Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
wtorek, 28 lutego 2017

...tytuł tradycyjnego Polaka może zdziwić. Co jak co ale rosół to z makaronem... przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pierożkami. Napiszę tylko jedno: pierożki do rosołu są doskonałą konkurencją dla makaronu czy lanych klusek. Mają też dodatkowy plus: nic się nie marnuje bo są zrobione z warzyw i mięsa użytych w trakcie gotowania rosołu.

Pieroki_do_rosou

*Pierożki do rosołu*

  • mięso drobiowe lub wołowe użyte podczas gotowania rosołu
  • warzywa użyte podczas gotowania rosołu
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa
  • mąka pszenna - 500g
  • ciepła woda - 250ml
  • sól
  • masło - 1 łyżka

Podsmażamy czosnek na oliwie dorzucając po chwili zmiksowane blenderem warzywa i mięso pozostałe po przygotowaniu rosołu. Podsmażamy całość chwilę doprawiając ewentualnie pieprzem i solą.

Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki, mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

Pieroki_do_rosou_2

 

Lepimy pierogi nakładając na kółka łyżkę farszu. Formować możemy pierożki tradycyjnie lub na przykład w uszka. W restauracji jedliśmy pierożki podane w formie ravioli. Sposób zależy od Waszej inwencji twórczej.

Gotujemy na osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia i podajemy zalane gorącym rosołem. Polecam raz na jakiś czas właśnie w ten sposób podać niedzielny, tradycyjny dla naszych polskich domów rosół. Jest pysznie i smakuje trochę inaczej.

niedziela, 19 lutego 2017

...oj dawno nie było żadnego wpisu. Trzeba zacząć nadrabiać braki. Zima się kończy, wiosna się zbliża coraz więcej w nas energii. Na początek trochę cukru na pobudzenie. Pyszne rogaliki topione z owocową marmoladą. Doskonałe, delikatne, rozpuszczające się w ustach delicje. Polecam. Pod podstawowym wpisem krótka instrukcja dla tych którzy Thermomix'a nie posiadają.

 Rogaliki_z_marmolad1

*Rogaliki topione*

  • masło - 200g
  • drożdże - 30g
  • cukier - 20g
  • mleko - 20g
  • jogurt naturalny - 130g
  • jajka - 2 sztuki plus jedno do posmarowania rogalików przed pieczeniem
  • mąka pszenna - 500g
  • marmolada owocowa
  • cukier puder
  • laska wanilii

Masło rozpuszczamy w naczyniu miksującym. Parametry: 90sec/50 stopni/2 obroty i przelewamy do miseczki. Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy. Parametry: 10sec/37 stopni/2 obroty. Do mleka dodajemy pokruszone świeże drożdże i mieszamy całość. Parametry: 10sec/2 obroty. Zostawiamy mieszankę w naczyniu na 10 minut

przepis na ciasteczka

Dodajemy do naczynia mąkę, jogurt, rozpuszczone masło, jajka, cukier i ziarenka z laski wanilii. Mieszamy z pomocą interwału dwie minuty. Wyciągamy ciasto na blat i formujemy w kulę. Szczelnie zamykamy w foliowym worku i wkładamy do miski z zimną wodą - stąd nazwa topione. "Topimy" ciasto 20 minut...

przepis na ciasteczka

Po tym czasie wyciągamy ciasto z woreczka i dzielimy na cztery części. Wałkujemy każdą w koło, które nożem dzielimy na 8 trójkątów. Można trójkątów zrobić więcej jeśli chcemy mieć rogaliki mniejsze. Nakładamy na trójkąty marmoladę i zawijamy w rogale. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki. Odstawiamy blaszkę na 20 minut do podrośnięcia ciasta i pieczemy przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza.

Rogaliki_z_marmolad_1

Wersja bez Thermomix'a:

Rozpuszczamy masło w garnuszku i studzimy. Podgrzewamy mleko tak by móc w nim rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Do ostudzonego mleka dodajemy wszystkie składniki z rozpuszczonym masłem i ziarenkami z laski wanilii i wyrabiamy na ciasto. Ciasto umieszczamy w szczelnie zamkniętym worku i topimy w misce z zimną wodą około 20 minut. Podzielone na cztery części ciasto rozwałkowujemy w koła. Koła natomiast nożem dzielimy na trójkąty, które smarujemy marmoladą i zwijamy w rogale. Ostawiamy rogale do wyrośnięcia na wyściełanej papierem blaszce i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.