Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Strefa kuchni

czwartek, 11 maja 2017

Z racji tego że nadchodzi lato ...choć za oknem tego nie widać...pora znów uśmiechnąć się do dań dietetycznych. Tym bardziej, że Ojciec dobija już powoli do setki co Mamuśkę trochę martwi, a dzieciaki mają ubaw z mojej masy brzusznej. Jak to kiedyś ktoś mądrze napisał facetowi czterdziestka wyłazi brzuchem... Tym razem na blogu przepis na zdrową pastę śniadaniową z twarogu i lnianego oleju. Olej lniany został trochę wyparty z polskiej kuchni przez modę oliwną. Pora go przywrócić na polskie stoły tym bardziej, że zdrowy. Delikatny smak wzbogaca na przykład sałatki i inne potrawy "na zimno". Oleju lnianego nie wolno bowiem używać do smażenia czy pieczenia.

przepis na twarożek

*Twarożek z olejem lnianym*

  • twaróg - 250g
  • olej lniany - 3 łyżki
  • szczypiorek 
  • jogurt naturalnu - ewentualnie
  • sól
  • pieprz

 Miksujemy ser z olejem lnianym. Intensywnie i długo by składniki się połączyły. Jeżeli ser jest zbyt suchy dodajemy odpowiednią ilość jogurtu. Gdy twaróg osiągnie konsystencję gładkiej pasty mieszamy go delikatnie z posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. 

przepis na twarożek

Pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadania i świeżego pieczywa. Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

 

środa, 10 maja 2017

Mocno aromatyczna pożywna zupa Gyros na tegoroczny zimowy maj... no tak się pogoda coś na nas uwzięła w tym roku. Mam nadzieję że to był wczoraj ostatni śnieg w tym roku w Dąbrowie Górniczej. Zupa Gyros rozgrzeje każdego. Jest kilka sposobów i przepisów na ten smaczny posiłek. My przygotowaliśmy ją w Thermomix ale bez problemu można ją zrobić w tradycyjnych garach na zwykłej kuchni. Zaczynamy...

przepis na zupę gyros

*Zupa Gyros*

  • filet z kurczaka - 600g
  • bulion warzywny lub drobiowy - 450g
  • pieczarki - 250g
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • przyprawa Gyros - 15g
  • cebula - 150g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • bazylia suszona - 2 łyżki
  • śmietana do zup 18% - 150g

 

Wersja na Thermomix

Filet z kurczaka kroimy w większa kostkę i marynujemy w przyprawie gyros. Można użyć gotowej mieszanki lub zrobić swoją. Ja polecam przepis z bloga Filozofia Smaku Mięso odkładamy do lodówki na godzinę.

Paprykę siekamy na ustawieniach 5sek/5obr Odkładamy do osobnej miski. Pomidory siekamy 5sek/4obr i przekładamy do papryki. Cebula plus czosnek siekamy w maszynie 5sek/5obr Do maszyny wlewamy olej i wrzucamy wyciągnięte i doprowadzone do temperatury pokojowej mięso. 8min/Varoma/obroty wsteczne 1 Po tym czasie dorzucamy pokrojone w paseczki pieczarki, wlewamy bulion, wrzucamy przyprawy czyli sól, cukier, bazylię. Do naczynia miksującego trafić też muszą pomidory i papryka. Gotujemy całość z użyciem kopystki na nastawie: 20min/100 stopni/ obroty wsteczne 1. Po sygnale dodajemy śmietanę i gotujemy całość jeszcze 1 minutę w temperaturze 100 stopni na wstecznych obrotach z użyciem kopystki.

Ufff...kod miłośników Thermomixa jest dla osób postronnych przynajmniej zabawny. Pora więc na przepis tradycyjny.

przepis na zupę gyros

Gotowanie tradycyjne

Paprykę kroimy w małą kostkę. W garnku lub rondlu podgrzewamy olej. Złocimy cebulę i czosnek. Wrzucamy pokrojone w kostkę i zamarynowane w przyprawie Gyros mięso. Podsmażamy aż się zamknie. Dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki, wcześniej pokrojoną paprykę oraz posiekane pomidory z puszki. Doprawiamy cukrem, solą, bazylią i gotujemy co jakiś czas całość mieszając. Około 20 minut wystarczy by zupa była praktycznie gotowa. Pozostaje dodać śmietanę i jeszcze chwilkę podgotować.

14:19, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 28 lutego 2017

...tytuł tradycyjnego Polaka może zdziwić. Co jak co ale rosół to z makaronem... przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pierożkami. Napiszę tylko jedno: pierożki do rosołu są doskonałą konkurencją dla makaronu czy lanych klusek. Mają też dodatkowy plus: nic się nie marnuje bo są zrobione z warzyw i mięsa użytych w trakcie gotowania rosołu.

Pieroki_do_rosou

*Pierożki do rosołu*

  • mięso drobiowe lub wołowe użyte podczas gotowania rosołu
  • warzywa użyte podczas gotowania rosołu
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa
  • mąka pszenna - 500g
  • ciepła woda - 250ml
  • sól
  • masło - 1 łyżka

Podsmażamy czosnek na oliwie dorzucając po chwili zmiksowane blenderem warzywa i mięso pozostałe po przygotowaniu rosołu. Podsmażamy całość chwilę doprawiając ewentualnie pieprzem i solą.

Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki, mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

Pieroki_do_rosou_2

 

Lepimy pierogi nakładając na kółka łyżkę farszu. Formować możemy pierożki tradycyjnie lub na przykład w uszka. W restauracji jedliśmy pierożki podane w formie ravioli. Sposób zależy od Waszej inwencji twórczej.

Gotujemy na osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia i podajemy zalane gorącym rosołem. Polecam raz na jakiś czas właśnie w ten sposób podać niedzielny, tradycyjny dla naszych polskich domów rosół. Jest pysznie i smakuje trochę inaczej.

niedziela, 19 lutego 2017

...oj dawno nie było żadnego wpisu. Trzeba zacząć nadrabiać braki. Zima się kończy, wiosna się zbliża coraz więcej w nas energii. Na początek trochę cukru na pobudzenie. Pyszne rogaliki topione z owocową marmoladą. Doskonałe, delikatne, rozpuszczające się w ustach delicje. Polecam. Pod podstawowym wpisem krótka instrukcja dla tych którzy Thermomix'a nie posiadają.

 Rogaliki_z_marmolad1

*Rogaliki topione*

  • masło - 200g
  • drożdże - 30g
  • cukier - 20g
  • mleko - 20g
  • jogurt naturalny - 130g
  • jajka - 2 sztuki plus jedno do posmarowania rogalików przed pieczeniem
  • mąka pszenna - 500g
  • marmolada owocowa
  • cukier puder
  • laska wanilii

Masło rozpuszczamy w naczyniu miksującym. Parametry: 90sec/50 stopni/2 obroty i przelewamy do miseczki. Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy. Parametry: 10sec/37 stopni/2 obroty. Do mleka dodajemy pokruszone świeże drożdże i mieszamy całość. Parametry: 10sec/2 obroty. Zostawiamy mieszankę w naczyniu na 10 minut

przepis na ciasteczka

Dodajemy do naczynia mąkę, jogurt, rozpuszczone masło, jajka, cukier i ziarenka z laski wanilii. Mieszamy z pomocą interwału dwie minuty. Wyciągamy ciasto na blat i formujemy w kulę. Szczelnie zamykamy w foliowym worku i wkładamy do miski z zimną wodą - stąd nazwa topione. "Topimy" ciasto 20 minut...

przepis na ciasteczka

Po tym czasie wyciągamy ciasto z woreczka i dzielimy na cztery części. Wałkujemy każdą w koło, które nożem dzielimy na 8 trójkątów. Można trójkątów zrobić więcej jeśli chcemy mieć rogaliki mniejsze. Nakładamy na trójkąty marmoladę i zawijamy w rogale. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki. Odstawiamy blaszkę na 20 minut do podrośnięcia ciasta i pieczemy przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

Rogaliki_z_marmolad_1

Wersja bez Thermomix'a:

Rozpuszczamy masło w garnuszku i studzimy. Podgrzewamy mleko tak by móc w nim rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Do ostudzonego mleka dodajemy wszystkie składniki z rozpuszczonym masłem i ziarenkami z laski wanilii i wyrabiamy na ciasto. Ciasto umieszczamy w szczelnie zamkniętym worku i topimy w misce z zimną wodą około 20 minut. Podzielone na cztery części ciasto rozwałkowujemy w koła. Koła natomiast nożem dzielimy na trójkąty, które smarujemy marmoladą i zwijamy w rogale. Ostawiamy rogale do wyrośnięcia na wyściełanej papierem blaszce i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

wtorek, 22 listopada 2016

Jedna z najpopularniejszych sałatek na wszelakiego rodzaju imprezach czy to rodzinnych czy dla przyjaciół. Sałatka Gyros z greckim aromatem intensywnych przypraw. ...aż dziwne, że jej jeszcze na blogu nie mamy. Przy okazji szóstych urodzin Dawida sałatka pojawiła się na stole i było pysznie.

przepis na sałatkę

*Sałatka Gyros*

  • pierś kurczaka - 3 pojedyncze filety
  • ketchup domowy
  • majonez domowy
  • ogórki konserwowe - 6 sztuk
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • kukurydza z puszki
  • kapusta pekińska - 1 sztuka

Kapustę siekamy. Ogórki i cebule kroimy w kostkę. Pierś kurczaka pokrojoną w kawałki nacieramy intensywnie mieszanką przypraw. Korzystamy albo z popularnych i dostępnych mieszanek albo przygotowujemy swoją z czerwonej papryki, soli, czarnego pieprzu, mielonej kolendry,oregano, tymianku, bazylii, rozmarynu i mięty. Mięso musi być mocno doprawione. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na mocnym ogniu i dobrze rozgrzanej oliwie. Ma się obsmażyć na złoto i nie udusić we własnych sokach.

W dużym szklanym pojemniku układamy warstwy sałatki:

mięso, domowy ketchup (thermomix), ogórki, cebula, kukurydza,domowy majonez (thermomix), ketchup, kapusta pekińska i odkładamy do lodówki. Sałatki nie mieszamy. Ma ładnie wyglądać na stole , a wymieszają ją sobie goście na własnych talerzach tuż po podaniu odpowiednimi kuchennymi długimi łyżkami do sałatek.

PS. w przepisie zostawiłem sobie miejsce na odnośniki do przepisów na domowy majonez i ketchup z naszego magicznego Thermomixa. Przepisy niedługo na blogu.

 

niedziela, 13 listopada 2016

Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że świeżo złowioną rybę można zjeść w odległości ponad 600 kilometrów od plaży we Władysławowie? Najpierw świeża ryba "zaatakowała" sklepy dziś można pysznego dorsza lub flądrę kupić ot tak u rybaka... Ryby u rybaka dostarczają  świeżą rybę z połowów od niedawna na nasz familijny stół i mogę ich usługi tylko polecić.

przepis na flądrę

Pierwsza przesyłka z zamówionym dorszem i flądrą dotarła do nas 48h po zamówieniu. Czasami trzeba poczekać dłużej co jest uzależnione od połowów ale warto bo mamy pewność, że ryba trafia do nas tuż po odłowie.

Ryby_od_rybaka_11

Przesyłka zabezpieczona w odpowiedni sposób zapewniła rybom niską temperaturę co jest istotne w transporcie było nie było z drugiego końca Polski.

Ryby u rybaka

Rybki zamknięte w próżniowych workach więc nie wymieszały się swoimi specyficznymi aromatami. Dorsz pachniał dorszem, a flądra flądrą.

ryby u rybaka

Nie dużo trzeba by bałtycka flądra mogła się pojawić na talerzu. Odrobina soli, pieprzu, obtoczenie w mące i krótkie smażenie na dobrej jakości oleju lub na klarowanym maśle. Gotowa w kilka minut.

przepis na flądrę

Nad dorszem też nie trzeba było długo się napracować, a jego delikatne mięso rozpływało się w ustach. Tym razem rynka trafiła do bułczanej panierki. Młody niekoniecznie lubi jeść ryby w formach restauracyjnych :)

przepis na dorsza

Reszta zakupionych ryb trafiła do zamrażalnika, a my już planujemy kolejne zakupy bo łosoś bałtycki z sieci rybaka bije norweskie łososie hodowlane o 5 długości boiska. 

 

piątek, 11 listopada 2016

Zainspirowani sąsiadami (z tego miejsca pozdrawiamy) przygotowaliśmy dla Was przepis na kotlet schabowy z jajkiem. Porządny kawał mięsiwa, ser i całe jajo. ...no powiem szczerze bo jaglanych burgerach z poprzedniego wpisu to danie jest autentycznie nie dietetyczne. ...i bardzo dobrze. Bo jedzenie domowe musi godzić gusty wszystkich członków rodziny. Tak więc tym razem przepis dla facetów co zjeść lubią dobrze i niezdrowo :)

przepis na kotlet schabowy z kością

*Kotlet schabowy z jajkiem*

  • schab z kością - 3 grubsze kotlety
  • pieczarki - 1/2 kg
  • jajka - 4 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra suszona
  • żółty ser do starcia
  • bułka tarta
  • smalec

Kotklety rozbijamy ale nie na żyletkę. Nacieramy solą, pieprzem i papryką. Moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron, a ż się zatumienią. Smażymy szybko bo kotlet ma dojść dopiero w piekarniku.

przepis na kotlet schabowy z kością

Obrane pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Przesmażamy na odrobinie tłuszczu. Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Układamy na nim podsmażone kotlety. Na środku każdego robimy górkę z pieczarek, a w niej natomiast robimy zagłębienie na jajo. Po wbicie do pieczarkowej górki jajka posypujemy całość startym żółtym serem.

Zapiekamy schabowe kotlety z jajkiem w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

sobota, 15 października 2016

Na wakacjach trafiliśmy do bardzo przyjemnej knajpki w Żywcu gdzie spróbowaliśmy pysznych burgerów. Aneta zamówiła sobie wegetariańskiego burgera z kaszy jaglanej. Chodził za nią do niedawna pomysł by go odtworzyć w domu. Z pomocą przyszedł nam termomix choć przepis można wykonać i bez niego. Muszę powiedzieć, że można się pomylić, a zmysły głupieją gdy stoi przed nami taki bezmięsny burger. Jest smaczny ale ...i to piszę z punktu widzenia mięsożernego faceta...ja tam wolę wołowinę :D Tak czy siak dla osób nie lubiących mięsa przepis jak znalazł.

przepis na burgery jaglane - thermomix

*Burgery z kaszy jaglanej i buraka*

  • kasza jaglana - 200g
  • buraki - 180g
  • cebula - 50g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • masło - 15g
  • woda - 340g
  • słonecznik łuskany - 50g
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony - 3/4 łyżeczki
  • ocet winny - 20g
  • cebula czerwona - 200g
  • masło - 25g
  • gorczyca - 1 i 1/2 łyżeczki
  • ocet winny - 20g
  • cynamon - 3/4 łyżeczki
  • miód - 50g
  • bułki grahamki - 5 sztuk
  • majonez domowy
  • sałata
  • cebula
  • ogórki kiszone
  • pomidor
  • papryka czerwona

Wersja na Thermomix

Obrane buraki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy z pomocą parametrów 10s/7obr Kopystką zbieramy buraki na dno naczynia.

Tak na marginesie kto w Vorwerku wpadł na to by element kuchenny nazwać tak jak nazywa się czyścidło do końskich kopyt? ...chociaż w Krainie Podziemnej Pomarańczy czyli w Wielkopolsce  też się to słowo chyba stosuje w kuchni. Jacyś Poznaniacy na pokładzie są by to potwierdzić? :D 

Wróćmy do buraków. Teraz z pomocą parametrów 20s/10obr robimy z nich buraczaną pastę. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy z pomocą parametrów: 35s/5obr. Dodajemy masło i podgrzewamy ustawiając Thermomix na 3m/120stopni/1obr. Dodajemy wodę oraz opłukaną wcześniej kaszę i dusimy całość 10m/100stopni/1obr. Można teraz dodać do naczynia zmiksowane buraki, słonecznik, sól, pieprz, kminek i ocet. Przecieramy całość 3s/5obr.

przepis na burgery jaglane - thermomix

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celcjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy burgery i układamy na blasze. Pieczemy z obu stron po 10 minut.

W tym czasie należy zrobić pyszny chutney. Cebulę rozdrabniamy w naczyniu miksującym z pomocą parametrów 5s/5obr. Dodajemy resztę składników i ustawiamy Thermomix na 7m/120stopni/1obr

Bułki podpiekamy w piekarniku lub karmelizujemy przecięte na teflonowej patelni. Smarujemy majonezem układamy dodatki. Na każdej bułce wykładamy gorący kotlet jaglany i dajemy sporą porcję chutney. Składamy burgera i podajemy z frytkami.

przepis na burgery jaglane - thermomix

Wersja bez Tehrmomix'a

Kaszę należy dobrze opłukać z pyłu i zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Buraki przetrzeć lub rozdrobnić w malakserze. Posiekaną cebulę i czosnek poddusić na maśle i wymieszać z burakami dodając sól, słonecznik, pieprz i kminek. Mieszamy wszystko dodając ocet oraz ugotowaną kaszę. Całość dobrze wymieszać i z uzyskanej masy uformować kotleciki. Burgery pieczemy z obu stron w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza.

Cebulę czerwoną na chutney posiekać w kostkę. W garnuszku lub na patelni rozpuścić masło i dodając cebulę, gorczycę dusić jakieś 7 minut. Dołożyć ocet, cynamon oraz miód. Całość dusić około 5 minut.

Wkładamy burgery w opieczone bułeczki z dodatkami i zajadamy się wegetariańskim fast food'em

17:08, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 14 października 2016

Thermomix pracuje w domowej kuchni pełną parą. Tym razem sprawdził się w przygotowaniu śledzi. Uwielbiamy śledzie na słodko co w niejednym przepisie na naszym blogu widać. Złota polska jesień i pyszne polskie jabłka. Doborowe towarzystwo dla pysznej rybki. Śledzie jesienne z jabłkiem bardzo nam smakowały. Na końcu wpisu znajdziecie sposób na przygotowanie śledzi bez maszyny Thermomix.

przepis na śledzie w oleju Thermomix

*Śledzie jesienne z jabłkiem*

  • matjas lub śledź a'la matjas - 500g
  • jabłka - 200g
  • cebula - 250g
  • cukier - 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty - 2 łyżeczki
  • goździki - kilka sztuk
  • gorczyca ziarna - 2 łyżeczki
  • ziele angielskie - 6 ziarenek
  • liść laurowy - 6 sztuk
  • kolendra nasiona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • olej - 300g
  • ocet winny - 4 łyżki

Śledzie moczymy w wodzie by pozbawić rybkę nadmiaru soli. Jak długo i czy będziemy podmieniać wodę zależy od nas i naszych preferencji smakowych. U nas moczyły się ze dwie godzinki. Po tym czasie śledzie kroimy w wygodne kawałki.

Jabłka obieramy. Drążymy gniazda nasienne i wrzucamy do misy ustawiając parametry: 4s/4,5obr Posiekane jabłka przekładamy do osobnego naczynia.

Cebulę siekamy z pomocą parametrów: 5s/4,5 obr. Przekładamy ją do innego naczynia. Do cebuli dodajemy 4 łyżki octu i 2 łyżki cukru. Wymieszane składniki odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odlewamy sok który cebula puściła.

Do naczynia miksującego wrzucamy pieprz, gorczycę, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i cynamon. Podgrzewamy przyprawy bez nałożonej miarki z pomocą parametrów: 7m/120stopni/1obr Kolejny krok to dolanie oleju do naczynia miksującego. Znów podgrzewamy tym razem na parametrach: 3m/50stopni/1obr

W międzyczasie układamy w przygotowanych słoikach śledzie na zmianę z miksem jabłka i cebuli. Całość zalewamy uzyskanym z przypraw i oleju płynem. Zamykamy słoiki, chłodzimy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni... co oczywiście jest najtrudniejszym etapem tego przepisu. Chyba jeszcze nigdy w naszym domu nic nie poleżało i się nie przegryzło  tyle ile powinno...

przepis na śledzie w oleju Thermomix

Wersja dla osób nie posiadających Thermomix:

Śledzie należy odmoczyć. Pokroić jabłka i cebulę w kostkę.  Cebulę mieszamy z octem i rozpuszczonym w nim cukrze. Przyprawy podgrzewamy w garnuszku lub na teflonowej patelni. Przekładamy do rondelka, zalewamy olejem i podgrzewamy do temperatury około 50 stopni.  W słoikach układamy warstwami pokrojone w wygodne kawałki śledzie i mieszankę cebuli z jabłkiem. Wcześniej odsączoną z powstałego po wymieszaniu z octem soku. Zalewamy całość zalewą z przypraw i oleju. Zamykamy słoiki i odstawiamy do przegryzienia.

 

21:05, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 08 października 2016

Prosty w przygotowaniu doskonały chleb do rwania. Delikatny, mocno ziołowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetny do partyjki scrabble lub do seansu w domowym kinie. Mogę przepis  tylko polecić. ...chodzi za mną jego słodka wersja z czekoladą...

Chlebek można zrobić bez Thermomix'a. Wspomniałem o tym na końcu wpisu.

przepis na chleb do rwania

*Chleb do rwania*

  • natka pietruszki
  • bazylia świeża - połowa "doniczki"
  • pomidory suszone - 6 sztuk z zalewy
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 120g
  • sól - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 300g
  • mąka pszenna - 600g
  • drożdże świeże - 40g
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 2 łyżeczki
  • olej - 40g

Składniki na ciasto wyrabiamy interwałem około 2 minut. Po wyjęciu z urządzenia należy je rozwałkować na cienki prostokąt, a naczynie umyć.

przepis na chleb do rwania

Pora przygotować ziołowo-pomidorową pastę. Zioła miksujemy z pomidorami, czosnkiem i cebulą na ustawieniach: czas= 8s, obroty= 5. Dodajemy masło i sól. Przecieramy całość na ustawieniach: czas= 25s, obroty= 6

przepis na chleb do rwania

Posmarowane pastą ciasto należy ciąć w pionowe paski +/- 5sm szerokości. Składamy każdy pasek w harmonijkę i układamy w tortownicy lub w blaszce do ciasta. Wcześniej tortownice dobrze jest wyściełać papierem do pieczenia. Chleb do rwania pieczemy 40minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na chleb do rwania

Chlebek łatwo przygotować bez Thermomixa. Wystarczy samemu wyrobić ciasto rozpuszczając wcześniej drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Pastę natomiast łatwo przygotować w zwykłym malakserze.

przepis na chleb do rwania

Po ostudzeniu jemy chleb rwąc sobie jego kawałki stąd też zabawna nazwa. Na ostatnim zdjęciu oprócz wina widzicie miseczkę z przygotowanym specjalnie dla chleba bazyliowym twarożkiem. ...ale to już w innym przepisie :)

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 45