Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
środa, 10 maja 2017

Mocno aromatyczna pożywna zupa Gyros na tegoroczny zimowy maj... no tak się pogoda coś na nas uwzięła w tym roku. Mam nadzieję że to był wczoraj ostatni śnieg w tym roku w Dąbrowie Górniczej. Zupa Gyros rozgrzeje każdego. Jest kilka sposobów i przepisów na ten smaczny posiłek. My przygotowaliśmy ją w Thermomix ale bez problemu można ją zrobić w tradycyjnych garach na zwykłej kuchni. Zaczynamy...

przepis na zupę gyros

*Zupa Gyros*

  • filet z kurczaka - 600g
  • bulion warzywny lub drobiowy - 450g
  • pieczarki - 250g
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • przyprawa Gyros - 15g
  • cebula - 150g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • bazylia suszona - 2 łyżki
  • śmietana do zup 18% - 150g

 

Wersja na Thermomix

Filet z kurczaka kroimy w większa kostkę i marynujemy w przyprawie gyros. Można użyć gotowej mieszanki lub zrobić swoją. Ja polecam przepis z bloga Filozofia Smaku Mięso odkładamy do lodówki na godzinę.

Paprykę siekamy na ustawieniach 5sek/5obr Odkładamy do osobnej miski. Pomidory siekamy 5sek/4obr i przekładamy do papryki. Cebula plus czosnek siekamy w maszynie 5sek/5obr Do maszyny wlewamy olej i wrzucamy wyciągnięte i doprowadzone do temperatury pokojowej mięso. 8min/Varoma/obroty wsteczne 1 Po tym czasie dorzucamy pokrojone w paseczki pieczarki, wlewamy bulion, wrzucamy przyprawy czyli sól, cukier, bazylię. Do naczynia miksującego trafić też muszą pomidory i papryka. Gotujemy całość z użyciem kopystki na nastawie: 20min/100 stopni/ obroty wsteczne 1. Po sygnale dodajemy śmietanę i gotujemy całość jeszcze 1 minutę w temperaturze 100 stopni na wstecznych obrotach z użyciem kopystki.

Ufff...kod miłośników Thermomixa jest dla osób postronnych przynajmniej zabawny. Pora więc na przepis tradycyjny.

przepis na zupę gyros

Gotowanie tradycyjne

Paprykę kroimy w małą kostkę. W garnku lub rondlu podgrzewamy olej. Złocimy cebulę i czosnek. Wrzucamy pokrojone w kostkę i zamarynowane w przyprawie Gyros mięso. Podsmażamy aż się zamknie. Dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki, wcześniej pokrojoną paprykę oraz posiekane pomidory z puszki. Doprawiamy cukrem, solą, bazylią i gotujemy co jakiś czas całość mieszając. Około 20 minut wystarczy by zupa była praktycznie gotowa. Pozostaje dodać śmietanę i jeszcze chwilkę podgotować.

14:19, srk76 , Strefa kuchni
Link