| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...
piątek, 17 listopada 2017

Długie zimowe wieczory przy grzanym winie, mroźne popołudnia, zabawy na śniegu ...walka organizmu z duszącym smogiem... ...no tak idzie zima! Na zimę najlepsza jest zapiekanka ziemniaczana z zaskakującym składnikiem. Ktoby pomyślał że można użyć w takim daniu ...kiełbasy...

przepis na zapiekankę ziemniaczaną

*Zapiekanka z kiełbasą*

  • kiełbasa - 300g
  • żółty ser starty - 150g
  • cebula - 150g
  • olej - 20g
  • ziemniaki plastry - 850g
  • woda - 600g
  • mleko - 120g
  • śmietana 30% - 50g
  • jajka - 2 sztuki
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • pieprz - szczypta świeżo mielonego
  • tymianek - łyżeczka lub dwie

 

Do naczynia miksującego wkładamy cebulę ćwiartki cebuli i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Siekamy całość 5s/obr.5 Dolewamy olej i dusimy 5m/120 stopni/obr.1 Po zakończeniu przekładamy do osobnego naczynia.

przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Ziemniaki układamy na dolnej i górnej części Varomy. Wlewamy do naczynia miksującego wodę i parujemy ziemniaki 20m/Varoma/obr.2 Ziemniaki odkładamy thermomix czyścimy.

Do naczynia miksującego wlewamy mleko, śmietanę, wbijamy jajka. Dodajemy sól, pieprz i przetarty w dłoniach tymianek. Na koniec do naczynia trafia połowa z porcji sera tartego. Miksujemy całość 10s/obr.4

przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Układamy na dnie plastry ziemniaków. Muszą szczelnie przykryć dno. Na ziemniaki układamy kiełbasę z cebulą. Kolejna warstwa ziemniaków. Zalewamy mieszanką mleczną i zasypujemy resztą żółtego, startego sera. Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i zapiekamy bez pokrycia około 40 minut.

Po zapieczeniu pozwalamy zapiekance trochę ostygnąć by mogła stężeć i by łatwiej ją można było porcjować. Zimne piwko i poezja smaków...

 

 

wtorek, 07 listopada 2017

Jeden z lepszych przepisów na chleb jakie przerobiliśmy na blogu. Chleb na maślance zwany też chleb z gara bo piecze się go w naczyniu. My to zrobiliśmy w naczyniu żarodopornym. Przepis przystosowany do thermomix'a ale spokojnie można go zrobić w normalny sposób używając tych samych składników. 

przepis na chleb z gara

 

*Chleb na maślance*

  • maślanka - 500g
  • drożdże świeże - 30g
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki
  • woda - 70g
  • mąka pszenna - 400g
  • mąka żytnia - 400g

Maślankę, drożdże i miód wymieszać w naczyniu miksującym 3min/37stopni/ob.1

Dodać pozostałe składniki i z użyciem interwału wyrobić na ciasto przez 3min. Pozostawiamy ciasto w naczyniu miksującym na pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy ponownie interwałem przez 1min.

przepis na chleb z gara

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni i wkładamy do niego puste naczynie żaroodporne z pokrywą lub specjalny garnek do pieczenia chleba jak mamy.

Wyrobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i formujemy bochenek. Nożem nacinamy wierzch. Wyciągamy rozgrzane naczynie żarodoporne i wkładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 210 stopni.

przepis na chleb z gara

Zdejmujemy pokrywę i pozostawiamy jeszcze na dziesięć minut by skórką się przypiekła.