dobrze rozgrzana. Przekładamy roladki do pieca rozgrzanego na 200 stopni. Zapiekamy mięso około 25 minut.

przepis na pierś z kurczaka

Podajemy z kaszą gryczaną duszoną z warzywami. Surówka z ziarnami sezamu i odrobina czosnkowego sosu przygotowanego na bazie jogurtu. Pyszne i mocno aromatyczne ale delikatne danie.

wtorek, 19 stycznia 2016

Dawno nie wrzucałem, żadnej recenzji chociaż słowo recenzja to może co nieco za dużo napisane. Jest jednak okazja odskoczyć od przepisów kulinarnych i wspomnieć o filmie, który wczoraj obejrzeliśmy w kinie. Z dwóch filmów do wyboru ("Moje córki krowy") wybraliśmy "japoński" horror "Las samobójców". Pierwsze o czym muszę napisać to mój osobisty foch. Upierdliwa i klasyczna dla polskich dystrybutorów zmiana oryginalnych tytułów. "The Forest" znaczy las. Po jakiego grzyba zmieniacie tytuł dzieła? To samo było z kanadyjskim filmem "Grave Halloween" z 2013 roku. Polski dystrybutor zmienił oryginalny tytuł na ... "Las samobójców" ...z tego też powodu tytuł dzisiejszego wpisu zawiera rok 2016 żeby czytelników nie zmylić. Tym bardziej, że oba filmy opowiadają, o legendarnym lesie pod górą Fuji w Japonii.

horror

Las Aokigahara stał się lasem grozy za sprawą pewnego japońskiego pisarza, który popełnił dwie powieści o samobójcach. Nieszczęśnicy popełnili ten czyn właśnie w tym lesie. Las oczywiście ma w historii Japonii swoje miejsce. Duchy, demony od tysięcy lat wypełniały "morze drzew". Nie trudno więc owym lasem współczesnych postraszyć. Pop kultura lubi takie miejsca. Na wzór amerykanów z mostu Golden State młodzi Japończycy pragnący zakończyć swój żywot podróżują do lasu Aokigahara. Statystyki mówią same za siebie od kilku lat około 80 osób traci tam życie na własne życzenie. Pewnie dlatego dystrybutor filmu dorzucił nam w tytule "samobójców" bo uznał, że i nas taki tytuł przyciągnie. Zupełnie bez sensu. Nie trzeba nadawać horrorom groźnych tytułów by chciały się sprzedać. Wystarczy je dobrze wypromować...

Wróćmy do filmu. Od razu na początku napiszę: lepiej by było gdyby film nakręcili Japończycy. Oni potrafią zbudować napięcie bez konieczności wyrzucania nam na ekran straszliwych masek wyimaginowanych potworów czy duchów. Faktycznie kilka scen spowodowało u mnie prąd na końcu języka jednak historia jest co nieco naciągana, a i sam las nie został w pełni wykorzystany. Mamy tu opowieść o bliźniaczkach - prawie identycznych. Prawie bo jedna z nich w dzieciństwie zobaczyła coś czego nie widziała druga. Ten widok wpisał się traumą w jej późniejsze życie pełne  smutku i antydepresantów. W poszukiwaniu wewnętrznego spokoju wyjechała do Japonii uczyć tamtejsze dzieci angielskiego. Tam podczas wycieczki na Fuji zeszła ze ścieżki i zaginęła w tytułowym lesie.

Jak to w przypadku bliźniaczek bywa druga z sióstr czuje, że pierwsza ma kłopoty ale nadal żyje i udaje się do Japonii by ją odnaleźć. Postanawia poszukać siostry w lesie i ...

Zakończenie filmu,  mnie starego weterana filmu grozy zaskoczyło, a to plus. Szkoda, że całość była pokazana w zbyt amerykańskim stylu, który  w horrorach często drażni. Podobał mi się natomiast dźwięk, którym twórca  sprawnie budował napięcie w kolejnych scenach. Sam film mogę spokojnie ocenić na trójkę z plusem w pięciostopniowej skali czyli pieniądze wydane na kino w zasadzie nie poszły na marne.

Tagi: film horror
11:34, srk76 , Strefa Wolnego Słowa
Link

Wpadła nam ostatnio w ręce wędzona pierś z kurczaka i jakoś nie mieliśmy koncepcji co z niej smakowitego zrobić. Wiktoria podsunęła nam pomysł na sałatkę z wędzonym kurczakiem i propozycja została przyjęta. Nasza pierwsza sałatka z tego typu produktem i pewnie nie ostatnia bo smak wędzonego kurczaka do sałatek pasuje. Niedługo tez zaczyna się w mojej rodzinie okres diet wszelakich i pewnie to dość zdrowo przygotowane wstępnie mięso znajdzie stałe miejsce na listach zakupów.

przepis na sałatkę

*Sałatka z wędzonym kurczakiem*

  • pierś wędzona - 1 sztuka (pojedyncza) - 30dag
  • ogórki konserwowe - 10 sztuk
  • seler konserwowy - 250g
  • majonez domowy - około 150 ml
  • kukurydza konserwowa - 200g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz

Pierś wędzoną i ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy z odsączoną z zalewy kukurydzą i konserwowym selerem. Przeciskamy przez praskę do majonezu czosnek i sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na sałatkę

Mieszamy składniki sałatki i pozwalamy się im przegryźć w lodówce całą noc lub chociaż kilka godzin.

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Po świątecznych szaleństwach czas na lekkie ale smaczne danie. Pierś kurczaka dobrze zamarynowana w przyprawach i podpieczona w piekarniku z pyszną gruszką.

przepis na pierś z kurczaka

*Pierś kurczaka pod gruszką*

  • filet z kurczaka - 4 sztuki
  • gruszka - 2 sztuki
  • słonecznik łuskany
  • ser żółty - 4 plastry
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek - 3 żabki

Marynujemy dzień wcześniej (lub chociaż na dwie godziny przed smażeniem) przekrojone na pół piersi kurczaka w mieszance soli, pieprzu i przetartego czosnku. Kotlety panierujemy w rozbełtanym jajku i mące. Obsmażamy z obu stron i układamy na wyściełanej papierem dopieczenia blaszce.

przepis na pierś z kurczaka

Na każdy filet układamy plaster sera, gruby plaster przeciętej wzdłuż gruszki i posypujemy słonecznikiem. Ziarna można najpierw uprażyć na patelni.

przepis na pierś z kurczaka

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 18 stopni około 10 minut. Gotowe piersi kropimy octem balsamicznym lub kremem balsamico.

czwartek, 07 stycznia 2016

Drugi dzień Świąt spędziliśmy w domu więc co nieco się trzeba było w kuchni zaangażować. Postanowiliśmy ten dzień uczcić kaczką pieczoną z jabłkami. Udało się. Kaczka mocno aromatyczna z chrupiącą skórką i soczystym mięsem.

przepis na pieczoną kaczkę

*Kaczka pieczona z jabłkami*

  • kaczka - 1 sztuka
  • jabłka reneta - 3 sztuki
  • żurawina suszona - 100g
  • morela suszona - 50 g
  • cynamon - 1 łyżka
  • majeranek suszony - 3 łyżki
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz świeżo mielony - 1 łyżeczka
  • miód - 3 łyżki + trochę na przesmarowanie

przepis na pieczoną kaczkę

Majeranek, czosnek, sól, pieprz ucieramy w moździerzu. Mieszanką nacieramy kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Jabłka kroimy w ósemki i mieszamy w misce z morelami, żurawiną, cynamonem i miodem. Owocowo miodową mieszanką napychamy wnętrze kaczki. Co zostanie będzie się piekło obok. Zamykamy wnętrze kaczki i spinamy skórę wykałaczkami by nic się z niej podczas pieczenia nie wydostało.

przepis na pieczoną kaczkę

Kaczkę wsadzamy do rękawa. Resztę owocowej mieszanki także. Kaczkę pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Resztę czasu w temperaturze 180 stopni. Pamiętamy, że każdy kg mięsa to 1 godzina. Czyli jeśli kaczka ważyła 1,5 kg to całkowity czas pieczenia wyniesie półtorej godziny z czego pół godziny w niższej temperaturze.

przepis na pieczoną kaczkę

Na 30 minut przed końcem otwieramy (rozcinamy rękaw) i smarujemy kaczuszkę miodem po wierzchu.

środa, 06 stycznia 2016

Drugie ciasto zeszłorocznych już Świąt. Sernik kajmakowy lub jak kto woli toffi. Słodki, kaloryczny, grzeszny, pyszny. Bez zbędnego owijania w bawełnę przechodzimy do wpisu.

przepis na sernik kajmakowy

*Sernik kajmakowy*

  • twaróg "Mój ulubiony" - 1kg
  • jajka - 5 sztuk
  • masa krówkowa (kajmak) - 250g
  • mąka ziemniaczana - 5 łyżek
  • cukier waniliowy
  • kruche ciasteczka - 250g
  • masło - 100g
  • tortownica (nasza kwadratowa o wym. 24x24 )
  • masa krówkowa (kajmak) - 200g
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 50g
  • orzechy włoskie - 100g

Kruche ciasteczka zmiksować w blenderze i wymieszać z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wykładamy do niej zmiksowane ciasteczka. Odstawiamy do lodówki. Ser (używamy twaróg "Mój ulubiony" z Wielunia) ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową - kajmak. Na marginesie - ważne by użyć dobrej jakości masy. Półki sklepowe pełne są produktów, które dodane do ciasta tylko go zmarnują. Masa musi smakować jak rozpuszczone krówki z dzieciństwa. My użyliśmy masy Helio Kajmak.  Całość miksujemy na gładko dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Białka jaj ubijamy z solą na sztywno i mieszamy z serową masą. Przekładamy ser na schłodzone zmiksowane z masłem ciasteczka. Pieczemy ciasto 50 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na sernik kajmakowy

Drugą porcję masy krówkowej podgrzewamy z masłem  i śmietanką jednak uważając by całości nie zagotować. Ostudzoną masę wylewamy na chłodne ciasto, a całość posypujemy pokruszonymi i pozbawionymi łupinek orzechami.